Sclavi pe plantatie la Inalta Curte. Cu voia CSM!
Rar mi-a fost dat sa vad atata demagogie fata de Justitie, cat a reusit sa arate noul CSM. In doua luni si jumatate de mandat, CSM nu a fost in stare nici macar sa initieze procedurile de promovare la instanta suprema si, dupa cum se intrevad lucrurile, nici dupa alte trei nu se va ajunge la liman. In schimb, conducerea CSM da comunicate pe stilul extraterestru al MJ in care „apreciaza efortul deosebit” al judecatorilor supremi, fara sa vada ca acestia au devenit niste sclavi pe plantatie, procesand cantitati uriase de dosare, in conditii care nu au nimic de a face cu actul de justitie de suprema calitate care ar trebui sa-l ofere Inalta Curte.
Adevarul ca din birourile lor de tip hangar, de cate 50 m.p. membrii CSM - preocupati pana acum mai cu seama sa-si zugraveasca peretii si sa-si achizioneze mobilier nou, ori sa bata drumurile europene - nu pot intelege starea de promiscuitate in care a ajuns instanta suprema. Cate patru judecatori inghesuiti intr-o camaruta de 15 m.p. jalonand printre teancuri de dosare. Doar in instantele uitate de prin provincie si la parchetele din Capitala exista asemenea conditii. CSM-ul, nici cel vechi si mai ales cel nou care s-a batut cu pumnii in piept, nu vede si nu aude. Daca problema gasirii unei cladiri adecvate nu e una care sa se rezolve de pe o zi pe alta, si oricum actualul CSM nu o va putea solutiona cu spinarea indoita in fata Executivului, se putea gasi totusi o solutie urgenta pentru completarea posturilor vacante de la Inalta Curte. 15 la numar, din care 9 numai la Sectia penala. Nu s-a dorit insa pentru ca “muschetarii” au trebuit mai intai de toate sa faca parada de programele lor de integritate din campania electorala. S-au apucat sa initieze consultari publice de amploare si de durata, in loc sa rezolve pragmatic problema. Era suficient ca CSM sa se intalneasca cu o comisie a Inaltei Curti si in cateva zile sa elaboreze procedura necesara. Si in doua saptamani misiunea era indeplinita. Asta daca se dorea!
Dar nu, s-a dorit “respectarea vointei tuturor judecatorilor de la judecatorii, tribunale si curti de apel” - a trambitat prin comunicat noul CSM! Ce stupizenie cu iz de campanie electorala! Sa-mi fie iertat, dar nu se consulta judecatorii de judecatorii sau cei de tribunale cu privire la criteriile de promovare la Inalta Curte. Decat in mintea unui Danilet, care daca a fost consilierul lui Macovei si si-a tras un birou prin care te plimbi cu bicicleta, isi inchipuie ca el decide cine sa mearga sau nu la suprema. Din acest punct de vedere este absurd ca legislatia actuala permite unor judecatori si procurori de grade inferioare sa voteze in Consiliu cine se duce la suprema. Si cu atat mai aberant ca noul CSM sa se apuce sa faca consultari sterile cu toata suflarea magistraturii pe probleme ce tin doar de elitele puterii judecatoresti! In timp ce la Inalta Curte se sufera. Sufera judecatorii ca sunt umiliti sa traga ca la galere, in asteptarea zilei cand li se va arata respectul cuvenit demnitatii lor. Sufera mai ales justitiabilii care au parte de sali super-aglomerate, de judecatori nervosi si repeziti, care nu mai au chef de exceptiile si probatoriile propuse de avocati si parti. Asa ca sa nu mai mire pe nimeni ca si la Inalta Curte s-a ajuns la solutii “copy-paste” si verdicte date superficial ori la nervi!
Mai vorbim de practica unitara – conditie esentiala ceruta pe MCV? Cine sa o faca cand Inalta Curte e o taraba de recursuri, cu judecatori cu mintea obosita, cu viata de familie si sanatatea afectate? Prin natura profesiei mele, cunosc zeci de judecatori de la Suprema, oameni deosebiti care surprind prin rabdarea incomensurabila pe care o afiseaza. Multi altii in locul lor s-ar fi revoltat demult. S-au luptat o viata intreaga sa ajunga pe cea mai inalta pozitie in ierarhia profesionala ca sa constate ca nu prea merita. Afara de salariul “cel mai mare din sistem”, lucreaza in conditii mai proaste decat la o instanta de provincie. Si au mai multe dosare pe sedinta. Spre comparatie, mi-a fost dat sa vad pe viu cum arata si in ce conditii lucreaza judecatorii la Curtea Suprema de Justitie a Germaniei. Niste batranei simpatici, care aratau ca miliardarii de pe terenurile de golf, in masini de lux, decapotabile pe timp de vara, fara nicio grija pe fata, cu salarii de la 10.000 de euro in sus si care intrau cu maxim 3-4 dosare pe sedinta de judecata. In ce lux, in ce cladire! Cata distanta intre ei si aglomeratia din fostul imobil al DIE de pe str. Batiste, unde actul de justitie e din pacate de multe ori impredictibil!
Cata vreme CSM (dar si MJ) va ignora degradarea in care a ajuns instanta suprema si va abuza de rabdarea celor de acolo care asteapta solutia salvatoare pentru ei si justitiabili – reforma in Justitia romana va exista doar pe hartie! Din nefericire insa, Justitia romana merge prost si e dorita asa cum e, fiind sacrificata deliberat de grupuri de interese formate din exponenti din politic, din sistemul judiciar, inclusiv din CSM, in scopul meschin de a detine control pe anumite persoane si dosare. Iar serviciile de informatii nu sunt deloc straine de aceasta situatie, recrutarile in sistem fiind, pe surse, mai productive ca niciodata!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# John 24 March 2011 23:08 -6
# Suca 24 March 2011 23:17 +11
# Cine stie, cunoaste! 24 March 2011 23:13 +11
# John 25 March 2011 08:54 -4
# bambu 25 March 2011 09:47 +5
# John 25 March 2011 10:10 -3
# Ares 26 March 2011 12:43 +1
# John 26 March 2011 15:28 -2
# haha 27 March 2011 21:04 0
# Danilet, n-ai alta treaba? 27 March 2011 21:18 -2
# Pepe 27 March 2011 21:20 +2
# anonimus 27 March 2011 21:30 -1
# John 27 March 2011 21:58 +1
# hahahuhu 27 March 2011 22:35 0