18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania considera ca legea raspunderii magistratilor este un mar al discordiei

Scris de: L.J. | pdf | print

19 May 2011 15:14
Vizualizari: 4815

Procurorul Constantin Sima (foto) presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania isi exprima pozitia despre dezbaterile pe tema viitoarei legi a raspunderii magistratilor, dezbateri purtate fara succes intre Ministerul Justitiei, CSM, Inalta Curte si o serie de asociatii profesionale. Publicam in continuare declaratia magistratului Constantin Sima:


Luni, 16 mai 2011, dupa amiaza, in decorul clasic al aulei Bibliotecii Centrale Universitare s-a desfasurat Conferinta cu tema 'Raspunderea magistratilor' organizata de Asociatia franco-romana a justitiei, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii.

Evenimentul s-a bucurat de o participare larga din partea instantelor, parchetelor si asociatiilor profesionale, fiind prima intalnire de acest gen organizata dupa aproape un an de zile. Intalnirea a fost deschisa de Excelenta Sa domnul Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, dupa care a vorbit ministrul justitiei care a invocat lipsa de credibilitate a justitiei ca argument major pentru o agravare a institutiei raspunderii magistratilor - singurii profesionisti care nu raspund in nicio situatie pentru activitatea desfasurata.

A invocat opozitia hotarata a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si a magistratilor in general ca principal impediment la redactarea unui proiect de lege acceptabil pe aceasta tema.

Au vorbit pe rand presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, presedinta inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Comisiei Juridice a Senatului, adjunctul procurorului general, magistrati francezi, magistrati romani, fara a oferi solutia practica de rezolvare a problemei, pentru ca efectiv raspunderea magistratului este o mare problema.

Ascultandu-l pe ministrul justitiei este tentant sa ii dai dreptate: solutii discutabile, operativitate diminuata, credibilitate scazuta. Trebuie facut ceva.

Ascultandu-i pe magistrati esti tentat sa le dai si lor dreptate: cine stabileste solutiile proaste pentru care magistratul trebuie sa raspunda, pana unde mergem cu raspunderea, coboram statutul magistratului sub cel al functionarului public? Si daca da, nu credeti ca cel care va pierde in final va fi societatea care nu va mai beneficia de o justitie independenta?

De mai bine de un an pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a Senatului se afla o initiativa legislativa a trei senatori privind raspunderea magistratilor. La acest proiect, asociatiile profesionale si Consiliul Superior al Magistraturii au intocmit trei variante de imbunatatiri pe care le-am inaintat ministrului justitiei in toamna anului trecut. Nu s-a ajuns la un acord, cum nu s-a ajuns in niciuna din tarile occidentale in care se discuta de adoptarea unor reglementari usor agravate ale raspunderii magistratului. Dereglarea balantei sensibile a justitiei poate avea rezultate absolut imprevizibile. Si cu toate acestea discutiile in Europa continua.

Poate n-ar fi rau sa reluam un dialog cu mai mult echilibru, cu moderatie, cu inclinatie spre reflectia inteleapta si de bun augur care sa transforme justitia romaneasca intr-un 'Ars boni et aequi' de care societatea romaneasca are atata nevoie”.

 

 

Comentarii

# Tony date 19 May 2011 17:56 0

Eu cred ca solutia ar fi retrogradarea magistratilor invinuiti si inculpati in dosare penale la nivelul unui ,,simplu cetatean al Romaniei" . Numai atunci ar scapa de prerogativele ce le confera acest statut de magistrat si imunitatea lor in fata legii .

# DOREL date 20 May 2011 07:03 +2

Realitatea este alta, prin aceasta noua lege se urmareste de fapt subordonarea totala a magistratilor, vor fi sanctionati sau vor fi "trasi la raspundere" numai magistratii care au fluierat in biserica si nu au dat solutii portocalii, nu au falsificat probe, nu au arestat pe cine trebuie etc. (Traian Basescu are el insusi o duzina de procese in instante). In perspectiva anului 2012 lucrurile trebuie aranjate ca sa nu mai miste nimeni in front si victoira sa fie asigurata.

# UPDATE - V.M. S.C. date 21 May 2011 09:29 +1

chestiunea este serioasa si trebuie dat credit MJ; fiecare isi apara pozitia insa deplangem 'tacerea' soc.civile - e drept ca ministrul le zice insa va trebui sustinut si de sc; dupa ce va exista raspundere materiala lucrurile se vor imbunatati - fiecare va fi mai atent :-)

# marius popa date 20 May 2011 08:48 0

Nu cred ca "se va rupe balanta fragila a justitiei" in situatia in care magistratii vor fi trasi la raspundere pentru "erorile" profesionale (caci toate hotararile pronuntate la comanda - politica, de spaga, de familie sau de prietenie - vor fi categorisite drept "erori" cata vreme printr-o hotarare definitiva nu s-a stabilit ca este altceva). E bine ca magistratii sa nu raspunda pentru faptele lor? Eu cred ca nu. Pentru ca ,stiind ca nu poate fi tras la raspundere, magistratul (expert in interpretarea si aplicarea legii, caci asta ii este meseria, nu?) poate actiona cum vrea si pronunta orice hotarare vrea intr-un dosar in care are interes. Nu se stie pana unde sa se mearga cu raspunderea si cine stabileste care solutii sunt proaste si de ce sunt proaste? Nu e simplu, dar se poate elabora un sistem de evaluare a muncii, activitatilor si rezultatelor magistratilor asa cum exista sisteme de evaluare a muncii oricarei categorii socio-profesionale. Ma ingrijoreaza ca pe langa ...

# marius popa date 20 May 2011 08:56 0

... judecatorii corupti (care exista de cand lumea - sens in care ati putea reciti si Tiganiada a lui Ion Budai Deleanu) exista din ce in ce mai multi judecatori prost pregatiti. Judecatori care nu cunosc actuala procedura civila/penala/administrativa, care incalca flagrant principiul contradictorialitatii, pronuntand incheieri interlocutorii pe aspecte de procedura fara ca macar sa le puna in discutia partilor ca acestea sa se poata apara si, eventual, sa ii arate judecatorului care este firul rosu - al legii - care trebuie urmat. Nu stiti care hotarari sunt proaste? Haideti sa incepem cu hotararile casate de instantele superioare. Casari care, in 99% din cazuri, se pronunta pentru nerespectarea procedurii prevazute de lege. Daca nici magistratul nu mai respecta regulile de procedura, pronuntand hotarari care ulterior sunt casate, atunci cine sa mai respecte procedura (in special) si legea (in general) in tara asta? Mai poate cineva sa aiba dubii in privinta...

# marius popa date 20 May 2011 09:04 0

... unei hotarari casate si sa spuna ca magistratul nu trebuie tras la raspundere pentru ea? Dar ce ziceti de hotararile CEDO de condamnare a Romaniei pentru incalcarea dreptului la aparare? Nici hotararile date cu incalcarea acestui drept esential nu sunt proaste? Nu vorbesc despre hotararile discutabile pe probleme de drept material (dreptul de proprietate etc.) asupra carora judecatorul hotaraste dupa cum apreciaza el probele, ci despre hotarari care incalca dreptul de liber acces la justitie, dreptul la un proces echitabil si la aparare, in care poate fi foarte usor identificata greseala magistratului care le-a pronuntat. Despre magistratii procurori nu vorbeste nimeni? Pai la ei nu se pot identifica solutiile proaste? Nu se poate vedea cat sta un dosar de urmarire penala in care nu se efectueaza acte de urmarire cu lunile sau cu anii? Nu se poate stabili ca in fiecare dosar de urmarire penala sa se efectueze acte de urmarire la cel mult 30 zile sau la orice alt termen? ...

# marius popa date 20 May 2011 09:08 0

... Nu se pot vedea rechizitoriile desfiintate de instante sau hotararile de trimitere a dosarului inapoi la procuror pentru refacerea/completarea urmaririi penale? In concluzie: intr-un sistem corupt (aproape in fiecare luna avem cate un nou judecator, procuror, avocat, executor, notar arestat ori cercetat penal) si in care incompetenta magistratilor este din ce in ce mai evidenta ESTE NECESAR sa se implementeze un sistem de raspunde a magistratilor. DACA se doreste acest lucru, atunci restul (sistemul de evaluare, sanctiunile etc.) se va putea realiza chiar daca nu este un lucru usor de facut.

# DOREL date 20 May 2011 09:36 +2

O precizare: prin modificarile la coduri si prin noile coduri tocmai asta s-a obtinut (adica ce s-a dorit de la bun inceput): crearea ambiguitatii, incertitunidii si haosului legislativ in care oricine sa poata fi acuzat de orice (politistul, procurorul, judecatorul, faptuitorul, executorul ..), astfel incat sa se instaureze dictatura unei singure vointe. Asa ca, daca doriti ordine si lege, schimbati mai intai legea si lucrurile vor merge singure in directa buna. Numai ca asta nu se poate decat dupa ce se va schimba dirigentul ...

# Av.Dr. Botomei Vasile,decan Baroul Bacau-UNBR date 20 May 2011 18:51 0

In atentia stimabilior magistrati, Noi avocatii, nu cerem ceva care este inadmisibil pentru profesia de magistrat. Vrem ca magistratii sa aiba o raspundere materiala simetrica cu aceea a avocatilor fata de clientii lor , in cazurile in care se fac vinovati de culpa profesionala. Prin urmare: Daca un avocat indica gresit temeiul de drept in actiune, judecatorul respinge cererea petentului, iar petentul(clientul ) are drept la dezdaunare din partea avocatului pe care l-a angajat, care a gresit inproces. Avocatul se asigura in acest sens pentru cauze de malpraxis. La fel ar putea fi si pentru magistrati: Daca pe temeiul unui articol de lege gresit aplicat de catre judecator, se pierde procesul de catre justitiabil, atunci judecatorul sa fie tras la raspundere materiala pentru greselile sale. Judecatorul se asigura la radul sau pentru malpraxis. Termenul de atragere a raspunderii materiale sa fie de max 3 ani de la data ramanerii hotararii irevocabile, cu exceptia cauzelor in care procedura se continua si la CEDO, situatie in care prescriptia termenului de raspundere materiala pentru judecatori , se va calcula de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii dispuse de CEDO. Nu este rau se se aplice aceasta propunere. Ea este consacrata in teza de doctor in drept Botomei Vasile. Propunerea a fost avizata favorabil de Ministrul Justitiei Catalin Predoiu, avand raspuns favorabil pentru aceiasi recomandare de proiect legislativ si din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Se dovedeste implementarea recomandarile stiintifice din teza de doctor in randul proiectelor legislative din Romania, sustinute de Ministerul de Justitie si de CSM. Primiti va rog stimati magistrati cele mai alese ganduri din partea mea. Av. Dr. Botomei Vasile WWW.botomeivasile.ro; revistadrept.com

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva