22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVERTIZAREA ICCJ – Judecatorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Stefan Pistol isi atentioneaza colegii in sentinta de condamnare a “deputatului auto” Gheorghe Coman: “Infractiunile clasice de coruptie cat si cele asimilate acestora cunosc o recrudescenta in randul reprezentantilor celor trei puteri ale statului, legislativa, judecatoreasca si executiva... Masurile de combatere a acestui fenomen trebuie sa capete eficienta reala” (Sentinta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 May 2014 12:43
Vizualizari: 7868

Degeaba a recunoscut deputatul Gheorghe Coman, zis si “deputatul auto” dupa ce a declarat ca meseria sa este “auto”, comiterea faptei pentru care a fost trimis in judecata de procurorii DNA, ca tot inchisoare cu executare a primit. Coman a fost condamnat recent, definitiv, la 1 an de inchisoare cu executare, pentru folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce primea aproximativ 3.100 de lei de la o persoana din conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Buzau, careia ii promisese ca o va mentine in functie.


Practic, in 28 aprilie 2014, Completul de 5 judecatori al ICCJ a mentinut sentinta din 30 ianuarie 2014, data de Completul de 3 al instantei supreme, format din judecatorii Ioana Bogdan (foto stanga), Cristina Rotaru (foto dreapta) si Stefan Pistol. Cei trei judecatori au considerat ca Gheorghe Coman trebuie sa fie condamnat la inchisoare cu executare, avand in vedere conduita sa de la momentul prinderii in flagrant, cand a incercat sa fuga, lovind masina procurorilor DNA:

Chiar daca inculpatul Coman Gheorghe a recunoscut total si neconditionat comiterea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata, sens in care a inteles sa uzeze de procedura simplificata a recunoasterii vinovatiei, aceasta imprejurare nu poate fi valorificata in mod singular, ci doar prin coroborare cu imprejurarile concrete ale cauzei, inclusiv sub aspectul atitudinii sale din momentul prinderii in flagrant, cand pentru a se sustrage de la cercetari si implicit de la raspundere penala a fugit, acrosand cu propriul sau autoturism, masina in care se afla echipa operativa care il somase sa se predea, fiind cautat de organele de politie si depistat abia a doua zi“.

De asemenea, cei trei judecatori au avut in vedere si antecedentele “deputatului auto”: “Ba mai mult, inculpatul a fost cercetat in doua randuri pentru infractiunea prevazuta de art.86 alin.(1) din OUG nr.195/2002, dar si pentru infractiunile prevazute de art.55 alin. (1) din Legea nr.35/2008 si art.99 alin.(2) lit.b) din Legea nr.107/1996, fiindu-i aplicate in toate cele trei dosare sanctiunea amenzii administrative fundamentata pe dispozitiile art.18 indice 1 C.pen.“.

Ioana Bogdan, Cristina Rotaru, Stefan Pistol: “Gravitatea faptei, este sporita si de imprejurarea ca inculpatul la momentul comiterii era deputat in Parlamentul Romaniei”

Nu in ultimul rand, in aceeasi sentinta a Completului de 3 al ICCJ din 30 ianuarie 2014, judecatorii arata ca gravitatea faptei comisa de Gheorghe Coman este sporita de functia pe care acesta o ocupa. In acest sens, Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Stefan Pistol arata ca Gheorghe Coman trebuia sa asigure respectarea si suprematia legii, nu sa creeze impresia ca numirea si mentinerea in functii publice se face doar in schimbul unor avantaje materiale: “Pe de alta parte, gravitatea faptei, este sporita si de imprejurarea ca inculpatul la momentul comiterii era deputat in Parlamentul Romaniei, pozitie in care era chemat sa asigure respectarea si suprematia legii, nu sa recurga la conduite ilicite in scopul obtinerii de bani sau foloase necuvenite.

Implicatiile actiunilor desfasurate de inculpat sunt grave intrucat creaza perceptia in randul opiniei publice ca numirea/mentinerea in functii din sistemul public se face doar in schimbul unor avantaje materiale sau de alta natura, fara sa aiba legatura cu pregatirea si competentele profesionale, cu atat mai mult cu cat cea mai mare parte a societatii romanesti este convinsa ca orice se poate obtine printr-un sistem relational sau cu bani".

ICCJ: “Infractiunile clasice de coruptie cat si cele asimilate acestora cunosc o recrudescenta in randul reprezentantilor celor trei puteri ale statului”

Sentinta din 30 ianuarie 2014 de condamnare a “deputatului auto” contine insa un paragraf extrem de interesant. Este vorba despre o fraza care poate fi interpretata si ca un avertisment adresat de judecatorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Stefan Pistol, deputatilor, senatorilor, ministrilor, dar si magistratilor.

Astfel, cei trei judecatori afirma ca se observa o recrudescenta a infractiunilor de coruptie si asimilate acestora, in randul puterii legislative, executive si judecatoresti. De asemenea, cei trei judecatori precizeaza ca masurile de combatere a fenomenului coruptiei trebuie sa capete eficienta reala, prin aplicarea unor sanctiuni adecvate:

"Inalta Curte, constatand ca atat infractiunile clasice de coruptie cat si cele asimilate acestora cunosc o recrudescenta in randul reprezentantilor celor trei puteri ale statului (legislativa, judecatoreasca si executiva) apreciaza ca masurile de combatere a acestui fenomen trebuie sa capete eficienta reala, inclusiv prin aplicarea unui tratament sanctionator adecvat, motiv pentru care va aplica inculpatului Coman Gheorghe, in conditiile art.320/1 alin. (7) C.pr.pen., o pedeapsa de 1 an inchisoare, cu executare in regim de detentie, intrucat scopul pedepsei prevazut de art.52 C.pen. nu ar putea fi atins prin alta modalitate de executare”.

*Cititi aici sentinta judecatorilor ICCJ Ioana Bogdan, Cristina Rotaru si Stefan Pistol de condamnare a deputatului Gheorghe Coman, mentinuta de Completul de 5 al ICCJ

Comentarii

# hai sictir date 7 May 2014 13:04 -3

Da, este un avertisment cu tinta clara: deputati, senatori si ministrii (99% corupti) si magistrati (cam 30% corupti).

# Ionica date 7 May 2014 13:36 +3

asta-i mentalitate de procuror DNA, numai ei se vad neprihaniti, la restul e coruptie....cand te gandesti ca Ioana Bogdan a fost consiliera lui Daniel Morar, intelegi de unde vin ideile astea :-*

# pt ionica date 9 May 2014 08:44 +1

bravo Ionica, te ai prins..nu exista coruptie in tara asta...doar in mintea procurorilor exista coruptie...sper sa te ia la intrebari cat mai curand un procuror..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva