COLDEA ESTE CAVALER - Prim-adjunctul SRI, generalul Florian Coldea, a fost decorat de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, cu insemnele de Cavaler al Ordinului National al Meritului: „Ati facut posibil ca SRI sa ofere asistenta necesara DIICOT sau DNA... Actiunea dumneavoastra a permis acestui serviciu sa se afirme ca fiind unul dintre actorii majori ai consolidarii statului in Romania”
Prim-adjunctul Serviciului Roman de Informatii, generalul Florian Coldea, se bucura mai nou si de aprecierea deosebita a Ambasadei Frantei la Bucuresti. Florian Coldea (foto dreapta) a fost decorat, joi 10 septembrie 2015, de ambasadorul Frantei, Francois Saint-Paul, cu insemnele de Cavaler al Ordinului National al Meritului, distinctie oferita de Presedintele Frantei pentru merite deosebite ale personalitatilor din mediul public, militar, academic.
Evenimentul a avut loc in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul Ambasadei Frantei. Potrivit unui comunicat de presa al SRI, este prima decoratie a statului francez oferiota unui ofiter SRI:
„Joi, 10 septembrie, domnul general-locotenent Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, a fost decorat cu insemnele de Cavaler al Ordinului National al Meritului, distinctie oferita de Presedintele Frantei pentru merite deosebite ale personalitatilor din mediul public, militar, academic.
Aceasta este prima decoratie a statului francez, in istoria colaborarii profesionale dintre serviciile romanesti si cele franceze, oferita unui ofiter al Serviciului Roman de Informatii.
Distinctia a fost inmanata de Excelenta Sa dl. Francois Saint-Paul, Ambasadorul Frantei in Romania, in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul Ambasadei Frantei, in prezenta unor distinsi invitati, parteneri din institutiile sistemului national de prevenire si combatere a terorismului, a directorului SRI, a membrilor de familie si ai reprezentantilor mediului academic si societatii civile, ai colegilor si colaboratorilor”.
Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul: „Ati facut posibil ca Serviciul Roman de Informatii sa ofere asistenta necesara institutiilor responsabile de respectarea legii si de lupta impotriva fenomenelor infractionale, fie ca este vorba de serviciile din cadrul ministerului de interne sau de institutii judiciare precum DIICOT sau Directia nationala Anticoruptie”
Cu ocazia ceremoniei, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, a explicat ca decizia presedintelui Frantei, Francois Hollande, de a-i acorda aceasta distinctie generalului Coldea reprezinta o recompensa pentru parcursul prim-adjunctului SRI. Ambasadorul Frantei a amintit etapele importante din cariera lui Coldea, vorbind despre „calitatile profesionale de exceptie” si scotand in evidenta sprijinul pe care SRI il acorda DNA si DIICOT. Nu in ultimul rand, in opinia ambasadorului Frantei, actiunile lui Florian Coldea au facut posibil ca SRI sa devina unul dintre „actorii majori ai consolidarii statului in Romania”.
Prezentam discursul ambasadorului Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul:
„Domnule general,
Decizia Presedintelui Frantei de a va acorda aceasta distinctie recompenseaza parcursul dumneavoastra marcat de o puternica implicare personala in cooperarea in materie de securitate impreuna cu partenerii dumneavoastra francezi si euro-atlantici.
V-ati inceput cariera profesionala in 1996 in cadrul Serviciului Roman de Informatii, dupa ce ati terminat studiile la facultatea de psihosociologie, din cadrul Serviciului Roman de Informatii, care va fi apoi integrata Academiei Nationale de Informatii 'Mihai Viteazul'.
Dupa ce ati intrat in Serviciul Roman de Informatii, urmati cursuri de pregatire pe profil antiterorist, devenind un specialist in acest domeniu si ocupand diverse functii in cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din Serviciul Roman de Informatii, inclusiv functii de conducere.
Veti participa asadar la o serie de misiuni si operatiuni cu profil antiterorist, in special in cooperare cu parteneri straini ai Serviciului Roman de Informatii. Va veti implica activ in anul 2005 in eforturile de eliberare a trei jurnalisti romani rapiti in Irak. In aceste circumstante, veti avea ocazia de a colabora cu serviciile franceze de resort, care erau confruntate de asemenea cu o provocare similara, cauzata de rapirea, tot in Irak si tot in acelasi an a unui cetatean francez.
La 27 iulie 2005, in momentul in care erati locotenent-colonel, Presedintele Romaniei va numeste, la varsta de 33 ani, prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii (si inlocuitor legal al directorului), responsabil de coordonarea actiunilor Serviciului Roman de Informatii in materie de contraterorism, de contraspionaj, de lupta impotriva amenintarilor transfrontaliere, de aparare a institutiilor si de securitate economica.
Pe langa recunoasterea calitatilor dumneavoastra profesionale de exceptie, aceasta decizie, demonstreaza totodata intentia autoritatilor romane de a se gandi la viitor, prin promovarea unui tanar ofiter format in cadrul Serviciului Roman de Informatii si de a se implica in cooperarea euro-atlantica, gest semnificativ pentru ruptura de trecutul bantuit de 'fantomele Securitatii'.
La data de 24 martie 2006, veti fi avansat la gradul de colonel. in perioada 20 iulie - 4 octombrie 2006, veti indeplini, pentru prima data, functia de director interimar al Serviciului Roman de Informatii, ca urmare a demisiei domnului Timofte din aceasta functie, pana la numirea domnului George Cristian Maior ca director al Serviciului Roman de Informatii. La data de 18 aprilie 2008, sunteti inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea), si apoi la data de 23 martie 2012 general maior (cu 2 stele), pentru a deveni la data de 24 martie 2014 general-locotenent (cu 3 stele).
La 27 ianuarie 2015, veti indeplini, pentru a doua oara, ca urmare a demisiei Domnului Maior, functia de director interimar al Serviciului Roman de Informatii, pana la numirea de catre Presedintele Klaus Iohannis, a Domnului Eduard Hellvig in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii si pana la validarea sa de catre Parlamentul Romaniei la data de 2 martie 2015.
In virtutea functiilor dumneavoastra de prim adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, v-ati implicat in dezvoltarea unei colaborari intense cu serviciile de informatii – franceze si euroatlantice – care au permis Serviciului Roman de Informatii sa dobandeasca statutul de partener respectat, fiabil si eficient, angajat pe deplin alaturi de partenerii sai in lupta impotriva amenintarilor transnationale cu care se confrunta Europa. Unul dintre simbolurile recunoasterii profesionalismului Serviciului Roman de Informatii de catre partenerii sai straini, va fi admiterea sa, in calitate de membru cu drepturi depline, in Clubul de la Berna, structura informala de schimb de informatii care reuneste serviciile europene de securitate interna.
Nu voi inceta sa insist, in calitate de ambasador al Frantei, tara care a fost tragic lovita de atacuri teroriste in luna ianuarie a acestui an, asupra importantei acestei cooperari intre servicii pentru a lupta impotriva noilor forme de terorism care aduc atingere valorilor de libertate si de drept, valori pe care le impartasim toti.
Asa cum a subliniat Presedintele Frantei, François Hollande in interventia sa televizata cu ocazia zilei nationale de 14 iulie, este vorba de o mobilizare constanta si de adaptarea sistemului pentru a face fata acestor noi amenintari. Acest lucru implica de asemenea, pe langa o colaborare sporita intre serviciile de informatii, furnizarea catre serviciile implicate de mijloace eficiente de lupta contra terorismului, respectand in acelasi timp statul de drept, adica garantand respectarea libertatilor publice si a vietii private.
In virtutea functiilor dumneavoastra de prim adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, ati facut posibil ca Serviciul Roman de Informatii sa ofere asistenta necesara institutiilor responsabile de respectarea legii si de lupta impotriva fenomenelor infractionale, fie ca este vorba de serviciile din cadrul ministerului de interne sau de institutii judiciare precum DIICOT sau Directia nationala Anticoruptie (DNA).
Aceasta actiune derulata in parteneriat cu institutiile responsabile de lupta impotriva fenomenelor infractionale – cum sunt retelele de trafic (droguri sau imigranti clandestini), spalarea de bani, evaziunea fiscala sau coruptia – justifica fara urma de indoiala faptul ca SRI este astazi una dintre institutiile publice care beneficiaza de o cota de incredere ridicata in randul populatiei romane.
Actiunea dumneavoastra, alaturi de directorul Serviciului Roman de Informatii, a permis acestui serviciu sa se afirme ca fiind unul dintre actorii majori ai consolidarii statului in Romania.
Domnule general, in numele Presedintelui Republicii Franceze si in virtutea atributiilor care mi-au fost conferite, va numesc cavaler al Ordinului National al Meritului”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# remember 11 September 2015 15:06 +20
# unul din lumea cea mare 11 September 2015 16:57 +15
# POȘTA VESELĂ 12 September 2015 07:52 +11
# mulder, agentul mulder 13 September 2015 23:01 +5
# Unu 11 September 2015 15:14 +16
# r 13 September 2015 22:13 +3
# adi 11 September 2015 15:16 +21
# r 13 September 2015 22:09 +3
# Lulu si Coco 11 September 2015 16:04 +18
# Lulu 11 September 2015 16:42 +13
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 11 September 2015 19:53 +9
# Camp tactic 11 September 2015 17:02 +16
# unul din lumea cea mare 11 September 2015 20:24 +6
# dan 11 September 2015 17:05 +14
# TITULESCU 11 September 2015 20:47 +9
# unul din lumea cea mare 11 September 2015 23:21 +7
# franc 11 September 2015 23:03 +11
# kfk 11 September 2015 23:09 +3
# Clubul de la Berna 12 September 2015 10:23 +5