SECRETUL CORINEI – Adunarea Generala a judecatorilor de la Inalta Curte blocheaza demersul Sectiei pentru judecatori a CSM de a transparentiza felul in care sefa ICCJ Corina Corbu a alocat banii destinati restantelor salariale: „Chestionarea modalitatii de indeplinire a atributiilor de ordonator de credite de catre Presedintele ICCJ este in afara competentelor oferite de lege si Constitutie Sectiei de judecatori a CSM” (Rezolutia)
Adunarea Generala a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie blocheaza demersul Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii de a transparentiza felul in care sefa ICCJ Corina Corbu (foto a doua din dreapta) a alocat banii destinati restantelor salariale (click aici pentru a citi).
Toti cei 72 de magistrati supremi prezenti la Adunarea Generala de miercuri, 17 ianuarie 2024, au votat in sensul de a refuza orice raspuns la intrebarile CSM legate de modalitatea cheltuirii sumelor pentru restantele judecatorilor din intreaga tara (click aici pentru a citi intrebarile CSM).
Mai exact, ICCJ sustine ca Plenul CSM (iar nu o sectie a Consiliului) are atributii in ceea ce priveste banii sistemului. Chiar si asa, aceste atributii sunt limitate, ele tinand doar de avizarea proiectelor de bugete ale instantelor si parchetelor, adauga instanta suprema.
In rest, orice nemultumire are, Consiliul Superior al Magistraturii ar face bine sa se adreseze „organelor abilitate”, mai spune Inalta Curte, neprecizand daca este vorba despre instante, parchete sau Curtea Constitutionala a Romaniei.
Iata rezolutia ICCJ (vezi facsimil):
„Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie reafirma nevoia de preocupare fata de drepturile si nevoile justitiabililor, de respect reciproc, de deferenta si de recunoastere a ierarhiilor profesionale in toate actiunile publice, asumate la nivel nominal, care provin de la institutiile sistemului judiciar sau de la organisme interne ale acestora.
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie subliniaza nevoia de solidaritate interna a sistemului judiciar, de coeziune a intregului corp al judecatorilor si de respect si consideratie dintre acesta si celelalte profesii juridice, precum si fata de justitiabili in general.
Toate acestea constituie premise fundamentale si indispensabile pentru consolidarea prestigiului justitiei, ca putere a statului si ca serviciu public, precum si pentru apararea in mod durabil a independentei acesteia.
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie reamintesc ca, atat in raporturile din afara, cat si in cele din interiorul sistemului judiciar, reprezentantii puterilor statului, precum si ai autoritatilor si institutiilor publice, au obligatia legala de a actiona cu respectarea propriilor competente si in conformitate cu principiul cooperarii loiale dintre autoritatile statului.
In loc de declaratii sau mesaje publice cu caracter insidios sau ofensator, indiferent de forma sau de emitentul acestora, constructiv ar fi ca autoritatile sa depuna diligente rationale si sporite in cadrul dialogului institutional legal, pentru gasirea solutiilor care sa corespunda intereselor fiecaruia.
Chestionarea modalitatii de indeplinire a atributiilor de ordonator de credite de catre Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie este in afara competentelor oferite de lege si Constitutie Sectiei de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit art. 38 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 305/2022, singura atributie recunoscuta de lege in materia bugetului este exclusiv in favoarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si doar cu privire la 'elaborarea propriului proiect de buget cu avizul consultativ al Ministerului Finantelor' si la 'emiterea avizelor conforme pentru proiectele de buget ale instantelor si parchetelor'.
Modalitatea in care presedintele instantei supreme, ca ordonator principal de credite, isi exercita atributiile, in conditiile legii, nu poate fi in niciun caz una care sa afecteze independenta judecatorilor, ea putand fi, eventual, supusa verificarii organelor legal abilitate.
In acest context, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi manifesta solidaritatea si sustinerea fata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie in ceea ce priveste exercitarea de catre acesta a plenitudinii atributiilor conferite prin Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara, precum si in calitate de reprezentant al puterii judecatoresti, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, fara interferente nejustificate din partea oricaror alte autoritati si institutii publice in afara competentelor conferite de catre legiuitor acestora.
Adoptata, in unanimitate, in Adunarea Generala a Judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, convocata la solicitarea a 48 de judecatori, prin votul a 72 de judecatori din totalul de 101 de judecatori in functie, astazi, 17 ianuarie 2024”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Doamneeee 17 January 2024 18:18 +33
# Cum credeti ca se vede din afara toata cearta asta? 17 January 2024 18:25 +7
# Ion 17 January 2024 18:54 -5
# Câți judecătoriiau votat cu mandat, deși nu este legal 17 January 2024 19:17 0
# George 17 January 2024 19:56 +14
# Duke of the Web 17 January 2024 19:57 +5
# Corina din Murgeni 17 January 2024 20:35 +1
# Cetateanul 17 January 2024 22:18 +3
# Cozia 17 January 2024 22:46 +4
# Antoniu 18 January 2024 00:10 +16
# Corinul 18 January 2024 00:57 +2
# Curtea deConturi 18 January 2024 01:04 +1
# Un pensionar 18 January 2024 07:03 +2
# Bibescu 18 January 2024 08:48 +1
# Simt enorm sivad monstruos 18 January 2024 12:42 +2
# maxtor 18 January 2024 14:03 0