21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A DOUA RATARE – Inspectia Judiciara a incasat "achitare" si in cea de-a doua actiune disciplinara deschisa impotriva Risantei Gagescu de la Curtea de Apel Bucuresti. CSM a constatat nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva judecatoarei CAB, acuzata ca a intervenit peste judecatorul Dorel Matei in judecarea contestatiei in anulare a DNA in dosarul "Rarinca". Inspectia Judiciara ne-a dat drept la replica

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

31 October 2016 18:17
Vizualizari: 7936

Doua "achitari" intr-o zi pentru Inspectia Judiciara, ambele in cauze care o privesc pe judecatoarea Risantea Gagescu de la Curtea de Apel Bucuresti. Consiliul Superior al Magistraturii a publicat ordinea de zi solutionata pentru data de 24 octombrie 2016, a carei pronuntare a fost amanata pana la data de 31 octombrie 2016, fiind solutionat astfel, "cu constatarea nulitatii actiunii disciplinare a Inspectiei Judiciare" si cel de-al doilea dosar al Risantei Gagescu, in care Inspectia condusa de inspectorul-sef Lucian Netejoru a cercetat-o pentru incalcarea art. 99 lit. a) si lit. l) din Legea nr. 303/2004 - respectiv pentru “manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” si pentru “imixtiune in activitatea altui judecator sau procuror” - pe motiv ca nu ar fi avut nicio justificare legala de a interveni, prin cerere de interventie, in dosarul care avea ca obiect contestatia in anulare formulata de DNA impotriva solutiei de achitare a Marianei Rarinca.


Inspectia Judiciara ia "achitari" ca DNA-ul si ne da drept la replica

Prima solutie, referitoare la dosarul instrumentat de judecatoarea Floarea Grosu de la Inspectia Judiciara in care judecatorii CAB Damian Dolache si Risantea Gagescu au fost cercetati pentru incalcarea art. 99 lit. t) si lit. s) din Legea nr. 303/2004 – respectiv "exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta" si "utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau ale actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat"a fost citita in sedinta publica luni dimineata, 31 octombrie 2016, solutia venind ca o pata de rusine pe obrazul Inspectiei Judiciare.

De altfel, Lumeajustitiei.ro a publicat articolul "Executia ratata" in care a anuntat esecul inregistrat prin lucrarea sa de inspectorul judiciar Floarea Grosu. Numai ca, dintr-o greseala de redactare in cuprinsul articolului "Executia ratata" – am specificat ca judecatorii Gagescu si Dolache au fost cercetati pentru incalcarea art. 99 lit. a) si lit. l) (prevederi care i se imputau in cel de-al doilea dosar disciplinar al Risantei Gagescu in care faceam referire in cuprinsul articolului) din Legea nr. 303/2004, in loc de art. 99 lit. t) si lit. s) din aceeasi legeInspectia Judiciara ne-a remis un drept la replica ce avea rolul de a ne taxa pentru confuzia creata, respectiv "respingerea actiunii Inspectiei Judiciare impotriva judecatorilor CAB Risantea Gagescu si Damian Dolache ce avea ca obiect incalcarea art. 99 lit. a) si lit. l) din Legea nr. 303/2004".

In loc sa ne specifice confuzia de articole in vederea unei corecte informari, asa cum era normal, Inspectia Juidiciara ne-a comunicat ca "in cuprinsul articolului se face o afirmatie deosebit de grava la adresa Inspectiei Judiciare mentionandu-se ca judecatorii vizati au fost cercetati disciplinar pentru o solutie dispusa intr-o anumita cauza". Vezi Doamne, ca si cum nu ar fi existat niciun dosar in care Gagescu si Dolache sa fie cercetati pentru "utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti". Nu de alta, dar actiunea disciplinara respinsa de CSM care ii viza pe cei doi judecatori se referea fix la aspect aspect. Greseala noastra ca am incurcat dosarele care o vizau pe Risantea Gagescu si deci si articolele de lege!

Totusi, in afara de a dori sa ne dea o lectie pentru confuzia creata, nu stim ce nemultumeste Inspectia Judiciara, caci noi de mintit, nu am mintit!

Pe de alta parte, apreciem ca se impunea ca Inspectia Judiciara sa aiba reactii atat de prompte si fata de alte articole publicate de Lumeajustitiei.ro care vizeaza activitatea sau lipsa de actiune a inspectorilor judiciari in cazuri rasunatoare.

Spre exemplu, articolul "IMPUNITATE PENTRU INALTA CURTE" in care s-a evidentiat ca Inspectia Judiciara ocoleste cu buna stiinta Inalta Curte de Casatie si Justitie atunci cand vine vorba de intarzieri nepermise in redactarea deciziilor, care depasesc chiar si 1 ani si 6 luni, nefiind niciodata sanctionati, spre deosebire de magistratii de la judecatorii sau tribunale care sunt taxati - unii chiar si cu excluderea din magistratura - pentru intarzieri de cateva zeci de zile.

In acest caz, Inspectia Judiciara nu a avut nicio reactie, desi acuzatiile erau extrem de grave si aratau o posibila partinire a inspectorilor judiciari.

Prezentam in continuare dreptul la replica remis redactiei Lumeajustitiei.ro luni, 31 octombrie 2016 orele 16.00, dupa publicarea articolului "EXECUTIE RATATA":

"DREPT LA REPLICA

Bucuresti, 31 octombrie 2016 – Pentru o informare corecta a cititorilor publicatiei dumneavoastra, Inspectia Judiciara face urmatoarele precizari fata de o serie de afirmatii din articolul „EXECUTIE RATATA – Inspectoarea Floarea Grosu a incasat-o pe merit. CSM a respins actiunea disciplinara impotriva judecatorilor CAB Risantea Gagescu si Damian Dolache in dosarul in care cei doi magistrati au fost cercetati de Inspectia Judiciara pentru solutia de achitare a pensionarei Mariana Rarinca si pentru modul in care si-au motivat decizia in dosarul in care fosta sefa a ICCJ Livia Stanciu a acuzat-o pe aceasta de santaj”, aparut pe site-ul www.lumeajustitiei.ro, in data de 31 octombrie 2016, semnat de doamna Elena DUMITRACHE :

In titlul articolului, dar si in cuprinsul sau se face o afirmatie deosebit de grava la adresa Inspectiei Judiciare mentionandu-se ca judecatorii vizati au fost cercetati disciplinar pentru o solutie dispusa intr-o anumita cauza.

Cu referire la situatia de fapt relatata in articolul doamnei Elena Dumitrache, pentru a evita dezinformarea cititorilor www.lumeajustitiei.ro, dorim sa precizam ca abaterile disciplinare retinute de Inspectia Judiciara in sarcina judecatorilor nu vizeaza solutia dispusa in cauza, ci anumite comportamente ale judecatorilor pe parcursul instrumentarii cauzei.

Mentionam ca pana la aceasta ora Inspectia Judiciara nu a intrat in posesia documentului invocat in articol si nici nu are stiinta despre o asemenea hotarare.

Compartimentul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media".

Iata solutia Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a CSM din data de 31.10.2016 in dosarul care o vizeaza doar pe judecatoarea Risantea Gagescu:

"Cu majoritate,

Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare ca urmare a constatarii nulitatii sesizarii Inspectiei Judiciare de catre pententa.

Pe cale de consecinta, constata nulitatea actiunii disciplinare formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Gagescu Risantea – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazuta de art. 99 lit. a) si l) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, repulicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Admite cererea de interventie accesorie formulata in interesul paratei de catre Asociatia Magistratilor din Romania.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie."

 

Comentarii

# pelin date 31 October 2016 20:52 +15

Cele doua "achitari"hotarate in aceiasi zi,ce au ca obiect constatarea nulitatii unor actiuni disciplinare a Inspectiei Judiciare,considerate ca fiind abuzuri,reprezinta cu adevarat o noutate dar si speranta ca justitia va deveni impartiala si independenta,lucru asteptat de intreaga natiune.Speram ca vor urma la rand si alte cazuri rasunatoare!Ar fi si timpul!!!!!!!!!

# DOREL date 1 November 2016 09:29 0

Sperante desarte.

# DODI date 31 October 2016 20:52 +16

Sfârșitul acestui CSM și a Inspecției sale juridice dacă nu ar fi de plâns ar avea mari șanse să fie de râs. Ei au dus penibilul, tupeul, lipsa de profesionalism și incompetența pe ”înalte culmi”. Se vede că majoritatea lor și-au făcut ucenicia pe vremea împușcatului sau au avut mentori din acele vremuri demult apuse. Să le fie țărâna apăsătoare, iar amintirea lor să se disipeze cu ...celeritate.

# verticalul date 2 November 2016 11:14 +2

CSM =stat mafiot in stat mafiot. Danilet este oglinda CSM care l-a pupat in partea dorsala pe basecu timp de 10 de ani si a distrus speranta intr-o justitie dreapta in Romania. Niste mafioti care nu vor sa-si faca ordine in propria ograda. Judecatorii cinstiti si fara pensii de 41.900 ron/luna care vor sa faca adevarata dreptate sunt marginalizati. Toata vina apartine CSM-ului care nu vrea sa vada mafia din justitie. Vezi cazul Rarinca silate j'demii de cazuri. Sa traiti si la mai mare domnule Adamescu in clinica de lux pe care ati construit-o cu banii furati de la romani prosti! Seful ANP doarme linistit, Pruna doarme linistita si tot asa pana la victoria finala.

# Cetateanul date 31 October 2016 21:08 +11

Chiar ne intrebam pana unde poate merge "nesimtirea" crasa a celor platiti sa faca dreptate!? Doamna Gagescu este unul din judecatorii care incearca din rasputeri sa mai salveze ce se mai poate din aceasta crancena dictatura pe cale sa se instaureze in Romanica. Le-a fost frica ticalosilor muribunzi sa faca un nou abuz strigator la cer. Interesant e cine or fi fost cei care au votat minoritar: unul il stim cert. Ce tupeu! Ce ticalosi! Vor ramane in istorie drept cel mai jalnic CSM! Hai liberare! Aut! Servitori de ultim rang! 

# PopoGeani si BurtaNeteda date 31 October 2016 21:53 +13

Hopaaaa, cum a plecat Stanciu din csm au inceput deja sa o uite fostii coechipieri. 

# gustav date 1 November 2016 10:06 +2

Influenta Coliviei Stanciu nu s-a datorat atat prezentei in CSM ci mai ales calitatii de Presedinte al ICCJ. Dovada, valul de smetii peste bot pe care le incaseaza procurorii Lulutei in ultima vreme din partea judecatorilor ICCJ.

# Pif date 1 November 2016 07:44 +5

N-am inteles prea bine ce anume pasaj din decizie a fost considerat exprimare inadecvata incat sa declanseze cercetarea disciplinara. La vremea respectiva am citit decizia iar daca ar fi existat imprecatii in cuprinsul ei, in mod sigur mi-ar fi sarit in ochi. 8)

# mitica date 1 November 2016 08:55 +7

Iar procurorii si judecatorii vinovati, in frunte cu personajul infect Stanciu, sa fie trasi la raspundere!

# heres date 1 November 2016 08:56 -4

Bravo stimați magistrați!Bârfiți-vă între voi şi mai ales pune-ţi bârfele pe hârtie ca motive de abținere sau recuzare!Pe lingă ca nu veți mai judeca dosare ,nici nu veți păți nimic!Dar să cereți in continuare salarii cât mai mari ca doar bârfa e muncă grea!

# Pif date 1 November 2016 10:01 0

Chiar daca vreunui Roger ascultac i se inrosesc urechile, auzind fara mandat comentariile mai colorate ale vreunui magistrat care vorbeste de unul singur (sau cu prietenul imaginar)intr-un cadru extrem de intim,fiind SIGUR ca nu-l aude nimeni :P ...asta nu e nici motiv de recuzare, nici de sanctionare disciplinara.

# justiție independentă date 1 November 2016 09:18 +9

Dacă soluția dată de completul Risantea Găgescu-Damian Dolache în dosarul Rarinca versus Stanciu este una corectă și legală, atunci soluția dată de Dorel, care este opusă primeia, cum e? Întreb și eu

# big difference date 1 November 2016 10:52 -1

CSM-ul nu a cercetat legalitatea hotararii/solutiei, nu are competente in acest sens, ci comportamentul magistratilor, asa cum a facut/face si in cazul Camelia B ... big difference 8) 8) 8)

# Pif date 1 November 2016 12:00 0

Deduc ca CSM nu a constatat nici expresii inadecvate in cuprinsul hotararii si nici ca motivarea ar fi fost in mod vadit contrara raţionamentului juridic sau ca ar fi existat o grava neglijenta in exercitarea functiei. Ca-n experimentul imaginar a lui Schrödinger , orice prof de fizica, inclusiv Hawking, ar putea afirma acum ca Rarinca este concomitent vinovata si nevinovata daca ne raportam strict la efectele rationamentului juridic in mecanica cuantica.

# justiție independentă date 1 November 2016 12:45 +1

Corect cum spui,deci comportamentul judecătorilor în a instrumenta cazul respectiv a fost OK, ceea ce a dus la o soluție legală și corectă. Dar, cum se explică faptul că același comportament a dus la admiterea unicei contestații în anulare admisă în ultimii ani, având în vedere faptul că invocatul schimb de replici suspect? dintre D-na Găgescu și Livia Stanciu, de fapt o banală discuție pe un culoar de instituție, a avut loc și se știa despre asta cu mult înainte de punerea pe rol a respectivului dosar.

# soniq date 1 November 2016 11:00 +4

Tot citind pe net am dat de un comentariu interesant: Îmi doream să o văd azi pe Codruţa Kovesi că iese in direct la un post TV cu lista bogătaşilor arestaţi şi spune ce sume au fost confiscate de la fiecare în parte şi unde vor fi directionate.Dacă s-ar fi întîmplat acest lucru aş fi spus că s-a făcut dreptate,dar cine s-o facă dacă toţi au conturile pline in străinătate,inclusiv ea Pentru mine toţi sunt nişte criminali,unii s-au folosit de moartea tinerilor de la Colectiv să-şi aducă ei Guvern de asasini economici.Tinerii care reuşise să scape cu viaţă din acel vacarm au murit in chinuri grele din cauza infectiilor nozocromiene din Spitale pentru că Hexipharma se ocupa cu drogurile şi cu substanţele inflamabile din Club,nicidecum cu dezinfectanţi.Exista date clare si înregistrările celor de la STS că substanţele inflamabile au fost comandate de G.Oprea si de Hexipharma,este o reţea internaţională întinsă pînă la Bruxelles şi Cipru.Dan Condrea se află acum in Venezuela,ţară care nu a

# soniq date 1 November 2016 11:01 +6

Dan Condrea se află acum in Venezuela,ţară care nu are tratat de extrădare cu Romania. Raisa Ekaterina Ivatenko fost spion şi agent in Serviciile Secrete,doctorant in Strategie Militară şi Antiterorism are toate dovezile şi s-a hotărît să le facă publice.Sper sa le afle toată lumea pentru că nu iese fum fără foc şi aşa poate îşi vor da seama toţi romanii de ce nu e nimeni pedepsit nici acum la 1 an de la tragedie.DS

# ignorantu date 1 November 2016 14:36 +1

Ce e mai grav cu acest colectiv e faptul ca părinții copiilor care au murit în acest incendiu nu prea par interesați sa știe cauza incendiului și sa se afle ADEVĂRAȚII VINOVAȚI ai incendiului. Nu știu, dar dacă as fi fost eu unul din părinții acelor copii ar fi fost jale.... adică nu stăteam și priveam asa nepăsător cum se pare ca privesc din nefericire acești părinți doar aprinzând niște lumânări în strada și gata datoria de părinte. ...jale..... Nu știu ce sa zic dar e grava rău situația. .prea multa ignoranta.....

# si care date 1 November 2016 15:39 0

sunt adevaratii vinovati? nu ne zici si noua 8) 8) 8) ?

# john date 1 November 2016 19:14 0

CSM-ul care tocmai ne paraseste a fost o rusine a magistraturii prin incompetenta si slugarnicie. De inspectia judiciara nu are rost sa vorbim....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva