19 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 21.01.2014 – Acordul de recunoastere a vinovatiei din noul cod va naste scandal

Scris de: L.J. | pdf | print

21 January 2014 16:37
Vizualizari: 6366

 

* O traznaie cat casa a fost introdusa in noul cod de procedra penala care va intra in vigoare de la 1 februarie 2014 de echipa de „specialisti” ai ex-ministrului Predoiu, echipa care asa cum au recunoscut unii dintre membrii ei, au copiat din legislatiile altor state si cred ca unele lucruri merg si la noi. Bunaoara, „desteptii” lui Predoiu au furat de la americani ideea acordului de recunoastere a vinovatiei – adica procurorul poate negocia cu acuzatul, ca in schimbul recunoasterii faptei si renuntarea la un proces, acesta sa mearga direct la puscarie sau sa execute o pedeapsa nesemnificativa, acordul putand merge pana la renuntarea la aplicarea pedepsei. Numai ca „desteptii” lui Predoiu au conditionat acordul procuroruuli de caz de avizarea prealabila a procurorului ierarhic superior. Cu alte cuvinte, procurorul de caz poate negocia ce vrea, dar nu decide deloc, ceea ce in caz de refuz ierarhic ii poate compromite ancheta, ba chiar il transforma intr-un „escroc” in ochii acuzatului. Mai grav e ca daca un acord parafat de instanta poate fi atacat la instanta superioara de partile semnatare (procurorul si acuzatul) partea civila sau vatamata nu are acest drept, fiind discriminata. Asta risca ca in viitor, unii infractori sa scape pe mana procurorilor sau chiar sa faca bara-bara, iar partile vatamate sa asiste neputincioase la troc.

 

* Nu va povestim ce greutati am intampinat ca sa primim de la CSM raspunsul privind daca Vasilica Danilet a beneficiat de salariu, si alte deconturi pe perioada lunilor de revocare din 2013. Desi presei i se raspunde conform legii de indata sau intr-un termen rezonabil, de cateva zile, tinand cont ca solicitarea noastra viza niste date extrem de simplu de centralizat, purtatoarea de vorbe a CSM, fosta ofitereasa DGIPI Monica Prejmereanu ne-a raspuns la intrebarile adresate in 9 ianuarie 2014, abia in data de 20 ianuarie 2014. Si asta nu ca dorea, ci pentru ca sesizand intarzierea nepermisa, am contactat telefonic conducerea CSM si i-am atras atentia ca suntem in continuare sicanati mediatic, ca pe vremea lui Haineala, epoca pe care o credeam apusa. Mai ales ca nemaifiind sefa la CSM, Haineala nu mai are nici BMW de la Cotroceni ca sa mearga cu amica Prejmereanu la cumparaturi la Ikea. La interventia hotarata a noii conduceri a CSM, avem informatia ca Prejmereanca a fost sever dojenita si, o fi vrut sau nu, dar ne-a raspuns imediat, ceea ce ne face sa credem ca raspunsul era pregatit de multisor, dar tinut la sertar, poate-poate s-o uita de el... Bine ca s-a raspuns in final, asta inseamna ca exista sperante ca institutia CSM sa renasca la capitolul relatia cu presa, in care a regresat enorm in perioada matriarhatului.

 

Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# novela date 21 January 2014 17:54 +5

:cry: pai da , da` la americani procurorul nu e magistrat ! iar la noi , orice gigel poate sa-si ia fapta , cu sau voia lui , ca doar se poarta !!

# cici date 21 January 2014 19:34 -4

EI, ei, Americaaaaa! Noi sintem in putul justitiei, cum sa ne comparam cu ei??? In alta ordine de idei eu i-am vazut pe psd=isti fooooaaarte incintati ca acest nou cod a fost facut de insusi poooonnnteeescu! Asa ca ar fi foarte bine ca toate borcanele sa se sparga in capul lui, direct.

# Gigel date 25 January 2014 14:19 0

Voi stiti sa cititi? Care parte din \"avizare prealabila\" nu o intelegeti? Procurorul de caz, daca doreste sa treaca la negocieri, solicita avizul prelabil al procurorului superior. Acesta, daca e de acord, fixeaza limitele negocierii. Daca procurorul de caz doreste in continuare sa aplice procedura acordului de recunoastere, va negocia in limitele prestabilite. Daca procurorul ajunge la un acord cu inculpatul, in urma negocierii, va incheia acest acord in scris si il va trimite instantei. Deci, care e marea voastra problema? Ca procurorul de caz negociaza in limitele stabilite de procurorul ierarhic superior? Ce intelegeti voi prin \"poate negocia ce vrea, dar nu decide deloc\"? Un eventual refuz al procurorului superior va fi prealabil. Adica, in cazul de refuz, nu se negociaza nimic. Procedura asta e, in principiu, corespondentul procedurii simplificate in instanta (actualul 320 ind 1 Cpp). Cititi pana in capat textele de lege care reglementeaza procedura, nu doar primul articol

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.07.2024 – Avocat omorat in casa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva