11 February 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OAMENII DE AFACERI ROMANI SUNT ELIMINATI PE NOTE SECRETE – Institutiile Statului au perfectat modul de lucru pentru scoaterea pe tusa a cetatenilor incomozi, care deranjeaza afacerile sistemului. Iata cazul romanului Constantin Leonov, care a vrut sa faca cea mai ieftina piata de LPG din sud-estul Europei, dar i-a fost luata afacerea cu note secrete ale CSAT, neconfirmate si nevazute vreodata

Scris de: L.J. | pdf | print

11 February 2025 17:05
Vizualizari: 1249

Modelul folosirii institutiilor fundamentale ale Statului pentru eliminarea oamenilor de afaceri romani din piata prin folosirea de note Secret de serviciu care nu sunt aratate nimanui – folosit inclusiv in campania electorala pentru prezidentiale ca pretext al anularii alegerilor – este o metoda veche de lucru a sistemului subteran. Care atunci cand are interese foloseste structurile secrete pentru a-si face jocurile.


 

Lumea Justitiei aduce in atentia publica cazul unui om de afaceri roman, care are si cetatenie moldoveana, si care a fost impiedicat in Romania de toate institutiile, abilitate sau nu sa il verifice, sa efectueze o tranzactie comerciala cu o alta societate privata pe motiv ca este cetatean strain.


Cazul pe care il prezentam astazi il priveste pe Constantin Leonov (fost Popusoi) (foto), cetaten roman cu domiciliul in Romania, care in trecut, pentru o perioada considerabila de timp, a ocupat functia de director general al KMGI, respectiv Managing Director al KMGI - Rometrol Gas si Rompetrol Near Abroud Countries si a activat, de altfel, si in alte pozitii de conducere la firme prestigioase de profil din Elvetia, Republica Moldova si Kazahstan si care, in 2021, a decis sa investeasca in domeniul petrolier din Romania, prin compania sa Takida Terminal SRL.


In acest context, s-a ivit oportunitatea unei investitii in Portul Midia Constanta, pentru achizitia Terminalului LPG Octogon, detinuta de asociatii Octogon Gas & Logistics SRL, respectiv Corneliu-Bogdan Idu, Octogon Shipping and Services SRL si Idu Shipping & Services SRL.

O investitie strategica pentru Romania, care ar fi pozitionat tara noastra in randul celor mai bogate state din Europa in privinta resurselor de carburanti tip GPL, data fiind experienta lui Leonov in acest domeniu.

 


Aviz negativ pentru roman


Piedicile in tot acest proces au fost puse, pe rand, de catre Comisia pentru examinarea investitiilor straine directe (CEISD), infiintata in 2023, in baza Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investitiilor directe in Uniune, de catre Consiliul Concurentei si chiar Administratia Prezidentiala, care sustine ca a emis o hotarare CSAT prin care a avizat negativ tranzactia efectuata intre doi cetateni romani.


Spunem ca sustine intrucat, potrivit prevederilor legale si uzantelor, Hotararile CSAT imbraca forma unor hotarari ale Guvernului, care se publica in Monitorul Oficial.

Or, hotararea indicata de insasi Administratia Prezidentiala prin care sustine ca a avizat negativ tranzactia despre care vom face pe larg vorbire mai jos, nu a fost transpusa intr-o Hotarare de Guvern, publicata in Monitorul Oficial. Cel putin noi nu am gasit-o!


Aviz pozitiv pentru straini


A fost insa avizata pozitiv, la scurt timp, pe banda rulanta, de catre toate institutiile mai sus amintite tranzactia fondatorului Alexandrion Group, cel mai mare producator de bauturi spritoase din Romania, sirianul Nawaf Salameh, care a achizitionat compania Octogon Gas & Logistics SRL, companie care initial s-a dorit a fi cumparata de omul de afaceri roman, specializat in domeniul petrolier din Romania si international, activand in domeniu peste 26 de ani.


Pasi pentru blocarea tranzactiei lui Leonov: dosare penale si conturi bancare inchise


Pentru omul de afaceri roman s-au cautat insa pretexte si s-au inventat chiar situatii pentru a-i bloca accesul la achizitionarea terminalului de GPL din Romania, respectiv:

-Dubla cetatenie romana si moldoveana, pentru care s-a solicitat emiterea unui aviz din partea CEISD, motivand ca este cetatean strain;

-Acreditarea ideii unor probleme penale in Republica Moldova pentru a determina blocarea conturilor dar si avizarea tranzactiei din Romania.


Numele omului de afaceri Constatin Leonov a fost implicat in 2014 intr-un dosar penal in Republica Moldova, care a fost insa inchis, in 2020, de Procuratura Anticoruptie din Republica Moldova, dispunandu-se scoaterea de sub urmarire penala, pe motiv ca "actiunile nu intrunesc elementele infractiunii", stabilindu-se ca dosarul a fost intocmit ilegal.

Atentie, in acest dosar, procurorii au vrut sa il aresteze pentru 30 de zile pe Constantin Leonov, fara succes, instanta neincuviintand masura arestarii sale. Si pentru ca nu a tinut arestare, Leonov a fost apoi dat in urmarire generala prin Interpol, efectuandu-se perchezitii atat la domiciliul sau, cat si al mamei sale.


De la momentul inchiderii dosarului (2020), incepand cu anul 2021, Constantin Leonov s-a indreptat in instanta impotriva Statului moldovean, chemand in judecata Ministerul Justitiei al Republicii Moldova si Procuratura Generala a Republicii Moldova, pentru a se constata "tragerea ilegala la raspundere penala, repararea prejudiciului moral cauzat si compensarea cheltuielilor de judecata".


In cadrul acestui dosar, trei instante au retint ca "prin actiunile ilicite ale organelor de urmarire penala, intimatului/reclamant i-a fost cauzat un prejudiciu moral, situatie care just a fost statuata de instanta de fond", si constatandu-se totodata ca "punerea sub invinuire, aplicarea masurii preventive, au produs intimatului/reclamant suferinte morale, manifestate prin incertitudine, neliniste si stres, care necesita a fi reparate prin evaluare in echivalent banesc, or, astfel, fiindu-i incalcate drepturile si libertatile fundamentale garantate de art. 8 CEDO privind dreptul la respectarea vietii private si de familie".

A conchis astfel prima instanta (19 aprilie 2022), Judecatoria Chisinau, concluziile acesteia fiind insusite si de instanta de apel, Colegiul civil, comercial si de contencios administrativ al Curtii de Apel Chisinau (27 octombrie 2022) ca "actiunile intreprinse de organul de urmarire penala fata de reclamantul Papusoi Constantin, sunt in masura a cauza ultimului un prejudiciu moral, considerente din care statul poarta raspunderea pentru prejudiciul cauzat astfel".

In hotararea de respingere a recursului declarat de Ministerul Justitiei la Colegiul civil, comercial si de Contencios Aministrativ al Curtii Supreme de Justitie (decizie definitiva 1 februarie 2023) instanta a statuat ca "din recursul declarat nu rezulta ca instanta a apreciat arbitrar probele", dar si ca recursul este "inadmisibil", fiind recunosc asadar unanim de catre trei instante ca Statul moldovean l-a prejudiciat atat moral cat si material pe Constantin Leonov.


Hartuit in presa si cu conturi inchise de banca


Aceste aspecte insa nu au contat in Romania, o anumita parte a presei vuind despre afacerile omului de afaceri si acreditand ideea unor legaturi si relatii neprincipiale. Totul pentru a creiona un profil de cumparator neserios.


Mai mult, hartuirea nu s-a oprit aici, caci din cate am aflat, parti interesate la randul lor de achizitia Terminalului LPG Octogon din Constanta, au sesizat in 2023 banca implicata in tranzactia care ar fi urmat sa aiba loc intre societatea detinuta de Leonov si compania Octogon Gas & Logistics SRL, cu faptul ca omul de afaceri roman ar avea dosar penal in Republica Moldova. Era vorba fix despre dosarul inchis in 2020 pentru care s-a declarat scoterea de sub urmarire penala (stabilindu-se ca a fost un dosar lucrat ilegal), pentru care Leonov isi castigase deja dreptate in fata instantelor care au recunoscut abuzurile statului moldovean.


Efectul "reclamatiei" insa a fost ca banca, fara nicio acoperire reala, justificata si motivata, a inchis conturile omului de afaceri roman, Constantin Leonov, la aceeasi banca aflandu-se contul in care acesta virase deja suma de bani agreata pentru achizitionarea Terminalului LPG Octogon (vezi fascsimil).


Si banii au ramas blocati pana cand institutiile Statului roman au gasit solutionarea problemei pentru scoaterea din achizitie a lui Constatin Leonov.


Romanul tratat ca un strain in tara sa, pana la blocarea tranzactiei


Intentia lui Constantin Leonov de a achizitiona terminaluil LPG Octogon din Constanta s-a concretizat la data de 14 octombrie 2022, cand a fost incheiat un acord numit Memorandum of Understanding privind incheierea unui contract de vanzare-cumparare a societatii Octogon Gas & Logistics SRL de catre Takida Terminal SRL detinuta 100% de Constantin Leonov si achitarea unor datorii bancare ale societatii si ale unora dintre asociati.

S-a agreat ca data de semnare a contractului de vanzare-cumparare 15 noiembrie 2022, data care, in baza unor acte aditionale, a fost prelungita pana la data de 25 noiembrie 2022, transferul de bani fiind echivalent cu transferul dreptului de proprietate asupra partilor sociale si ale drepturilor si obligatiilor cuprinse in Contractul de vanzare-cumparare.


Investitia in Terminalul LPG Octogon din Constanta a deranjat multa lume


La aceasta data, 25 noiembrie 2022, Constantin Leonov a transferat in Contul Escrow deschis la Banca Transilvania suma de 4,351 milioane euro catre Octogon Gas & Logistics SRL, banii provenind de la societatea Taki&DA PTE Singapore, societate detinuta 100% de Constatin Leonov. Aceasta suma de bani a reprezentat un imprumut direct al lui Leonov catre Octogon Gas & Logistics SRL pentru stingerea creditului detinut la Banca Transilvania.

Pentru toate aceste operatiuni au fost incheiate contracte de imprumut inregistrate la Banca Nationala a Romaniei, toate fiind in legatura cu tranzactia de la Terminalul LPG Octogon.


CEISD, interesata de Takida Terminal


Si de aici incepe spectacolul, caci, la data de 25 noiembrie 2022, cand a fost incheiat contractul de cumparare de actiuni, a fost inserata o conditie suspensiva care prevedea ca intrarea in executare a contractului de vanzare-cumparare va avea loc doar dupa ce Comisia pentru examinarea investitiilor straine directe (CEISD) – care analizeaza tranzactii efectuate de catre cetateni straini pe teritoriul tarii noastre – va autoriza tranzactia.


Dat fiind ca tranzactia urma sa fie facuta intre cetateni romani, atat cumparatorul, cat si vanzatorul fiind romani, cu domiciliul in Romania, autorizarea tranzactiei de catre CEISD nu era obligatorie, sau mai bine spus, legea speciala nu era aplicabila.


Cu toate acestea, la data de 13 decembrie 2022, Takida Terminal SRL detinuta de Constatin Leonov s-a conformat si a formulat la CEISD cererea de autorizare a tranzactiei Terminalului LPG Octogon.

Trei luni mai tarziu, in 13 martie 2023, CEISD condusa de George Anglitoiu, a solicitat relatii de la Takida Terminal SRL, care il vizau pe asociatul unic al companiei, Constantin Leonov, respectiv daca acesta este si cetatean al altor state membre UE, ce societati detine si care sunt cifrele de afaceri ale acestora, dar si modul in care Takida Terminal urmeaza sa fructifice Terminalul LPG Octogon (facsimil).

La toate aceste solicitari s-a raspuns punctual de catre Takida Terminal SRL in 3 aprilie 2023.



Intre timp, vanzatorul si cumparatorul au agreat printr-un nou act aditional, din ianuarie 2023, ca noua data limita pentru semnarea contractului va fi 24 februarie 2023.


Intervine Banca Transilvania cu inchiderea conturilor


In aceasta perioada, dupa ce banii au fost transferati in contul agreat de cele doua societatii, la Banca Transilvania, in data de 10 ianuarie 2023, societea bancara transmite catre Takida Terminal SRL o adresa prin care comunica faptul ca "politica Bancii Transilvania cu privire la persoanele acceptate ca si clienti s-a modificat de la data initierii relatiei de afaceri. Tinand cont de acest lucru, in urma unei analize curente ale Societatii Takida Terminal SRL, deschise la Banca Transilvania Sucursala Bucuresti Nord, va aducem la cunostinta decizia de a inceta realatia de afaceri la initiativa Bancii. (...)

In acest context, in contextul prevederilor mentionate in Conditiile Generale de Afaceri ale BT aplicabile persoanelor juridice (...) va notificam prin prezenta inchiderea conturilor societatii incepand cu data de 17.01.2023, cu exceptia conturilor curente ESCROW --- ".

 

Din informatiile pe care le avem, la baza acestei adrese au stat mai multe plangeri si sesizari pe care o persoana interesata de Terminalul LPG Octogon le-a formulat la Banca Transilvania, cat si catre alte institutii. Interesul, din cate am aflat, era dat de faptul ca prin achizitionarea de catre Takida Terminal SRL a terminalului Octogon, persoana care a formulat plangerile si sesizari ar fi fost nevoita sa isi reloce intreaga activitate, odata cu preluarea terminalului de catre Takida Terminal SRL, acesta desfasurandu-si activitatea in incinta acestui terminal, unde avea inregistrat si sediul social.


Chiar si in prezenta acestor actiuni, demersurile pentru achizitionarea terminalului LPG Octogon au continuat.


Consiliul Concurentei si CEISD aduc in scena CSAT

 

 

In data de 14 februarie 2023, Consiliul Concurentei a transmis Takida Terminal SRL adresa numarul 1955/14.02.2023 prin care precizeaza ca CEISD a decis "ca este necesara consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si, totodata, a declansat o cercetare detaliata a cererii de autorizare cu privire la tranzactia supusa controlului pentru a verifica daca aceasta determina sau favorizeaza materializarea unor riscuri si amenintari la adresa securitatii".

In aceeasi adresa Consiliul Concurentei a subliniat ca CSAT va putea emite avizul in "cel mult 90 de zile" de la solicitare" (fascsimil).


Practic, prin adresa Consiliului Concurentei se impune o noua prelungire a datei limita de semnare a contractului de vanzare-cumparare, care sa cuprinda termenul necesar pentru emiterea avizului de catre CSAT, procedura care nu ar fi avut loc daca nu exista acea clauza suspensiva de obtinerea acordului de la CEISD (vizand o tranzactie intre cetateni romani si nu straini), si al carei termen nu putea fi imputat cumparatorului, de vreme ce aceasta procedura se desfasura independent de vointa sa.


Cu toate acestea, in data de 20 februarie 2023, Octogon & Gas Logistics SRL, in calitate de vanzatori, transmit catre Takida Terminal SRL o notificare de incetare a contractului, ca urmare a adresei emise de Consiliul Concurentei. Motivatia acestora a fost legata de dublarea perioadei de asteptare pentru obtinerea avizului de la CSAT in vederea semnarii contractului si foarte curios transmit: "In total au trecut 90 de zile de la semnarea Contractului si nu suntem cu un pas mai aproape de finalizare. Avizul informeaza ca vor fi necesare inca 90 de zile inainte de emiterea unei autorizatii ipotetice, dubland termenul convenit pana in prezent. Mai mult, autoritatea a solicitat o analiza aprofundata din partea organismului national de aparare, CSAT, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la posibilitatea ca ipotetica autorizatie sa fie refuzata".


Fata de aceasta situatie, Takida a inteles sa deschida actiune arbitrala la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, la 10 aprilie 2023 fiind stabilit un calendar procedural pentru derularea actiunii arbitrale de urgenta, avand in vedere ca depasirea termenului nu ii putea fi imputat ca urmare a tergiversarii de catre autoritatile implicate.


CSAT a avizat negativ vanzarea Terminalulul LPG Octogon catre cetateanul roman Leonov


Stupoare, la data de 7 iunie 2023, dupa 6 luni (aproximativ 180 de zile) de la depunerea cererii de avizare la CEISD, printr-o adresa trimisa de directorul CEISD George Anglitoiu, reprezentantii societatii Takida Terminal SRL sunt informati ca CSAT a avizat negativ tranzactia dintre Takida Terminal SRL si Octogon Gas & Logistics SRL de preluare a Terminalului LPG Octogon din Midia, Constanta (fascsimil).

"In termenul legal de 90 de zile prevazut de prevederile art. 9 alin. (12) din OUG 46/2022, CSAT a informat CEISD cu privire la emiterea unui aviz negativ in privinta tranzactiei anterior mentionate. In aceleasi prevederi legale, avizul CSAT este conform pentru solutia pe care Guvernul Romaniei o poate pronunta protrivit art. 9 alin. (6) din OUG 46/2022.

Conform prevederilor art. 9 alin. (6) din OUG 46/2022, respingerea cererii de autorizare va avea loc prin emiterea unei Hotarari de Guvern, care va fi publicata in Monitorul Oficial, Partea I, in baza dispozitiilor art. 5 lit. (f) din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".


Urmare a acestei comunicari facute din partea CEISD, in data de 12 iunie 2023, Takida Terminal SRL solicita CEISD sa ia act de retragerea voluntara de catre Societate a cererii de autorizare a procedurii de achizitionare a actiunilor Octogon Gas & Logistics SRL privind preluarea Terminalului LPG Octogon.

Ca urmare a formularii cererii de retragere voluntara, Takida Terminal SRL a renuntat si la litigiul inregistrat la Curtea de Arbitraj, deoarece concluzia era mai mult decat evidenta.


Administratia Prezidentiala nu face publica hotararea prin care a avizat negativ preluarea Octogon de catre Takida


De necrezut, la scurta vreme de la actiunea de retragere volunara din procedura de avizare de catre CEISD a societatii Takida Terminal SRL, reprezentatii companiei Takida solicita Administratiei Prezidentiale sa comunice avizul negativ emis de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in procedura de autorizare a investitiei initiate de Takida Terminal SRL.

Ce sa vedeti, la 13 noiembrie 2024, Administratia Prezidentiala comunica faptul ca nu va comunica avizul, indiferent de nivelul de clasificare al acestuia.

"In ceea ce priveste regimul aplicabil hotararilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, mentionam ca Legea 415/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 12, invocat chiar de dumneavoastra in cuprinsul solicitarii ca "se comunica autoritatilor administratiei publice si institutiilor publice la care se refera , integral sau in extras, cu exceptia celor pentur care se hotaraste altfel. Hotararile care au caracter de secret de stat se comunica cu respectarea prevederilor legale privind protectia informatiilor clasificate".

Drept urmare, legiuitorul a statuat, expres, ca hotararile CSAT, indiferent de nivelul de clasificare al acestora, se comunica numai autoritatilor administratiei publice si institutiilor publice la care se refera si nici chiar acestea nu au acces nelimitat la respectivele documente, ci numai in partile ce le privesc.

In acest contet, interdictia este evidenta pentru celelalte persoane fizice si juridice.

In contextul celor prezentate, solicitarea dumneavoastra nu poate fi solutionata favorabil".


Terminalul LPG Octogon a fost vandut fara piedici catre compania detinuta de sirianul de la Alexandrion Group, fara sa "afecteze securitatea sau ordinea publica"


La data emiterii acestui raspuns, Terminalul LPG Octogon fusese deja dobandit de Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, prin societatea NSS Oil & Gas SRL, societate infiintata in 2023, care desi este reprezentata de un cetatean strain, avand actionariat strain, si are ca principal obiect de activitate "activitati de consultanta si management", nici nu a avut nevoie de avizul institutiilor pentru intrarea in posesie a societatii Octogon Gas & Logistics SRL, adica CEISD si CSAT, CESID stabilind ca "investitia nu afecteaza securitatea sau ordinea publica a Romaniei si nu este de natura sa afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeana".

Tranzactia constand in preluarea de catre NSS Oil & Gas SRL a 100% din capitalul social al Octogon Gas & Logistics SRL s-a facut in luna septembrie 2024.


De altfel, Consiliul Concurentei, prin semnatura presedintelui Bogdan Chiritoiu, a precizat ca CEISD a emis avizul pentru investitia efectuata de NSS Oil & Gas SRL in data de 27 august 2024, institutia stabilind ca "investitia nu afecteaza securitatea sau ordinea publica a Romaniei si nu este de natura sa afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeana".


"Potrivit analizei efectuate de catre CEISD, incheiata prin emiterea avizului conform nr. 207/27.08.2024, investitia anterior indicata nu afecteaza securitatea sau ordinea publica a Romaniei si nu este de natura sa afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeana.

Drept urmare, in conformitate cu dispozitiile art. 9 alin. 5 indice 1 din OUG nr. 46/2022, se autorizeaza investitia avuta in vedere de catre NSS Oil & Gas SRL, conform cererii de autorizare depuse", precizeaza presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu intr-o adresa de clarificare.

 

 


 

Va urma...



Comentarii

# Just date 11 February 2025 16:29 +41

Bine ca Borcea are voie sa facă...... lu ala ii da voie csat-ul si guvernul sa faca zeci si sute de milioane in romania.

# @Just date 11 February 2025 17:37 +41

off cata rautate...pai dl. Borcea a contribuit din plin la cresterea natalitatii, trebuie recompensat :P :P :P

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.02.2025 – Marius Iacob se ocupa de campania lui Calin Georgescu. Veste proasta pentru un sef de instanta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva