30 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASTA AR FI DECLARATIE DE RAZBOI IMPOTRIVA MAGISTRATILOR – Guvernul ar fi luat in calcul declansarea unui conflict juridic de natura constitutionala in problema platii drepturilor salariale restante catre judecatori si procurori, stabilite prin hotarari judecatoresti. Scenariul a fost discutat de sefii ICCJ, CSM si ai curtilor de apel cu ministra Justitiei Alina Gorghiu (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 October 2023 15:25
Vizualizari: 10675

Guvernul Romaniei ar lua in calcul declansarea unui conflict juridic de natura constitutionala in problema platii drepturilor salariale restante obtinute de magistrati prin hotarari judecatoresti definitive. Cu alte cuvinte, pentru a nu fi puse in aplicare hotararile instantelor in ceea ce priveste drepturile cuvenite judecatorilor, procurorilor si personalului din instante si parchete.


 

Informatia apare in minuta intalnirii pe care presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu, a avut-o, in 6 septembrie 2023, cu sefii curtilor de apel, cu presedintele CSM, Daniel Gradinaru, si cu ministra Justitiei, Alina Gorghiu (foto). Conform minutei, una dintre temele abordate a privit aspecte referitoare la punerea in executare a hotararilor judecatoresti pronuntate in materia salarizarii personalului instantelor judecatoresti si impactul bugetar. In acest context, in discutie au fost aduse si informatiile vehiculate cu privire la intentia Guvernului de a declansa un conflict juridic de natura constitutionala cu privire la aceste aspecte” (vezi facsimil). De unde intelegem ca in magistratura au circulat informatii si temeri despre un posibil conflict juridic de natura constitutionala prin care Executivul sa incerce sa blocheze plata salariilor restante catre judecatori si procurori, chiar daca plata restantelor a fost stabilita prin hotarari judecatoresti. Or, nerespectarea hotararilor judecatoresti este de nepermis intr-un stat de drept.

Din pacate, in minuta nu se precizeaza care a fost raspunsul ministrei Justitiei Alina Gorghiu, daca aceasta a confirmat sau nu posibila intentie a Guvernului de a declansa un conflict juridic de natura constitutionala pe tema platii salariilor restante ale magistrratilor.


Iata pasajul din minuta intalnirii de la ICCJ privind o posibila intentie a Guvernului de a declansa un conflict juridic de natura constitutionala (minuta integrala este atasata la finalul articolului):


“In prima parte a intalnirii, doamna Alina-Stefania Gorghiu, ministrul justitiei, a prezentat date cu privire la initiativele si procedurile legislative in domeniul salarizarii si pensiei de serviciu a magistratilor, precum si cu privire la pozitia Guvernului si a Ministerului Justitiei in contextul preocuparilor puterii legislative si executive in domeniile mentionate.

In cadrul discutiilor, au fost abordate urmatoarele chestiuni de interes:

- dificultatile si vulnerabilitatile cu care se confrunta instantele judecatoresti in ceea ce priveste schemele de personal reduse, recrutarea initiala, volumul de munca, normarea muncii, conditiile de munca;

- rectificarea bugetului de stat pe anul 2023 in ceea ce priveste bugetul instantelor;

- instabilitatea si imprevizibilitatea cadrului legislativ in materia salarizarii personalului instantelor judecatoresti si a pensiei de serviciu a magistratilor;

- aspecte referitoare la punerea in executare a hotararilor judecatoresti pronuntate in materia salarizarii personalului instantelor judecatoresti, impactul bugetar si informatiile vehiculate cu privire la intentia Guvernului de a declansa un conflict juridic de natura constitutionala cu privire la aceste aspecte;

- vulnerabilitatile rezultate in urma discutiilor cu reprezentantii Uniunii Europene in cadrul mecanismului european privind statul de drept (durata litigiilor in materia contenciosului administrativ si fiscal si in materia litigiilor cu profesionistii; practica judiciara neunitara);

- durata procedurilor judiciare si mecanisme de reducere a duratei de solutionare a cauzelor.

In urma discutiilor purtate intre participantii la intalnire, ministrul justitiei a afirmat ca sustine propunerea de promovare a unei legi de salarizare a personalului din sistemul judiciar, distincta de legea salarizarii personalului platit din fonduri publice. Pentru sustinerea acestei initiative, urmeaza ca Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, dupa consultarea curtilor de apel, sa transmita ministrului justitiei argumentatia care fundeamenteaza promovarea actului normativ in discutie”.

 



Nota Ministerului de Finante


Trebuie amintit ca problema salariilor restante ale magistratilor a fost semnalata prima data intr-o “Nota de informare privind executarea silita a Ministerului Finantelor in baza hotararilor judecatoresti definitive, prin care au fost acordate drepturi salariale magistratilor si personalului auxiliar din sistemul judiciar”. O Nota trimisa de Ministerul Finantelor la Guvern, in care se acuza un asa zis “fenomen litigios fara precedent” prin care magistratii obtin in instante hotarari definitive de recalculare a drepturilor salariale care li se cuvin conform legii, fenomen “agravat” si de masurile administrative dispuse de CSM prin care s-a realizat o “noua (consistenta) majorare” a salariilor din justitie, Nota in care se sustinea ca “toate aceste pretentii de natura pecuniara formulate de magistrati in contradictoriu cu Statul roman sunt de natura sa accentueze discrepantele din sectorul public” (click aici pentru a citi).

Dupa aparitia Notei, Consiliul Superior al Magistraturii a demontat intreaga constructie a Ministerului de Finante, explicand ca datele referitoare la pretinsul “fenomen litigios fara precedent” nu au nicio acoperire in realitate. In acest sens, CSM a aratat ca pe rolul instantelor s-a inregistrat un numar incomparabil mai mare de litigii privind drepturile salariale promovate de alte categorii profesionale decat cea din Justitie. Concret, din 2008 si pana in prezent pe rolul instantelor au fost inregistrate 888.744 de cauze avand ca obiect drepturi salariale. Dintre acestea, doar 33.423 de actiuni au venit din partea personalului din sistemul judiciar (judecatori, procurori, magistrati-asistenti, personal asimilat, personal auxiliar si conex etc.), iar alte 855.321 au fost introduse de alte categorii profesionale. Ceea ce inseamna ca actiunile categoriilor din sistemul judiciar privind drepturile salariale reprezinta doar 3,76% din totalul cererilor inregistrate in instante cu un asemenea obiect (click aici pentru a citi).


In plus, trebuie sa amintim ca intr-un draft al unei “Ordonante de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea/regionalizarea serviciilor publice, disciplina economico financiara, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative” (aparut in spatiul public insa neasumat oficial), Executivul propunea ca drepturile salariale castigate in instante prin hotarari judecatoresti definitive sau prin acte administrative ale ordonatorilor de credite sa nu mai fie platite in acest an, ci incepand cu 2024. Intre timp, s-a renuntat la ideea adoptarii unei Ordonante, iar proiectul de lege pe care Guvernul si-a asumat recent propunerea nu mai contine prevederea referitoare la amanarea platii drepturilor salariale restante catre magistrati.

Toate aceste aspecte, de la discutiile de la ICCJ, pana la nota Ministerului de Finante si apoi draftul Ordonantei de Urgenta reprezinta insa indicii ca la nivelul Guvernului ar putea exista o problema privind plata drepturilor salariale restante catre magistrati, chiar daca acestea sunt obtinute prin hotarari judecatoresti.


Prezentam integral minuta intalnirii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie:

 


Comentarii

# revoltator date 2 October 2023 15:14 -14

Daca magistratilor nu li se va respecta hotararea judecatoreasca obtinuta, la fel ca oricarui cetatean, in mod sigur CEDO va condamna statul roman la daune interese suplimentare pe care tot cetatenii din taxele lor le vor suporta. Asemenea idei discriminatorii numai comunistii mai aveau, in cea mai neagra perioada a comunismului, nu chiar tot timpul.

# maxtor date 2 October 2023 18:56 0

Inegalabila Alina GORGHIU, despre... încălcarea Constituției: "Din când în când, e permis în politică să mai faci și artificii,

# Prometheus date 2 October 2023 19:40 -16

Asta doar dovedește ca magistrații au mari lacune in privința a ceea ce înseamnă statul de drept. In statul de drept exista separarea puterilor in stat, si cele 3 puteri in stat sunt echilibrate in mod egal. Statul de drept nu e dictatura judecătorilor. Executivul este singurul abilitat sa puna in practica hotărârile judecătorești, si executivul nu e un robot. Executivul poate oricând sa spună "hotărârea asta nu o aplic, si nu ai ce să-mi faci". La fel cum executivul poate spune si legislativului " legea asta nu o aplic, si nu ai ce sa-mi faci". La noi derbedeii ăștia nu stiu decât dictatura si sa ajungă în vârful mușuroiului sa fie ei dictatori supremi incontestabili de pulime. Surpriza! Ulciorul tocmai n-a mai ținut la apa.

# nuibai date 2 October 2023 20:21 +3

Amice...

# Cristina Lapusan date 2 October 2023 20:55 0

Vai domnuu Prometheus, va rog mult de tot, nu mergeti la vot. Ati inteles exact pe dos separatia puterilor in stat, aceasta separatie poate fi explicata exact invers de cum ati expus-o. Ce spuneti dv. e anarhie... Va rog mult, nu mergeti la vot

# ?????? date 2 October 2023 22:25 -1

& Dacă un guvern cu restanțe este un guvern care nu este bine pregătit , deci nu este de la ''România Educată'' , ?

# ?????? date 3 October 2023 07:31 +9

& Deci, economia românească probabil că funcționează în măsura în care își permite să cumpere avioane de la americani, pentru apărare, ?

# Condusi de PNL date 3 October 2023 08:45 -1

Ne meritam soarta cu asa conducere liberala , in Romania totul este posibil dupa cum se vede mai sus, conducerea acestei tari loveste in toate sistemele inclusiv in cel juridic. Toti magistratii ar trebui sa intre in greva de azi si sa inchida toate usile si sa mearga toata mizeria la parlamanent sa se blocheze tot sistemul si poate asa se vor invata minte pana vor fi schimbati la urmatoarele alegeri.

# un cetatean date 3 October 2023 12:52 -20

Mai Prometheus se vede ca habar nu ai de statul de drept.Te contrazici singur ,in ce stat de pe planeta ai vazut tu ca executivul poate sa puna in executare o hotarare judecatoreasca si alta nu.Tu ce studii ai? nu esti si tu cu scoala la apelul de seara ca si altii?Puneti mana pe carte si cititi, nu ati citit nici deciziile CCR , pe care ori nu le intelegeti,ori sunteti analfabeti functinal.Nici comunistii nu-si permiteau asa ceva. Hotararea se da ,,In numele Legii ,,ai stiut?

# jUSTie date 3 October 2023 19:17 +48

Potrivit Constitutiei, politica fiscala (salarizarea intra aici) este exclusiv atributul puterii executive. Textul constitutional este clar. Intrebarea legata de hotararile judecatoresti discutate este in ce masura interpretarea data de instante este de fapt o modificare sau completare a actului normativ invocat in cauza dedusa judecatii? Adica o “interventie” legislativa mascata. Si, dupa atatia ani de actiuni cu acest obiect, poate ca CCR ar putea spune care este limita puterii judecatoresti, cu atat mai mult cu cat, pe situatii de fapt si normative identice, solutiile au fost diferite (pe persoana). Sa nu uitam si de art 65 din Legea 24/2000 - Intervenţiile legislative pentru clarificarea sensului unor norme legale se realizează printr-un act normativ interpretativ de acelaşi nivel cu actul vizat, prin dispoziţii interpretative cuprinse într-un nou act normativ sau prin modificarea dispoziţiei al carei sens trebuie clarificat. Sa se clarifice prin urmare …

# Lorenzo de Medici date 4 October 2023 13:07 +17

#JUSTIe, în mare, pertinent punctul de vdere. Aș avea totuși o mică observație. Nu este vorba de politica fiscală a statului aici sau nu numai. Este vorba de politica salarială a statului în raport cu proprii angajați. Că, le place sau nu, și magistrații sunt slujbași ai statului. De aia, în Legea 153/2017 avem familia ocupațională de funcții bugetare Justiție. Or, da, salarizarea/indemnizarea în sistemul public se stabilește exclusiv prin lege, de către Guvern, care inițiază proiectul de lege și de către Parlament, care-l adoptă. Așa fiind, dacă drepturile salariale ale magistraților, recunoscute prin hotărâri judecătorești, sunt în acord cu legea, interpretată corect, nu pro causa, atunci totul e în regulă, dacă nu, nu. Alta este situația când prin acte administrative (vezi deplafonările recente) ale Autorității Judecătorești se acordă drepturi neprevăzute de lege sau contrare legii. Acolo, după caz, este fie de contecios administrativ, fie conflict juridic de natură constituțională.

# Funny date 4 October 2023 23:45 +2

@Lorenzo di Medici: deplafonarile recente s-au facut in contextul in care, la data elaborarii legii 153/2017, in 2017, magistratii aveau salariile mai mari decat cele prevazute de lege pt 2022. Doar ca ordonatorii de credite o tineau langa ca nu-i asa. Calculau salariile la VRS=305 in loc de VRS =605. Vrs=605 a fost stabilit de legiuitor in 2016, numai ca n-a vrut sa-l dea intregii familii ocupationale, ci numai catorva acoliti, ceea ce nu merge intr-un stat de drept... ghinion. Asa ca nu magistratii sunt de vina, ci executivul si lrgiuitorul care, in continuu, dau legi cu dedicatie...si discriminatorii.

# Profetie date 5 October 2023 19:34 +2

Daca nu intervine Curtea Constitutionala nu se vor opri niciodata procesele. Daca nici plafonul prevazut de legea 153 nu era clar, sa dea alta lege in care sa scrie mai clar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.04.2024 – Fost sef din DNA, eliberat din functie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva