MAI USOR BAIETI CU REINVIEREA PROTOCOALELOR – Pozitie neasteptat de corecta a lui Klaus Iohannis. Presedintele refuza revenirea la practicile nocive care permiteau serviciilor imixtiuni in actul de justitie: “Urmarirea penala se face de catre procurori, iar judecarea spetelor de catre judecatori. Serviciile n-au ce cauta in acest domeniu”. Pozitia lui Iohannis se bate cap in cap cu decizia CSAT care a dat liber reintroducerii SRI in dosarele penale
Soc si groaza! Pozitie neasteptat de corecta a presedintelui Romaniei Klaus Iohannis (foto alaturi de sefi si ofiteri inalti ai SRI) in ceea ce priveste tentativele de restaurare a protocoalelor secrete dintre servicii si parchete, precum si de revenire la practicile toxice care permiteau imixtiunea serviciilor in actul de justitie. Total surprizator, Klaus Iohannis a respins posibilitatea reintoarcerii la vremurile din trecut, atunci cand lucratorii si ofiterii de informatii faceau dosare cot la cot cu procurorii.
Astfel, in conferinta de presa pe care a sustinut-o miercuri seara, 7 octombrie 2020, Klaus Iohannis a fost intrebat de un jurnalist cunoscut ca fiind un aprig sustinator al institutiilor de forta daca intentioneaza sa redea serviciilor secrete atributiile care le permiteau imixtiunea in anchetele penale, atributii care au dat nastere la uriase abuzuri si incalcari ale drepturilor omului, si care au fost eliminate de o serie de decizii ale CCR pronuntate in ultimii ani, inclusiv prin constatarea caracterului nelegal al protocoalelor PICCJ-SRI. Total neasteptat, Klaus Iohannis a respins din start aceasta posibilitate. Mai mult, acesta a tinut sa sublinieze ca urmarirea penala este facuta de catre procurori, judecarea dosarelor de catre judecatori, iar serviciile secrete nu au ce cauta in aceste activitati. “Serviciile se ocupa de problemele lor, iar daca (si conform legii in vigoare acum) in cursul activitatilor sesizeaza posibile fapte penale, da, sesizeaza parchetul competent, atat, fara sa furnizeze probe, fara sa participe la obtinerea de probe”, a precizat Iohannis.
Iata declaratia presedintelui Klaus Iohannis privind o posibilia restaurare a practicilor care faceau posibila imixtiunea serviciilor secrete in actul de justitie:
"Jurnalist: Sigur ca subiectul numarul 1 in România astazi este legat de situatia sanitara, de cresterea numarului de infectari, insa colegii mei au epuizat acest subiect si exista si alte prioritati strategice cum chiar Administratia Prezidentiala le-a anuntat intr-un comunicat dat chiar ieri dupa reunirea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, referitor la modificarea Legilor de functionare a serviciilor secrete. Problema este, domnule Presedinte, ca aceste servicii secrete au pierdut, cum foarte bine stiti, din atributii din cauza unor decizii ale Curtii Constitutionale, decizii pronuntate in 2016, in 2018, in 2020. Mai exact, ele au pierdut atributia, dreptul ca informatiile culese sa fie folosite drept probe in procesele penale. Din acest motiv, am inregistrat o incetinire a investigatiilor, a anchetelor, si intrebarea este daca in procesul de scriere a acestor legi intentionati sa gasiti solutii pentru a reda serviciilor secrete aceasta atributie, acest drept de a utiliza informatiile drept probe in procesele penale. Mai ales, o precizare importanta, ca printr-o ultima decizie a Curctii Constitutionale din 2020, nici informatiile culese pe mandate de siguranta nationala nu pot fi utilizate drept probe in procese. Deci, este o problema? Daca da, cum intentionati sa o rezolvati si daca intentionati sa redati serviciilor aceste atributii? Va multumesc!
Klaus Iohannis: Nu intentionez sa am initiativa si sa redau serviciilor atributii in cadrul urmaririlor penale sau a proceselor penale. Aceste lucruri, urmarirea penala se face de catre procurori, iar judecarea spetelor se face de catre judecatori. Serviciile secrete si serviciile speciale n-au ce cauta in acest domeniu. Serviciile se ocupa de problemele lor, iar daca (si conform legii in vigoare acum) in cursul activitatilor sesizeaza posibile fapte penale, da, sesizeaza parchetul competent, atat, fara sa furnizeze probe, fara sa participe la obtinerea de probe. Nu intentionez sa modifc sau sa solicit modificarea legilor in sensul de a reveni la situatia anterioara”.
Teoria ca teoria, dar practica ne omoara
Pozitia lui Klaus Iohannis este una cat se poate de corecta. Intr-adevar, serviciile secrete nu au ce sa caute in actul de justitie. Problema este ca pozitia lui Iohannis se bate cap in cap cu o decizie recenta pe care a avizat-o in CSAT.
Mai exact, in septembrie 2020, Iohannis a dat liber unei propuneri legislative de modificare si completare a Legii nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei initiata de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, alaturi de liberalii Cristina Traila si Gabriel Andronache. Concret, proiectul este o incercare de a reintroduce Serviciul Roman de Informatii in anchetele penale - chiar daca CCR a decis ca acest lucru este neconstitutional - ministrul Justitiei propunand ca informatiile din interceptarile si activitatile de supraveghere ale SRI sa poata fi folosite din nou in dosarele penale. (click aici, aici si aici pentru a citi).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Baran Gheorghe 7 October 2020 19:19 +22
# DODI 7 October 2020 19:29 +11
# M 7 October 2020 19:30 +4
# Marcel 7 October 2020 19:34 +4
# Liţă 7 October 2020 19:48 +8
# Ultimul Charlot 7 October 2020 20:28 +2
# Hello. 7 October 2020 23:28 +8
# un mizantrop 8 October 2020 02:29 +9
# G 8 October 2020 02:31 +1
# Ion 8 October 2020 14:37 +1
# Marin ȚULUS. Olt 8 October 2020 23:32 0
# Marin ȚULUS Olt 8 October 2020 23:49 +2