21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A RAMAS CU SUSPENDARE – Inalta Curte a mentinut sentinta Curtii de Apel Brasov de condamnare a judecatoarei Elena Poiana de la Tribunalul Harghita. Poiana a primit 3 ani cu suspendare pentru luare de mita, urmand sa presteze munca in folosul comunitatii la o gradinita. Fosta presedinta a Judecatoriei Sfantu Gheorghe, Elena Poiana a fost acuzata de DNA ca ar fi cerut 10.000 lei pentru a elibera din arest doi inculpati. Poiana a stat 2 luni dupa gratii (Minuta)

Scris de: G.T. | pdf | print

16 October 2016 12:07
Vizualizari: 5515

Verdict pentru judecatoarea Elena Poiana (foto) de la Tribunalul Harghita, fosta presedinta a Judecatoriei Sfantu Gheorghe, trimisa in judecata de DNA pentru luare de mita. Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut sentinta Curtii de Apel Brasov, din 17 iunie 2016, prin care Poiana fusese condamnata la 3 ani inchisoare cu suspendare. Decizia a fost luata in 6 octombrie 2016, instanta suprema modificand doar masurile de supraveghere dispuse la fond.

Pe langa cei 3 ani de inchisoare cu suspendare la care a fost condamnata, judecatoarea Elena Poiana urmeaza sa frecventeze un program de reintegrare sociala. De asemenea, Poiana va presta 60 de zile de munca neremunerata in folosul comunitatii la o gradinita din Timisoara.


Elena Poiana a fost trimisa in judecata, in 15 martie 2016, de DNA Alba Iulia, structura condusa de procuroarea Aurelia Danusia Boicean, in mai putin de o luna de la momentul retinerii. Arestata preventiv timp de 2 luni, judecatoarea a fost acuzata ca, in august 2015, ar fi cerut 10.000 lei de la un denuntator pentru a admite contestatia formulata de doua persoane arestate pentru talharie impotriva unei incheieri a Judecatoriei Miercurea Ciuc de respingere a cererii de inlocuire a masurii. Potrivit procurorilor DNA, dupa ce s-ar fi asigurat de disponibilitatea denuntatorului de a da banii, judecatoarea ar fi admis contestatia, inlocuind arestul preventiv cu masura controlului judiciar.

Iata minuta ICCJ:

Admite apelul declarat de inculpata Poiana Elena impotriva sentintei penale nr. 36/F din 17 iunie 2016 pronuntata de Curtea de Apel Brasov – Sectia penala. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata si rejudecand:

Modifica masura de supraveghere prevazuta de art. 93 alin. 1 lit. a C.pen. in sensul obligarii inculpatei sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Timis la datele fixate de acesta. In baza art. 93 alin. 2 lit. b C.pen. impune inculpatei sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de catre Serviciul de Probatiune Timis sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate. In baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va fi obligata sa presteze 60 zile munca neremunerata in folosul comunitatii la Gradinita PP 21 din Str. I.H. Radulescu, nr.5, Timisoara sau Gradinita PP CFR din B-dul Republicii, nr.25, Timisoara.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate.

Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – DNA – S.T. Brasov impotriva aceleiasi hotarari.

Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Onorariul aparatorului desemnat din oficiu, in suma de 260 lei, se va plati din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva”.

Iata minuta Curtii de Apel Brasov:

In baza art. 6 rap. la art. 7 lit. b din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie modificata raportat la art. 289 Cp, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cpp condamna pe inculpata Poiana Elena la pedeapsa principala de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. In baza art. 67 Cp aplica inculpatei pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cp, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de 3 ani, calculata de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare. Cu aplicarea art. 65 Cp rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b Cp. In baza art. 91 alin. 1 Cp dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei principale pe o durata de 3 ani, termen de supraveghere stabilit potrivit art. 92 alin. 1 Cp si corelativ suspenda executarea pedepsei accesorii. In baza art. 93 alin. 1 Cp, pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: a)- sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Brasov, la datele fixate de acesta; b)- sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c)- sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; d)- sa comunice schimbarea locului de munca; e)- sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta. In baza art. 93 alin. 2 lit. b Cp impune inculpatei sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de catre Serviciul de Probatiune Brasov sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate. In baza art. 93 alin. 3 Cp, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata presteaza 60 zile munca neremunerata in folosul comunitatii la Primaria municipiului Brasov sau Atelierul de MFC din cadrul Fundatiei pentru promovarea sanctiunilor comunitare. In baza art. 91 alin. 4 Cp pune in vedere inculpatei prev. art. 96 Cp. Constata ca inculpata a fost retinuta si arestata preventiv in perioada 17.02.2016- 27.04.2016. In baza art. 399 alin. 1 Cpp rap. la art. 242 alin. 1 Cpp revoca masura controlului judiciar dispusa fata de inculpata prin incheierea de sedinta nr. 605/27.04.2016, pronuntata in dosar nr. 184/64/2016/a1.3 de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin judecatorul de camera preliminara. In baza art. 399 alin. 1 Cpp, hotararea cu privire la masura preventiva este executorie.

Obliga inculpata la plata sumei de 9.531,32 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 9.031,32 lei reprezinta cheltuieli judiciare efectuate in faza de urmarire penala. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica din 17.06.2016”.

Prezentam comunicatul DNA din 15 martie 2016, prin care a fost anuntata trimiterea in judecata a judecatoarei Elena Poiana de la Tribunalul Harghita:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatei POIANA ELENA, la data faptei judecator in cadrul Tribunalului Harghita, fost presedinte al Judecatoriei Sfantu Gheorghe, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 19 august 2015, inculpata Poiana Elena, in calitate de judecator in cadrul Tribunalului Harghita, a pretins de la o persoana (denuntator in cauza) suma de 10.000 lei, pentru a dispune solutionarea favorabila a contestatiei formulate de doua persoane arestate preventiv pentru savarsirea infractiunii de talharie calificata, impotriva unei incheieri pronuntate de Judecatoria Miercurea Ciuc, hotarare prin care judecatorul de camera preliminara a respins solicitarea celor doi de revocare si inlocuire a masurii arestarii preventive.

Dupa ce s-a asigurat de disponibilitatea denuntatorului de a remite suma de bani, prin incheierea din data de 20 august 2015, judecatorul Poiana Elena a admis contestatia respectiva pe care a desfiintat-o si a inlocuit masura arestului preventiv cu masura preventiva a controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile, dispunand totodata punerea de indata in libertate a celor doua persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Brasov, cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 16 October 2016 13:43 +6

RATIAAAA!!!!!! cu justitia voastra!!!!!!!!!!unei tinere mame pentru 18 lei ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!18 LEI furt is e ia copilul si i se da cu EXECUTARE!!!!!!!!!!! PENTRU 10.000 DE LEI I SE DA CU SUSPENDARE!!!!!!!!!!!!!!!!!RATIA!!!!!!!!! CU JUSTITIA VOASTRA.CE EXEMPLU SA PRIMEASCA SOCIETATEA?????CA JUDECATORII CIND SINT PRINSI NU FAC PANDAIMOS SI CA TREBUIE SA LE MARIM SI SALARIUL??????SI OAMENII SARMANI PENTRU 18 LEI SA/SI PIARDA COPII SI SA FACA GALERE!!!!!!!!!ASTA/I EXEMPLUL???? SINDICALISTELOR,alea de va vreti in cesemea ,CARE/I PAREREA VOASTRA?DESPRE DE DIN ASTEA NU GRAITI????????HAI DEONTOLOGII JUSTITIEI AIA DE APASATI PE ROSU ,APASATI SI ACUSILEA SI VENITI SI CU ,,REPLICI,,......RATIA VOASTRA!!!!!!!!!

# Vladimârrr...!!! date 16 October 2016 18:42 +5

Unule drag, de la MIHAI EMINESCU citire: "Spuneti-mi ce-i dreptatea? / Cei mari se ingradira / Cu-averea si marirea in cercul lor de legi / Prin bunuri ce furara / In vecivezi cum conspira / Contra celor ce dansii la lucru-i osandira / Si le subjuga munca vietii lor intregi."

# Cetateanul date 16 October 2016 13:53 -1

Chiar crede cineva ca daca existau probe primea femeia asta cu suspendare pentru acea fapta? Evident ca este o manarie din acelasi ciclu cu celelalte ca sa nu se faca de ras DNA-ul. Evident, i-au distrus viata unui judecator doar de dragul unor cifre: cate condamnari la hectar a produs DNA-ul pentru a ne scapa de coruptie? 

# Vladimârrr...!!! date 16 October 2016 15:21 +3

Revin cu o rugaminte postata acum ceva timp, ca un cunoscator in ale dreptului sa ma lamureasca, CARE PEDEAPSA ESTE MAI SEVERA, UN AN CU EXECUTARE, SAU TREI ANI CU SUSPENDARE ?! Multumesc ...!

# Edelweiss date 16 October 2016 15:45 +4

„Două veacuri de pârnaie” - reeditarea romanului lui Gabriel Garcia Marquez în îngrijirea lucrătorilor systemului judiciar Rromânesc. Cu doamna poiană, din 2013 până în prezent,numărul „magistraților” care au întinat noblețea profesiei de magistrat, au făcut de ocară menirea socială a actului de Justiție, au mânjit autoritatea robei ce le-a fost conferită de Cetate și AU ÎNȘELAT ÎNCREDEREA PUBLICĂ ACORDATĂ, se ridică la 58 de cazuri definitive, totalizând un număr de 199 de ani și 9 luni de închisoare cu executare sau cu suspendare. Așteptăm comemorarea bicentenarului odată cu înlănțuirea următorului individ „așa, mai matur, mai pervers, care ne-o bagă de sus, de la 45 de grade, IN-CRE-DI-BIL!”

# Carcotas date 16 October 2016 21:44 +4

Oare cum pot dormi cei care au condamnat cu executare pe controlorii de bilete angajati ai CFR-ului pentru sume luate mita de ordinul zecilor de lei iar pe fosta lor colega au trimis-o acasa, suspendand executarea pedepsei ? Doamna avea puterea de a condamna oamenii, pe cand controlorii doar verificau incasarea unor tarife ....

# Edelweiss date 17 October 2016 10:06 +3

1. "Să nu iei aminte la zvon deşert; să nu te uneşti cu cel nedrept, ca să fii martor mincinos! 2. Să nu te iei după cei mai mulţi, ca să faci rău; şi la judecată să nu urmezi celor mai mulţi, ca să te abaţi de la dreptate; 3. Nici săracului să nu-i fii părtinitor la judecată! 4. De vei întâlni boul duşmanului tău sau asinul lui rătăcit, să-l întorci şi să I-l duci! 5. De vei vedea asinul vrăjmaşului tău căzut sub povară, să nu-l treci cu vederea, ci să-l ridici împreună cu el. 6. SĂ NU JUDECI STRÂMB PRICINA SĂRACULUI TĂU! 7. De orice cuvânt mincinos să te fereşti; să nu ucizi pe cel nevinovat şi drept, căci Eu nu voi ierta pe nelegiuit. 8. DARURI SĂ NU PRIMEȘTI, CĂCI DARURILE ORBESC OCHII CELOR CE VĂD ȘI STRÂMBĂ PRICINILE CELE DREPTE.” // Ieșirea - a doua carte a lui Moise 23. 1-6

# Corina date 3 December 2016 17:49 0

Ce sa spunem ? Acei batrani stropiți cu benzina și amenințați , arat gândiți și răspundeți sincer . Dacă erau părinții voștri , erați mulțumiți doar cu arestare preventivă cu suspendare ? Oare nu o băgați în pământ de vie sau o stropești cu benzina sa îi dați foc ? Contează pedeapsa ? Merita mult mai mult și chinuita , umilita așa cum au fost acei bătrâni.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva