22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ALEGERI CSM - Judecatorul Adrian Bordea candideaza la presedintia Consiliului. Procurorul George Muscalu la vicepresedintie si va incerca eliminarea din Constitutie a autoritatii MJ asupra procurorilor. Muscalu va fi cel care va tine fraiele institutiei in mana, pentru ca judecatorul Bordea este cotat “decorativ”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

5 January 2014 17:08
Vizualizari: 5724

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se va intruni luni la orele 13.00 pentru a-si alege noua conducere. Desi candidaturile nu au devenit publice pe site-ul CSM, asa cum solicitase si Asociatia Magistratilor din Romania si UNJR, pana la acest moment exista doi aspiranti la conducerea CSM: judecatorul Adrian Bordea-pentru functia de presedinte si procurorul George Muscalu pentru functia de vicepresedinte. Daca nu va mai exista nicio candidatura surprinzatoare in 24 de ore, atunci e clar ca cei doi vor conduce, in echipa, CSM-ul. Votarea se va face cu lipsa unui judecator din partea tribunalelor din tara, intrucat Adrian Neacsu si-a dat demisia din CSM, iar interimatul nu este, deocamdata, asigurat.

Faptul ca se va reveni la cutuma conform careia Consiliul trebuie sa fie condus de un judecator este de bun augur, inseamna ca magistratii au trecut cu greu si cu jena prin toata aceasta perioada de un an de zile in care un procuror a condus cum a vrut destinele magistraturii si a creat scandaluri dupa scandaluri dintre cele mai rusinoase. Ambitia nemasurata a procurorului Oana Haineala de a avea in curriculum vitae punctata si functia de presedinte CSM, dupa ce o detinuse pe cea de vicepresedinte, de a-i ingenunchia pe judecatori si de a compromite CSM-ul prin jocuri fara precedent va fi, pentru viitor o lectie, si depinde de fiecare dintre ei ca acest precedent sa nu se mai repete.


In plenul CSM de luni, 6 ianuarie, se va lectura si Raportul de activitate al CSM pe 2013. Indiferent ce se va scrie in raportul CSM, de catre el insusi, anul 2013 a fost unul rusinos pentru istoria CSM, intrucat aceasta institutie a devenit un garant al intereselor politice si nu al independentei Justitiei.

Despre cei doi candidati si imaginea lor in media

Pentru candidatura la functia de presedinte CSM, judecatorul Adrian Bordea si-a trimis inca de sambata proiectul, in circuit inchis, tuturor membrilor CSM, pe mail.

In echipa care se contureaza la sefia CSM, procurorul George Muscalu este, practic, liderul. Muscalu are forta de a gestiona activitatea Consiliului si de a reforma, daca va fi sprijinit si de ceilalti membri, acolo unde este nevoie. Pe scurt, Muscalu va conduce practic institutia. Judecatorul Adrian Bordea este o persoana careia ii lipseste curajul de a aduce aer proaspat in incaperile unui Consiliu ferit de ochii critici ai societatii civile si asociatiilor profesionale ale magistratilor. Asa cum il stiu majoritatea colegilor, Bordea este un tip echilibrat, caruia nu ii place cearta, dar pe de alta parte este si un executant docil atunci cand e vorba de anumite interese ce tin de sfera marilor aranjamente de culise tocmai datorita faptului ca asa intelege “sa nu se puna rau cu nimeni”. Sa nu uitam, in acest an se vor da doua mari batalii in care se va incerca implicarea Justitiei: europarlamentarele si alegerile prezidentiale.

In ce ii priveste pe cei doi candidati si imaginea lor in media, numele lui George Muscalu a aparut in scandalul legat de dosarul SRI-istilor rezervisti Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, dar verificarile inspectorilor de la acea vreme nu au avut drept rezultat vreo fapta de natura penala sau disciplinara, pe scurt, nu s-a dovedit vreo implicare a sa, chiar daca in acest dosar, numele i-a fost vehiculat de catre anumite personaje cu diverse calitati in cauza respectiva. Procurorul Muscalu a ajuns sef la Combaterea Terorismului din cadrul DIICOT in timpul procurorului general al Romaniei Ilie Botos.

Despre judecatorul Adrian Bordea s-a vehiculat in presa ca este fiul fostului general de Securitate Aron Bordea. Interesant este ca Bordea a facut parte din completul care a decis, in 2006, eliberarea din arest a ofiterilor SRI Soare si Dumitrache, desi DNA confirmase ca, in 2005, judecatorul fusese audiat intr-o cauza penala din care s-a disjuns dosarul in care au fost anchetati cei doi ofiteri SRI.

Averile candidatilor: Bordea, mult mai bogat

In ce priveste activitatea profesionala a lui Adrian Bordea, acesta a ajuns judecator la ICCJ in 2001, din pozitia de presedinte al Tribunalului Dambovita. La Inalta Curte a detinut, din 2010, functia de presedinte al Sectiei Comerciale. Conform declaratiilor sale de avere, Bordea e un magistrat "latifundiar", detine peste 90.000 de metri patrati de pamant extravilan si intravilan, din care aproape 28.000 mp de padure. Mai detine cu familia doua apartamente in Bucuresti si Targoviste si o casa de 132 mp la Targoviste, si doua masini, un Mercedes si un BMW, iar in conturi a economisit circa 190.000 RON. Sotia sa lucreaza la o societate comerciala.

Procurorul George Muscalu are mult mai putin pamant decat Bordea: 2450 mp, si o singura casa, de 190 mp, la Campina. Ii plac masinile vechi, asa ca a achizitionat doua, nefunctionale, cu ani de fabricatie 1962 si 1967. Nu are bani in conturi, ci doar datorii, 150.00 euro la BCR Breaza si 23.500 euro la My Car Leasing. Este si formator la INM, inafara functiei de membru permanent la CSM, iar sotia sa este judecator la Judecatoria Sector 3.

Ideile reformiste ale procurorului Muscalu

Cu toate ca proiectele celor doi candidati nu au fost facute publice, am aflat ca procurorul Muscalu are, in proiectul sau transmis in 5 ianuarie 2014 membrilor CSM, o serie de prioritati care necesita atentia. Printre obiectivele sale ca posibil viitor vicepresedinte al CSM, se numara, asa cum era de asteptat, consolidarea statutului magistratului procuror, eliminarea din noua Constitutie a autoritatii Ministerului Justitiei asupra procurorilor, si cresterea transparente in activitatea CSM si "abordarea unui mod pragmatic de comunicare publica". Foarte important si binevenit e faptul ca procurorul Muscalu vrea sa abordeze dezbateri imediate pentru modificarea pachetului de legi ale Justitiei (303, 304 si 317), pachet legislativ cu care fostul ministru Monica Macovei a bulversat sistemul judiciar si pe care nimeni pana acum nu a indraznit sa le atinga. In proiectul lui Muscalu mai sunt punctate, ca obiective,

"regandirea procedurilor de promovare in funcii de executie sau conducere, regandirea si reasezarea sistemului de evaluare a magistratilor, regandirea pentru Ministerul Public a procedurilor de delegare – pe functii de executie sau conducere, reanalizarea statutului magistratilor detasati in afara sistemului judiciar, eliminarea exceptiilor la stabilirea pensiei de serviciu, regandirea abaterilor disciplinare – unele dintre ele suprapunandu-se in continutul constitutiv, clarificarea problemelor tinand de boala psihica a magistratilor precum si multe altele, reprezinta probleme ce se impun a fi analizate cu prioritate in 2014". In ce priveste Inspectia Judiciara, in viziunea lui Muscalu, "aceasta institutie trebuie sa-si consfinteasca o practica unitara, in acord cu practica Sectiilor CSM dar si cu practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

 

Comentarii

# BERCEA MONDIAL . ,, E MANEVRA LU FRAȚII MIEI......,, date 5 January 2014 14:06 +2

Procurorul George Muscalu are mult mai multă carte și un creier mult mai sănătos decât tot CSM -ul în întregul lui. Ar fi o onoare pentru justiția din România să aibă parte de experiență în domeniu a acestui practician desăvârșit.     

# Parerea mea date 5 January 2014 14:57 +11

Rugati pe cineva din CSM sa va dea si voua proiectul de management al lui Bordea. Si publicati l pe site-ul vostru inainte de alegerile de maine. Asta asa, ca sa aratati ca presa este cainele de paza al democratiei.

# unul din lumea cea mare date 6 January 2014 01:31 -1

dle general bordea ne spune din ce um face parte?oricum cineva de pe aici o sa ne spuna!!dar din arhiva sipa ne spune cineva???ma rog sa nu/i mai zic sipa sa/i zic ,,al 7 lea trib pierdut,,(apropos la al 7 lea trib pierdut al israelitilor care se crede ca/s etiopienii)

# unul din lumea cea mare date 6 January 2014 02:53 -1

acum cind postez o ascult pe madame baltag cum isi da cu stingul in dreptul la emisiunea lui gidea!!!!!!pare ca aceasta ,,madame ,,(cu alta conotatie) este complice prin pasivitate si ,,obligatie de rezerva,, MA DAME...........ESTI PINA IN MADUVA SI,, VINDUTA,, SI .....COMPLICE SI IPOCRITA .....si ti/ai mai dat si cu firma in cap ca nici macar nu ai habar pe ce lume esti !!!!auzi!!!!!!! sa nu isi urmareasca(oare de ce) actiunile in justitie.,,madame,, se vede ca ai ,,scoala,,perfida si mincinoasa.acum se intelege usor de ce amr/ul este doar o marioneta in miinile gunoiului coroiului!!!nu m/ar mira AZI pe limbricul danilet presedinte csm.va meritati soarta de presuri ale justitiei.ma dame sigur cuci amr/ul la victoria finala...adica ,,solutia finala,,

# unul din lumea cea mare date 6 January 2014 02:58 0

erata se citeste ,,NU M/AR MIRA SA/L VAD AZI PE LIMBRICUL DANILET PRESEDINTE CSM,,

# Pe surse, pe nesurse date 6 January 2014 07:29 +1

Luju, v-a facut Romania Libera, a publicat azi dimineata proiectele de management.

# Decebal date 5 January 2014 14:29 +7

Bordea nu este cu nimic mai bun. Este o marioneta, marioneta politicienilor si-a asociatiilor de \"magistrati\" !

# JURYST date 5 January 2014 14:45 +3

Atat d-nul MUSCALU cat si BORDEA sunt de fel din jud. Dambovita. Ii cumosc cat de cat pe amandoi ca buni profesionisti numai ca in ceea ce privesc reformele in justitie nu stiu daca vor fi lasati sa le faca de vechea garda. Sa nu uite domnii Muscalu si Bordea de rezolvarea urgenta a problemei celor 2 barouri(traditional si BOTA) daca doresc sa ne arate ca sunt in pas cu democratia. Le-as sugerea sa ia legatura cu toate institutiile si autoritatile Statului care au atributiunii in acest domeniu si sa promoveze de urgenta un nou proiect privind profesia de avocat prin care sa fie posibila practicarea avocaturii atat prin mai multe barouri dar si individual prin prestarea de servicii asa cum se practica in majoritatea tarilor din U.E. si lume.

# goe date 5 January 2014 15:05 +5

muscalu e din campina prahova....

# Mitu date 5 January 2014 15:33 +1

Bordea va fi un ...rahat pe bat! Cine tine batul si cine linge rahatul...ramane de vazut in perioada urmatoare! Vasilca stie! Pentru nestiutori, ,,Vasilca\'\' este un obicei/colind po******r care are in centru atentiei, precum un steag, capul (capatzana) de porc! Ce mai conteaza inca un ,,grup de colindatori\'\'!

# Istratie date 5 January 2014 15:52 +10

Pânâ a nu fi fost unsă, cu misie specială, în fruntea Justiției pacostea de Macovei, C.S.M. era un organism cvasianonim și decent întrucât nu se implica în nicio mârșăvie politică. De aceea sinistra urla contra conducerii, din acel timp, a instituției. Odată găsite cozile de topor, după ultimile alegeri ale membrilor C.S.M., s-a pus în mișcare cel mai sinistru dezmăț în privința promovărilor și delegărilor în funcții de conducere la instanțe și parchete. Numai a reușit Băsescu  să distrugă și bruma de credibilitate a sistemului judiciar și să-și potolească, prin *justiția lui independentă,* pofta de sânge advers. Într-o bună zi, se vor lămuri toate!  

# lucid date 5 January 2014 16:56 -1

Ce draq se poate spune bun despre niste unii care, tineri fiind, si-au ales o  meserie care sa aiba ca obiect al muncii infractorii si criminalii. Cah!!!

# Dr.av Vasile Botomei saluta activitatea de alegeri din CSM date 5 January 2014 17:50 -3

Este de asteptat de la noua conducere a CSM sa abordeze in sedintele de Comisii de specialitate implementarea rezultatelor cercetarii din teza de doctorat Botomei Vasile,ridicata pe intranet-ul instantelor din toata tara in materia actelor normative ce fac obiectul instruirii profesiuonale pentru magistrati. De acesta data CSM-ul este in situatia de a lua act de infiintarea unui nou UNBR, publicat pe www.cnaa.rm si www.unbr.info, ca rezultat al cercetarii stiintifice aprobate de cercetatori in drept romani si straini cu incepere din 5-07-2013. A se citi paginile 56-66 din teza si anexele la teza.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 6 January 2014 03:10 -1

pentru Dr.av Vasile Botomei saluta activitatea de alegeri din CSM//saluti si tu pe dracu,nu se putea si fara o limba A TA la adresa coruptilor din csm sa se aleaga danilet!!!!!ce cloaca!!!!!!

# gigi tziganu date 5 January 2014 22:48 +3

Pai, conform chiar continutului articolului, traiasca Securitatea, care nu a murit!

# TITULESCU date 6 January 2014 01:14 0

C.S.M-ul trebuie desfiintat ,papa banii tarii degeaba . Va rugam nu mai acoperiti ceea ce se intampla in justitia injusta de ani de zile, nu mai pot privi emisiuni cu oameni nevinovati sau usor vinovati aruncati in puscarie cu ani grei dati asa dupa unul plac de acesti indivizi carora nimeni nu doresde sa le publice inregistrarile din momentele anterioare concursului de intrare in magistratura.Orice om poate ajunge in inchisoare nevinovat deoarece asta nu e justitie,voi ,parintii vostrii ,copiii vostri ,eu ,oricine,situatia e una dramatica spuneti deschis si serios aceste lucruri deoarece iar suntem ia anii \'50. Sumtem asasinati in Romania,pardon judecati daca ii stam unui securist reload in cale sau cuiva din familia sau anturajul lui.ROMANIA ARE NEVOIE DE JUSTITIE SI DE INSTITUTII ,NU DE PERSOANE ANGAJATE PE PILE LA STAT ,S.U.A. CHIAR NU STI ACESTE LUCRURI ??????????????

# silvie date 6 January 2014 08:33 -1

Oameni buni, sa ne distram cu parashuta CCR-CEDO MOTOK JULIEEE. :P :P :P :P :P Astazi, din amorurile PURIEI MOTOKKKKUTAA  http://www.cancan.ro/actualitate/sexy-judecatoarea-iulia-motoc-romantica-incurabila-uite-ce-o-da-de-gol.html

# JURYST-ptr. GOE date 6 January 2014 09:17 +1

MUSCALU este de fel din CORNESTI-DAMBOVITA de unde este si GIGI DUMITRACHE fostul SRI-st/SECURIST.

# Salvamar date 6 January 2014 11:07 0

Cele tri proiecte sun atat de anoste si penibile, incat par insailari ale unor studenti in primul an la drept. Astia vor sa asigure managementul justitiei? Vai de mama lor, dar vai si de noi care trebuie uneori sa apelam la justitie. Din cele trei \"proiecte\" am retinut o singura idee, a domnului Muscalu \"Transparenţa trebuie să pornească de la premisa că, atât preşedintele cât şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi fiecare membru în parte, trebuie să transmită în spaţiul public hotărârile sau deciziile Plenului sau Secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii şi nu opinii personale, în contradicţie cu cele asumate în cadrul activităţii Consiliului. \" Deci ,mebri CSM stiau ca Ghica si Haineala au avut ca presedinti ai CSM un comportament inadecvat, dar au fost pasivi. Acest citat din \"proiectul\" Muscalu este o recunoastere a ceea ce noi spuneam de mult. Eu am o nedumerire - de ce orice putere in stat poate fi criticata, numai justitia este intangibila?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva