psdolt
22 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CSM DEMONTEAZA RAPORTUL TICALOS – Manipularile cu care CE a atacat independenta Romaniei sunt demascate pas cu pas: "In legatura cu unele aspecte retinute in Raport se impune a fi semnalate si unele erori factuale sau de apreciere... Se imputa CSM ca a exercitat presiune asupra ICCJ, prin faptul ca nu a reinnoit mandatul presedintelui Sectiei penale. O astfel de constatare este inacceptabila... Raportul ignora constatarile obiective ale Sectiei pentru judecatori"

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

14 November 2018 19:25
Vizualizari: 7575

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii condus de judecatoarea Simona Marcu (foto) demonteaza Raportul ticalos MCV in care se cere suspendarea imediata a punerii in aplicare a Legilor Justitiei si revizuirea acestora, inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala, numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a IJ, dar si alte asemenea mizerii.


CSM demonteaza criticile aduse de oficialii de la Bruxelles si semnaleaza unele erori factuale sau de apreciere, in legatura cu activitatea Consiliului. Desi in raport se cere suspendarea Legilor Justitiei, Consiliul arata ca in cadrul procedurilor privind adoptarea acestora a avut o atitudine pozitiva, formuland numeroase propuneri menite sa imbunatateasca reglementarile legale in domeniu, multe dintre acestea fiind, de altfel, insusite in procesul legislativ. CSM mai arata ca, desi legea nu prevede cerinta avizarii, a evaluat propunerile legislative vizand codurile in materie penala si civila care i-au fost transmise de catre legiuitor iar, pe baza observatiilor comunicate de instante si parchete, a formulat un numar insemnat de propuneri de adaptare a legislatiei, o parte dintre acestea fiind insusite in procedura parlamentara derulata pana in prezent.
Oficialii de la Bruxelles au acuzat Consiliul Superior al Magistraturii ca a exercitat presiuni asupra Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin faptul ca nu a reinnoit mandatul presedintelui Sectiei penale a acestei instante. CSM desfiinteaza si aceasta manipulare, si arata ca raportul ignora constatarile obiective ale Sectiei pentru judecatori, care au fundamentat hotararea de respingere a candidaturii.
In ceea ce priveste ordinul dat de oficialii de la Bruxelles, care cer imperativ numirea imediata de catre CSM a unei echipe interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei institutii, Plenul precizeaza ca este in curs de derulare procedura de transparenta decizionala prealabila adoptarii noului Regulament pentru numirea in functie a inspectorului sef al IJ.
Consiliul mai arata ca a avizat Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, avand in vedere decizia CCR, care a stabilit ca aceasta structura asigura o protectie adecvata a magistratilor impotriva presiunilor exercitate asupra lor, dar si impotriva abuzurilor.

Iata comunicatul CSM:

“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, dat publicitatii la data de 13 noiembrie 2018.

In cadrul atributiilor constitutionale si legale care ii revin, Consiliul a manifestat preocupare pentru implementarea recomandarilor formulate in rapoartele anterioare si care vizau activitatea sa.

In legatura cu unele aspecte retinute in Raport, pentru a asigura o corecta informare a opiniei publice, se impune a fi semnalate si unele erori factuale sau de apreciere, in legatura cu activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, de natura sa creeze o perceptie gresita cu privire la aceasta autoritate publica.

1. In ceea ce priveste evolutia pozitiei institutionale exprimate de Consiliul Superior al Magistraturii fata de infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, precizam urmatoarele:

Prin Decizia nr. 33/2018, Curtea Constitutionala a retinut, in esenta, ca ' (…) aceasta (…) constituie o garantie legala a principiului independentei justitiei, sub aspectul componentei sale individuale, independenta judecatorului. Se asigura, pe aceasta cale, o protectie adecvata a magistratilor impotriva presiunilor exercitate asupra lor, impotriva abuzurilor savarsite prin sesizari/denunturi arbitrare si se asigura o practica unitara, la nivelul acestei structuri de parchet, cu privire la efectuarea actelor de urmarire penala pentru infractiunile savarsite de magistrati'. (par. 141).

In raport de cele retinute de instanta de contencios constitutional, in sedinta din data de 13 noiembrie 2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

2. In cadrul procedurilor privind adoptarea legilor justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii a avut o atitudine pozitiva, formuland numeroase propuneri menite sa imbunatateasca reglementarile legale in domeniu, multe dintre acestea fiind, de altfel, insusite in procesul legislativ.

Consecvent aceleiasi abordari, chiar in conditiile in care legea nu prevede cerinta avizarii, Consiliul a evaluat propunerile legislative vizand codurile in materie penala si civila care i-au fost transmise de catre legiuitor si, pe baza observatiilor comunicate de instante si parchete, a formulat un numar insemnat de propuneri de adaptare a legislatiei, o parte dintre acestea fiind insusite in procedura parlamentara derulata pana in prezent.

3. In acelasi timp, in continutul raportului se imputa Consiliului Superior al Magistraturii ca a exercitat presiune asupra Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin faptul ca nu a reinnoit mandatul presedintelui Sectiei penale a acestei instante.

O astfel de constatare este inacceptabila, deoarece numirea in functiile de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este prerogativa exclusiva a Sectiei pentru judecatori si intra in marja sa de apreciere. In plus, raportul ignora constatarile obiective ale Sectiei pentru judecatori, care au fundamentat hotararea de respingere a candidaturii si care au fost prezentate amplu in cuprinsul acesteia. Pe de alta parte, faptul ca nu a fost reinnoit mandatul presedintelui Sectiei penale nu poate influenta in niciun fel judecata in cauzele penale cu care este investita Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai mult, judecatorul in discutie a fost delegat ulterior in functia de presedinte de sectie, calitate pe care, prin delegare, o exercita si in prezent, continuand sa solutioneze cauzele penale cu care a fost investit. In plus, premisele eronate pe care se fundamenteaza concluzia raportului ar insemna ca nu ar fi posibila in nicio situatie numirea in aceasta functie a altui judecator, fapt care, evident, nu poate fi acceptat.

4. Referitor la concluzia raportului vizand necesitatea numirii imediate de catre Consiliul Superior al Magistraturii a echipei interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si a numirii, in termen de 3 luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspectiei Judiciare, precizam ca la nivelul Consiliului este in curs de derulare procedura de transparenta decizionala prealabila adoptarii noului Regulament pentru numirea in functie a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, ceea ce impieteaza asupra celeritatii procedurii.

5. Raportul retine ca Ordonanta de urgenta nr. 92/2018 consolideaza competenta ministrului justitiei de a declansa proceduri disciplinare in mod specific impotriva procurorilor. In realitate, modificarile legislative operate succesiv in cursul anului 2018 au eliminat calitatea de titular al actiunii disciplinare pe care ministrul o avea anterior. Aceasta calitate a fost inlocuita cu o simpla posibilitate a ministrului justitiei de a sesiza Inspectia Judiciara, ca orice alta persoana interesata, in vederea efectuarii de verificari in legatura cu abaterile disciplinare savarsite de judecatori si procurori.
Prezenta pozitie publica a fost adoptata cu votul majoritatii membrilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii”.

Comentarii

# TITULESCU date 14 November 2018 20:51 +22

Acest raport e o mizerie ,e revoltator si este o insulta la adresa romanilor si a Romaniei !!!!!!!!!!!! Ne cred idioti????? Aceasta justitie a Romaniei este piatra de moara a acestei tari ,e principala vinovata de faptul ca suntem a doua tara din lume dupa Siria ca numar de emigranti este vinovata de asasinarea sociala a Romaniei . Trebuie judecata aceasta justitie si TREBUIE DATI AFARA TOTI DAR ABSOLUT TOTI DIN sistemul acesta de justitie al Romaniei ... De exemplu ,avocati fara procese si complet idioti ajung judecatori ... dar ce se intampla le face cineva implant de creier la examenul de intrare in magistratura ... nu ,asa ii vrea sistemul prosti ,rai si cu putere in mana prostului . E O CRIMA FATA DE ROMANIA MODUL IN CARE SE INTRA IN MAGISTRATURA DE ANI DE ZILE ,O INSULTA FATA DE TARA ASTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Geaninute ,Portocali ... fara numar ...

# De acord cu TITULESCU date 15 November 2018 01:56 +6

Da ne cred idioti.de ce? Pt ca presedintele Ro impreuna cu PNL USR macovei si toata procurorimea ne-au facut "publicitate" in toata lumea ca suntem cei mai corupti si cei mai hoti. Aceste panarame se numesc TRADATORI DE TARA SI NEAM. La ce sa platim aceste putori? Sa denigreze Ro? Astia au vandut si vand toate resursele Ro pe nimic.Toate drepturile si libertatile romanilor. Nu ne-a zis pruna ca sunt un lux?! Exact asa. Toti din sistemul acesta de justitie sunt virusati. Mentalitatea lor de smenari si escroci nu mai poate fi schimbata. PSD ALDE dati GRATIERE SI AMNISTIE. Eliberati tara asta de sub jugul puscariilor si procurorimii. Toata justitia s-a facut ILEGAL,pe şpăgi,pe smecherii. Mii de oameni condamnati abuziv si nedrept pe suspiciuni,pe prejudicii ce nu pot fi dovedite,etc. Trebuie sa ne recapatam demnitatea caci demnitatea romanilor a fost tarata in mocirla din cauza Justitiei. Cu Ceausescu era o mandrie sa zici ca esti roman si Ceasusescu dadea amnistii si gratieri mereu.

# Romani ! Cumparati cat mai multe produse olandeze! date 15 November 2018 05:27 +5

Acest fapt poate contribui la imbunatatirea relatiilor cu politicienii olandezi. De asemena nu uitati sa luati credite si sa faceti cat mai multe conturi si refinantari la bancile olandeze. Vom demonstra astgel ca nu suntem un popor ranchiunos. Nu uitsti nici una dintre celelalte tari care au votat impotriva Romaniei. Este absolut sigur ca generozitatea si rabdarea poporului roman sunt fara margini. Este imbucurator faptul ca in Romania nu exista lanturi de ALIMENTARE AUTOHTONE si ca romanii contribuie la cresterea bunastarii restului europei. Nu uitati sa trimiteti resursele energetice la timp in vest pentru ca aceste tari sa ajute politicienii romani sa pastreze taxe si preturi occidentale si salarii minime romanesti. Daca am gresit ceva va rog sa ma scuzati si, pentru ca existal ibertate de exprimare as dori sa primesc criticile voastre pentru a-mi corecta pe cat posibil punctul de vedere. Multumesc anticipat. P.S. Nu consumati produse care pot contine multe chimicale.

# Judecator iccj date 14 November 2018 21:47 +8

Judecătorii de buna credinta din această țară stiu ca ceea ce este cuprins in acest comunicat este realitatea sistemului. Noi judecătorii suntem practic îndemnați se pare de madam Macovei si gasca sa nu respectăm deciziile Ccr care au consfințit constitutionaliatate legilor justiției. Pt judecător i pe legile macoviste e abatere disciplinară. Pt Macovei si gașca e platforma electorală. Csm a reacționat corect. Nu putem să vedem ca unii judecător i motociclisti au votat împotriva judecatorilor dar unii procurori si-au redescoperit demnitatea

# Simonette date 15 November 2018 06:51 0

Judecatorii nu respecta deciziile CCR, ca asa vor ei, nu ca le-ar impune cineva, ceva; ca doar nu le baga sula'n coaste. Si apoi, sesizata fiind IJ cu astfel de abatere, respinge plangerea elucruband tot felul de aberatii. Da' daca sunteti la ICCJ, stati nitel, oleaca ,sa va vina dosarul de la CAp Buc, sa vad cum o sa va pronuntati voi, ICCJistii pe "idiotenia":"acte de executare face si creditorul".. .Asta va fi postata pe toate site-urile. Putintica rabdare, mon cher / cherry;doar nitica, ca acusica se pronunta (mai mult ca sigur ca prost)

# Doamna presedinte Marcu, o prestație exceptionala! date 14 November 2018 22:10 +6

Cel mai bun presedinte pe care l-a avut CSM

# Ahile date 15 November 2018 02:11 +3

Raportul UE este bun de folosit in loc de hartie igienica. Nu ne intereseaza acest raport. Ro trebuie sa ceara despagubiri de miliarde Bruxellului pt ca sub obladuirea lor aceste protocoale au existat. Suntem bataia de joc a Europei. Macovei nu are ce cauta acolo. Este o tradatoare. La puscarie ii e locul. Justitia toata ESTE CEA MAI MARE RUSINE pt tara asta,cea mai mare insulta la adresa romanilor. Toti dar absolut toti din justitie au lucrat ILEGAL. Sunt vinovati de distrugerea a mii de vieti in final de distrugerea INTREGII NATIUNI. Rusine ba hotilor. Ati ruinat Romania. Panaramelor. Nu ati mai dovedit sa spurcati in afara tara si proprii cetățeni,sa-i denigrati in asa fel incat sa ajungem sclavii si prostii planetei. RUSINE . HUOOOOO.spurcaciunilor.

# DOREL date 15 November 2018 06:15 +1

Cel mai bun CSM din ultimii 15 ani! Și b), HAI CA SE POATE!

# # nu mai rezist ! date 15 November 2018 06:53 -3

Ca doar in csm, ce sa fie? Niste romanasi si romancutze, ce nu pot gandi numai romaneste

# Liviu date 16 November 2018 13:23 +1

Emigreaza daca nu iti plac romanii.E foarte simplu!

# Simonette date 16 November 2018 16:13 0

Poate ii schimb pe cei din jurul lor... Vor sfarsi prin a se schimba si ei, ca-s schimbatori din fire; foarte schimbatori

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva