DESPAGUBIRI URIASE PENTRU NEGLIJENTA BANCARA – Judecatoarea Octavia Dinca de la JS1 a obligat BRD si SPCEP sa-i plateasca scriitorului Ionel Afodorci 351.000 lei daune morale. BRD a acordat credit pe loc unui individ care s-a prezentat la banca cu buletinul lui Afodorci, la cateva zile dupa ce barbatul isi schimbase cartea de identitate: „Prin neglijenta functionarilor BRD sau complicitatea lor la un grup infractional, acest caz de furt de identitate a avut un ecou in societate” (Sentinta)
Scriitorul Ionel Afodorci (foto) se lupta de aproape un deceniu sa-si faca dreptate intr-un razboi cu BRD si Directia Generala de Evidenta a Persoanelor Bucuresti. Barbatul s-a trezit cu o datorie de 30.700 lei, majorata ulterior la peste 50.000 lei, la cateva saptamani de la schimbarea buletinului, fiind haituit ani de zile de banca si de executori, dupa ce o persoana a solicitat si a obtinut pe loc, in baza cartii sale de identitate, un credit de nevoi personale de la BRD-Sucursala Gara de Nord. Autorul furtului de identitate nu a fost nici pana acum identificat, desi este cat se poate de limpede ca actul de identitate al victimei a fost utilizat in mod fraudulos imediat dupa ce a fost predat la Evidenta Persoanelor, pentru innoire. Recent, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, prin sentinta nr. 8461/07.05.2015 pronuntata de judecatoarea Octavia Marcela Dinca, i-a obligat pe paratii BRD si Directia Generala de Evidenta a Persoanelor Bucuresti sa-i plateasca reclamantului 351.000 lei daune morale, dupa ce aceeasi instanta dispusese in 2012 o solutie identica sub aspectul cuantumului daunelor intr-un prim ciclu procesual, inainte ca TMB sa dispuna, in 2014, rejudecarea dosarului:
"Reclamantului i s-a produs un prejudiciu moral, rezultat ca urmare a 'furtului identitatii sale' de catre o persoana pana in prezent neidentificata, care, profitand de lipsa de diligenta cu care au actionat cele doua parate, prin organele lor cu prilejul exercitarii functiei lor, a reusit sa obtina in numerar suma de 30.700 lei cu titlu de imprumut (activitate comerciala curenta a bancii), astfel ca, din cauza situatiei create, viata privata a reclamantului a fost grav afectata. Vinovatia paratelor este determinata prin raportarea comportamentului acestora, in speta neverificarea identitatii clientului bancii, precum si a identitatii beneficiarului real al imprumutului solicitat si existenta in circuitul civil a unui act de identitate scriptic distrus, la comportamentul onest al reclamantului, care nu a solicitat niciodata acest imprumut, fapt pe deplin dovedit".
BRD a acordat creditul pe loc
Asa cum reiese din sentinta atasata la finalul articolului, cosmarul scriitorului a inceput in ziua de 4 iulie 2006. Ionel Afodorci si-a predat cartea de identitate la Biroul de Evidenta a Persoanelor nr. 2 din cadrul SPCEP-Sectorul 4, cu solicitarea eliberarii unui nou buletin, ca urmare a schimbarii domiciliului. La 10 august 2006, la sediul BRD-Sucursala Gara de Nord s-a prezentat o persoana care a pretins a fi Ionel Afodorci si a obtinut un credit de nevoi personale in cuantum de 30.700 lei, suma ce a fost ridicata, in numerar, in aceeasi zi. Individul a prezentat cartea de identitate a scriitorului, dar si o adeverinta de salariu si o copie a contractului de munca eliberate in numele unui SRL. Abia in martie 2007, victima a aflat de existenta creditului, odata cu primirea unor notificari de la BRD referitoare la ratele restante. Desi a depus eforturi repetate pentru a lamuri situatia, banca a continuat sa-l someze, formuland, la 2 noiembrie 2009, chiar si o plangere penala pentru inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si fals privind identitatea. Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 a dispus insa neinceperea urmaririi penale fata de scriitor, avand in vedere ca in urma efectuarii constatarii tehnico-stiintifice grafoscopice s-a stabilit ca mentiunile olografe din inscrisurile folosite pentru obtinerea creditului nu au fost executate de catre Ionel Afodorci. Cu toate acestea, la data de 6 mai 2010, barbatul a primit o instiintare de plata din partea recuperatorului de creante EOS KSI Romania SRL, prin care a fost somat sa plateasca suma de 50.453,56 lei, reprezentand debit initial, dobanda, penalizari si taxa de administrare.
BRD si Directia Generala de Evidenta a Persoanelor, acuzate de grup infractional organizat
Haituit si amenintat de politie, molestat in plina strada de persoane necunoscute si somat de firma de recuperari – dupa cum a reclamat in fata instantei, Ionel Afodorci a iesit in strada, in repetate randuri, pentru a protesta fata de nedreptatile la care era supus. In cele din urma, barbatul a fost obligat sa solicite o expertiza psihiatrica la Spitalul Alexandru Obregia, unde a fost diagnosticat cu tulburare anxioasa si insomnie cronica pentru care a primit tratament ambulatoriu, fiindu-i grav afectate, in opinia instantei civile, imaginea si statutul de intelectual. De asemenea, potrivit sentintei, sotia si cei trei copii ai scriitorului au fost la randul lor grav afectati, dupa ce autoritatile au dispus expulzarea familiei din domiciliul legal in care locuia.
Abia in anul 2011, prin adresa emisa de BRD la data de 24.07.2011, lui Ionel Afordici i s-a adus la cunostinta faptul ca, incepand cu data de 20.01.2011, creanta aferenta creditului cu care figura in evidentele bancii a fost stearsa, nemaifiind inregistrat nici in Biroul de Credit.
A obtinut aceeasi suma cu titlu de daune morale si in primul ciclu procesual
Barbatul a depus plangere penala impotriva casierului BRD-Sucursala Gara de Nord – plangere aflata inca in curs de solutionare, potrivit JS 1 Bucuresti – si, in paralel, a cerut in instanta despagubiri pentru cosmarul prin care a trecut. Initial, prin sentinta civila nr. 24485/20.12.2012, Judecatoria Sectorului 1 a acordat daune morale in cuantum de 351.000 lei, obligand, in solidar, BRD, Biroul de Credite SA si Directia Generala de Evidenta a Persoanelor Bucuresti la plata acestei sume catre reclamant. Tribunalul Bucuresti-Sectia a III-a civila, prin decizia nr. 55A/17.01.2014, a admis apelurile formulate de parati impotriva sentintei JS1, a desfiintat solutia si a trimis cauza spre rejudecare primei instante.
La data de 7 mai 2015, prin sentinta nr. 8461, judecatoarea Octavia Marcela Dinca de la JS1 a apreciat ca „prejudiciul moral suferit poate fi reparat prin acordarea unei despagubiri de 351.000 lei, in contextul in care reclamantului, cunoscut pentru activitatea sa literara si pentru publicarea volumului 'Fabule', i s-a produs un grav prejudiciu moral, fiindu-i afectata direct viata privata in toate planurile, inclusiv starea de sanatate”. In consecinta, JS1 a dispus obligarea, in solidar, a Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor Bucuresti si a BRD, la plata sumei de 351.000 lei cu titlu de daune morale catre reclamant.
Potrivit sentintei, paratele BRD si SPCEP au fost acuzate de reclamant de neglijenta in serviciu sau grup infractional: "Prin vadita neglijenta in serviciu a functionarilor de la SPCEP sau complicitatea lor la un grup infractional, acestia au adus reclamantului un grav prejudiciu de imagine a unei persoane oneste (...) prin neglijenta functionarilor BRD sau complicitatea lor la un grup infractional, acest caz de furt de identitate a avut un ecou in sanul familiei cat si in societate".
*Cititi aici sentinta nr. 8461/07.05.2015 a Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nick 30 July 2015 20:36 +3
# Radu Tenea 31 July 2015 20:56 -6
# Ovidiu Ungureanu 6 August 2015 16:49 +5
# AD 6 August 2015 18:36 +3
# Andrey 3 September 2015 12:47 0
# Alexandru 30 September 2016 16:55 0
# Alex 11 October 2016 14:16 0
# Marcelo Mastroianni 9 October 2016 09:35 +1
# Militaru 15 October 2016 18:01 0