16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IULIUS FILIP, DECORAT DE PRESEDINTE – Profesorul Corneliu-Liviu Popescu ii cere lui Klaus Iohannis sa ii confere detinutului politic Iulius Filip cea mai inalta decoratie pentru chinurile indurate in Penitenciarul Aiud: "Va cer sa iesiti din tacerea nedemna in care stati cufundat... Prerogativa constitutionala a sefului de stat de a conferi decoratii nu este o putere discretionara... Admiratie, durere si umilinta in fata unei victime erou, revolta, dispret si scarba fata de tortionarii jegosi"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

8 April 2019 14:13
Vizualizari: 10080

Cerere inedita si perfect intemeiata formulata de avocatul Corneliu-Liviu Popescu in cazul dizidentului anticomunist si detinut politic Iulius Filip. La cateva zile dupa ce a formulat un denunt la Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie impotriva procurorului general Augustin Lazar pentru posibila savarsire a infractiunii contra umanitatii in cazul dizidentului Iulius Filip, avocatul Corneliu-Liviu Popescu face un demers, de aceasta data adresat Administratiei Prezidentiale.


Concret, la finalul saptamanii trecute, mai exact in data de 6 aprilie 2019, profesorul universitar doctor si conducator de doctorat si postdoctorat la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si la Colegiul Juridic de Studii Europene al Universitatii Paris 1 Panteon Sorbona, Corneliu-Liviu Popescu (foto stanga), a transmis presedintelui Klaus Werner Iohannis (foto dreapta) o petitie in care ii solicita sa i se confere dizidentului Iulius Filip (foto centru), in semn de recunostinta a Natiunii pentru demnitatea extraordinara si suferintele atroce indurate de Domnia Sa pentru impunerea valorilor drepturilor omului, democratiei si statului de drept", o decoratie a Statului Roman, daca se poate cea mai inalta.

Conform petitiei pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate, avocatul Corneliu-Liviu Popescu arata ca ar fi inutil sa aduca argumente jurdice in sprijnul actiunii sale, aratand ca o astfel de justificare ar fi chiar umilitoare si pentru victima, respectiv pentru dizidentul Iulius Filip.

In petitia transmisa lui Klaus Werner Iohannis, profesorul Corneliu-Liviu Popescu marturiseste ca a scris petitia, la fel ca si denuntul impotriva lui Augustin Lazar, "cu mainile tremurande si cu lacrimi in coltul ochilor - admiratie, durere si umilinta in fata unei victime erou, revolta, dispret si scarba fata de tortionarii jegosi si primitivi".

Fata de situatia delicata existenta in cazul dizidentului anticomunist Iulius Filip, profesorul Corneliu-Liviu Popescu ii reaminteste presedintelui Iohannis ca prerogativa de a conferi decoratii nu este o "putere discretionara, guvernata de bunul plac, de arbitrariu, ci un drept si o indatorire supuse legii". Asteptandu-se probabil, la fel ca alte zeci de mii de oameni, ca Iohannis sa nu aiba nicio reactie in privinta acestei petitii prin care se solicita decorarea lui Iulius Filip, profesorul Corneliu-Liviu Popescu ii comunica presedintelui Romaniei ca se va adresa Justitiei.

Publicam in continuare petitia transmisa de profesorul Corneliu-Liviu Popescu presedintelui Romaniei Klaus Werner Iohannis:

"Excelenta Voastra, Domnule Presedinte al Romaniei,

Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, cetatean roman, (...),

In temeiul art. 51 din Constitutia Romaniei privind dreptul de petitionare,

Formulez si motivez prezenta

PETITIE

Prin care va solicit sa exercitati atributia prevazuta de art. 94 lit. a) din Constitutia Romaniei si sa ii conferiti Domnului Iulis FILIP, dizident anticomunist, victima a tortionarilor si fost detinut politic, o decoratie a statului roman, daca se poate cea mai inalta, in semn de recunostinta a Natiunii pentru demnitatea extraordinara si suferintele atroce indurate de Domnia Sa pentru impunerea valorilor drepturilor omului, democratiei si statului de drept, care astazi sunt valori supreme ale Statului Roman, conform art. 1 din Constitutia Romaniei.

In calitate de cetatean, de alegator si de contribuabil va cer sa iesiti din tacerea nedemna in care stati cufundat de cand informatiile privind acest subiect au explodat in presa. De tortionari trebuie sa se ocupe Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde am facut un denunt privind savarsirea de crime impotriva umanitatii. Pentru victima erou recunostinta eterna a Natiunii trebuie insa sa se manifeste prin Dumneavoastra, ca reprezentant vremelnic al Statului Roman, in temeiul art. 80 din Constitutia Romaniei.

Sunt profesor de drepturile omului si sunt avocat, avand in spate o experienta profesionala de peste un sfert de secol. Ar fi superfluu sa aduc argumente juridice in sprijinul petitiei mele, cat timp dreptul este "arta binelui si a echitatii" formalizata juridic. Ar fi jignitor pentru victima sa fie nevoie de argumente. Am scris atat denuntul penal, cat si prezenta petitie cu mainile tremurande si cu lacrimi in coltul ochilor - admiratie, durere si umilinta in fata unei victime erou, revolta, dispret si scarba fata de tortionarii jegosi si primitivi.

Prerogativa constitutionala a sefului de stat de a conferi decoratii nu este o putere discretionara, guvernata de bunul plac, de arbitrariu, ci un drept si o indatorire supuse legii, o putere de apreciere in care oportunitatea este o dimensiune a legalitatii. In cazul in care nu-mi veti raspunde in termen legal prezentei petitii ori raspunsul va fi negativ, deci nu veti emite decretul de decorare, ma voi adresa justitiei. (...)

PETITIONAR,

Corneliu-Liviu POPESCU"


Comentarii

# UN_OM date 8 April 2019 14:43 +17

Greu de crezut, atata timp cat Iohannis ignora total tema trecutului lui Augustin Lazar - 'toiagul' sau din procuratura !

# DODI date 8 April 2019 15:04 +9

Sunt două probleme mari aici: 1. Numărul celor torturați moral de tractorist este mult mai mare și ar fi o nedreptate să fie medaliat doar unul. 2. Prin decorarea și doar a unuia din victimele tractoristului ciolanis ar trebui să recunoască faptul că tractoristul a fost un torționar iar ciolanis a devenit un compice la această faptele mârșave ale acestuia. În consecință ciolanis face ce știe mai bine: TACE. Să spunem că face pe prostul este un nonsens. El este un PROST.

# Mimi date 8 April 2019 17:11 +2

Iohannis ignora faptul ca Lazar e fost tortionar comunist pt ca i-a albit cele peste 40 dosare penale. Suntem condusi de infractori( de milioane de euro) si tortionari. Dancila a spus astazi ca s-a saturat cat s-a discutat de justitie si ca vrea sa se mai vorbeasca si de altceva cum r fi investitii. Ce nesimtita. Tocmai asta e problema ca NU ATI FACUT NIMIC IN JUSTITIE si doar ati discutat. Ne-ati prostit ca faceti voi dreptate pana la capat, ca faceti reset in justitie, nimic nu ati facut. Numai problemele lui dragnea va intereseaza( completele de 5 si completele neconstituite legal pe coruptie), altceva nu va intereseaza: ca justitia s-a facut ilegal pe protocoale secrete ilegale si coduri penale cu legi interpretabile si neconstitutionale, complete ilegale inclusiv cele de 3 dar dancila dupa ce ca nu a rezolvat absolut nimic vrea sa schimbe subiectul.

# gelu date 9 April 2019 13:11 +2

Va dati seama cum ca sectia de procurori a CSM este o adunatura de securisti daca au trecut la secret traseul profesional al celor care ocupa functii importante in PCCJ, DIICOT si DNA??? Numai in regimurile dictatoriale informatii importante de interes public sunt tinute la secret. Cine ne garanteaza noua ca Lazar Augustin n-a omorat sau a fost partasi moral la moarte unui detinut snopit in bataie pe cand era Procuror Delegat la Aiud in anii 90 sau a unui cetatean aflat dincol de zidurile inchisorii cu masina??? Rog luju sa adreseze o scrisoare Parlamentului Romaniei, Guvernului, conducerii PSD Si Alde ca aceasta monstruozitate stigatoare la cer sa fie corectata de urgenta.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 8 April 2019 14:43 +6

gestapovistul asta nazist nui o sa iasa din nici o tacer,nu stie si nici nu/l intereseaza cit a fost de tortionar lazar spagarul de bricege!!!el stie una si buna spagarul de bricege l/a curatat pe el de dosare si a servit bine cauza nazismului.reinoiesc iar cererea mea catre dl bjoza,sa/i arunce tinicheaua cu care a fost cadorisit de calaul nazist peste gardul de la cotroceni!!!!!!!!!!!nazistule!!!!!!!este aproape sfirsitul tau de calau nazist pentru romania,este aproape sfirsitul influientei naziste pe destinui romaniei

# gelu date 8 April 2019 14:50 +1

Vax cu apa rece, decorarea acum dupa ceasul al 12 a dezidentului Iulius Filip e un rahat fara ochi cu care Johannis s-ar bate efectiv joc de cel torturat de Lazar Augustin in anii 90 la Aiud. Eu in locul lui Filip Iulius as refuza aceasta decoratie daca belzebutul din Deal l-ar decora.

# Valter Cojman date 8 April 2019 15:05 +2

Slabe sperante ca nazistul sa faca asa ceva. Ar insemna condamnarea lui Lazar pentru POLITIE POLITICA si RELE TRATAMENTE APLICATE DETINUTILOR POLITICI.

# Teodor date 8 April 2019 16:42 +8

KWJ nu este decât un impostor asa după cum este și LA. Pe andoi nu ii mana în acțiune decât propriile interese. Amandoi nu fac decât să-și conserve funcțiile pentru privilegiile pe care le au. Doi ticăloși sporiți în apărători ai dreptății și luptei anticorupție, dar de fapt profund corupți.

# livia date 8 April 2019 19:42 +2

Nu ca dl. Filip nu ar merita, dar ar fi culmea sa-l decoreze in timp ce-l tine in brate pe taica corega. Cand are un interes, reactioneaza destul de rapid- a zis ceva de dosarul revolutiei. Cand nu-i convine, muteste cu lunile.

# Ioan Haer date 8 April 2019 22:11 +1

Un adevărat erou național

# Maria date 8 April 2019 22:16 0

Semnez petiția pentru decorare a lui Iuliu Filip!

# Dirja Maria date 8 April 2019 22:16 0

Cinste eroilor nostri uitati in mulțime dar amintiti în istorie

# Ignat Jan date 8 April 2019 22:16 +2

Semnez petitia pentru decorarea lui Iulius Filip

# Sanda Costache date 8 April 2019 22:17 0

Pentru suferința indurată merită fin plin.

# marinescu corali date 8 April 2019 22:18 0

sunt de acord ca acest erou sa fie decorat cat mai este in viata !!!!

# matache mihaela date 8 April 2019 22:18 +1

Este o reparatie morala pentru eroul nostru Iulius Filip.

# jiloveanu c-tin 8 04 2019 date 8 April 2019 22:19 0

acesti oameni precum D-l iulius ar fi trebuit sa-l cheme IOHANIS si sa-l premieze in fata antregi tari ptr ca ce a facut nu numai ptr el a fost ci ptr antreg neamul.Procurorul Lazar sa se duca la jilava 10 ani ptr tot ce a facut

# Sandu date 8 April 2019 22:19 +2

Klaus și Augustin Lazăr se șantajează reciproc. Doi indivizi ce merita disprețul nostru, de care nu vrem sa mai auzim.

# rosca mihaela date 8 April 2019 22:19 0

ar insemna ca sa recunoasca iohannis ca taica lazar e comunist si a gresit cind la tinut in brate slabe sanse :zzz

# Lumezeanu Angela date 8 April 2019 22:19 0

Multumim domnule Iulius Filip !!!

# Ioan date 8 April 2019 22:20 +2

Rusine Augustin Lazăr, rusine Iohanis.

# Georgeta Pavel date 8 April 2019 22:21 0

Multa stima

# Sandu date 8 April 2019 22:22 0

Klaus și Augustin Lazăr se șantajează reciproc. Doi indivizi ce merita disprețul nostru, de care nu vrem sa mai auzim.

# Elena olteanu date 8 April 2019 22:25 +2

Este inadmisibil sa fie in functie de conducere oameni ca Augustin Lazar,dar dupa cum se vede,vechea securitate a revenit prin intermediul lui Trajan Basescu,si el in securist din nou LA putere,trebuie neaparat scosi LA lumina toti acesti securisti si urmasii lor si indepartati din toate structurile de putere,altfel nu o sa scapam de ei,never ever

# mates paulina date 8 April 2019 22:27 0

Decoratia sa i-o dea taica Lazăr!

# Ion date 8 April 2019 22:28 -1

Toto antecomunistii din Ramqnia va iubeste

# Almajanu Vasile date 8 April 2019 22:29 +1

Afara, afara cu toti persecucutori din tara ami este scarba de un presedinte care nu si doreste o Romanie cum trebui sa fie...

# Ion Militaru emilia date 8 April 2019 22:31 +1

Decorație pentru Iuliu filip

# Pirvu ana date 8 April 2019 22:32 +4

Sunt fiica de deținut politic.N-a avut mult timp dreptul sa-si exercite meseria.Noi,copiii n-am putut sa urmam școlile pe care le-am dorit.,eram de multe ori umiliți de cei din jur etc.,dar el ne-a învățat sa fim drepți si sa ținem capul sus,sa învățam fiindcă știință de carte si demnitatea nu ne-o poate lua nimeni.

# adfa date 8 April 2019 22:37 0

Documentar despre Iulius Filip - anii de inchisoare (limba - romana, subtitrari - poloneza, 30 min) https://cyfrowa.tvp.pl/video/rumunski-list,rumunski-list,35102924 Rumuński list /The Romanian Letter Regizor /Directed by: Jacek Raginis; Producator /Production: Raginis, TVP 1, Polska /Poland 2005 Iulius Filip, is a Romanian labourer who took a keen interest in the socio-political transformation that was taking place in Poland in 1980. He was a strong supporter of the mooted changes and believed that Romania needed something similar. In 1981, Filip sent a brief letter of greeting to those involved in the First Congress of the “Solidarity” Independent Self-Governing Trade Union, then in progress at the Hala Olivia arena in Gdańsk. This little gesture saw him beaten and tortured before being imprisoned for 8 years and deprived of his civic rights for another 4. Filip was finally granted freedom in 1987, on condition that he sign an undertaking to never act against the socialist ...

# GHEORGHE MELANIA date 8 April 2019 22:50 0

Decoratie pentru acest erou Iuliu Filip

# GHEORGHE VASILE date 8 April 2019 22:54 +1

Stima si respect pentru Iuliu Filip

# Solomon Ioan date 8 April 2019 22:57 0

JOS torționarii care mai sunt azi în funcții!

# Gheorghe Natalia Elena Maria date 8 April 2019 22:57 0

Respect si stima pentru acest erou Iuliu Filip

# IOAN POP date 8 April 2019 23:27 0

SEMNEZ PETITIA .Recunostinta si respect pentru cei care au avut curaj.

# Un Batranel date 8 April 2019 23:31 +3

Va zic,MI-E scarba de acesta persoana,care din tot ce a facut inainte de "89",si dupa ,purtandu-se ca o FIARA,prin tot ce a facut,dar sa stiti ca totul ce-a facut inainte si dupa,sub comanda SISTEMULUI SUBTERAN,aici trebue ajuns,si sa se distruga acest cuib ANFINATIONALI,caci sistemul lui LAE a fost foarte puternic si numeros,daca zic 10 mii poate mai multi,si acestia sant inprastiati in toata tara,de aceea TARA NOASTRA este din "89" tot intr-un circ.Au trecut 30 de ani,si nu vedeti si partidele ca trimit la TELEVIZIUNI persoane care nu poti vorbii de acestia ,si aici ma refer la PNDL,PARCA SANT DROGATI,sustin parca din suflet acesti ANTINATIONALISTI,caci daca ar fi dupa parea mea ,a-s scoate acest partid in afara legii,caci vad ca este un partid unul si unul din vechile puteri de inainte de "89",personal s-au descendetii SECURISTILOR din COMUNIST...

# Lila date 9 April 2019 00:24 0

Respect pentru Iuliu Filip. Semnez petitia! Din pacate tara e condusa de securitate iar politicienii din varii motive si interese amana rezolvarea problemelor din justitie.Tradarea si jecmanirea Țarii sunt la rang de politica de stat iar Romanii niste lasi si oprtunisti de profesie,asa ca ne meritam soarta asta cruda!

# Vida Ion date 9 April 2019 07:21 0

Medalie pentru Iulius Filip

# gelu date 9 April 2019 13:33 0

Daca aceasta medalie e acordat de Wierme Johannis Khoas care-l tine in brate la PICCJ pe tortionarul Augustin Lazar nu mai are nici o insemnatate. Cu atat mai mult cu cat tortinarul pshic si fizic al lui Iulius Filip are un salariu de 36 de mii de lei pe luna iar fostul detinut cateva sute de lei. Asa ca petitia Antenei3 este cea mai mare prosite sa-i ceri copartasului de azi al tortionarului de ieri sa-i decoreze victima de ieri a tortionarul.

# santinela date 9 April 2019 08:06 +1

Cum drac sa-l decoreze von Strudel pe Filip si sa-l lase in functie pe Lazar ?

# UN_OM date 9 April 2019 08:09 +2

Acest OM a fost decorat in anul 2005 de catre statul polonez, statul roman a fost informat, prin MAE, despre acest lucru, deci, inca de-atunci se cunosteau datele din dosarul sau de la Aiud !

# Serbanescu Gabriel date 9 April 2019 12:37 0

Semnez partiția ptr.Filip.Desconsider indivizi ca Iohannis siAugustin Lazar

# elena curic date 9 April 2019 17:09 0

sa-l decoreze si apoi sa se discute si cazul celorlati detinuti politici sa le fie acordata o recompensa , macar acum dupa atatia ani

# Pop Nicolae date 9 April 2019 22:18 +1

Trist! Măcar acum ar trebui medaliat Iulius Filip de președintele României dar cine este acesta acum ??? Ar trebui sa demisioneze acesta de mâna cu Lazar!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva