LA ICCJ SUNT JUDECATORI CARE FAC BLAT CU POLITICUL – Uluitor: opt judecatori de la Inalta Curte s-au opus sesizarii CCR in legatura cu “Legea fugarilor”, desi aceasta este profund neconstitutionala. In schimb, 80 de judecatori ICCJ au refuzat sa fie complici la aplicarea unei legi neconstitutionale si au decis sesizarea CCR. Iata neregulile gasite de instanta suprema
Oare mai pot fi judecatori cei care sustin aplicarea unei legi care este profund neconstitutionala, devenind astfel partasi la actiunile populiste ale clasei politice si la incalcarea Constitutiei Romaniei? Punem intrebarea avand in vedere ce s-a intamplat marti seara, 5 decembrie 2023, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sedinta Sectiilor Unite convocata de sefa instantei supreme Corina Corbu (foto).
Mai exact, surse avizate au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca opt judecatori ICCJ s-au opus sesizarii Curtii Constitutionale a Romaniei in legatura cu neconstitutionala Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, adoptata recent de Parlamentul Romaniei si cunoscuta drept “Legea fugarilor”, care prevede sporirea pedepselor cu 3 ani pentru pentru condamnatii care in termen de sapte zile nu se prezinta la politie pentru punerea in executare a mandatului de executare. Practic, prin refuzul de a sesiza CCR, cei opt judecatori ICCJ au girat un lucru extrem de grav, si anume punerea in aplicare a unei legi profund neconstitutionale.
Faptul ca acest proiect de lege este neconstitutional a fost explicat nu doar de unii dintre cei mai apreciati specialisti in drept (click aici pentru a citi), ci chiar colegii de la Inalta Curte ai celor opt judecatori au considerat ca actul normativ ridica serioase probleme de neconstitutionalitate. In acest sens, 80 de judecatori de la Inalta Curte au avut o opinie contrara celor opt colegi de-ai lor despre care am vorbit mai sus, dispunand sesizarea CCR pentru controlul de constitutionalitate a “Legii fugarilor”, inainte de promulgare. Cei 80 de judecatori au concluzionat ca legea in discutie incalca principiul legalitatii, dreptul la un proces echitabil, dreptul la libertate individuala, dar si principiul neretroactivitatii legii.
Prezentam comunicatul Inaltei Curti:
“La data de 5 decembrie 2023, ora 20.00, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu prevederile art.27 lit.b din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciara,
In temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata,
Cu participarea unui numar de 88 judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum prevazute de lege,
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare in ceea ce priveste:
Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal (PL-x nr.675/2023)
Sesizarea de neconstitutionalitate priveste prevederile actului normativ indicat, in ansamblul sau, Sectiile Unite apreciind ca ar fi incalcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalitatii, art. 21 alin. (3) din Constitutia Romaniei cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuala, precum si art. 15 alin. (1) si (2) din Constitutie privitor la neretroactivitatea legii”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Visu 6 December 2023 12:00 0
# Judecătorul fără VRS 6 December 2023 13:02 +2
# santinela 6 December 2023 13:48 0
# Lila Lilu 6 December 2023 14:39 +4
# Cârcotaș 6 December 2023 17:06 0