psdolt
23 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

SECRETUL CORINEI – Adunarea Generala a judecatorilor de la Inalta Curte blocheaza demersul Sectiei pentru judecatori a CSM de a transparentiza felul in care sefa ICCJ Corina Corbu a alocat banii destinati restantelor salariale: „Chestionarea modalitatii de indeplinire a atributiilor de ordonator de credite de catre Presedintele ICCJ este in afara competentelor oferite de lege si Constitutie Sectiei de judecatori a CSM” (Rezolutia)

Scris de: Valentin BUSUIOC – George TARATA | pdf | print

17 January 2024 17:53
Vizualizari: 7306

Adunarea Generala a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie blocheaza demersul Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii de a transparentiza felul in care sefa ICCJ Corina Corbu (foto a doua din dreapta) a alocat banii destinati restantelor salariale (click aici pentru a citi).



Toti cei 72 de magistrati supremi prezenti la Adunarea Generala de miercuri, 17 ianuarie 2024, au votat in sensul de a refuza orice raspuns la intrebarile CSM legate de modalitatea cheltuirii sumelor pentru restantele judecatorilor din intreaga tara (click aici pentru a citi intrebarile CSM).

Mai exact, ICCJ sustine ca Plenul CSM (iar nu o sectie a Consiliului) are atributii in ceea ce priveste banii sistemului. Chiar si asa, aceste atributii sunt limitate, ele tinand doar de avizarea proiectelor de bugete ale instantelor si parchetelor, adauga instanta suprema.

In rest, orice nemultumire are, Consiliul Superior al Magistraturii ar face bine sa se adreseze „organelor abilitate”, mai spune Inalta Curte, neprecizand daca este vorba despre instante, parchete sau Curtea Constitutionala a Romaniei.


Iata rezolutia ICCJ (vezi facsimil):


Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie reafirma nevoia de preocupare fata de drepturile si nevoile justitiabililor, de respect reciproc, de deferenta si de recunoastere a ierarhiilor profesionale in toate actiunile publice, asumate la nivel nominal, care provin de la institutiile sistemului judiciar sau de la organisme interne ale acestora.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie subliniaza nevoia de solidaritate interna a sistemului judiciar, de coeziune a intregului corp al judecatorilor si de respect si consideratie dintre acesta si celelalte profesii juridice, precum si fata de justitiabili in general.

Toate acestea constituie premise fundamentale si indispensabile pentru consolidarea prestigiului justitiei, ca putere a statului si ca serviciu public, precum si pentru apararea in mod durabil a independentei acesteia.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie reamintesc ca, atat in raporturile din afara, cat si in cele din interiorul sistemului judiciar, reprezentantii puterilor statului, precum si ai autoritatilor si institutiilor publice, au obligatia legala de a actiona cu respectarea propriilor competente si in conformitate cu principiul cooperarii loiale dintre autoritatile statului.

In loc de declaratii sau mesaje publice cu caracter insidios sau ofensator, indiferent de forma sau de emitentul acestora, constructiv ar fi ca autoritatile sa depuna diligente rationale si sporite in cadrul dialogului institutional legal, pentru gasirea solutiilor care sa corespunda intereselor fiecaruia.

Chestionarea modalitatii de indeplinire a atributiilor de ordonator de credite de catre Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie este in afara competentelor oferite de lege si Constitutie Sectiei de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit art. 38 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 305/2022, singura atributie recunoscuta de lege in materia bugetului este exclusiv in favoarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si doar cu privire la 'elaborarea propriului proiect de buget cu avizul consultativ al Ministerului Finantelor' si la 'emiterea avizelor conforme pentru proiectele de buget ale instantelor si parchetelor'.

Modalitatea in care presedintele instantei supreme, ca ordonator principal de credite, isi exercita atributiile, in conditiile legii, nu poate fi in niciun caz una care sa afecteze independenta judecatorilor, ea putand fi, eventual, supusa verificarii organelor legal abilitate.

In acest context, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi manifesta solidaritatea si sustinerea fata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie in ceea ce priveste exercitarea de catre acesta a plenitudinii atributiilor conferite prin Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara, precum si in calitate de reprezentant al puterii judecatoresti, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, fara interferente nejustificate din partea oricaror alte autoritati si institutii publice in afara competentelor conferite de catre legiuitor acestora.

Adoptata, in unanimitate, in Adunarea Generala a Judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, convocata la solicitarea a 48 de judecatori, prin votul a 72 de judecatori din totalul de 101 de judecatori in functie, astazi, 17 ianuarie 2024”.

 


Comentarii

# Doamneeee date 17 January 2024 18:18 +33

Nu era mai simplu sa spună cum a distribuit banii?doar sunt informații publice

# Cum credeti ca se vede din afara toata cearta asta? date 17 January 2024 18:25 +7

Urat. Ne decredibilizam de tot. Știu ca vin vremuri grele dpdv economic , dar totuși nu e posibila soluționarea ceva mai elegant?

# Ion date 17 January 2024 18:54 -5

Felicitări!

# Câți judecătoriiau votat cu mandat, deși nu este legal date 17 January 2024 19:17 0

Judecătorii care erau acasă, au transmis mandat (fără să știe pentru ce) colegilor pentru vizita. Există hotărâri definitive care interzic asta. Cum rămânem?

# George date 17 January 2024 19:56 +14

Se vorbeste în rezoluție despre lucruri care sunt in afara "competentelor oferite de lege si Constitutie",dar când l-au pus pe bobilet președinte csm (la 2 mandat) fix în modul ăsta (adică pe lângă lege și constitutie)cum a fost? E adevărat, atunci a fost un alt csm dar din care și corina corbu a făcut parte și acum (ea) ne vorbește pedagogic exact de același lucru... ce sa va fac, taică, dacă puneți pe tronul înaltei curți .............. Eu doar am zis, ca orice om care are dreptul la o părere.

# Duke of the Web date 17 January 2024 19:57 +5

Mai are cineva dubii că cei de la ÎCCJ, cei de la CSM și cei de la IJ au primit cuvenitele sume restante, iar magistraților în funcție și celor pensionari - perfect îndreptățiți de lege - nu li s-a dat nimic ? Distinsa Corbu a comis, cumva, o mică mare porcărie, iar cei ce au beneficiat - legal, dar de ce numai ei ? - se dau acum rotunzi ? Madam Corbu, nu ne face pe cei ce știm mai multe să vorbim !

# Corina din Murgeni date 17 January 2024 20:35 +1

Astia s-au facut de ras. Si unii si altii. Au compromis obţinerea drepturilor restante de prea multi ani ale juzilor din prea mult orgoliu. Şi din interes doar pentru buzunarul lor. Da, logic, ar fi trebuit să discute în prealabil între ei. Sa încerce sa rezolve. Sa explice. Dar, mai ales sa fie transparenți. Cum vine aia că nu tre sa stie talpa cum se cheltuie banul public ? Si cum se împarte ? Realitatea e ca aproape peste tot prin ţara , banii din restante s-au împărțit după cum a vrut sefimea. În cele mai multe instante statele de plata nici nu se mai pun la dispozitie. Totul e secretizat. Ca sa nu poti vedea cat au luat altii, în aceeași situație cu tine şi cu ce titlu. Mai ales conducerea. Iar multi şefi au avut grija cum sa imparta pentru ei şi gaşca lor. Pe fluturasi, pe acolo unde se mai dau, nici nu se mai menționează ce procent din transa anuala s-a achitat. Rau s-a mai ajuns. Cum ar spune dl jude ce tocmai a dat cu pocalul de foc : unde eşti tu Ţepeş Doamne /DNA?

# Cetateanul date 17 January 2024 22:18 +3

Așa vă trebe! Încă să spuneți mulțam fain că o dat bani de covrigi. Concluzia pare că îi despre cum poți să taci și să pari puternic și poți scrisori deschis ca să risipești orice îndoială. Culmea îi că nimeni nu cere nicio revocare... doar joc de glezne... și într-o parte și în cealaltă. PS Bă lumea o votat membri pe salar fain și muncă subțire nu pentru vorbe ci pentru fapte. Fapte nu pentru detașări pe ochi frumoși ci pentru nefericiții îngropați în coperți!

# Cozia date 17 January 2024 22:46 +4

Așa se împarte și dreptatea la ÎCCJ... ?? Banii au fost împărțiți legal dar invers proporțional cu volumul de muncă ... Adică sclavii, pălmașii, negrii de pe plantație (juzii de la judecătorii cum le zice madam costiniu) se vor îndestula ultimii deoarece încă nu și-au terminat lucrul . Dacă cineva va vorbi sau se va gândi la marea răspundere a juzilor de la înalta curte ... mă va lua cu leșin de râs.

# Antoniu date 18 January 2024 00:10 +16

Secretu lu Corbu? :) Pai ce, doar nu e singurul!? Corbu are mai multe secrete: secretul achitarii, secretul tezei de doctorat, secretul consilierilor personali, secretul diurnelor de 2% . Ce mai, e plina de secrete! O minune a justitiei romanesti!

# Corinul date 18 January 2024 00:57 +2

Razboi placut! Razboi in Olimp intre zei si semizei! Dar daca pentru a se accede in Olimp a trebuit sa se răspundă la intrebarile extrem de grele din celebra metoda obiectiva total a interviului lin fata csm, de ce nu se poate răspunde la o intrebare atat de simpla, unii judecatori de la anumite instante si au obținut toate drepturile, poate chiat si mai mult daca observam sumele primite,? Acum nu se mai poate răspunde întrebărilor adresate de judecatorii din csm, sau nu e frumos si respectuos?! Ca asa a zis Viorica, fara odihna la pensie. Răspuns ul e simolu, da sau nu?! Ati primit unii tot sau chiat mai mult?! Ce greu? Cine si cati si de la ce intante?

# Curtea deConturi date 18 January 2024 01:04 +1

Daca curtea de conturi at vrea sa faca verificari legale se face AG ca nu e voie? Se stie care sunt rosturile si sensurile adunarilor generale? Sunt intuituu personae!?

# Un pensionar date 18 January 2024 07:03 +2

Legea accesului la informații e clara. Toate instituțiile trebuie să răspundă la asemenea întrebări. Daca întreabă un simplu cetățean mai adopta rezoluții? Nimeni nu mai respecta legea...

# Bibescu date 18 January 2024 08:48 +1

Au gafat si cei din sectia de judecatori (CSM) cat si judecătorii ICCJ, pastoriti de...Corina, adica pe aici nu se trece...noi suntem #LEGEA1 Sau sa înțelegem ca aceasta #casta ...este mai presus de lege? Da, pentru ca ei centreaza...ei dau cu capul!

# Simt enorm sivad monstruos date 18 January 2024 12:42 +2

Se prefigureaza un razboi ornitologic....intre corb(u) sustinut de "neshte" ciori si papagali. Desi se spune ca pasaretu' negru are mai multa inteligenta, rautate si putere, personal mizez pe oastea papagalilor, muuuult mai numeroasa!

# maxtor date 18 January 2024 14:03 0

orice nash isi are nashul, Dănileț în lacrimi: Nu vreau să mai am de-a face cu Justiția.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva