AVOCATII, UMILITI LA USA PARCHETELOR – Avocatul Antonie Popescu ii cere decanului Baroului Bucuresti Ion Dragne sa ia masuri impotriva abuzurilor la care sunt supusi avocatii in parchete si instante: "Avocatii sunt deposedati de telefoanele mobile, de tablete si de laptopuri care raman in custodia jandarmilor sau politistilor de la intrarea in sediile acestor institutii... Ordinul intern al MAI are un caracter abuziv si nici nu poate fi prezentat in forma scrisa"
Avocatul Antonie Popescu (foto) din Baroul Bucuresti ii cere decanului Baroului Bucuresti avocatul Ion Dragne sa adopte o pozitie categorica fata de practia procurorilor, politistilor si a jandarmilor de a-i deposeda pe avocati de telefoane mobile, tableta sau laptopuri in momentul in care acestia intra intr-o unitate de parchet sau sectie de politie. Apelul avocatului Antonie Popescu este facut prin intermediul unei scrisori pe care acesta i-a comunicat-o decanului Baroului Bucuresti, in care ii semnaleaza faptul ca practica procurorilor, politistilor si a jandarmilor este abuziva, intrucat nu exista o lege care sa prevada deposedarea de aceste bunuri. In cuprinsul scrisorii, avocatul Antonie Popescu precizeaza ca pentru a-si justifica actiunile de deposedare de bunuri, sunt invocate prevederile unui ordin pe care l-ar fi emis fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea, ordin care, daca ar exista ar incalca Legea Avocaturii, nr.51/1995 si art.6 din Conventia EDO care consacra dreptul la un proces echitabil.
In scrisoarea sa, avocatul Antonie Popescu arata ca insusi Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, a dispus ca in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa nu li se mai solicite avocatilor sa isi lase la intrare telefoanele si tabletele, justificand ca nu dispune de niciun ordin intern care sa prevada o asemenea procedura.
Pozitia avocatului Antonie Popescu este sustinuta si de judecatoarea Lacramioara Axinte de la Tribunalului Botosani, intr-o postare pe blogul personal. In opinia judecatoarei Lacramioara Axinte, este necesar sa fie luate de indata pozitii unitare din partea barourilor pentru ca aceasta practica sa inceteze.
Prezentam in continuare scrisoarea adresata de avocatul Antonie Popescu decanului Baroului Bucuresti Ion Dragne:
"Catre
1.BAROUL BUCURESTI - Domnului Decan
2.Consiliul BAROULUI BUCURESTI
Stimate domnule Decan, domnilor Consilieri,
Va rugam interveniti si sa formulati un punct de vedere solidar cu avocatii si o eventuala nota de protest fata de faptul ca, in prezent, la majoritatea parchetelor si sectiilor de politie, avocatii sunt deposedati de telefoanele mobile, de tablete si de laptopuri care raman in custodia jandarmilor sau politistilor de la intrarea in sediile acestor institutii publice. Expunerea si disconfortul au caracter extrem fata de colegii avocati care intra predominant in dosare penale, insa un asemenea tratament este inadmisibil in orice situatie, fata de oricare dintre confrati ca si fata de ceilalti juristi.
Intrebati despre temeiul legal al masurii restrictive, politistii au aratat ca ar fi in aplicare un ordin al ministrului de interne Gabriel Oprea.
O asemenea reglementare, facuta de politist sau de procuror este insa lipsita de temei legal, incalca Legea Avocaturii, nr.51/1995 si art.6 din Conventia EDO care consacra dreptul la un proces echitabil, fara masuri disproportionate ale agentilor Statului in timpul oricarei proceduri, si respectarea principiului egalitatii de arme si a principiului nediscriminarii.
Intrucat ordinul intern al MAI are un caracter abuziv si nici nu poate fi prezentat in forma scrisa iar unii afirma ca ar fi doar un ordin verbal - nu se stie de cine transmis, de cine primit si de cine e luat la cunostinta - va solicitam sa interveniti pentru ca activitatea avocatului in asigurarea dreptului la aparare sa se poata desfasura neigradit si fara abuziva izolare de exterior, sub pretextul ca ar fi in 'zona de informatii clasificate' sau ca 'se evita favorizarea faptuitorilor prin trimiterea de informatii', in conditiile in care si procurorul si politistii au toate facilitatile la indemana si telefoanele mobile si comunica intre ei si cu exteriorul chiar in timpul realizarii de acte procedurale.
De remarcat, ca la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie, fata de comentariile negative si refuzul unor avocati de a-si lasa la intrare telefoanele si tabletele, inclusiv procurorul general a admis ca accesul trebuie sa fie neingradit intrucat nu dispusese nici un astfel de ordin intern - adica in limbajul jandarmilor "acces cu procedura" sau "acces fara procedura" ! In urma cu cca 2 luni cand s-a intamplat respectiva reactie spontana "procedura" a fost suspendata, insa am aflat ca s-a revenit la situatia anterioara iar saptamana aceasta am constatat ca din nou avocatii erau obstructionati in aceslasi mod.
In asteptarea reactiei Baroului si consecutiv, a Uniunii - UNBR in favoarea inlaturarii acestor obstacole de inspiratie cazona, abuziv ridicate in activitatea avocatului,
Cordial,
Av. Antonie Popescu
Judecatoarea Lacramioara Axinte: "Cred ca este inacceptabil ca institutiile, care se ocupa cu strangerea probelor impotriva celor care incalca legea, sa aiba un asemenea comportament ilegal fata de avocati"
Prezentam in continuare postarea judecatoarei Lacramioara Axinte de pe blogul personal in care sustine demersul avocatul Antonie Popescu:
"Am vazut prin filme, dar am citit si prin comunicatele de presa ale DNA, ca acest 'mod de operare' este specific celor care incalca legea, pentru a nu exista niciun pericol de a fi devoalat comportamentul ilicit al persoanelor care se intalnesc intr-o anume locatie.
Cred ca este inacceptabil ca institutiile, care se ocupa cu strangerea probelor impotriva celor care incalca legea, sa aiba un asemenea comportament ilegal fata de avocati, dupa cum nu mi se pare acceptabil acest comportament nici fata de martori sau orice alta persoana aflata in stare de libertate, asemenea abuzuri grosolane fiind specifice doar regimurilor totalitare.
Nu stiu de cand dainuie aceasta 'practica', nici daca este majoritara, cum pretinde domnul avocat, dar chiar de ar fi si izolata, mi se pare ca abia aceasta situatie ar impune, de indata, luari de pozitie unitare, la nivelul tuturor barourilor, spre deosebire de recentele luari de pozitie, fara nici o miza cu adevarat serioasa, referitoare la propunerea legislativa de admitere in barou a fostilor judecatori si altor juristi, cu vechime in profesie de cel putin 18 ani.
Miza acestui demers de aparare a drepturilor avocatilor mi se pare deosebit de importanta intrucat avocatii, prin activitatea de asistenta juridica, promoveaza şi apara drepturile, libertaţile şi interesele legitime ale persoanelor pe care le asista sau reprezinta si ar putea fi pusa intrebarea fireasca: daca nu reusesc sa-si apere propriile drepturi, cum ar putea sa apere drepturile altora?"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# outsider 13 November 2016 12:21 -3
# cetatean 13 November 2016 12:29 -3
# Gandalf 13 November 2016 15:31 -1
Citeza pe cetatean
# Cetateanul 13 November 2016 12:50 +4
# Mulder, agentul mulder 13 November 2016 13:25 +9
# basicuta 13 November 2016 13:56 +2
# Edelweiss 13 November 2016 15:13 +7
# Edelweiss 13 November 2016 15:14 +4
# Edelweiss 13 November 2016 15:16 +6
# Edelweiss 13 November 2016 15:32 +5
# Edelweiss 13 November 2016 15:34 +5
# Edelweiss 13 November 2016 15:35 +6
# ha 13 November 2016 16:57 -2