12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOARE DATA AFARA – CSM a decis excluderea din magistratura a judecatoarei Adina Apostu de la Judecatoria Iasi, acuzata de comiterea a cinci abateri disciplinare. Judecatorul Mihai Radu Roman a primit a doua sanctiune disciplinara in decurs de un an: diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de doua luni (Minuta)

Scris de: G.T. | pdf | print

6 June 2018 17:43
Vizualizari: 10917

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii i-a aplicat judecatoarei Adina Apostu de la Judecatoria Iasi cea mai aspra sanctiune. CSM a decis, miercuri 6 iunie 2018, excluderea din magistratura a judecatoarei Apostu, pentru posibila comitere de catre aceasta a cinci abateri disciplinare.


Mai exact, CSM a dispus excluderea din magistratura a judecatoarei Apostu pentru comiterea abaterilor disciplinare prevazute de:

-art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - “manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

-art. 99 lit. c) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - “atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”;

-art. 99 lit. f) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - “refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu”;

-art. 99 lit) h teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - “nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor”;

-art. 99 lit) k din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - “absente nemotivate de la serviciu, in mod repetat sau care afecteaza in mod direct activitatea instantei ori a parchetului”.

Iata minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din CSM:

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Apostu Adina - judecator in cadrul Judecatoriei Iasi. In baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Apostu Adina - judecator in cadrul Judecatoriei Iasi, sanctiunea disciplinara constand in excluderea din magistratura pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a), c), f), h) teza I si k) din acelasi act normativ”.

Hotararea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a CSM poate fi atacata cu recurs la Completul de 5 judecatori al ICCJ.

Doua sanctiuni in decurs de aproximativ un an

In aceeasi sedinta, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a mai aplicat o sanctiune. Una mai blanda insa. Judecatorul Mihai Radu Roman de la Tribunalul Ilfov a fost sanctionat cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de doua luni, pentru posibila comitere a abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, “intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”:

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Roman Mihai Radu - judecator in cadrul Tribunalului Ilfov in baza art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Roman Mihai Radu - judecator in cadrul Tribunalului Ilfov, sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de 2 luni, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II a din acelasi act normativ”.

Si in acest caz hotararea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a CSM poate fi atacata cu recurs la Completul de 5 judecatori al ICCJ.

Trebuie spus ca este a doua sanctiune disciplinara dispusa fata de judecatorul Roman de la Tribunalul Ilfov, in decurs de aproximativ un an. Roman a mai fost sanctionat disciplinar de CSM in aprilie 2017, cu avertisment, pentru “manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.

Comentarii

# Adina date 6 June 2018 22:13 0

Bună seara, am luat cunoștință cu surprindere în seara asta de pe site-ul dvs. despre o eventuală exludere a mea din magistratura dispusa de Sectia de judecători a CSM, fără a fi legal convocată si fără a mi se respecta dreptul meu la apărare. Prin prezenta inteleg să renunț public la dreptul meu de a exercita calea de atac a recursului la Înalta Curte de Casatie si Justiție, orice document primit de ICCJ in acest sens nu înțeleg să mi-l însușesc. Aștept ca CSM să procedeze doar la îndeplinirea cerințelor si revendicărilor mele, în susținerea corpului magistraților, făcute inclusiv prin remirea către acesta a unei înregistrări ambientale audio-video în cursul serii de 4.06.2018. Spre a se verifica autenticitatea acestei renunțări la exercitarea căii de atac, se poate solicita de la redacția Luju adresa de e-mail de pe care trimit acest mesaj, identică cu adresa de comunicare a întregii corespondentei purtate de mai bine de 6 luni cu CSM-ul, Președinția României si Parchetele.

# Adina date 7 June 2018 02:40 +1

Revin si arat ca sunt mulțumită ca actiunea disciplinara formulată de Inspirația judiciară a intrat pe Sectia de judecători în materie disciplinara a CSM, chiar dacă evident nu pot fi de acord cu soluția data si îmi rezerv dreptul de a formula recurs în termenul legal, după motivarea ce-mi va fi comunicată prin Secretariatul general al CSM, potrivit legii. Asta în condițiile în care Curtea Constituțională a respins chiar cu o zi înainte sesizare de neconstituționalitate anterior promulgării, urmând poate emitere decret de promulgare a noii legi a CSM si publicare în Monitorul oficial, deci stiu măcar pe ce lege pot contesta eventual hotărârea CSM. Inteleg acum inclusiv precipitarea unor acțiuni si luări publice de pozitie din data de 5.06.2018, poate cei din CSM convocati să nu poată lua măsuri urgente, nefiind clar termenul de intrare în vigoare a legii lor de organizare... Mare luptă mare, de blocat, de publicat, pe atributiile secțiilor, poate CSM are ceva de zis infractorilor

# Tudy date 7 June 2018 09:14 +5

Dragă "Adina", nu putem decât să constatam (noi cititorii) că ești după proverbul nici in căruță nici in telefeguță: - ora 22.13 "renunt public la dreptul meu de a exercita calea de atac" - ora 02.40 " imi rezerv dreptul de a formula recurs in termenul legal". Vai de cei ce au avut cauze date dvs spre solutionare!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva