16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Economia creste sub guvernarea PSD: dividende de peste 12 miliarde de lei platite de companii listate la Bursa

Scris de: L.J. | pdf | print

6 June 2024 12:25
Vizualizari: 490

Cresterea economiei sub guvernarea PSD se reflecta si in rezultatele pozitive ale marilor agenti economici listati la Bursa de Valori Bucuresti. Doar companii precum Hidroelectrica, Petrom, Banca Transilvania, Nuclearelectrica vor plati in luna iunie dividende in valoare de aproximativ 12 miliarde de lei din profiturile realizate in anul 2023. Cum majoritatea banilor se intorc in economie, se creeaza premisele ca luna iunie sa devina una dintre cele mai bune pentru economia romaneasca.


 

Potrivit datelor din piata, o parte din companiile din structura indicelui bursier principal BET vor plati dividende peste 12 miliarde de lei. Aproximativ jumatate din suma revine statului roman, care este actionar majoritar sau minoritar la aceste companii. Spre exemplu, doar de la Hidroelectrica, statul va avea de incasat 5 miliarde de lei.

Fondurile suplimentare se vor intoarce in economie prin sustinerea programului de investitii, asumat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu si principal motor al cresterii economice.

Aceasta politica de reinvestire a dividendelor este o practica pe care si ceilalti investitori au aratat-o, precum fonduri de pensii private, fonduri mutuale, retail sau alti actionari. Iar acest lucru, sustin specialistii din piata bursiera, se va reflecta in cresterea pietei.

Istoric vorbind, dividendele alocate de catre companii s-au intors in piata şi am asistat la un buying pressure pe parcursul lunii iunie. De exemplu, in 2023, indicele BET a saltat cu 4-5%“, spune Alexandru Dobre, director finante corporative la TradeVille. Opinia sa, dar si a celorlalti brokeri, este ca anul acesta avansul pietei poate sa fie chiar mai mare, in conditiile in care valoarea totala a dividendelor platite este mai mare ca in anii precedenti.

Miercuri, 5 iunie, Petrom a distribuit dividende de 2,6 miliarde de lei. Dividendul brut distribuit este de 0,0413 lei, echivalentul unui randament de 6%. Pe 6 iunie urmeaza BRD, Sphera si Aquila. Apoi, Banca Transilvania, pe 26 iunie, in timp ce Hidroelectrica va distribui pe 28 iunie dividendul brut de 13,99 lei care la preturile curente de tranzactionare inseamna un randament de 10,4%.

PSD este partidul care introduce in Romania salariul minim european, are cei mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeana si a reusit, in actuala guvernare, sa duca absorbtia de fonduri europene la peste 97%.Comentarii

# Sever date 6 June 2024 20:33 0

mai precis , creste datoria

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva