26 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VECHIMEA DE POLITIST SE PUNE LA PENSIA DE MAGISTRAT – Inalta Curte a stabilit ca vechimea in functia de politist cu studii juridice superioare a unui judecator sau procuror intra in calculul pensiei de magistrat. Dezlegarea de drept a fost pronuntata in dosarul in care judecatorul Virgil Ogrean de la Tribunalul Mures cere sa i se recunoasca drept vechime la pensie cei sapte ani in care a fost politist judiciar la IPJ Mures (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 October 2024 17:13
Vizualizari: 5817

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o dezlegare de drept luni, 21 octombrie 2024, stabilind ca vechimea in functia de politist cu studii juridice superioare a unui judecator sau procuror intra in calculul pensiei pentru acel magistrat.



Hotararea prealabila a fost pronuntata in dosarul in care judecatorul Virgil Ogrean (foto) – presedintele Sectiei penale de la Tribunalul Mures – solicita sa-i fie recunoscuti drept vechime la pensie cei sapte ani (1995-2002) in care a activat ca politist judiciar la Inspectoratul de Politie al Judetului Mures.


Redam minuta deciziei nr. 53/2024 din dosarul nr. 1630/1/2024:


Admite, in parte, sesizarea formulata de Curtea de Apel Alba Iulia - Sectia I civila, in Dosarul nr. 698/107/2023, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 82 alin. (3) raportate la dispozitiile art. 86 si art. 104 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada in care un ofiter de politie, licentiat in stiinte juridice, a indeplinit functii de specialitate juridica, poate fi luata in considerare, in vederea acordarii pensiei de serviciu prevazute de art. 82 alin. (3), daca analiza indeplinirii acestor atributii atesta intrunirea cerintelor de la art. 44 alin. (1) din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile ulterioare.

Respinge, ca inadmisibila, sesizarea cu privire la cea de-a doua chestiune de drept ce s-a solicitat a fi dezlegata, respectiv:

'Exista vreun impediment care sa rezulte din prevederile art. 51 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 si art. 192 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, ca perioadele in care o persoana ce a ocupat functii de specialitate juridica (ofiter de politie) si care i-au fost valorificate prin acordarea unei pensii militare de stat, sa obtina ulterior acordarea unei pensii de serviciu (magistrat), in conditiile art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004?'

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 21 octombrie 2024”.


Cine este petentul


Nascut la 8 iunie 1958, Virgil Ogrean a absolvit Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu in 1995, an in care a inceput sa lucreze ca politist judiciar la IPJ Mures. Pana in 2002, cand a iesit din politie, Ogrean a detinut functiile de adjunct si prim-adjunct al IPJ Mures, precum si pe cea de sef al Brigazii Politiei Judiciare din acelasi inspectorat judetean. Dupa un an si jumatate (ianuarie 2003 – iunie 2004) petrecut pe postul de consilier juridic la firma producatoare de cabluri Romcab SA Targu Mures, Virgil Ogrean a intrat in magistratura la 1 iulie 2004.

In prezent, avand peste 65 de ani, judecatorul se afla la a doua dintre cele cinci prelungiri anuale de activitate la care are dreptul – cu permisiunea CSM – pana la implinirea varstei de 70 de ani. Ogrean conduce Sectia penala a Tribunalului Mures inca din 15 septembrie 2015.


Cum s-a ajuns aici


Prin Decizia nr. 371175 din 9 februarie 2023, Casa Judeteana de Pensii Mures i-a respins judecatorului Virgil Ogrean cererea de acordare a pensiei de serviciu, pe motiv ca magistratul nu indeplineste conditiile de vechime cerute de vechiul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2004). La randul lui, Ogrean a atacat decizia in instanta, argumentand ca nu-i fusese luata in calcul ca vechime in specialitatea juridica perioada de sapte ani si trei luni (iunie 1995 – 30 septembrie 2002) in care a activat in calitate de politist judiciar.

Prin sentinta nr. 2797 din 23 noiembrie 2023, pronuntata in dosarul nr. 698/107/2023, judecatoarea Geanina Muntean de la Tribunalul Alba a admis actiunea lui Virgil Ogrean, anuland decizia de mai sus a casei de pensii si obligand aceasta institutie sa emita o noua decizie, prin care sa-i recunoasca petentului drept vechime in specialitati juridice cei sapte ani petrecuti ca politist judiciar. In apel, Casa Judeteana de Pensii Mures a cerut sesizarea ICCJ pentru pronuntarea unei hotarari prealabile – solicitare admisa de catre magistratii Marius Menchiu si Monica Farcas de la Curtea de Apel Alba Iulia inca de la primul termen, in 27 iunie 2024.

Dupa cum veti vedea, CA Alba Iulia a sesizat ICCJ in temeiul celebrei Ordonante de Urgenta nr. 62/2024 – care obliga ca in situatia in care o instanta sesizeaza Inalta Curte pentru dezlegarea unei chestiuni de drept in materie de salarii si pensii ale magistratilor, atunci toate celelalte instante din tara care au pe rol dosare similare sa suspende judecarea acelor cauze pana la pronuntarea ICCJ.


Iata minuta sentintei Tribunalului Alba:


Admite contestatia formulata de contestatorul OGREAN VIRGIL-IOAN, in contradictoriu cu intimata CASA JUDETEANA DE PENSII MURES.

Anuleaza Decizia nr. 371175/09.02.2023 emisa de catre intimata.

Obliga intimata sa emita contestatorului o noua decizie prin care sa stabileasca drepturile aferente pensiei de serviciu prevazute de art. 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 – forma in vigoare la data de 14.12.2022 –, incepand cu data de 14.12.2022.

Fara cheltuieli de judecata.

EXECUTORIE. Cu drept de apel in 30 zile de la comunicare. Apelul si motivele de apel se vor depune la Tribunalul Alba, sub sanctiunea nulitatii. Pronuntata azi 23.11.2023, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei”.


Prezentam minuta CA Alba Iulia privind sesizarea ICCJ:


In temeiul OUG nr. 62/2024, dispune sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Suspenda judecata in cauza, in temeiul art. 520 alin. 2 Cod procedura civila, pana la pronuntarea hotararii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie asupra sesizarii”.


* Cititi aici incheierea prin care CA Alba Iulia a sesizat ICCJ

Comentarii

# Ce viitor maret al magistraturii date 21 October 2024 17:41 -12

Asa ceva! Și licența în drept trebuie sa o obțină anterior desfășurării acelor activități sau nu mai contează ?

# iNALTA GRADINA date 21 October 2024 18:57 +7

Astea da incurcari in dezlegari.Politisti din toate tarile uniti-va !Intrati in magistratura si magistratii in politie , faceti schimb de pensii si salarii ca nu e nici o diferenta intre poltisti si judecatori.S -a dezlegat! de acum sa stie poporul ca daca injura pensiile mari si salariile nesimtite ii injura pe politisti , ca oricum au devenit judecatori peste tot.Asa e cand ai doua facultati si de drept , care nu e totusi facultate de drept , si de politie.Politistii din America va invidiaza , ca ei nu pot fi asa niciodata.

# si vechimea de grefier ? date 21 October 2024 19:11 -1

sau cea de culegator agricol, din campu' lu' Tactic ? da' turnatorii, aia se pune ?

# Nu se recunoaste! Cerintele art. 44 alin. 1 din L. 92/1992: date 21 October 2024 19:38 +21

Constituie vechime în magistratură perioada în care o persoană a îndeplinit funcţiile de judecător, procuror, personal de specialitate juridică în Ministerul Justiţiei, în Institutul Naţional al Magistraturii, judecător la Curtea Constituţională, judecător financiar ori procuror financiar la Curtea de Conturi, magistrat-asistent la Curtea Supremă de Justiţie, la Curtea Constituţională sau la Curtea de Conturi, funcţii de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat sau departamentale, în laboratoarele de expertize criminalistice, în Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, funcţii didactice în învăţământul superior juridic, funcţia de ministru al justiţiei, secretar de stat ori de secretar general şi secretar general adjunct în Ministerul Justiţiei, funcţii de specialitate juridică în instituţia Avocatul Poporului, notar, avocat, jurisconsult sau consilier juridic. Perioada în care o persoană a avut calitatea de auditor de justiţie constituie vechime ...

# maxtor date 22 October 2024 05:40 0

-se poate:ultima data la Inalta le-am marait nishte injuraturi ca unor garoi "politzisti"...

# o opinie, de bun simt date 22 October 2024 07:41 0

Cineva, spunea ca suntem banuiti ca avem o justitie represiva. Pai din moment ce te ancheteaza politistul sub "supravegherea "procurorului( potential fost politist) si te judeca Judecatorul potential tot fost politist, inclin sa cred ca persoana de mai sus are dreptate. Din moment ce aceeasi oameni comform legii sunt "CIVILI" tot ei la pensie sunt militari (cine stie ce specialitati militare au dobandite in polivalenta scolarizare). In acest context as fii deosebit de satisfacut ca tot ei sa-i apere pe agramatii neamului adulatori ai palariiilor si hainelor de piele( mai nou material textil) negre cu descinderile de la miezul noptii. Mai se vorbeste de dezastrul patrimoniului pierdut, sau de pedepsirea cetatenilor petenti victime ale raptului material,etc? Da, este realitatea. Apelativul de domn (la figurat) satisface orgoliile individului.Facilitatile "compenseaza".. lipsa.. :-* . La propriu ..e mai greu.

# Pdv date 22 October 2024 08:33 +4

Din dispozițiile Constituției referitoare la judecători/procurori rezultă obligativitatea exercitării efective a funcției în cadrul instanțelor/parchetelor (art.124 alin.(3), art.126 alin.(1), art.131 și art.132 alin.(1) din Constituție). In perioada activității îndeplinite în alte profesii, magistratul nu a făcut parte din puterea judecătorească (art.1 alin. (4) din Constituție). Funcția de judecător sau procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior (art.125 alin. (3) și art.132 alin. (2) din Constituție). Prin urmare, vechimea în magistratură necesară acordării unei pensii de serviciu nu poate să conțină perioade asimilate. Recunoașterea ca vechime în magistratură a perioadelor asimilate ar însemna că prin lege se poate revizui Constituția. In consecință, recunoașterea ca vechime în magistratură a perioadelor asimilate este susceptibilă a fi neconstituțională.

# maxtor date 22 October 2024 11:48 0

@Pdv, "punct de vedere"? -prinde hotzu,scoate-i ochii! (e o binecunoscuta zicala romaneasca,nu incitam pe nimeni;a nu se uita "eu te-am facut,eu te omor")(mai e si dpdv, din punct de vedere..)

# Pdv date 22 October 2024 15:06 +1

S-a mai pronunțat CCR . Și a zis ca e bun asa. Dar asa e, legea cu asimilarea vechimii nu e morala. Nu poti sa dai pensie de serviciu dacă nu ai o vechime in serviciu( de magistrat , nu alte servicii). Nici măcar minima. Si nu poti sa ii dai unuia cu 15 ani vechime ca magistrat aceeasi pensie ca unuia cu 25. E o aberație. Dar asta a fost! Măcar legea 303/2022 sa fie lăsată asa.

# David date 24 October 2024 23:14 0

A fost dat afara din poliție că a fost preacinstit și acum primește și un bonus.astea bea la masa cu foștii inculpați din secția lui și vrea pensie specială

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.10.2024 – Elevii, tratati mai rau decat detinutii. Urgie la concursuri (Video si documente)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva