22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCANDALUL CATHEDRAL PLAZA A AJUNS PE MASA LUI KOVESI - Arhiepiscopia Romano-Catolica a depus plangere la DNA impotriva angajatilor Primariei Capitalei care "urmaresc lasarea fara efecte a sentintei de demolare a Cathedral Plaza". Arhitectul sef Gheorghe Patrascu, directorul executiv Adrian Iordache si seful de la juridic sunt acuzati de constituire de grup infractional organizat. Sorin Oprescu a dispus desfiintarea turnului inca din septembrie. Demolarea costa 7,4 milioane euro (Documente)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

3 June 2014 18:32
Vizualizari: 5466

Arhiepiscopia Romano-Catolica si aparatorul acesteia, Casa de Avocatura "Birsan, Popescu si Asociatii", condusa de avocatii Ofelia Birsan (foto mijloc) si Mugur Popescu (foto stanga), care au castigat procesul in urma caruia Primaria Municipiului Bucuresti a fost obligata sa demoleze turnul "Cathedral Plaza", au organizat, marti 3 iunie 2014, o conferinta de presa pentru a informa opinia publica despre situatia la zi a litigiului, dupa ce instanta a demontat, in urma cu o saptamana, si ultima incercare a Primariei Capitalei de a se opune desfiintarii imobilului. Este vorba despre hotararea prin care Curtea de Apel Ploiesti a respins definitiv contestatia in anulare formulata impotriva Deciziei nr. 2.520/28.06.2012 a Tribunalului Dambovita, care a obligat irevocabil Primaria condusa de Sorin Oprescu sa demareze procedura de desfiintare a imobilului ridicat ilegal la doar 8 metri de zidurile Catedralei Sfantul Iosif.

Arhiepiscopia Romano-Catolica, reprezentata de monseniorul Ioan Robu (foto dreapta), a anuntat ca a depus plangere penala la DNA impotriva mai multor angajati ai Primariei Capitalei, pe motiv ca acestia refuza punerea in executare a hotararii prin care desfiintarea construcitiei ilegale a devenit obligatorie pentru Primarie. Este vorba despre arhitectul sef al PMB, Gheorghe Patrascu, directorul executiv Adrian Iordache, consilierul juridic Nicoleta Ion si seful Serviciului juridic, Viviana Falan, acuzati de nerespectarea hotararilor judecatoresti, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.


Opozitia manifestata de angajati este cu atat mai greu de inteles, cata vreme Directia Investitii, Directia Juridic si Directia Generala de Politie Locala si Control din cadrul PMB au fost insarcinate de primarul general Sorin Oprescu, prin dispozitia nr. 1024 din 25 septembrie 2013, cu "efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate", respectiv cu "demararea procedurilor prevazute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea desfiintarii constructie mentionate". Potrivit legii, demolarea imobilelor ridicate ilegal, fara autorizatie de construire, cade in sarcina primariilor, care isi recupereaza costurile demolarii de la proprietari. Prin hotararea instantei, Primaria este obligata "sa emita decizia privind desfiintarea constructiei realizate fara autorizatie de construire legala" si „sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara”.

Luxemburger Team GmbH: "Cladirea se poate dezmembra iar terenul se poate amenaja ca spatiu verde cu un cost estimat la 7.389.180 euro".

Un alt subiect important adus in discutie la conferinta de marti a fost cel legat de costurile si masurile de siguranta pe care le implica demolarea constructiei. Arhiepiscopia a demonstrat ca desfiintarea turnului ridicat ilegal implica un efort financiar de 10 ori mai mic decat s-a estimat in studiul comandat de Millennium Building Development, beneficiarul constructiei. Monseniorul Ioan Robu si Casa de Avocatura "Birsan, Popescu si Asociatii" au prezentat opiniei publice concluziile unui studiu realizat, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, in luna martie 2014, de Luxemburger Team GmbH, prin care se arata ca demolarea turnului de 22 de niveluri nu presupune nici pe departe efortul financiar pe care firma dezvoltatoare, Millennium Building Development, "cu scopul de a descuraja desfiintarea cladirii ilegale de catre Primaria Capitalei", l-a invocat prin intermediul propriului sau studiu - "Aspecte tehnice privind posibilitatea de demolare a cladirii Cathedral Plaza Building", intocmit de SC Allied Engineers Grup SRL, in care valoarea totala a lucrarilor de desfiintare era estimata la 72.389.700 euro.

Astfel, potrivit "Studiului pentru dezmembrarea cladirii Cathedral Plaza si estimarea orientativa a costurilor pentru masurile necesare", elaborat de Luxemburger Team GmbH – firma specializata in astfel de proiecte, "Cladirea Cathedral Plaza se poate dezmembra, iar terenul se poate amenaja ca parc/ spatiu verde cu luarea masurilor tehnice de siguranta adecvate si cu un cost al lucrarilor estimat la suma de 7.389.180 euro".

Prezentam comunicatul de presa remis publicitatii, cu prilejul conferintei, de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti:

Bucuresti, 3 iunie 2014 – In cadrul unei conferinte de presa, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, a prezentat rezultatele unui studiu referitor la costurile reale necesare dezmembrarii cladirii Cathedral Plaza si sesizarea DNA in privinta faptelor cu caracter penal a personalului Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) in cazul cladirii mai sus-amintite, pentru infractiuni de coruptie si obstructionare a Justitiei.

Mons. Ioan Robu a aratat ca exista mai multe studii de specialitate privind modul de dezmembrare a Cathedral Plaza, „dintre care doua realizate chiar de compania Millenium Building Development (MBD), care sustin in deplina concordanta ca dezmembrarea este posibila fara riscuri pentru cladirile inconjuratoare, inclusiv pentru Catedrala Sf. Iosif, daca se iau masurile curente pentru astfel de situatii”.

Arhiepiscopia a comandat si a obtinut rezultatele unui studiu realizat de firma germana Luxemburger Team GmbH, care i-a fost remis In data de 13 martie 2014. Conform acestuia, Cathedral Plaza poate fi dezmembrata iar terenul poate fi amenajat ca parc/spatiu verde, cu luarea masurilor tehnice de siguranta adecvate la un cost al lucrarilor estimat la 7.389.180 euro. Suma este de cateva ori mai mica decat costurile enorme avansate de MBD cu scopul de a descuraja desfiintarea cladirii ilegale de catre Primaria Capitalei.

Studiul amintit arata ca riscurile posibile in astfel de situatii pot fi preintampinate prin limitarea cursei macaralelor, astfel incat sa nu survoleze Catedrala, demontarea in ordinea inversa montarii fatadei si a structurii metalice, prin taierea in bucati de maxim 2 x 2 m (4 mp) a planseelor de beton, prin folosirea de plase de protectie, tobogane si a altor metode care asigura protectia bunurilor si persoanelor aflate in apropierea santierului sau in interiorul acestuia.

De asemenea, IPS Ioan Robu a anuntat faptul ca ARCB a sesizat DNA in legatura cu activitatile cu caracter penal ale unor angajati ai PMB in cazul Cathedral Plaza, pentru infractiuni de coruptie si obstructionare a Justitiei. Plangerea a fost Inregistrata la DNA cu numarul 7048/2014. Prin actiunile intreprinse de angajatii PMB se urmareste lasarea fara efecte a sentintei de demolare a Cathedral Plaza si mentinerea unui prejudiciu al Municipalitatii, in valoare de circa sase sute de mii de dolari, care reprezinta contravaloarea vanzarii catre MBD a unei parti din domeniul public (fostul parc de langa Catedrala Sf. Iosif pe care se afla Cathedral Plaza). Noi consideram ca aceste fapte urmaresc inlesnirea obtinerii unei eventuale decizii de intrare in legalitate a cladirii, ceea ce este imposibil intr-un stat de drept.

Lipsa de apetit si actiune a PMB pentru recuperarea domeniului public si respectarea deciziilor irevocabile va face si obiectul unei sesizari adresate Curtii de Conturi”.

*Cititi aici pasaje din plangerea penala depusa la DNA de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti impotriva celor 4 angajati din PMB

*Cititi aici punctul de vedere al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, exprimat de IPJ Ioan Robu

*Cititi aici concluzia Studiului elaborat de Luxemburger Team GmbH

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 3 June 2014 21:00 -3

inca o bila ,, ALBA,,pentru imperiul raului.......deh ,cind este sa te ia dracu te ia si din bratele ,,popii sau din altar,,......se cam aglomereaza funia in sac ,chiar daca doctorasul cel viteaz a incercat sa/l scoata.

# Un scandal intre doua gasti de idioti date 4 June 2014 10:00 +6

Criteriul moralitatii nu serveste niciuneia dintre gastile implicate in acest conflict. Originea discordiei nu sta, din pacate, in caracterul nelegal al constructiei ci in dezacordul cu privire la impartirea unor spatii din cladire. Demersul despre care face vorbire articolul umbla la efecte, insa evita sa abordeze problema originara, mai precis, modalitatea in care a fost emisa autorizatia de construire. Acolo sunt toate raspunsurile cu caracter penal.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva