PROTECTIE PENTRU ABUZATOAREA TRANCA – De necrezut: Inspectia Judiciara se codeste sa o ancheteze pe judecatoarea Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti, demascata ca a vrut sa bage in puscarie 10 nevinovati. Inspectia se da peste cap sa nu aplice sentinta prin care Curtea de Apel Ploiesti a desfiintat solutia de clasare fata de Tranca si a dispus reluarea cercetarii disciplinare. Sa ne asteptam la represalii impotriva judecatorului care a deranjat-o pe Tranca? (Documente)
Oare o tine cineva in brate pe judecatoarea Anamaria Tranca (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti, unul dintre cei mai abuzivi magistrati din Romania, vestita ca da solutii pe placul DNA si ca arunca fara greata cu anii de inchisoare, proaspat demascata ca a vrut sa bage la puscarie 10 nevinovati in dosarul ANRP? Intrebarea este legitima daca avem in vedere modul bland in care Inspectia Judiciara se poarta cu Tranca.
De-a dreptul revoltator, Inspectia Judiciara – cu activitate apreciata in ultimii ani - se codeste acum sa o cerceteze pe Tranca (in prezent detasata la CSM), incercand prin toate mijloacele sa nu puna in aplicare hotararea unei instantei care a dispus redeschiderea dosarului disciplinar al judecatoarei. Iar totul se intampla chiar si dupa ce Anamaria Tranca a fost demascata de Inalta Curte pentru executia judiciara pe care a comis-o in dosarul ANRP, cand a condamnat la inchisoare 10 oameni, achitati in cele din urma definitiv la instanta suprema (click aici pentru a citi).
Asa cum am prezentat in articolul “Placuta suedeza i-a pus capac lui Tranca”, prin sentinta civila nr. 3 din 16 ianuarie 2020, pronuntata in dosarul 1047/42/2019, judecatorul Catalin Mihai de la Curtea de Apel Ploiesti a redeschis dosarul disciplinar in care Anamaria Tranca fusese cercetata si spalata de Inspectia Judiciara, dupa ce daduse like pe Facebook la postarile #rezist cu injuraturi impotriva PSD si Liviu Dragnea, precum si la postarile in care era ironizat fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, pe care culmea chiar ea l-a judecat si aranjat cu ani grei de puscarie. Concret, admitand plangerile formulate de avocata Ingrid Mocanu (la randul ei victima a Anamariei Tranca) si Nicusor Constantinescu impotriva solutiei IJ, judecatorul Catalin Mihai de la Curtea de Apel Ploiesti a decis desfiintarea rezolutiilor de clasare prin care Inspectia Judiciara o spalase pe Anamaria Tranca, stabilind reluarea cercetarilor pentru posibila savarsire a abaterilor disciplinare constand in:
-manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu (abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);
-incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii (abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. b) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);
-desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu (abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. d) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);
“Dispune anularea Rezolutiei de clasare nr. 621/IJ/311/DIJ/2018 din 03.04.2018. Dispune anularea Rezolutiei de clasare nr. 3341/IJ/1545/DIJ/2018 din 08.08.2018. Dispune trimiterea cauzei la Inspectia Judiciara, pentru repartizarea aleatorie a celor doua sesizari disciplinare si efectuarea cercetarii disciplinare asupra cauzelor conexate, sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a), b) si d) din Legea nr. 303/2004”, a hotarat judecatorul Catalin Mihai de la Curtea de Apel Ploiesti (click aici pentru a citi).
Revizuire si suspendare. Inspectia are interzis la Tranca?
A trecut mai bine de o luna de la decizia Curtii de Apel Ploiesti, insa Inspectia Judiciara nu s-a atins de Anamaria Tranca. Si nici nu o va face prea curand, caci Inspectia este mai preocupata sa desfiinteze hotararea prin care s-a redeschis dosarul disciplinar al Anamariei Tranca.
In acest sens, in loc sa se conformeze deciziei Curtii de Apel Ploiesti, Inspectia Judiciara, prin seful institutiei judecatorul Lucian Netejoru, a formulat la Sectia de contencios administrativ si fiscal a CA Ploiesti o cerere de revizuire a sentintei prin care judecatorul Catalin Mihai de la aceeasi instanta dispusese redeschiderea dosarului disciplinar al lui Tranca. Potrivit cererii, pe care o atasam integral la finalul articolului, Inspectia Judiciara solicita anularea in tot a hotararii de reluare a cercetarii disciplinare a Anamariei Tranca, acuzand printre altele ca judecatorul de la Curtea de Apel Ploiesti ar fi dat o solutie ce nu este prevazuta de lege:
“Magistratul a dispus o alta solutie decat cea prevazuta de legiuitor, respectiv una de anulare a rezolutiilor si repartizarea aleatorie a lucrarilor conexe. (…) Ca magistratul a urmarit sa acorde mai mult decat s-a cerut rezulta din formularea tehnica a dispozitivului sentintei: 'anulare...', 'repartizarea aleatorie a lucrarilor conexe...'. (…) Ca solutia dispusa prin sentinta civila nr. 3/16.01.2020 este mai mult decat au cerut contestatorii rezulta fara echivoc din actele dosarului, solutia ridicand reale probleme in aplicarea normelor de procedura disciplinara”.
Cererea de revizuire nu este insa singura actiune prin care Inspectia Judiciara incearca sa nu aplice decizia Curtii de Apel Ploiesti privind redeschiderea dosarului disciplinar al Anamariei Tranca. In paralel, tot la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Ploiesti, Inspectia Judiciara a formulat contestatie la executare impotriva sentintei civile nr. 3 din 16.01.2020, pronuntata in dosarul nr. 107/42/2019, prin care judecatorul Catalin Mihai a dispus cercetarea Anamariei Tranca. Prin acest demers, pe care il puteti citi la finalul articolului, Inspectia Judiciara solicita “lamurirea cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu, reprezentat de sentinta anterior mentionata”, dar si, atentie, “suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei la executare”:
“Solicitam suspendarea executarii sentintei civile anterior mentionate, in temeiul art. 719 alin. 1 Cod procedura civila, motivat de imprejurarea ca solutia dispusa ridica reale probleme in aplicarea normelor de procedura disciplinara.
Astfel, dupa cum am aratat si anterior, din dispozitivul sentintei nu reiese ca magistratul a descris, cel putin sumar, abaterile in raport de care a dispus inceperea cercetarii disciplinare si nici nu a specificat care dintre actiunile/inactiunile magistratului parat constituie indicii ale abaterilor respective.
Pe cale de consecinta, din moment ce dispozitivul hotararii nu este suficient de clar, nefiind stabilite si aratate nici macar faptele care pot fi interpretate ca fiind abateri disciplinare, subscrisa are dificultati in punerea in executare a sentintei civile, fiind necesare lamuririle solicitate la punctul I din prezenta cerere, pentru a putea da eficienta caracterului executoriu al hotararii pronuntate”.
Cu alte cuvinte, Inspectia Judiciara pretexteaza ca nu a inteles sentinta atacata. Desi aceasta este cat se poate de simpla, in sensul redeschiderii dosarului disciplinar al judecatoarei Anamaria Tranca.
Oricum, atat cererea de revizuire, cat si contestatia la executare sunt doua actiuni care profita din plin judecatoarei Anamaria Tranca, aceasta bucurandu-se astfel de o adevarata protectie chiar din partea Inspectiei Judiciare. Nu am mai auzit pana acum ca Inspectia sa faca demersuri similare si in alte cazuri, insa poate ele au existat. Cert este insa ca Inspectia Judiciara – repetam, cu activitate apreciata in ultimii ani - se codeste sa o ancheteze disciplinar pe judecatoarea Anamaria Tranca, pe care oricum o apretase ca la carte in prima faza. Iar prin clasarea actiunii fata de Tranca, practic magistratii #rezist au primit liber la injuraturi impotriva PSD, in timp ce criticile, fara injuraturi, la adresa unor decizii luate de presedintele Klaus Iohannis se lasa cu sesizari din oficiu din partea Inspectiei Judiciare.
In final, trebuie spus ca la o saptamana de la hotararea privind redeschiderea dosarului disciplinar al Anamariei Tranca, si din informatiile noastre inainte de a se comunica sentinta, Inspectia Judiciara a cerut dosarul de la Curtea de Apel Ploiesti, pe care l-a returnat peste o alta saptamana. Probabil ca l-a cerut in vederea pregatirii cailor de atac extraordinare prezentate mai sus. Dar daca si pentru deschiderea unui dosar disciplinar judecatorului Catalin Mihai de la Curtea de Apel Ploiesti, care a dispus cercetarea Anamariei Tranca?
* Cititi aici cererea de revizuire formulata de Inspectia Judiciara
* Cititi aici contestatia la executare formulata de Inspectia Judiciara
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 1 March 2020 11:54 +7
# NM 1 March 2020 12:34 +4
# Neanae 1 March 2020 16:52 +5
# Primiti-o cu oua si rosii ! 2 March 2020 17:04 0