22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DISCRIMINARE – Pentru o presupusa fapta in tandem, avocatul Doru Bostina e liber, in timp ce patronul GFR Gruia Stoica e arestat. Judecatoarea Oana Burnel de la CAB a motivat incredibil mentinerea arestarii: „Situatia financiara a inc. Gruia Stoica, coroborat cu faptul ca a derulat activitati economice in numeroase state, face plauzibila temerea ca ar putea incerca sa se sustraga... nu denota o legatura puternica cu statul roman... e divortat, iar doua fiice studiaza in strainatate" (Incheierea)

Scris de: L.J. | pdf | print

5 May 2014 18:41
Vizualizari: 7375

Daca esti om de afaceri de succes, si ai copii care studiaza in strainatate, ai mai putine sanse sa scapi de starea de arest in comparatie cu un om care nu a realizat nimic la viata lui, datorita unei mentalitati specifice vremurilor socialiste, care inca persista in sistemul judiciar. Judecatoarea Oana Burnel, de la Curtea de Apel Bucuresti, a emis o motivare socanta pentru un stat european, a carui functionare se bazeaza pe sistemul economiei libere de piata. In dosarul in care DNA i-a trimis in judecata pe omul de afaceri inginerul Gruia Stoica (foto stanga) patronul Grupului Feroviar Roman si pe avocatul Doru Bostina (foto dreapta) din Baroul Bucuresti, sub acuzatia de cumparare de influenta si, respectiv, trafic de influenta, desi faptele imputate de procurorii anticoruptie sunt comise in tandem, situatia celor doi inculpati este diferita, in conditiile in care niciunul nu a recunoscut comiterea faptelor, probatoriul in acest caz bazandu-se exclusiv pe interpretarea unei interceptari in mediu ambiental. In timp ce avocatul Doru Bostina este judecat in stare de libertate, Gruia Stoica este judecat in stare de arest, el fiind arestat preventiv la 30.01.2014, la cererea procurorului de caz, Dan Gabriel Badea. Desi trimiterea in judecata s-a facut la 11.02.2014 (la 12 zile dupa arestare), patronul GFR se afla in continuare in arest, deoarece judecatorii considera ca simplu fapt ca are afaceri internationale, le creaza temerea ca ar incerca sa fuga. Si asta in pofida art. 223 NCPP, pct. 1, lit. a) care prevede ca masura arestarii se poate dispune daca „ inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala sau de la judecata, ori a facut pregatiri de orice natura pentru astfel de acte”. Mai mult, inculpatului Gruia i se mai reproseaza ca nu simte prea mult romaneste, intrucat doi dintre cei trei copii ai sai studiaza in strainatate.


Nu sunt probe ca incearca sa fuga, dar are afaceri in mai multe state si „nu denota o legatura puternica cu statul roman in contextul in care acesta este divortat, iar dintre cei trei copii ai inculpatului, doua fiice studiaza in strainatate”

In acest sens, in dosarul nr. 856/2/2014 al Curtii de Apel Bucuresti, prin Incheierea din 7 aprilie 2014, judecatoarea Oana Burnel a inteles sa mentina masura arestarii preventive pe motiv ca ar exista temerea ca acesta sa fuga intr-o alta tara, in pofida absentei oricarui indiciu in aceasta privinta si fara ca macar procurori DNA sa invoce un atare risc.

Iata si motivarea aferenta: „In contextul in care cercetarea judecatoreasca nici nu a debutat, temeiurile initiale legate de necesitatea prezervarii ordinii publice data fiind gravitatea acuzatiei aduse, dar si necesitatea de a asigura buna desfasurare a procesului penal, apar in continuare justificand o necesitate reala de interes public in mentinerea starii de arest, in pofida principiului prezumtiei de nevinovatie. Nu poate fi neglijat faptul ca situatia financiara a inculpatului Gruia Stoica, coroborat cu faptul ca acesta a derulat activitati economice prin intermediul societatilor pe care le controleaza in numeroase state, chiar si in Ucraina si Mozambic, conform sustinerilor in aparare, fac plauzibila temerea ca acesta ar putea incerca sa se sustraga procesului penal, continuarea derularii activitatilor economice de catre societatile in cauza nefiind conditionata de prezenta inculpatului in contextul in care acesta a renuntat la atributiile ce ii reveneau, conform sustinerilor sale. Nici legaturile familiale nu denota o legatura puternica cu statul roman in contextul in care acesta este divortat, iar dintre cei trei copii ai inculpatului, doua fiice studiaza in strainatate. Astfel, chiar daca aceste date nu sunt suficiente pentru a contura existanta cazului de arestare prevazut de art. 223, alin. 1, lit. a) CPP, totusi corelarea acestora cu atitudinea manifestata de inculpat la momentul la care i s-a solicitat sa se prezinte la DNA in vederea audierii, justifica necesitatea mentinerii arestului preventiv pentru a asigura buna desfasurare a procesului penal”.

Iata prin urmare cum, in loc sa constituie un factor favorizant, faptul ca o persoana suspectata ca a comis o infractiune are succes international in afaceri, a reusit sa dezvolte o afacere cu peste 8000 de angajati, si sa-si trimita copii la studii in strainatate este interpretat ilogic ca un risc de fuga si de lipsa de loialitate fata de tara natala.

Avocatii au evidentiat ca Gruia Stoica este discriminat in comparatie cu avocatul Bostina si au aratat ce a realizat acesta pentru statul roman si comunitate

Avocatii omului de afaceri Gruia Stoica, maestrii Viorel Ros si Ovidiu Budusan, au aratat instantei ca se mentine o discriminare evidenta in privinta clientului lor, in raport cu avocatul Doru Bostina, acuzat de fapte similare si au solicitat, fara succes, inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a controlului judiciar sau cu arestul la domiciliu. Cei doi maestri au enumerat faptul ca Gruia Stoica a creat cel mai mare holding feroviar romanesc, aflat in topul operatorilor feroviari de marfa din Europa, cu 8500 de angajati in noua tari. Grupul feroviar are 95% din afaceri in domeniul privat si este un contribuabil important, care asigura anual venituri importante la bugetul de stat. De asemenea, s-a mai aratat ca Gruia Stoica, nascut in Toflea, judetul Galati (unde a redus analfabetismul aproape de zero), a dezvoltat de 10 ani programe pentru comunitatile de rromi, prin Fundatia Toflea, prin care anual peste 1500 de copii si peste 1500 de adulti din mediul rural din judetul Galati sunt sprijiniti sa mearga la scoala si sa-si gaseasca un loc de munca. Fundatia Toflea, au aratat avocatii, are 270 de bursieri, elevi, studenti si masteranzi. In ultimul sau cuvant, Gruia Stoica a cerut sa fie judecat corect ca orice cetatean al UE, fara discriminare, in conditii egale cu avocatul Bostina, fara sa fie discriminat datorita apartenentei sale la etnia rroma.

Publicam in continuare noile prevederi legale referitoare la cazurile in care se poate lua masura arestarii preventive.

ART. 223 NCPP - „Conditiile si cazurile de aplicare a masurii arestarii preventive

(1) Masura arestarii preventive poate fi luata de catre judecatorul de drepturi si libertati, in cursul urmaririi penale, de catre judecatorul de camera preliminara, in procedura de camera preliminara, sau de catre instanta de judecata in fata careia se afla cauza, in cursul judecatii, numai daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune si exista una dintre urmatoarele situatii:

a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala sau de la judecata, ori a facut pregatiri de orice natura pentru astfel de acte;

b) inculpatul incearca sa influenteze un alt participant la comiterea infractiunii, un martor ori un expert sau sa distruga, sa altereze, sa ascunda ori sa sustraga mijloace materiale de proba sau sa determine o alta persoana sa aiba un astfel de comportament;

c) inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau incearca sa realizeze o intelegere frauduloasa cu aceasta;

d) exista suspiciunea rezonabila ca, dupa punerea in miscare a actiunii penale impotriva sa, inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune sau pregateste savarsirea unei noi infractiuni.

(2) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.”

* Cititi aici Incheierea judecatoarei Oana Burnel, de la Curtea de Apel Bucuresti

Comentarii

# Lexus date 5 May 2014 15:11 +10

Urmariti traseul judecatoarei, cum a sarit de la judecatorie direct la curtea de apel si veti intelege totul :-*

# Pretenarul date 5 May 2014 16:46 +11

asta-i lucratura cu indicatii de la palat. N-a iesit piratul sa puna bete in roate privatizarii CFR si l-a amenintat pe Ponta?

# 2014 date 5 May 2014 19:25 -11

Am lucrat personal cu Oana Burnel si este un om deosebit de corect.Lasa comentariile daca nu cunosti persoana.

# nelub date 6 May 2014 12:45 0

Individa este judecator, mai zeroIQ. Asta e calitatea pe care o poti comenta, nu relatia personala.

# 2014 date 6 May 2014 20:11 +3

Cretinelule iti explicam dar tu nu intelegi ca judecatoarea este un om corect si o stiu deoarece am lucrat cu el si nu este vorba de o relatie personala ci de o realitate.Dar se pare ca pe voi sa supara cand cineva are o alta opinie decat cei de pe luju.Va rog sa dati cat mai multe voturi negative ca nu ma intereseaza .

# 2014 date 6 May 2014 20:13 0

cu ea

# Velea date 5 May 2014 16:40 +11

in loc sa fie o masura exceptionala, arestarea a ajuns o regula generala. degeaba noul cod, degeaba masuri alternative, unii asa inteleg sa arate ca justitia functioneaza. ce nu inteleg e de ce pe baza unei interceptari, pe care omul poate fi achitat, e tinut inchis. cu ce mai poate influenta procesul daca s-a emis rechizitoriul. cui foloseste sa fie eliminat un om de afaceri care da de mancare la 8000 de oameni, oamenii de afaceri se inchid prea usor la noi, fara sa se tina cont ca asemenea metode nu sunt necesare, ba sunt chiar distructive

# opinia publica date 6 May 2014 14:49 -5

Si care ia de la gura altor 8000 de oameni... cand va aud cu masura exceptionala imi vine sa ma duc in Suedia unde starea infractionala e exceptia. La noi regula e savarsirea de infractiuni. Problema e alta:CREDIBILITATEA JUSTITIEI.  Am observat in ultima vreme o reactie ciudata din partea Luju. Chiar daca un procuror trimite in judecata un judecator pt fapte de coruptie nu-i bine, chiar daca un judecator condamna un procuror pt fapte de coruptie nu-i bine. Incepeti sa va pierdeti din credibilitate la fal ca si justitia. Nu mai sunteti obiectivi. 

# Hipster date 6 May 2014 08:42 -6

Voi cred ca nu sunteti stapani pe termenii folositi. Nu poti retine discriminarea in cazul in care analizezi situatia persoanei. Nu pot fi doi in aceeasi situatie!;) 

# nelub date 6 May 2014 12:47 +1

De aici absurdul: fapte identice, comdamnari diferite.

# Hipster date 6 May 2014 13:46 -4

În dezacord cu dvoastră, cred că nu e absurd, potrivit art. 74 alin. 1 lit. g C.pen., la stabilirea duratei pedepsei se vor avea în vedere nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială. Deci, diferenţa este dată de lege. 

# Hipster date 6 May 2014 13:49 -3

Încă ceva: aici discuţia se referă la o măsură preventivă şi nu la condamnare. Cu toate acestea, persoana inculpatului va fi avută în vedere la alegerea măsurii procesuale... Deci, nici sub acest aspect nu putem vorbi de discriminare, absurd... În opinia mea cel puţin...

# 2014 date 6 May 2014 21:00 0

Ce concluzie de penibil ai....

# crustaceu date 6 May 2014 11:19 0

cred ca domnul avocat cam mici antecedente, poate o mica hotarare de condamnare, deci trebuia sa ia o perioada de liniste si pace in locul lui stoica, sau impreuna cu... oare care este pozitia baroului care nu l-a suspendat? Poate e recunosterea tacita ca nu ai ce suspenda daca nu ai acte de infiintare?

# justinianus date 6 May 2014 14:47 +2

Cind a ajuns asta la CAB? Era o judecatoare modesta la Jud. sector 6! Ia mai cercetati, nu-i un pic prea aproape de Cotroceni si Gradina Botanica? Nu de alta, dar se cam plimba Oana pe acolo, acum citiva ani!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva