Vorbe de fumoar – 21.08.2024 – CSM se lauda cu anonimizarile
* Guvernul SUA nu mai poate de grija Romaniei – chiar si cand ne indatoram. Ce ne ofera americanii, aflati dand click aici.
* Chiar e groasa treaba la TAROM – mai groasa decat v-ati fi inchipuit. Ce masura disperata a luat compania, vedeti facand click aici.
* Il tineti minte pe judecatorul Ovidiu-Vasilica Pralea, fost presedinte al Sectiei penale de la Curtea de Apel Bacau, cel care a iesit la pensie dupa ce cei noua ani pe care i-a petrecut in Politie i-au fost recunoscuti ca vechime in magistratura (click aici pentru a citi)?
Ei bine, Pralea a ajuns un exemplu. Marti, 20 august 2024, Comisia nr. 2 – Resurse umane si organizare – din Consiliul Superior al Magistraturii (in format de procurori) a discutat cazul procuroarei DIICOT Aurelia Vraciu (foto), care intreaba daca perioada in care a lucrat ca ofiter de politie ii va fi luata in calcul la stabilirea pensiei de serviciu (vezi facsimil). Mentionam ca Vraciu a intrat in magistratura prin Decretul prezidential nr. 1032 din 10 iunie 2009, dupa ce promovase concursul de admitere in magistratura destinat persoanelor cu minimum 5 ani vechime in profesii de specialitate juridica.
Din pacate, Comisia nr. 2 procurori din CSM nu a anuntat ce decizie a luat in legatura cu procuroarea Vraciu. Asadar, asteptam ca speta sa ajunga pe ordinea de zi a Sectiei pentru procurori.
* Incheiem tot cu CSM: miercuri, Consiliul a gasit de cuviinta sa se laude cu portalul Rejust.ro, pe care il gestioneaza si unde gasiti motivari ale hotararilor judecatoresti (sentinte, decizii, incheieri etc.). CSM pretinde ca prin operationalizarea site-ului Rejust, a contribuit la cresterea transparentei sistemului judiciar.
In schimb, Consiliul Superior al Magistraturii nu sufla un cuvant despre faptul ca algoritmul Rejust este mizerabil cand vine vorba despre anonimizari, cenzurand nu doar numele judecatorilor (care sunt publice la avizier cand dosarul se afla pe rolul instantei), ci si cuvinte absolut benigne – precum „fata”, „daca”, "avand" sau „deci”.
Sa fim bine intelesi: existenta unui site pe care cetatenii sa poata consulta motivari ale hotararilor judecatoresti este cat se poate de laudabila. Problema apare cand acel site este mai catolic decat Papa si cenzureaza textele pana in panzele albe, afectand astfel calitatea informatiei. Ca sa nu mai spunem ca sunt zile in care portalul pur si simplu nu se incarca.
In fine – iata postarea CSM de pe Facebook (vezi grafice):
„Potrivit Tabloului de bord privind justitia in UE 2024 publicat de Comisia Europeana, perceptia asupra independentei sistemului judiciar s-a imbunatatit.
Sondajul realizat cu privire la sistemul judiciar din Romania, care a stat la baza concluziilor, retine ca 52% dintre respondenti percep independenta justitiei romane ca fiind buna si foarte buna. Acelasi procent de 52% este si procentul mediu cu privire la independenta justitiei in cadrul Uniunii Europene.
Potrivit aceluiasi Tablou, Romania a obtinut pentru anul 2023 un scor aproape maxim de 9 puncte in ceea ce priveste accesul online al publicului la hotararile judecatoresti publicate, fiind astfel in fruntea clasamentului in privinta acestui segment al transparentei judiciare (pag. 39 din Raport).
Aplicatia ReJust dezvoltata si imbunatatita constant de catre CSM permite oricarei persoane, prin crearea unui cont propriu, accesul la hotararile judecatoresti publicate in format anonimizat. Aceasta este disponibila la adresa www.rejust.ro.
Editia din 2024 a Tabloului de bord privind justitia in UE poate fi accesata integral la adresa https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/RO/ip_24_3164”.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Domnul Geo 21 August 2024 19:56 -3
# maxtor 22 August 2024 18:19 0