21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINCIUNA TEHNOCRATA – Judecatoarea Lacramioara Axinte de la Tribunalul Botosani se revolta dupa aprobarea Ordonantei privind salarizarea in sistemul bugetar: “Ministrul Pislaru a mintit cand a afirmat ca intentia Guvernului a fost sa inlature inechitatile salariale produse ca urmare a unor acte normative... A mintit si cand s-a referit la indemnizatiile magistratilor, ca fiind de peste 10.000 lei. Asemenea indemnizatii se intalnesc doar la DIICOT si DNA, dar si la ICCJ”

Scris de: E.D. | pdf | print

1 September 2016 14:07
Vizualizari: 3840

Guvernul a mai rezolvat o problema de interes national, salarizarea in sectorul bugetar. Nu insa cum si-ar fi dorit magistratii sa se intample. Cerand Executivului egalizarea veniturilor magistratilor in vedere eliminarii inechitatilor - nu majorarea salariilor/indemnizatiilor - judecatorii, procurorii si personalul auxiliar si conex s-au trezit ca dupa Ordonanta Guvernului din 31 august 2016 de modificare a OUG nr. 20/2016 si a OUG nr. 57/2015 se va crea o si mai mare diferenta salariala in sistem. Pentru a calma apele in randul magistratilor revoltati, ministrul Muncii, Dragos Pislaru (foto stanga), a iesit public pentru a anunta ca “sectorul justitiei nu este scos din interpretarea noastra legata de inechitati” si doar stabileste ca nu se pot majora salariile in randul magistratilor cu 18%. Numai ca, pana la OUG nr. 20/2016 nu a vorbit nimeni de vreo majorare salariala, ci doar de egalizarea indemnizatiilor, conform grilelor efectuate de Guvern.


In acelasi timp, ministru Pislaru isi exprima nemultumirea ca asociatiile magistratilor au intretinut disputa dintre puterea executiva si cea judecatoreasca ceea ce nu facea deloc cinste “rolului important de reforma si responsabilitate pe care acest sector il are in dezvoltarea Romaniei”. Mai mult, sustinea Pislaru in declaratia sa de presa, nu este corect din partea magistratilor sa solicite majorari de 18%, in conditiile in care au venituri de 10.000 lei, iar pentru asistentii sociali sau administratia publica locala se fac eforturi pentru majorarea veniturilor cu 100-200 lei.

Iata declaratia ministrului Muncii Dragos Pislaru:

"Sectorul justitiei nu este scos din interpretarea noastra legata de inechitati. Aceasta ordonanta clarifica faptul ca nu poate fi vorba de acea crestere de 18%. In acelasi timp insa, nu exclude sectorul judiciar. (...) Cresterea de 18% nu este un obiectiv al Guvernului in ceea ce priveste politica salariala si nu credem ca acest lucru ar trebui sa faca obiectul, cel putin pana la Legea salarizarii unitare, unei dispute intre puterea executiva si cea judecatoreasca. (…) Cred ca aceasta antagonizare care a fost intretinuta de anumite asociatii de magistrati nu face cinste rolului important de reforma si responsabilitate pe care acest sector il are in dezvoltarea Romaniei. Mie mi se pare ca sunt lucruri mult mai importante in acest moment pe care trebuie sa ne concentram in sectorul de justitie decat acela de a cere, in conditiile in care, practic, pentru asistenti sociali sau administratie publica locala noi avem dificultate in a acorda 100 - 200 de lei peste salariul minim. (...) Faceti singuri calculele ce inseamna 18% la salarii care sunt peste 10.000 de lei. Si nu este echitabil acest lucru in acest moment, iar interpretarile sunt mai degraba abuzive".

Judecatoarea Lacramioara Axinte: “Ministrul Pislaru a mintit”

Revoltata in fata afirmatiilor ministrului Muncii, judecatoarea Lacramioara Axinte(foto dreapta) de la Tribunalul Botosani nu a putut trece cu vederea modul in care acesta pune in discutie problema salarizarii magistratilor, astfel ca a publicat pe blogul sau personal un text prin care demonteaza afirmatiile lui Dragos Pislaru, acuzandu-l pe acesta ca a mintit.

Iata articolul publicat pe blogul personal al judecatoarei Lacramioara Axinte dupa emiterea de catre Guvern a noii ordonante privind salarizarea in sistemul bugetar:

"Ministrul Pislaru a mintit cand a afirmat ca intentia Guvernului a fost sa inlature inechitatile salariale produse ca urmare a unor acte normative, nu si acelea produse ca urmare a aplicarii unor hotarari judecatoresti individuale, unele admise, iar altele respinse de instante.

In aceeasi sedinta de Guvern de ieri, potrivit comunicatului de presa, au fost adoptate „Procedurile de aplicare necesare platii diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat preuniversitar si universitar, pentru perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011, care nu a obtinut aceste drepturi prin hotarari judecatoresti.”

Prin urmare, pentru personalul didactic au fost luate masuri pentru eliminarea discriminarilor create ca urmare a faptului ca drepturile au fost obtinute prin hotarari judecatoresti, dar pentru magistrati, care se afla fix in aceeasi situatie, nu se poate.

Ministrul a mintit si cand s-a referit la indemnizatiile magistratilor, ca fiind „de peste 10.000” lei. Asemenea indemnizatii se intalnesc doar la structurile specializate din DIICOT si DNA, dar si la ICCJ, nu la magistratii de rand.

Trebuie subliniat ca hotararile pronuntate de instante, indiferent ca acestea au privit pe profesori, personal medical, functionari publici sau alte categorii de bugetari, au fost date in baza legilor in vigoare, pentru ca institutiile angajatoare au refuzat aplicarea corecta a legii".

Comentarii

# Fiti mai concreti date 1 September 2016 16:49 +4

Rau mai stau magistratii cu comunicarea concreta. Dar spuneti, doamna, negru pe alb, cat are un magistrat de rand, adica masa magistratilor de la judecatorii si tribunale, chiar si curti. Adica de la 5000 lei la 7000 lei. Iar la Curti putin peste 8000 lei. Este cel mai mic salariu de magistrat din UE, mai mic decat in Bulgaria, iar cresterea economica a Romaniei este cea mai mare. Nu au voie sa faca nimic pe langa aceasta activitate care le aduce 6000 lei. Cand au atare raspundere, atare munca cu volum urias, de sute de ori mai mare decat a unui magistrat dintr-o tara normala, astfel de conditii insalubre si la inghesuiala prin instante si parchete. Asociatiile dorm. Spuneti clar cat se castiga, cate dosare sunt, cum se sta ingramadit in birouri. Nu doar sloganuri, dati date concrete.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva