5 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORII SI PROCURORII CER SA FIE CONSULTATI – Asociatiile profesionale ii solicita presedintelui Senatului, Nicolae Ciuca, sa cheme reprezentantii magistratilor la dezbaterile privind pensiile de serviciu: “Nu pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor greveaza in masura covarsitoare bugetul statului... Numarul judecatorilor si procurorilor beneficiari de pensii de serviciu reprezinta numai 1,92% din totalul beneficiarilor de pensii de serviciu”

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 September 2023 15:24
Vizualizari: 4017

 

Reprezentantii magistratilor solicita sa fie consultati in problema modificarilor pe care coalitia de guvernare intentioneaza sa le faca in ceea ce priveste pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor. Asociatia Magistratilor din Romania – condusa de judecatoarea Andreea Ciuca (foto a doua din stanga), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania – condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto stanga), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului – condusa de judeatoarea Florica Roman (foto centru), Asociatia Procurorilor din Romania – condusa de procuroarea pensionara Elena Iordache (foto a doua din dreapta), si Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania – condusa de procuroarea pensionara Kibedi Katalin (foto dreapta), i-au trimis o solicitare presedintelui Senatului, Nicolae Ciuca, in care isi anunta dorinta de a participa la lucrarile in care se va dezbate noul proiect de lege privind pensiile de serviciu.


Astfel, AMR, UNJR, AJADO, APR si ANMPR ii cer lui Ciuca sa le transmita data la care vor avea loc dezbaterile, precum si informatiile necesare astfel incat la acestea sa participe o delegatie a asociatiilor profesionale ale magistratilor.

Cu aceeasi ocazie, cele cinci asociatii amintesc modul fals in care este prezentata asa-zisa problema a pensiilor de serviciu ale magistratilor. Mai exact, faptul ca nu pensiile judecatorilor si procurorilor sunt cele care impovareaza bugetul statului, avand in vedere ca in iulie 2019 erau 3.814 pensionari magistrati, pentru ca in luna ianuarie 2023 numarul acestora sa fie de 4.468. Deci o crestere infima. In plus, numarul judecatorilor si procurorilor beneficiari de pensii de serviciu reprezinta doar 1,92% din totalul beneficiarilor de pensii de serviciu si speciale.


Redam solicitarea asociatiilor profesionale ale magistratilor adresata presedintelui Senatului, Nicolae Ciuca:


“Catre

SENATUL ROMANIEI

Domnului Presedinte, Nicolae-Ionel CIUCa

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, infiintata in anul 1993 - pentru a continua traditiile si scopurile Asociatiei Magistratilor si Avocatilor (AMA), creata in 1933 si a carei activitate a incetat in timpul regimului comunist -, AMR fiind declarata ca asociatie 'de utilitate publica' prin Hotararea Guvernului nr. 530/21 mai 2008, membra a Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ-UIM) si a Asociatiei Europene a Judecatorilor (AEM-EAJ) din anul 1994 - cu sediul in municipiul Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, e-mail [email protected], reprezentata legal de judecator dr. Andreea Ciuca, presedinte,

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), cu sediul in cu sediul in Oradea, Parcul Traian nr.10, judetul Bihor, e-mail [email protected], membra a Asociatiei Magistratilor Europeni pentru Democratie si Libertate – MEDEL, reprezentata prin judecator Dana Girbovan, presedinte,

Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), organizatie neguvernamentala, apolitica si profesionala a judecatorilor, cu sediul in municipiul Oradea, str. Bradului, nr. 1, jud. Bihor, e-mail, [email protected], reprezentata de judecator Florica Roman, presedinte,

Asociatia Procurorilor din Romania (APR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a procurorilor, cu sediul in municipiul Bucuresti, Bd. Libertatii nr. 12-14, e-mail [email protected], reprezentata de procuror (pens.) Elena Iordache, presedinte,

Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania (ANMPR), organizatia neguvernamentala a judecatorilor si procurorilor pensionari, cu sediul in Bragadiru, str. Safirului, nr. 233-237J, casa 2, jud. Ilfov, e-mail [email protected], reprezentata legal de procuror (pens.) Kibedi Katalin,

va solicitam sa ne acordati posibilitatea de a participa la lucrarile Senatului vizand dezbaterea proiectului de lege L4/2023, in scopul de a ne putea sustine argumentele prezentate in Memoriul detaliat si obiectiv fundamentat pe care l-am transmis Presedintelui Senatului la 12.02.2023, precum si argumentele expuse in amicus curiae transmis Curtii Constitutionale.

O serie dintre argumentele noastre au primit confirmarea prin Decizia nr. 467/02.08.2023 a Curtii Constitutionale.

Avand in vedere ca, dupa controlul de constitutionalitate a priori, Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu a fost reinregistrat la Senat, in 8 august 2023 (L4/2023), va rugam sa ne aduceti la cunostinta data la care vor avea loc dezbaterile in Senat si informatiile necesare pentru a putea participa o delegatie din partea asociatiilor noastre profesionale.

Solicitarile noastre au in vedere importanta acestui proiect de lege pentru statutul judecatorilor si procurorilor, pentru organizarea instantelor si, in consecinta, pentru calitatea actului de justitie – mai cu seama prin raportare la realitatea concreta din sistemul judiciar.

Astfel, in numai trei luni (noiembrie 2022 – ianuarie 2023), au depus cereri de eliberare din functie, prin pensionare, 335 magistrati.

Cu alte cuvinte, prin raportare la datele publicate de CSM vizand resursele umane la data de 1 februarie 2023, numarul magistratilor care au formulat cereri de pensionare in perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 este egal cu numarul judecatorilor din 9 curti de apel la un loc sau cu numarul procurorilor din tot atatea parchete de pe langa curtile de apel la un loc (de exemplu, Curtea de Apel Alba-Iulia, Curtea de Apel Bacau, Curtea de Apel Brasov, Curtea de Apel Constanta, Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel Iasi, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Pitesti, Curtea de Apel Targu-Mures sau Parchetele de pe langa aceste curti de apel).

Lipsa vadita si acuta a resurselor umane determinata de aceasta stare de lucruri are implicatii negative majore asupra organizarii activitatii instantelor si parchetelor, asupra celeritatii si calitatii actului de justitie al carui destinatar este cetateanul.

De asemenea, mentionam ca, referitor la impactul economic, se constata o falsa problema pusa prin Expunerea de motive, lasand sa se inteleaga ca prin restructurarea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor se vor reduce semnificativ cheltuielile cu 'pensiile speciale'.

In primul rand, potrivit jurisprudentei Curtii Constitutionale, pensiile judecatorilor si procurorilor nu sunt 'speciale', ci sunt 'pensii de serviciu'. Prin Decizia nr. 45/2018, Curtea Constitutionala a reconfirmat regimul sever al incompatibilitatilor magistratilor, facand si comparatia cu alte sisteme de drept: 'Spre deosebire de alte sisteme constitutionale (spre exemplu, Germania sau Suedia; a se vedea Avizul nr. 806/2015 privind libertatea de expresie a judecatorilor, adoptat de Comisia de la Venetia, la cea de-a 103-a sa reuniune plenara din 19-20 iulie 2015), care sunt mai permisive in ceea ce priveste compatibilitatea functiei de judecator cu cele de demnitate publica, in sistemul nostru constitutional normele antereferite sunt foarte stricte cu privire la incompatibilitatile care insotesc functia de judecator/procuror, ratiunea acestora fiind aceea de a evita confuziunea intre aceste functii si orice alte functii publice sau private, indiferent de natura lor (politica sau economica)' – paragr. 169.

In al doilea rand, conform datelor publicate in presa, in iulie 2019 erau 3.814 pensionari judecatori si procurori, iar in luna ianuarie 2023 numarul acestora era de 4.468.

Asadar, nu 'pensiile de serviciu' ale judecatorilor si procurorilor sunt pensiile care greveaza in masura covarsitoare bugetul statului. Aceasta realitate este confirmata si de seria de cifre enumerate in considerentele Deciziei nr. 900/2020 a Curtii Constitutionale, din care rezulta ca numarul judecatorilor si procurorilor beneficiari de pensii de serviciu reprezinta numai 1,92% din totalul beneficiarilor de pensii de serviciu si speciale. Prin urmare, motivul reducerii cheltuielilor cu 'pensiile speciale', aratat in Expunerea de motive, nu va fi nicidecum atins prin modificarea, in defavoarea judecatorilor si procurorilor, a conditiilor de pensionare si a cuantumului pensiei de serviciu.

Astfel cum am motivat punctual, detaliat si intemeiat, in Memoriul amicus curiae depus la Curtea Constitutionala (in dosarul nr. 1727AI/2023), proiectul de lege trebuie sa fie in concordanta cu principiul legalitatii si cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, sa fie clar si previzibil – respectand exigentele calitative cerute unei legi –, sa fie fundamentat, sa respecte independenta justitiei, in ambele sale componente – functionala si personala –, sa nu ignore faptul ca pensia de serviciu a magistratilor beneficiaza de o ampla consfintire si la nivel international.

Cu consideratie,

AMR, prin jud. dr. Andreea Ciuca

UNJR, prin jud. Dana Girbovan

AJADO, prin jud. Florica Roman

APR, prin proc. dr. Elena Iordache

ANMPR, prin proc. (pensionar) Kibedi Katalin

Comentarii

# Un cetatean date 17 September 2023 16:48 +10

Doamnelor judecatoare so procuroare cine credeti dv ca intelege ceva din deciziile CCR ului? In parlament sunt niste neaveniti fara carte, ce su citit acestia diar etichete de pe sticlele de bautura. Sunt parakeli ci cartea dar vinovati sunteti dv ca le permiteti. Cand ii prindeti ca au gresit si bube au toti in frunte cu analfabetul de Ciolacu trebuie umflati , plimbati cu catuse ca pe vremea lui Kovesi ,si atunci poate se linistesc si intekeg ca pensiike dv sunt de serviciu nu speciale, ca dv platiti tot ca si ceilalti si ce restrictii aveti fata de ceilalti bugetari. Va doresc succes in tot ce faceti

# Un cunoscător date 17 September 2023 17:14 +22

Altă golaneala pe față. 1,92% din totalul beneficiarilor. Ce omit cu bună știință magistrații pătrunși de divinitate este să ne zică valoarea totală a pensiilor speciale plătite procentului menționat.

# Just date 17 September 2023 17:17 +18

Reprezentanții magistraților ar trebui să ceară presedintelui senstului si presedintelui Romaniei sa fie eliminate discrepantele uriase dintre pensiile lor si pensiile romanilor. Cum poti sa accepti sa iei din bugetul statului pensiile acelea gretos de mari, faptul ca accepti sa iei asemenea pensii, genereaza probleme si grave lipsuri celorlati conationali. Acesta este statul de drept? Asa este drept? Unul sa chinuie, iar altul sa chiuie !

# grigore după ureche date 17 September 2023 18:58 +71

Saracutzi copilași. Stresati , superîncarcați cu activitați. Muncesc teribil de mult sub spaima de a gresi. Apoi raspunderea lor este uriasă. Am înteles ca nu pot dormi în vacantele gratuite. Sunt epuizati la 50 de ani. Au de asemenea pensii teribil de mici. Sa iasă la 30 de ani după 5 ani de vechime.

# un roman date 17 September 2023 19:20 +9

judecatorii si procurorii niste ”parteneri loiali”,transpartinici, ai clasei politice, care isi ”merita” salariile si pensiile, pentru complicitatea lor la dezastrul economico social in care a fost adusa Tara.

# Bugetul de stat date 17 September 2023 22:05 +31

Dar cei care fenteaza impozitele, taxele și contribuțiile de cand se stiu, cum au tupeu să beneficieze de aceleași servicii publice precum contribuabilii onești? Ei nu se gandesc că generează probleme și grave lipsuri celorlalți conaționali, după care la batranețe se plang de pensii mici? Vedeți dimensiunea economiei negre inclusiv pe șosele, pentru că oricat s-ar scumpi combustibilul, din ce în ce mai mulți ard gazul aiurea, făcându-și drum pentru nimic. Restaurantele și terasele sunt pline, aglomerația spre stațiuni crește de la an la an, indiferent de sezon și chiar toți cei care le umplu or fi magistrați sau alți bugetari? Casele de pariuri și cazinourile se înmulțesc pentru că au clienți grămadă, iar dacă ai nevoie de un serviciu privat (construcții, reparații casnice, service auto, cosmetică, etc.), nu gasești unul să-ți dea chitanță ori bon fiscal. Garanție? Unde scrie? În schimb, bugetarii... pușcărie pe viață, cum țipă tot melteanul pe facebook.

# santinela date 18 September 2023 07:19 +103

Ce nu vreti sa intelegeti dvs doamnelor si domnilor magistrati este ca deranjeaza cuantumul nesimtit de mare al pensiilor pe care le aveti.Este indecent de-a dreptul sa ai o pensie cu mult mai mare decat salariul pe care l-ai avut.Puneti procentul ala de 1,92 % din totalul pensiilor de serviciu,aica cica este foarte mic.Nu, fiindca restul au media pensiilor 4000 de lei si la dvs este 26000 lei adica de aproape 7 ori mai mare.Nu sunteti dvs inventatorii gaurii la macaroana si daca munca pe care o prestati ar fi excelenta,fara cusur ,mai treaca mearga dar aveti in randurile voastre si au fost nenorociti cu ghiotura . Praf ati facut increderea romanilor in justitie. Nu v-am auzit pe nici una dintre voi sa fie indignata ca nu exista o raspundere reala a magistratilor pentru mizeriile pe care unii asa zisi "magistrati" le fac,le-au facut si le vor face !

# cetatean de moda veche date 18 September 2023 07:20 0

!,92% = cuantum in lei (euro ) va rog? Care este pensia minima si maxima a celor 1,92%? Si daca acesta "bagatela a fost deschisa , atunci pune-ti pe "sticla" pensia medie a celor 1,92% cu cate pensii medii echivaleaza la acelasi grad de pregatire ,stres si raspundere! CAT DESPRE parlamemntari,CARE au pregatire echivalenta cu a celor 1,92 % stresul este aproape "0"- motivele sunt la lumina zilei. Deci acestia sa fie trecuti separat cu acelasi grad de pregatire cu a categoriei sociale echivbalente ca si pregatire. Cat despre "incarcarea psihica" a functiei si a responsabilitatii , va rog sa aveti in vedere ca multi dintre acestia NU STIU CE FAC!- majoritatea raman NECONDAMNATI SI CU BANII ,DEVENIND SI EI PARTE A NOII NOMENCLATURI. Atentie marita la cei ce STIU CE FAC, DEOARECE ACEIA SE NUMESC ALTFEL SI CULMEA MAI PRIMESC SI PENSII “SPECIALE”. TOTUL GRATIE "COMBINATIILOR" DE TIP BALCANIC - GENERALIZAT IN SOCIETATEA ROMANESCA.

# dulapul securelii , pelticiunii si pierzaniei nationale date 18 September 2023 09:14 +115

TRAIASCA SUPREMATIA SI SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI APARATORI AI SUVERANITĂȚII CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI, PROFESIONISTI si NESUPUSI INTERESELOR STRAINE Si NEOSECURELII, HASTAGISMULUI, SOROSISMULUI, CUCUVELISMULUI, LULUTZISMULUI, TFLIsmului, PROGRESISMULUI și altor INTERESE OBSCURE! JOS LABELE DE PE PENSIILE si DREPTURILE MAGISTRAȚILOR ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI GARANTIA INDEPENDENTEI JUSTITIEI! aista-i o opinie TRAIASCA DREPTUL si PRINCIPIILE LUI SECULARE APLICATE DE PROFESIONISTI !

# Nae date 18 September 2023 13:36 -1

TRAIASCĂ PROTESTUL MAGISTRATILOR

# AvemJustitie? date 19 September 2023 23:50 0

@# santinela, Bine punctat! Si magistratii stiu adevarul. Macar acum @luju.ro sa-mi aprobe mesajul, chiar daca doare adevarul spus de mine in legatura cu asa zisa Justitie din Romania.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.10.2024 – Prelungiri in functii de conducere la DIICOT si PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva