psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

GHICA A SCAPAT NEVATAMAT – Decizie corecta a CSM, care a refuzat sanctionarea disciplinara a judecatorului Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj pentru intarzieri in solutionarea cauzei si exercitarea functiei cu grava neglijenta. Desi intarzierea de opt luni in pronuntarea solutiei intr-un dosar este de necontestat, Ghica a avut circumstante atenuante: este judecatorul cu cel mai mare numar de hotarari redactate si pronuntate, si cele mai putine intarzieri de la Tribunalul Cluj

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 May 2023 13:57
Vizualizari: 3480

Solutie inteleapta pronuntata de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, intr-un dosar privind posibile abateri disciplinare semnalate inclusiv de Lumea Justitiei. CSM a respins miercuri, 3 mai 2023, actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva judecatorului Mihai Ghica (foto) de la Tribunalul Cluj.


 

Concret, Sectia pentru judecatori a refuzat sa il sanctioneze pe Ghica pentru doua abateri pentru care fusese trimis in judecata disciplinara de catre CSM. Este vorba despre:

- nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (art. 99 lit. h) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- exercitarea functiei cu grava neglijenta (art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara (dosar 29/J/2022):


Respinge exceptia nulitatii absolute a actiunii disciplinare pentru incalcarea principiului repartizarii aleatorii, exceptia nulitatii sesizarii si exceptia nulitatii rezolutiei nr.1735/22.09.2022, ca neintemeiate.

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Ghica Mihai Stefan – judecator in cadrul Tribunalului Cluj pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit.h) teza I si art. 99 lit.t) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Ghica nu merita sanctionat


Asa cum spuneam mai devreme, chiar daca dosarul disciplinar a vizat un caz despre care inclusiv Lumea Justitiei a relatat (in care judecatorul Mihai Ghica a tinut in pronuntare un dosar privind o grupare de traficanti de etnobotanice timp de opt luni, perioada in care s-a implinit termenul maxim de 1 an si 6 luni pana la care unul dintre inculpati putea sta in arest preventiv), decizia CSM de nesanctionare a judecatorului Mihai Ghica este una cat se poate de corecta. Asta intrucat nu a fost vorba despre o intarziere cauzata de lenea sau refuzul judecatorului Mihai Ghica de a-si exercita profesia, ci de o intarziere cauzata de factori obiectivi.

Culmea, circumstantele atenuante in favoarea lui Mihai Ghica au fost retinute chiar de Inspectia Judiciara. Astfel, Inspectia a dispus initial clasarea dosarului prin rezolutia nr. 1283 din 6 iulie 2022, a inspectoarei judiciare Ioana Cristina Garbulet, in care aceasta a atras atentia asupra volumul de lucru al judecatorului Ghica, asupra numarul mare de dosare pe care le are spre solutionare, precum si asupra faptul ca a avut cele mai putine intarzieri in redactarea hotararilor de la Tribunalul Cluj, precum si cele mai multe hotarari pronuntate si redactate:

“Din verificarile efectuate a reiesit ca in perioada 01.01.2021-31.03.2022, domnul judecator Ghica Mihai Stefan a participat la un numar de 123 sedinte de judecata, a rulat un numar de 1176 dosare, a avut un numar de 717 dosare intrate la primul termen, a avut un numar de 668 hotarari pronuntate, un numar de 546 hotarari redactate si o operativitate de 93,2%. In perioada de referinta a inregistrat un numar de 46 hotarari redactate cu intarziere.

Analizand volumul de activitate al domnului judecator din perioada de referinta comparativ cu ceilalti judecatori ai sectiei penale, reiese ca domnul judecator Ghica Mihai Stefan este unul dintre magistratii care au avut un volum insemnat de activitate, cu cel mai mare numar de dosare intrate la prim termen si cu cel mai mare numar de hotarari pronuntate si redactate.

Astfel, conform rapoartelor Statis comunicate de conducerea instantei a reiesit ca in intervalul de referinta, domnul judecator a avut cel mai mare numar de dosare repartizate la prim termen, 717, comparativ cu colegii sai carora le-a fost repartizat un numar mai redus de cauze, cu valori cuprinse intre 82 cauze si 694 cauze.

Totodata, aceleasi date releva ca domnul judecator a avut cele mai multe hotarari pronuntate, 668, comparativ cu colegii sai care au pronuntat un numar mai redus de hotarari, cu valori cuprinse intre 82 cauze si 664 cauze, precum si cel mai mare numar de hotarari redactate, 546, comparativ cu colegii sai care au redactat un numar mai mic de hotarari, cu valori cuprinse intre 139 si 535.

Verificarile au relevat ca domnul judecator, chiar si in aceste conditii, a avut cel mai mic numar de hotarari redactate cu intarziere, respectiv 46, comparativ cu alti judecatori, care figurau cu intarzieri, spre exemplu, intr-un numar de 189, 151 sau 132 cauze”.


Adresa lui Buda, scrisa pe un ton amenintator


Pe de alta parte, trebuie amintit ca dosarul disciplinar al lui Mihai Ghica, inchis prin rezolutia amintita mai sus, a fost redeschis de Inspectia Judiciara la cererea fostului presedinte CSM Marian Buda. Potrivit informatiilor pe care le detinem, la aproximativ o luna de la clasarea data fata de Ghica, Buda i-a solicitat sefei Inspectiei Judiciare Roxana Petcu sa infirme rezolutia de clasare si sa redeschida practic dosarul. Ceea ce s-a si intamplat, la finele lunii august 2022. Si nu doar atat, dar conform acelorasi surse a fost dispusa chiar si extinderea verificarilor fata de Mihai Ghica.

Asa cum Lumea Justitiei a scris deja (click aici pentru a citi), redeschiderea cauzei s-a petrecut dupa o adresa scrisa pe un ton amenintator pe care presedintele CSM Marian Buda i-a trimis-o sefei Inspectiei Judiciare Roxana Petcu. Mai precis, Buda doar ca nu i-a spus direct Roxanei Petcu ce solutie trebuie data in cazul lui Ghica, amintind ca in cazuri similare Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara, asta desi fiecare caz are specificul sau. Totodata, acelasi Marian Buda i-a transmis lui Petcu sa nu uite de obiectivele pe care si le-a propus in proiectul cu care a candidat la conducerea Inspectiei Judiciare, subliniind ca rezolutia de clasare emisa pe numele lui Mihai Ghica devoaleaza o indepartare de la obiectivele pe care Roxana Petcu si le-a asumat.

Comentarii

# Cetateanul date 3 May 2023 15:43 -6

Nu vă supăraț... îl ține careva cu forța în scaun? Cine nu poate face față cerințelor normei primare să plece. Ce relevanță are chestiunea cu multe redactări? Cum ar fi ca un justițiabil să amâne diverse cu 8 luni? Cam ce ar păți de la onorata? Dubla măsură este cea care va pune la colț la un moment dat întreaga profesiune și ptr statut, și pentru salarii și pentru pensii. PS Onoratul avea la dispoziție posibilitatea cererii de blocare/scoatere!!

# Manevra date 4 May 2023 08:56 +62

Un articol corect, dar incomplet. Dupa ce Ghica a castigat alegerile pentru CSM, gruparea Bobita Matilet - Savonea s-a activat pentru ca Gradinaru nicicum nu-l voia pe Ghica in CSM, stiind ca nu va face compromisuri. Asa ca, au inventat un tur doi si pac au redeschis o actiune disciplinara fix intre cele doua tururi, iar electoratul a plecat pe fenta. Dar cum a ajuns Inspectia Judiciara sa il cerceteze pe Ghica in prima faza? Simplu, Bobita Matilet ii da tema de casa slugii “scuRsura judiCiara” sa sune pe la ziare sa scrie ceva naspa, orice, numai sa se poata sesiza Inspectia. Misiune indeplinita, Ghica nu e in CSM.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva