21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

S-A VICTIMIZAT INUTIL – Fosta sefa a CSM Oana Haineala a pierdut definitiv procesul „Gasca berlineza” intentat Lumeajustitiei.ro. Tribunalul Bucuresti a mentinut sentinta judecatoarei Cristina Ghita de la JS1, care a stabilit ca interceptarile DNA dintre Haineala si procuroarea condamnata Rita Branga sunt autentice: „Continutul articolelor a reprodus intocmai stenogramele, ceea ce denota buna-credinta” (Minuta)

Scris de: A.P. | pdf | print

29 September 2016 15:42
Vizualizari: 9121

Lumeajustitiei.ro a castigat definitiv procesul „Gasca berlineza” intentat de procuroarea Oana Haineala (foto), in care fosta presedinta a CSM ne-a reclamat la instantele civile ca i-am fi stricat imaginea si reputatia prin articolele publicate in cazul Rita Branga. Este vorba despre mai multe materiale de presa din vara anului 2013 in care am prezentat interceptari ale unor discutii telefonice purtate intre procuroarea condamnata Rita Branga (fosta sefa a Parchetului Judecatoriei Podu Turcului) si Oana Haineala, stenograme datand de pe vremea cand aceasta din urma activa ca prim-procuror la PT Bacau - si pe care le puteti citi aici. Pentru cei care nu-si mai amintesc, DNA solicitase interceptarea Oanei Haineala intr-un dosar in care existau suspiciuni de coruptie, insa vestitul procuror Eugen Stoina a dispus NUP: „In urma cercetarilor efectuate in cauza nu s-a dovedit cu certitudine ca Schmidt Haineala Oana ar fi favorizat pe inculpata Branga Rita, cercetata pentru fapte de coruptie” (Ordonanta DNA din 7 decembrie 2006 emisa in dosarul nr. 111/P/2006).

Astfel, Tribunalul Bucuresti a respins apelurile declarate impotriva sentintei nr. 6726/14.04.2015 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, mentinand practic intacta solutia pronuntata la fond de judecatoarea Cristina Ghita: „Respinge apelurile ca nefondate. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 28.09.2016”.


Aparata de avocatul Marius Arizan din Baroul Bucuresti, Lumeajustitiei.ro a castigat si in prima instanta.

In aprilie 2015, Judecatoria Sectorului 1 a respins ca nefondata actiunea in pretentii formulata de fosta sefa a CSM impotriva Jurindex Media (Lumeajustiei.ro), aceeasi solutie fiind dispusa si fata de jurnalistul Andi Topala de la Sursa Zilei, publicatie care de asemenea a tratat pe larg dosarul DNA si interceptarile discutiilor telefonice dintre procuroarele Oana Haineala si Rita Branga. Doar Antena 3 a fost obligata la plata unor daune morale (10.000 euro), solutie mentinuta de TMB.

Pana la redactarea deciziei TMB, iata motivarea hotararii pronuntate in prima instanta, in ceea ce ne priveste (sentinta JS1 nr. 6726/14.04.2015 este atasata integral la finalul articolului):

Reclamanta a apreciat ca i-au fost incalcate drepturile subiective nepatrimoniale privind imaginea, demnitatea, reputatia si imaginea de care se bucura in calitatea sa de magistrat si de Presedinte al CSM, prin acuzatii mincinoase si declaratii denigratoare si defaimatoare.

In speta, trebuie subliniat ca aspectele privind functionarea justitiei, inclusiv a CSM, implicit cele referitoare la activitatile desfasurate de persoanele membre ale acestei institutii (sau cu functii de conducere in cadrul sau), constituie o tema de interes public, ceea ce determina un anumit tip de analiza, prin prisma unor criterii mai permisive fata de demersul jurnalistic. CEDO a fundamentat, astfel, necesitatea protejarii libertatii de exprimare in primul rand pe valoarea pe care aceasta o reprezinta ca mijloc pentru a asigura buna functionare a unei societati democratice. De aici decurge pozitia privilegiata acordata liberei discutari a chestiunilor de interes general atunci cand aceasta intra in conflict cu alte valori pe care statul le poate in mod legitim apara si caracterul extins al protectiei acordate libertatii de exprimare, intr-o atare situatie: 'Curtea subliniaza ca este fundamental, intr-o societate democratica, sa protejeze jocul liber al dezbaterii publice. Ea acorda cea mai mare importanta libertatii de exprimare in contextul dezbaterii publice si considera ca nu s-ar putea restrange discursul public fara motive imperioase. Permiterea unor restrictii largi intr-un caz sau altul ar afecta, fara indoiala, respectarea libertatii de exprimare in general in statul respectiv' (cauza Feldek c. Slovaciei, 12 iulie 2001). Tema de interes public a fost definita drept orice 'chestiune care afecteaza viata comunitatii' (Lingens c. Austriei).

Avand in vedere indicarea detaliata a articolelor si emisiunilor avute in vedere, se impune o analiza distincta, fata de fiecare parat.

Astfel, cu privire la parata Jurindex Media SRL (editor al cotidianului Lumea Justitiei – www.luju.ro), instanta retine ca nu regasim intrunite conditiile unei fapte ilicite, acesta exercitand dreptul la libera exprimare garantat de art. 30 din Constitutia Romaniei si de art. 10 din Conventia EDO.

Afirmatiile facute de parata in articolele criticate cuprind atat imputatii factuale cu privire la mentionarea numelui reclamantei in actele dosarului penal prin care Rita Branga a fost condamnata, cat si judecati de valoare, cu privire la care exista, insa, o baza factuala suficienta. Astfel, articolele indicate in cererea initiala de chemare in judecata ('Dosarele DNA – Mama Oanei Haineala ii ghicea in carti Ritei Branga, fosta sefa a Parchetului Podu Turcului, condamnata pentru coruptie. Branga: „Eu am vizitat-o pe mama acesteia. Mia Haineala, care mi-a dat in carti... Nu am fost niciodata cu Oana Haineala la vreo ghicitoare!”. Rita Branga s-a laudat cu relatia pe care o avea cu sefa CSM: „Sunt cu aceasta in relatie de amicitie”. Haineala i-a facut un raport favorabil Ritei Branga, acuzata de subalterni ca intervine in dosare') au avut un suport factual suficient in declaratia Ritei Branga din data de 26.06.2006, consemnata in dosarul de urmarire penala nr. 111/P/2006 al PICCJ (fila 7 vol. 2 dosar JS1). Desi redactat in stil jurnalistic, articolul sus-mentionat se mentine in limitele libertatii de exprimare, fiind aratata sursa informatiilor, iar judecata de valoare in sensul ca reclamanta a avut o relatie extrem de apropiata cu Rita Branga se bazeaza pe declaratia celei din urma, sus-mentionata, si pe raportul de evaluare intocmit acesteia. In acest articol nu se face o legatura directa intre acuzatiile de coruptie aduse Ritei Branga si raportul favorabil intocmit. Singurul element imputat reclamantei, raportat la evaluarea favorabila, este ignorarea subalternilor, care ar fi acuzat-o pe Rita Branga de grave deficiente.

Articolul 'Dosarele DNA – Mama Oanei Haineala ii ghicea in carti Ritei Branga, fosta sefa a Parchetului Podu Turcului, condamnata pentru coruptie' se bazeaza, la randul sau, pe aceeasi declaratie a Ritei Branga, aspect relevat chiar de reproducerea cu ghilimele a cuvintelor acesteia. Totodata, intocmirea unui raport favorabil de evaluare este un fapt de necontestat, caracter litigios avand numai circumstantele redactarii acelui raport.

Este adevarat ca articolul sus-mentionat se refera si la o persoana care nu indeplinea o functie publica, decedata in 2011 (mama reclamantei), fiind de natura a atinge memoria acesteia si de a o afecta, indirect, pe reclamanta (avand in vedere ca 'datul in carti' poate fi asociat unui nivel mai redus de cultura). Trebuie subliniat, insa, ca jurnalistul nu a facut decat sa reproduca, intocmai, declaratia numitei Rita Branga, pe care, mai mult, a reprodus-o in extenso ('nu am fost niciodata cu Oana Haineala la vreo ghicitoare'). Totodata, informatia a fost prezentata in mod obiectiv, pe un ton relativ rezervat, aratandu-se ca 'Rita Branga s-a laudat cu relatia pe care o avea cu sefa CSM', informatia pornind, asa cum am aratat anterior, de la declaratia scrisa a fostei prim-procuror.

Contrar sustinerilor reclamantei, din modalitatea de redactare a articolului nu rezulta intentia semnatarului de a aduce, cu intentie, atingere memoriei mamei sale sau imaginii reclamantei. Totodata, desi reclamanta a sustinut necesitatea verificarii afirmatiilor facute, probatoriul administrat confirma exact acest aspect, in sensul ca jurnalistul reprezentant al paratei a verificat aspectele indicate, prin consultarea inscrisurilor din dosarul de urmarire penala si de la instanta.

In acest sens, precizam ca, in conformitate cu raspunsul Curtii de Apel Bucuresti (fila 58 vol. 2 dosar JS1), la data de 23.07.2013, jurnalistul George Tarata, redactor al site-ului Lumeajustitiei.ro, a solicitat spre studiu dosarul nr. 692/2/2007, privind pe inculpata Rita Branga, cererea fiind inregistrata sub nr. 565/BIRP/23.07.2013, prin aceeasi cerere, jurnalistul a solicitat sa i se permita copierea 'eventualelor documente care vor prezenta interes' in vederea realizarii unui material jurnalistic. La data de 24.07.2013, cererea de studiere a fost aprobata, cu mentiunea ca ulterior sa fie precizate filele care se solicita a fi fotocopiate. La data de 30.07.2013, data la care acelasi dosar a fost studiat de catre reprezentantii site-ului Lumeajustitiei.ro, dupa studiere, jurnalistul Razvan Savaliuc a formulat o cerere separata prin care a indicat filele de interes, solicitand a ii fi aprobata fotocopierea mai multor foi din dosarul instantei si din dosarul de urmarire penala, cererea fiind inregistrata sub nr. 582/BIRP/31.07.2013. Prin rezolutie data la 02.08.2013, au fost aprobate spre fotocopiere urmatoarele documente: declaratia martorului Bucur Doina, data in fata instantei de judecata, memoriul in aparare formulat de inculpata Rita Branga, sentinta penala nr. 200/01.10.2007 pronuntata in dosarul nr. 692/2/2007, extras din ordonanta DNA din dosarul nr. 3030/1/2007 si extras din rechizitoriu.

Contrar sustinerilor reclamantei, obtinerea documentelor din cadrul dosarului penal aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, anterior momentului cererilor sus-mentionate, per se, nu se circumscrie faptei ilicite constand in lezarea drepturilor patrimoniale ale reclamantei. Esentiala este manifestarea in spatiul public a paratei, iar prin faptul ca aceasta a ales varianta reproducerii unor pasaje din documente si a indicarii surselor avute in vedere denota buna-credinta si respectarea regulilor deontologice.

Avand in vedere ca persoana direct afectata – mama reclamantei – decedase in anul 2011, in mod firesc, jurnalistul nu a putut obtine un punct de vedere al acesteia.

Afirmatia indicata de reclamanta - 'Oana Haineala a apreciat drept pozitiva activitatea procuroarei Branga, care ulterior (sublinierea noastra) avea sa fie condamanta pentru coruptie' – nu excede cadrului stabilit de art. 10 din CEDO, deoarece exprima numai un fapt, efectuarea raportului de evaluare favorabil, dar si imprejurarea ca Rita Branga a fost condamnata ulterior pentru coruptie. Astfel, nu reiese ca reclamanta ar fi avut cunostinta de activitatea infractionala desfasurata de aceasta si ca, intr-un asemenea context, ar fi favorizat-o.

Buna-credinta in exercitarea activitatii jurnalistice reiese, pentru parata Jurindex Media SRL, si din faptul ca aceasta a publicat pe site-ul propriu stenogramele din dosarul penal, in cadrul articolului 'Noi stenograme cu sefa CSM' din 31.07.2013.

Cu privire la articolele indicate ulterior, la filele 146-148 vol. 1 dosar Buftea (punctele 19 – 'Razboi total impotriva Antena3', 20 – Vorbe de fumoar din 26.07.2013, 21 – 'Deontoloaga CSM vrea bani grei', 22 – Vorbe de fumoar din 28.07.2013, 23 – 'Sefa CSM favorizata de Judecatoria Cornetu', 24 – Motivele mandatului de interceptare, 27 – Vorbe de fumoar din 30.07.2013, 28 – 'Publicatie hartuita de sefa CSM Oana Haineala', 29 – 'Metamorfoza unui procuror. Tehnici de preluare a puterii', 31 – 'Misterele de la Cornetu', 32 – 'Pluseaza ca la poker', 34 – 'Noi stenograme cu sefa CSM', 35 – 'Stia ca este interceptata'), apreciem ca au toate un suport factual suficient si se fundamenteaza fie pe stenograme din dosarul penal, fie pe declaratii ale Ritei Branga din aceeasi cauza, fie pe alte elemente.

Astfel, spre exemplu, articolul 'Iata ce vrea sefa CSM sa ascunda' (filele 258-259 vol. 1 dosar jud. Cornetu) evidentiaza chiar in continutul sau sursele ziaristului, respectiv acte din dosarul penal, precum ordonanta DNA din 07.12.2006 emisa de procurorul Eugen Stoina, stenograme din acelasi dosar penal al Ritei Branga. Autorul articolului subliniaza propriile judecati de valoare – 'reies discutii care, sustinem noi, nu ar fi avut ce cauta intre magistrati, discutii care denota o tovarasie intre Rita Branga si Oana Haineala'.

*Cititi aici hotararea de la fond (Sentinta civila nr. 6726/14.04.2015 pronuntata de Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti in dosarul nr. 15684/299/2014)

Comentarii

# eeeee .... date 29 September 2016 16:17 +2

„Antena 3 mai pierde un proces cu fosta șefă a CSM, Oana Schmidt H. CAB a decis definitiv că postul tv trebuie să-i plătească procuroarei daune morale în valoare de 10.000 de euro. Scandalul a început în 2014, atunci când OSH a acționat în judecată A 3 pentru o serie de afirmații despre viața sa personală. A 3 a mai pierdut un proces cu fosta șefă CSM în apr 2014, după ce jurnaliști ai acestei tv porniseră un atac nefondat împotriva acesteia. Și atunci, ea a primit despăgubiri tot de 10.000 de euro.”

# OANA, NAȘA 4PEZILOR date 29 September 2016 17:51 +6

Să o dovedești pe Oana cea pricepută în informații și specializată în Israel, nu e de ici-colea! Biata orfană (fiică de procuror) nu are nici o vină că a ținut după gratii un nevinovat, din întîmplare era pe postul de prim-procuror și a semnat ca primaru' :P

# trio ALINA-OANA-VASILICĂ date 29 September 2016 17:58 +8

Confundînd CSM-ul cu propria privată, Ghica, Haineala si Danilet au folosit insemnele institutiei pe cererea de aparare a reputatiei personale. http://www.luju.ro/institutii/csm/lauda-de-sine-nu-miroase-a-bine-judecatorul-cristi-vasilica-danilet-se-faleste-pe-blogul-sau-ca-inspectia-csm-nu-l-a-dovedit-ca-face-politica-nici-pe-el-nici-pe-alina-ghica-nici-pe-oana-haineala-colegii-din-csm-le-au-aparat-reputatia-celor-trei-care-spun-?print=1

# NUMAI UNA... E OANA HĂINEALĂ date 29 September 2016 18:04 +3

Oana e mai presus de lege! Preşedinta CSM, ca reclamantă, şi-a declarat numele incomplet, nu şi-a indicat CNP-ul, şi, mai mult, în cazul celor pe care i-a pârât, nu a indicat la niciunul datele complete de identificare. (...) Comunicările Judecatoriei Cornetu către pârâţi s-au făcut însoţite de o adresă pe care, culmea, judecătorii de la Cornetu au menţionat: “Având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată, cf. Art. 201 alin 1 C.p.c., dispune comunicarea cererii de chemare în judecată..” (...) http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/sefa-csm-favorizata-de-judecatoria-cornetu-oana-haineala-cere-interzicerea-publicarii-de-articole-la-adresa-ei-de-catre-antena3-sursa-zilei-si-lumea-justitiei-648881.html

# remember date 29 September 2016 19:50 +4

10.000 de E??? A pretins 10.000 de E??? Uite-asa ajungi sa-l pomenesti Becali zilnic: cum sa-i dai 10.000 de E cand ea nu merita nici o ceapa degerata?? Dincolo de aspectul fizic, ce intre noi fie vorba, nu o prea avantajeaza, modul cum comunica in general, ma duce permanent cu gandul la EBA. Or' fi urmat cursurile aceleiasi scoli??

# Coco-Rico date 29 September 2016 19:53 +5

Unele dintre manariile comise in dosarul Oanei Haineala s-au desfasurat la Jud.Cornetu sub atenta supraveghere a "distinsei doamne judecator" Constantinescu Nicoleta Georgeta, presedinta instantei, care considera judecatoria ca un SRL personal cu reguli proprii inventate in functie de interesele care o privesc direct si personal. Ar fi cazul ca plangerile penale depuse in cauza de catre parati sa fie totusi solutionate, cu atat mai mult cu cat plastografiile comise in dosar si mentionate in plangeri erau mai mult decat reale.

# Petrache Lupu date 1 October 2016 08:32 +1

Uratania pamantului.Huooooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva