18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XIV) – CCR a declarat neconstitutional art. 431 alin. (1) Cpp: „Solutia legislativa potrivit careia admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare se examineaza 'fara citarea partilor' este neconstitutionala”. In ianuarie, Completul de RIL condus de vicepresedintele ICCJ Ionut Matei a admis fanteziile Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu: „Se examineaza in camera de consiliu, fara citarea partilor, cu participarea procurorului” (RIL-ul)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

14 July 2015 16:25
Vizualizari: 7925

Inca o veste proasta pentru autorii noilor coduri in materie penala. Curtea Constitutionala a admis, marti 14 iulie 2015, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 431 alin. (1) Cpp - ridicata de avocatul Gheorghita Mateut in dosarul lui Dan Voiculescu - stabilind ca „solutia legislativa potrivit careia admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare se examineaza de catre instanta 'fara citarea partilor' este neconstitutionala”. Decizia Curtii Constitutionale a fost luata cu unanimitate de voturi, spre deosebire de situatia din 30 iunie 2015, cand judecatorii CCR au declarat neconstitutionalitatea art. 459 alin. (2), privind admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire, cu majoritate de voturi, cele doua exceptii vizand, practic, aceeasi problema de neconstitutionalitate - respectiv, necitarea partilor la analizarea admisibilitatii in principiu a unor cai extraordinare de atac.


Iata comunicatul CCR:

In ziua de 14 iulie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 431 alin. (1) din Codul de procedura penala, conform carora 'Instanta examineaza admisibilitatea in principiu, in camera de consiliu, fara citarea partilor'.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 431 alin. (1) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare se examineaza de catre instanta 'fara citarea partilor' este neconstitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala”.

Judecatorul Dan Lupascu: „Tratamentul diferentiat pe care il prevede legiuitorul in acest caz, in favoarea procurorului si in defavoarea partilor, nu asigura echilibrul necesar intre acuzare si aparare”

La jumatatea lunii octombrie 2014, judecatorii Dan Lupascu si Viorica Costiniu de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti au admis cererea avocatului Gheorghita Mateut (foto 2) de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 431 alin. (1) Cpp, in dosarul in care Dan Voiculescu a formulat contestatie in anulare impotriva deciziei de condamnare din dosarul „Telepatia”:

Pe fond, Curtea apreciaza ca exceptia invocata este intemeiata cata vreme legea impune participarea procurorului in etapa examinarii admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare in conditiile in care partile nu sunt citate.

Tratamentul diferentiat pe care il prevede legiuitorul in acest caz, in favoarea procurorului si in defavoarea partilor, nu asigura echilibrul necesar intre acuzare si aparare, fiind afectat astfel dreptul la un proces echitabil. In acelasi timp, discriminarea practicata aduce atingere principiului egalitatii in drepturi.

Dupa cum s-a subliniat mai sus, continutul acestei etape procesuale nu se limiteaza doar la simpla verificare formala a intrunirii cerintelor prevazute de lege, ci presupune o examinare a acestora, procurorul avand posibilitatea nu numai sa-si spuna punctul de vedere in legatura cu cele arate in scris de catre contestator, ci sa invoce si aspecte noi, asupra carora partea absenta nu se va exprima. Mai mult, tot in acest cadru instanta se pronunta si asupra suspendarii executarii hotararii a carei anulare se cere si o face, potrivit legii, dupa luarea concluziilor procurorului”.

Imediat dupa ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate, Procurorul General Tiberiu Nitu a promovat un RIL cu opinie contrara celei a judecatorului Dan Lupascu

Trei saptamani mai tarziu, mai precis, la 7 noiembrie 2014, Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu (foto 1) a promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii pentru aplicarea si interpretarea unitara a prevederilor art. 431 alin. (1) Cpp, cu urmatoarea propunere: „In concluzie, dispozitiile art. 431 alin. (1) din Codul de procedura penala trebuie interpretate in sensul ca judecarea admisibilitatii in principiu a contestatiei in anulare se face in camera de consiliu, fara citarea partilor, cu participarea procurorului”.

Vicepresedintele ICCJ, Ionut Matei, a admis RIL-ul promovat de Procurorul General Tiberiu Nitu

La 19 ianuarie 2015, Completul competent sa judece recursul in interesul legii in materie penala, condus de vicepresedintele instantei supreme, judecatorul Ionut Matei (foto 3 stanga), a admis recursul in interesul legii astfel cum a fost formulat de seful PICCJ Tiberiu Nitu, statuand ca „admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare se examineaza in camera de consiliu, fara citarea partilor, cu participarea procurorului”.

Prezentam dispozitivul deciziei nr.3/19.01.2015 a Completului competent sa judece recursul in interesul legii:

"Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 431 alin. (1) din Codul de procedura penala stabileste ca: Admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare se examineaza in camera de consiliu, fara citarea partilor, cu participarea procurorului.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 19 ianuarie 2015".

*Cititi aici Decizia nr. 3/2015 din 19 ianuarie 2015 pronuntata de ICCJ-Completul competent sa judece Recursul in Interesul Legii

*Cititi aici Recursul in Interesul Legii promovat de Procurorul General al Romaniei pentru aplicarea unitara a dispozitiilor art. 431 alin. (1) Cpp

*Cititi aici Incheierea din 15 octombrie 2014 prin care judecatorii Dan Lupascu si Viorica Costiniu au dispus sesizarea CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 431 alin. (1) Cpp 

Comentarii

# Fiat Lux date 14 July 2015 17:27 +12

Noroc cu unii avocati ca mai reusesc sa schimbe cate ceva. De altfel, nici nu m-as fi asteptat sa nu reuseasca profu' :-)Am considerat a fi o mare jegozenie vorbele sobolanului basexu"De ce credeți că nu mai câștigă Mateuț? Mateuț a fost mare cât timp judecătorii au fost mai slabi cunoscători de carte decât el. Mateuț dacă ajunge pe fond este un judecător probabil foarte slab, el se bate numai să nu se judece fondul. Și la Apostu și la Fenechiu și la Voiculescu, judecătorii știu mai bine procedura decât marele Mateuț" Ce as mai rade ca sobolanul sa-l caute disperat in viitor pe Mateut iar acesta sa-i dea cu flit-ul ori sa-l taxeze "fara numar"pe securistul disperat.

# BI date 15 July 2015 10:24 -1

Dl. avocat Mateuț este un profesionist, dar cine ești tu, cel care îți dai cu părerea?

# Curat-murdar date 14 July 2015 17:46 -9

Luju ar fi in stare sa-l ia in brate si pe Danilet. Numai Ionut Matei le va sta vesnic in gat.

# Andrei date 14 July 2015 20:30 +13

Lectie de drept incheierea CAB.Rezulta ca procurorul a invocat chiar inadmisibilitatea sesizarii CCR.De ce trebuie sa stie si altii ce este intr-un dosar,nu?Felicitari judecatorilor Lupascu si Costiniu pentru profesionalism si curaj!

# Nume de cod date 14 July 2015 22:29 -3

Andrei e nume de cod pentru Lia Savonea, nu? Sau pentru un coleg de-al lui Lupascu. Asa se poartă la CAB, oamenii se lauada singuri sau ii pun pe "pretini" sa îi laude.

# trolu date 14 July 2015 23:07 +6

nume de cod "securistu": dar pe fond ce părere ai? te supără că doi judecători au acceptat o idee care iată devine certitudine prin decizia ccr? deranjează judecătorii care au coloană vertebrală şi ştiinţă de carte? se pare că sunt excepţii judecătorii care nu cântă-n struna securiştilor din justiţie şi din jurul ei...

# Maria date 14 July 2015 23:33 +6

Eu nu stiu cine este Lia Savonea.Constat doar admiterea exceptiei de neconstitutionalitate , ca avocatul care a invocat-o a avut dreptate si ca instanta a motivat admirabil.Este putin lucru COD-ule?,acoperit sau peste ce esti?

# Langa Vanga date 15 July 2015 10:59 -1

Apropo de coduri. Am ras cu lacrimi cand o functionara plicisita de la OCPI i-a spus unei pirande cu fusta inflorata si vreo 3 puradei codita dupa ea, venita cu o cerere sa noteze ceva in CF, dupa ce i-a verificat actele :"Fara copie CeЇ BeЇ (cu accent pe "i"(n.s) nu se poate" A paralizat piranda, ca asta ce-i. Pentru ca piranda si-a turat motoarele, pregatitat de scandal, pe limba ei, pt. discriminare si birocratie, functionara a calmat-o scurt "fa copie dupa CeЇ BeЇ sau apeleaza la un advocat ca sa te ajute". Am crezut ca mor de ras. :lol:

# Inca nu a ajuns ION date 15 July 2015 08:58 -2

dl IonutM este inca la pregatitoare...inca nu a ajuns ION...acel personaj literar si istoric consacrat in constiinta poprului roman, fie si doar pentru oamenii mari care au purtat sau care poarta acest nume: Ion L.Caragiale, Ion Creanga, Agarbiceanu, Ioan Slavici sau Ion Tiriac, Ion Iliescu s.a. La fel cum morarul a ajuns la ICCJ asa a ajuns si necoptul istoriei juridice....poate se da testare pe post si se va vedea lacuna albastra din pregatirea acestora! sic!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva