psdolt
29 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CAZUL DRAGNEA IN PROCEDURA DE URGENTA LA CEDO – Exploziv, Curtea Europeana a Drepturilor Omului cere Statului roman sa explice daca a existat un proces echitabil in cazul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat in dosarul Referendumului, printr-o decizie care nu a fost semnata de doi dintre judecatorii care au pronuntat-o. Se prefigureaza o condamnare a Romaniei pentru lipsa semnaturilor Liviei Stanciu si Luminitei Zglimbea, tinand cont de precedentele din cazurile Beraru si Cerovsek si Bozicnik

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

14 November 2018 18:47
Vizualizari: 41339

Senzational, liderul PSD Liviu Dragnea (foto stanga) poate sa isi gaseasca dreptatea la CEDO mai devreme decat s-ar crede! Printr-un comunicat postat pe site-ul Curtii Europene a Drepturilor Omului, instanta de la Strasbourg anunta ca a pus intrebari partii acuzate – Statul roman reprezentat de Guvernul Romaniei – pentru a explica daca Liviu Dragneaa avut parte de un proces echitabil in dosarul Referendumului, in care a fost condamnat prin Decizia din 22 aprilie 2016 a Completului de 5 al Inaltei Curti, fara ca aceasta sa fie semnata de doi dintre judecatorii care au prountat-o. Este vorba despre Livia Stanciu (foto stanga) si Luminita Zglimbea, iesite la pensie, in locul carora asa cum se stie, a semnat actuala presedinta a Inaltei Curtii, Cristina Tarcea, care nu a facut parte din Completul care pronuntat hotararea (facsimil).


Din acest motiv, Curtea Europeana a Drepturilor Omului solicita public Guvernului sa precizeze daca prin Decizia din 24 aprilie 2017, prin care a fost respinsa contestatia la executare a lui Liviu Dragnea, privitoare la nelegalitatea motivarii hotararii pe motiv ca nu a fost semnata de judecatoarele Livia Stanciu si Luminita Zglimbea (Click aici pentru a citi), a fost respectat dreptul la un proces echitabil al acestuia.

Situatia se anunta devastatoare pentru Inalta Curte si pentru Statul roman, intrucat exista in practica CEDO cazuri similiare precum cauza Cerovšek si Božičnik contra Sloveniei, indicata chiar in adresa CEDO, cauza in care Curtea a pronuntat o condamnare intrucat "judecatorii care nu au participat la proces nu pot motiva si semna hotararea judecatoresca, pentru ca nu pot oferi garantia ca s-a realizat o buna administrare a actului de Justitie".

Exista si practica pe principiului continuitatii si nemijlocirii, adoptata deja de Inalta Curte, care prevede ca ori de cate ori un judecator este schimbat din Complet, cercetarea judecatoareasca se reia de catre noul judecator intrat in cauza, care este obligat sa administreze personal probele.

Practic, in urma procedurii Curtii Europene a Drepturilor Omului, se poate constata ca Inalta Curte, de altfel "experta" in respectarea dreptului la un proces echitabil, a incalcat un drept fundamental al liderului PSD, atunci cand a permis ca motivarea hotararii Completului de 5 judecatori sa fie semnata de o judecatoare, in speta, presedinta Inaltei Curti Cristina Tarcea, care nu a luat parte la proces.


Iata adresa CEDO:

OBIECTUL CAZULUI

Plangerea se refera la lipsa semnarii motivarii unei hotarari definitive pronuntate in cadrul unei proceduri penale impotriva reclamantului, de catre doi dintre cei cinci judecatori care au facut parte din completul care a pronuntat hotararea. Mai exact, reclamantul se plange de absenta semnarii motivarii hotararii din 22 aprilie 2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ("Inalta Curte"), de catre judecatorii L.D.S. si LLZ, care s-au retras inainte de motivarea hotararii, si de prezenta semnaturii judecatorului TIC, presedintele Inaltei Curti, care a inlocuit semnaturile celor doi judecatori, in timp ce el nu fusese membru al Completului de judecata care a pronuntat hotararea in cauza.

Aceasta situatie a facut obiectul unei contestatii la executare respinse in 24 aprilie 2017 ca fiind in mod vadit nefondata de catre Inalta Curte. Inalta Curte a hotarat, printre altele, ca procesul-verbal in cauza a fost semnat de toti judecatorii, inclusiv L.D.S. LLZ si ca, in cazul unui colegiu format din cinci judecatori, faptul ca doi judecatori nu au semnat rationamentul hotararii nu a fost, in sine, un obstacol in calea executarii hotararii in cauza. Potrivit Inaltei Curti a existat o imposibilitate obiectiva de a semna motivarea hotararii, in conformitate cu articolul 406 din Codul de procedura penala, situatie care a autorizat presedintele Inaltei Curti de a semna motivarea in locul judecatorilor L.D.S. si L.L.Z.

INTREBARE PARTILOR

Au fost considerate in mod corect acuzatiile in materie penala impotriva reclamantului, asa cum prevede articolul 6 § 1 al Conventiei, in masura in care motivarea hotararii din 22 Aprilie 2016, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a fost semnata de doi dintre cei cinci judecatori care au participat la sedinta de judecata care a pronuntat hotararea judecatoreasca si din motivele expuse in hotararea din 24 Aprilie 2017 al Inaltei Curti (mutatis mutandis, Cerovšek si Božičnik impotriva Sloveniei, nr. 68939/12 si 68949/12, 7 martie 2017)?"


Precedent pentru Dragnea

Cauza “Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei” invocata in adresa CEDO este trasa la indigo cu dosarul liderului PSD Liviu Dragnea. In aceasta speta, CEDO de la Strasbourg a stabilit ca asemenea practici, in care hotararile nu sunt semnate de judecatorii care le pronunta, constitutie o incalcare a dreptului la un proces echitabil garantat de art. 6 din Conventia EDO. Reclamantii sloveni (unul condamnat pentru taieri ilegale de arbori si altul pentru furt) au reclamat faptul ca judecatorii cauzei au administrat un probatoriu complex, dar in final, cei care au redactat (motivat) deciziile de condamnare, la circa 3 ani dupa judecata, nu au mai fost aceeasi care au participat la proces si au dat verdictul, intrucat cei care au judecat dosarul si au dat verdictul s-au pensionat. Judecatorii CEDO au mai remarcat faptul ca desi apare acceptabil ca un alt judecator care nu a participat la judecarea procesului, sa semneze in locul altuia, acest lucru poate fi considerat justificat doar in caz de deces sau absenta indelungata (boala, accident).

Judecatorii CEDO au respins argumentele Guvernului sloven si au statuat ca motivatia ca judecatorii s-au pensionat nu poate fi luata in seama.

Cu privire la judecatorul A.K, CEDO a retinut: “...Curtea observa ca data pensionarii trebuia sa-i fie cunoscut judecatorului A.K. dinainte... avea posibilitatea sa ia toate masurile sa termine cazul in timp util, singur sau cu interventia unui alt judecator care sa fie prezent in stadiul incipient al procedurilor... asta insemna ca judecatorul A.K. sa fie preocupat de faptul ca avea obligatia sa redacteze motivele solutiei sale... In concluzie, Curtea considera ca petentii aveau dreptul la un proces echitabil, care a fost incalcat intrucat judecatorii care au condus procesul acestora trebuiau sa fie cei care sa motiveze hotararile pronuntate... a fost violat Articolul 6 din Conventie”.

De asemenea, foarte importanta este si decizia CEDO in cauza “Beraru impotriva Romaniei”. In acest caz, statul a fost condamnat pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil dupa ce Beraru a reclamat ca i-a fost incalcat dreptul de a fi judecat de o instanta independenta si impartiala deoarece la cinci luni de la inceputul procesului in fata Curtii de Apel Bucuresti, completul initial format dintr-un judecator unic a fost extins cu un al doilea judecator dupa ce instanta examinase deja majoritatea probelor, iar cel de-al doilea judecator a deliberat si a semnat hotararea fara sa fi examinat personal probele. Or, este evident ca si in cazul lui Dragnea se poate considera ca hotararea a fost pronuntata de un alt complet decat cel care a judecat dosarul.

* Cititi aici motivarea Hotararii CEDO din 7 martie 2017 din cauza “Cerovsek si Bozicnik contra Sloveniei”

Comentarii

# livia date 14 November 2018 18:53 +39

Ha, ha, ha! Sistemul isi face harakiri sau sepuku; la alegere.

# DOREL date 15 November 2018 06:26 +6

Concluzia se impune de la sine: este necesara reformarea sectiei penale, mai exact, trebuie început cu îndepărtarea judecătorilor care au respins contestația! Si b), simplu ca bonjour! Părerea mea..

# handicapatu date 15 November 2018 08:41 +3

Asa baieti, tocmai acum organele statului de drept s-au sesizat ca exista 15.000 de buletine la o singura adresa. Huuo mafiotilor care l-ati facut prezident pe Base si pe Johannis cu astfel de magarii. In rest, sa auzim de bine!

# DOREL date 16 November 2018 08:24 0

Mai draga, corect este: HUUO BAGABONTILOR ! Si b): nu jigni mafiotii, oameni seriosi care lupta din greu acolo si ei pentru suta de mii de lei ! Parerea mea ...

# #Cerem DEMISIA CEDO date 14 November 2018 19:14 +43

Cerem Comisiei de la Venetia, Comisiei Europene, Parlamentului UE, lui Franzts Timmermans, JJJunkers, A Merkel, si altora ca ei sa purceada de indata la desfintarea, daca nu se poate la scoaterea in afara legii a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Cererea o facem in numele statului paralel roman, adica a ONG-urilor sorosiste, #rezist, #coruptia ucide, PNL, USR, a distinsilor intelectuali si mari patrioti romani europarlamentarii M Macovei, Cristi Preda, si alti ca ei, Julien Ciolosz, si ultimul pe lista cu voia dumneavoastra ala cu 17 dosare care nu au, nu vor si nu exista, K W Johannis , ala care gandeste mai greu. Daca se poate suntem gata sa propunem si un referendum pentru suspendarea sau anularea Declaratiei Universale A Drepturilor Omului. Hai Mu.e UE , ca se poate ! Doar nu va impiedicati voi de romani, Romania, Dragnea, Tariceanu, Parlamentul si Guvernul Romaniei. Ce Parlament ce Guvern roman? Astia de la CEDO nu stiu ca Romania e doar o colonie ?

# Caporal Ureke date 15 November 2018 12:37 +2

Ei nu chiar DEMISIA CEDO . Dar macar sa le faca Monica un Raport pe care sa il semneze ca de obicei cu initialele ”MCV”. Curtea Europeana ar trebui sa fie formata - taman ca Sectia noastra Penala - doar din judecatori care au si o bogata experiență de Procurori sau Milițieni. Iar Presedinte al CEDO sa nu poti fi daca nu te chiama LAZAR

# livia date 16 November 2018 10:21 0

Demisiile tuturor celor care batjocoresc democratie europeana ar fi exceptionale, dar nu uitati in toata Europa misuna proxeneti, proastituate ,talhari proveniti din satele primitive pana la animalizaredin tara.Intai sa curatam Europa cu ajutorul politiilor europene de acesti insi si apoi sa ne manifestam cu tarie demnitatea de a fi oameni.

# ^^ date 14 November 2018 20:06 +10

Cum, Dragnea n-ar mai fi penal?? Pai le cade lumea-n cap. :)))

# ?????? date 14 November 2018 21:33 -6

Opinați că ar trebui întocmită o evidență cu acele cuvinte și sintagme declarate neconstituționale în urma sesizărilor făcute la CCR și a analizelor semantice făcute de judecătorii CCR, pentru a nu mai fi folosite în documentele oficiale și pentru a putea fi anulate acele documente oficiale ce conțin cuvinte și expresii declarae neconstituționale ca urmare a analizelor semantice efectuate de judecătorii de la CCR ? Opinați că egislativul ar trebui să stabilească și o procedură de avizare semantică a textelor actelor normative ?

# ?????? date 14 November 2018 21:44 -2

Comentariu corectat. Opinați că ar trebui întocmită o evidență cu acele cuvinte și sintagme declarate neconstituționale în urma sesizărilor făcute la CCR și a analizelor semantice făcute de judecătorii CCR, pentru a nu mai fi folosite în documentele oficiale, paragrafe, texte și pentru a putea fi anulate acele documente oficiale ce conțin cuvinte și expresii declarate neconstituționale, ca urmare a analizelor semantice efectuate de judecătorii de la CCR ? Opinați că legislativul ar trebui să stabilească și o procedură de avizare semantică a textelor actelor normative ?

# W CCtin date 14 November 2018 21:55 +3

Din cate imi amintesc eu Bota v-a dat solutia in plic “Beraru impotriva Romaniei”....Bravo Bota, Bravo LUJU !

# unul din lumea cea mare date 15 November 2018 00:01 +14

o sa ma mictionez pe mermeleala din mermelica cind aia de la cedo vor spune ca ,,dragnea nu a avut parte de un proces corect.atuncilea sa/l vaz pe ala de la poarta noau de la cotroceni cum o sa se mai vaicareasca.ba hitlerica in spilhozeni cum o sa ingurgitezi ,,geamandanele,, de gogosi sasesti?

# Romanii trebuie sa consume regulat produse din Olanda date 15 November 2018 05:40 +4

Asa dupa cum stiti,exista numerosii euro-parlametari amatori care , daca ar constata cat de multe pproduse olandeze vor mai cumpara romanii dupa 13 nNoiembrie 2018, ar putea sa trimita Parlamentul Romaniei in concediu in Tenerife si sa voteze chiar de la Bruxelles toate legile din Romania. Multumesc frumos pentru dreptul la exprimare si astept criticile dumneavoastra constructive. P.S. Evident ca sunt roman si, asa cum este si normal, doresc succes la CEDO tuturor romanilor care ajung sa ceara explicatii Statuluii Roman fara nici un fel de discriminare. Daca am gresit ceva, va prezint anticipat scuzele mele si astept cu intelegere criticile dumneavoastra.

# Intelectualitatea precara din MP.. date 15 November 2018 06:20 +2

..considera potrivit ca o acuzatie in penal sa fie valida prin simpla afirmare. Normal ar fi sa nu ajunga acuzatul sa fie pus in situatia de a demonta acuzatiile (pe cheltuiala lui si pe efortul lui intelectual) ci cel care face o afirmatie acuzatoare sa o poata dovedi dincolo de orice indoiala rezonabila. Dar daca unii/unele se fac procurori sau judecatori de penal ca "e mai usoara materia decat in civil" ce mai pot acestia intelege din principii fundamentale atat de bazale ca nici nu le poti explica unor cozi de topor juridice? Pacat de ei, ca unii transmit prostia progeniturilor creand dinastii juridice de prosti. Sa ai dubii e o conditie esentiala atunci cand gandesti, iar daca tot ai dreptate in tot ce faci/spui atunci poate esti magistrat din penal doar, nu si ganditor.

# Wolf Liviu date 15 November 2018 10:00 +9

Sunteti extraordinari!Nu pot spune ca imi este drag Dragnea.Insa cand vad atata nesimtire si ura,incalcari ale dreptului omului,atata hotie acoperita de sistem parca iti vine sa il indragesti pe Dragnea si sa il si votezi.

# milica date 15 November 2018 13:01 +1

asa e, tara asta chiar merita inca un mandate PSD. dupa noi potopul.

# relu59 date 15 November 2018 11:13 +2

• “Cea mai bună soluţie este să faceţi mai întâi motivarea şi redactarea, iar ultima operaţiune să fie scrierea minutei(dispozitivul). Este greu de făcut aşa, dar nu imposibil (se poate amâna pronunţarea după redactarea motivării). Dacă faci mai întâi motivarea, vezi tot ce este de văzut, iar când scrii dispozitivul, nu mai ai nicio scăpare. Dacă procedezi în ordine inversă, s-ar putea ca la motivare, să cauţi o "justificare" pentru dispozitivul dat. Calitatea actului de justiţie primează. Faceţi cum spun eu!” - Citatul nu-mi apartine !. Dar sant in totalitate de acord cu el. In felul acesta aceste cazuri vor disparea. P.S. Propun pentru LUJU.RO o dezbatere pe aceasta tema si ininitierea de urgenta a unei proceduri de initiativa legislativa.

# badea mirciulica date 15 November 2018 12:08 -4

vom fi amendati iar la CEDO din cauza statului paralel. exact asa mi-a dictat si varanul sa spun la tv. bravo luju. se pare ca suntem platiti de acelasi om. hehe

# Andrei date 15 November 2018 13:22 +3

Dar de ce trebuie sa raspunda guvernul si nu ICCJ?

# cum se numeste mascarada la cub date 15 November 2018 13:49 0

destrbălare. brava tova stanciu, bravo dragnea și sigur brava tova tarcea, brava si la cedo ca fara ei n-ar fi fost mascarada.

# alin date 15 November 2018 16:44 0

e posibil ca cineva sa nu mai raspunda la comenzi si sa se i se arate? ....  :-* :-* :-* :-*

# Viorel date 15 November 2018 16:49 +1

Să terminat cu penalul și infractorul. Hahaha

# Sa plateasca harca de Stanciu, Covesi si Coldea, despagubiri date 15 November 2018 17:16 +2

PSD+ALDE , mai adormitilor , ati prevazut in legile futate ale justitiei cine plateste in astfel de cazuri ? Sper ca nu mai dati de la buget, tampitilor! Ce ingramaditi ! Luati frate de la bugetul astonomic de la SRI. :eek:

# voica marin date 15 November 2018 21:45 0

Borfași au fost, pungași mai sunt în justiția în justiția română, toți lucrează mână-n mână la comanda „statului paralel” care se va alege praful de el.

# Horia date 2 January 2019 09:38 +1

Este evident că Dragnea reprezintă tipul de politician bine instruit si artizan al manipulării votantilor. Dar in cazul sau strict juridic, am spus mereu că pînă nu se va pronunța CEDO cu privire la corectitudinea procesului eu unul îl voi considera un recidivist. Nu i mai putin adevărat că în justiția românească s a dovedit ca unele dosare s au facut la comenzi politice, drept dovadă stau achitarile. De aceea trebuie odată si pentru totdeauna introdusă răspunderea magistraților pentru ca aceștia să gîndească de 10 ori si sa judece o singură dată. Atunci vom avea justiție corectă iar din punct de vedere al profesionalitatii fiecare judecător va sta acolo unde merită conform pregatirii. Dacă CEDO se va pronunta că Dragnea a avut parte de un proces incorect și va condamna statul român îmi voi face " mea culpa".

# Patriot date 8 March 2020 18:20 0

Țară de proști și handicapați ce suntem. Ne merităm soarta prin acțiunile care le facem. Votăm prost și proști. Vrem să ne facă dreptate un Președinte NEAMȚ și un Premier UNGUR...... Dragnea nu este ușă de biserică, dar trebuie judecat corect si pt fapte pe care le-a facut, nu pt invenții....... Dar probabil ca faptele “ bune “ de judecat nu le-a facut singur.......este gașca mare și atunci ....ca trebuia sa didpara- ca deranja lumea...... i-au bagat pe gat cacaturile astea.....referendum si 3 femei ce lucrau dar nu munceau....:-)). Din pacate, vorbim DEGEABA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2024 – Tulus a trecut in partea cealalta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva