1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LUCICA CEL IMACULAT – Dupa ce a intors de doua ori dosarul la CSM, ICCJ a mentinut definitiv albirea dispusa de Consiliu fata de fostul sef al DNA Ploiesti Lucian Onea, acuzat de incalcarea regimului de incompatibilitati si interdictii in legatura cu fabricarea dosarelor penale ale familiei Cosma. Inspectia Judiciara il invinuia initial si de nerespectarea indatoririi de a se abtine, dar CSM a sters acuzatia de pe raboj. ICCJ l-a spalat si pe procurorul Florin Hau de la PT Timis

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 December 2023 13:37
Vizualizari: 2778

Dosarul disciplinar al procurorului Lucian "Lucica" Onea (foto) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina – fost sef al DNA Ploiesti – a ajuns la final in 4 decembrie 2023, dupa aproape cinci ani, timp in care a marcat o premiera, devenind cea dintai cauza pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie a intors-o de doua ori la Consiliul Superior al Magistraturii.Ne referim la dosarul nr. 4/P/2019, in care, la 28 februarie 2019, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Onea, acuzandu-l de „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii” (art. 99 lit. b din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor), precum si de „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa” (litera i teza I de la acelasi articol). Speta se refera la felul in care Lucica a fabricat dosarele penale impotriva familiei fostului presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma si reprezinta primul dosar disciplinar pe care ICCJ l-a restituit de doua ori la CSM, dupa ce Sectia pentru procurori il spalase pe parat pe procedura.

 

Lucica si-a pus sperantele in CJUE


Mai exact, la 13 noiembrie 2019, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii (in precedenta componenta) a admis exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare. 11 luni mai tarziu, in 5 octombrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a intors cauza la CSM, dispunand ca „Brigada Nufarul” sa puna osul la munca. Totusi, in 19 mai 2021, Sectia pentru procurori a CSM l-a albit pe fostul sef al „Unitatii Haules” tot pe procedura (pe motiv de nulitate absoluta a actiunii disciplinare).

Ajungand dosarul a doua oara la instanta suprema, ICCJ a suspendat judecarea spetei, in asteptarea unei hotarari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Este vorba despre Hotararea CJUE din 18 mai 2021 privind OUG 77/2018 prin care judecatorul Lucian Netejoru a fost numit interimar la sefia Inspectiei Judiciare – hotarare pe care Inalta Curte a declarat-o inaplicabila, printr-o dezlegare de drept. (Gasiti detalii in linkurile de la final.) Dupa pronuntarea CJUE, Inalta Curte a dispus a doua oara intoarcerea cauzei disciplinare la CSM, unde Lucian Onea a fost achitat disciplinar in data de 14 iunie 2023 – de data aceasta, pe fond.

Revenind in prezent: luni, 4 decembrie 2023, judecatorii supremi Cristinel Grosu, Petronela-Iulia Nitu, Madalina-Elena Vladu-Crevon, Andreia-Liana Constanda si Mirela Visan au mentinut spalatura dispusa de procurorii CSM la 14 iunie cu privire la Lucian-Gabriel Onea.


Redam minuta deciziei ICCJ nr. 269/2023 din dosarul nr. 2031/1/2023:


Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 4P din 14 iunie 2023 pronuntate de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, in dosarul nr. 4/P/2019. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 4 decembrie 2023”.


Acelasi complet a confirmat alt certificat de buna purtare


Tot luni, 4 decembrie 2023, completul lui Cristinel Grosu a mentinut verdictul de bune maniere dat de catre Sectia pentru procurori in materie disciplinara fata de procurorul Emanuel-Florin Hau de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, acuzat de „exercitarea functiei cu grava neglijenta (art. 271 alin. 1 lit. s teza a II-a din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, corespondentul art. 99 lit. t teza a II-a din vechea Lege 303/2004). Inspectia Judiciara sustine ca in 2022, cand activa la PJ Sannicolau Mare, Hau ar fi dispus sechestre in mod abuziv (click aici pentru a citi).


Prezentam minuta deciziei ICCJ nr. 270/2023 din cauza nr. 2454/1/2023:


Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de recurenta Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 8P din 13 septembrie 2023 si de recurentul Hau Emanuel Florin impotriva aceleiasi hotarari si a Incheierii din 14 iunie 2023, ambele pronuntate de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, in dosarul nr. 2/P/2023. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 4 decembrie 2023”.


Cititi toate episoadele serialului „Lucian Onea-CJUE”:


- „Detergent pentru Lucica si Pirlog”;

- „Lui Lucica i se face tot mai mica”;

- „Lui Lucica i s-a blegit procedura”;

- „CJUE l-a salvat pe Lucica”;

- „Paraditorul Onea asteapta dezlegarea”;

- „Magistratii activisti si-au luat dauna totala”;

- „Doliu printre magistratii #rezist”;

- „Dezlegarea ICCJ pe interimatul lui Netejoru”;

- „Brigada Nufarul a spalat paraditorul”.

 

Comentarii

# Lucica va primi bani despagubiri! E o victima! E magistrat ! date 10 December 2023 16:51 +7

Lucica va fi reincadrat pe functii si va mirosi chi si lotzi cat va pofti inima lui de magistrat imaculant. In plus are de luat salar restant 2 milioane de euro. Asa da!

# nae girimea date 11 December 2023 11:41 0

E ilustrarea -daca mai era nevoie - a mizeriei umane si profesionale din justitie

# o opinie in prag de sarbatori date 12 December 2023 09:10 0

Am mai aratat, Dumnezeu, in mare a lui mila, rasplateste incalcarea poruncilor sale. Ma gandesc la, oamenii si familiile nevinovate, care au patimit in asa zisa justuitie facuta de catre cei "atinsi" de catre diferite "pacate" cu si fara voia lor. Daca sperjurul (sa fiu modest) este "omis" din lege pt. a fii pedepsit iar depasindu-si atributiile asumate prin Juramant nici o asociatie 'de profil" nu " Le vede" si nu ia nici o masura si TOTUL SE REDUCE LA "BANII FAR' DE NUMAR", cu tot respectul consider ca ar trebui schimbata atat denumirea cat si atributiile sociale ale acestei (potentiale -in opinia "neo") institutii. Nu eu, ci cei care cu buna credinta si isi desfasoara activitatea in acesta institutie si CRED in munca pe care o fac, de ce "accepta". Titluri si competente profesionale sunt si in alte domenii in care "similarele fapte" sunt infractiuni! DE CE? Alta religie , alti "ZEI", mai stii?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva