22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BASESCU CONTRAT - Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, ii da replica Presedintelui Traian Basescu pe problema art.140 din Noul Cod de procedura penala: "Vechiul Cod era stalinist. Noul Cod este bun...Eu imi asum intreg codul. Fara negociere, legile nu trec, dar art.140 nu a fost negociat". Traian Basescu l-a etichetat pe Predoiu: "Nu a fost un ministru al Justitiei corect”

Scris de: E.D. | pdf | print

31 January 2014 11:30
Vizualizari: 4847

Intrarea in vigoare a noilor Coduri penal si de procedura penala a reprezentat prilejul ideal de noi meciuri de ping-pong intre politicieni. De aceasta data, jucatorii au fost Traian Basescu si fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, acelasi pe care ani la rand Presedintele l-a tinut in brate si l-a laudat necontentenit, si tot acelasi pe care astazi nu rateaza ocazia sa il ponegreasca. De aproape un an de zile, mai exact de cand a inceput sa circule informatia ca Predoiu, “facatorul” Noului Cod penal si Noului Cod de procedura penala, intentioneaza sa candideze pentru functia de presedinte din partea PDL, Traian Basescu si-a schimbat radical atitudinea fata de acesta si mai ca l-a transformat in persona non grata.


Cel mai recent meci dintre cei doi s-a tinut pe baza Noilor Coduri, mai exact pe problema interceptarilor prevazuta in Noul Cod si pe art. 140 din Noul Cod de procedura penala. In urma cu doar o zi, in data de 30 decembrie 2014, Presedintele Basescu a iesit public pentru a vorbi despre problema pe care o reprezinta pastrarea art. 140 din CPP in actuala forma din Noul Cod, ocazie cu care a afirmat ca motivul pentru care nu il sustine pe facatorul celor doua Coduri este pentru ca si-a dat seama ca nu a fost un ministru al Justitiei corect: “El a negociat cu toata lumea in Parlament cum sa arate Codul de Procedura Penala, iar cand am inteles acest lucru, mi-am dat seama ca nu a fost un ministru al Justitiei corect”.

Catalin Predoiu: “Articolul 140 nu a fost negociat”

La scurt timp dupa aceasta afirmatie, a venit si replica din partea fostului ministru al Justitiei, Catalin Predoiu: “Codurile sunt bune pentru Romania. Au fost elaborate de catre procurori si judecatori. Ele trebuie amanate pentru ca Ponta a pierdut doi ani si n-a pregatit sistemul. Eu imi asum intreg codul. Fara negociere, legile nu trec, dar art.140 nu a fost negociat”.

Aceasta precizare a fost facuta evident cu scopul de a-l contrazice pe Presedinte, si de a-si exprima totodata pozitia in ceea ce priveste art.140 din NCPP. Mai mult, la cateva ore dupa declaratia de la Cotroceni a Presedintelui Traian Basescu, Catalin Predoiu a publicat pe site-ul sau un articol legat, bineinteles, de problema cea mai arzatoare din Codul de procedura penala, interceptarile. In cuprinsul materialului publicat de Predoiu sunt enuntate situatiile si modalitatile prin care se apeleaza la proba interceptarii si momentul cand aceasta poate fi folosita.

Prezentam in continuare precizarile facute de fostul ministru Catalin Predoiu, in mandatul caruia au luat nastere si cele doua noi coduri:

"Am observat ca se discuta aprins pe marginea problemei interceptarilor din noul cod. Atasez o explicatie in cateva randuri:

Problema obligativitatii pornirii cercetarii penale in personam, cand ai o persoana reclamata ca a savarsit o infractiune, corespunde unui principiu din codul vechi: cercetarea in rem are loc doar atunci cand nu se cunosc prezumtivii vinovati. Repet, acest principiu e in codul vechi in vigoare inca, pana la 1 februarie. In baza lui, proba interceptarii se uza in faza actelor premergatoare, pregatitoare.

Noul cod abandoneaza acest principiu si afirma ca in toate cazurile in care se savarsesc fapte se declanseaza automat cercetarea in rem. In aceasta faza se culeg probe ca si in faza de acum a actelor premergatoare, inclusiv proba interceptarii. Dupa ce ai cules aceste probe, inclusiv interceptarea si tragi concluzia ca fapta s-a savarsit si X e suspectul, incepi urmarirea penala si anunti suspectul. La acest moment insa ai deja indiciile temeinice ca X a savarsit infractiunea, inclusiv pentru ca acest lucru rezulta si din interceptari facute in faza cercetarii in rem.

Schimbandu-se principiul, firesc ca faza actelor premergatoare actuala a disparut din noul cod, fiind inutila.

Aceasta faza e absorbita in cercetarea in rem, asa cum este ea definita in noul cod.

Disparand actualul principiu, au disparut si consecintele lui, care spun ca un judecator daca observa interceptari in faza in rem ar putea anula urmarirea penala, pe motiv ca a fost interceptata persoana desi nu s-a pornit cu o cercet in personam! Asa ceva nu se poate intampla, pentru ca noul cod permite proba interceptarii persoanei chiar in faza in rem.

In alte cuvinte, faza cercetarii in personam porneste dupa epuizarea primei faze, cercetarea in rem, si vizeaza acele probe specifice acestei faze. Dar indiciile temeinice sunt deja stabilite si au fost stabilite inclusiv pe baza interceptarii din faza in rem. Asa este si in alte sisteme de drept europene".

Catalin Predoiu: "Codurile au fost adoptate prin consens politic"

De altfel, nu a fost singura precizare pe care a facut-o Predoiu in cursul zilei de joi, 30 ianuarie 2014, fata de problema Noilor Coduri. Fostul ministru a declarat ca atat NCP si NCPP au fost adoptate in 2009-2010 prin consens politic dar si judiciar, in baza solutiilor propuse de specialisti ai sistemului judiciar, precum reprezentati ai DNA sau ICCJ. De altfel, pentru a fi evitate astfel de "meciuri" intre politicieni, Predoiu i-a recomandat premierului Victor Ponta sa sprijine propunerile formulate de specialistii sistemului judiciar: "Codurile penale, in ansamblul lor, sunt bune. Sunt bune din punct de vedere tehnic, sunt coduri bune pentru romani, sunt coduri europene. Daca institutiile cu atributii in justitie, respectiv Inalta Curte, Directia Nationala Anticoruptie, vor sa le faca si mai bune, daca au propuneri de imbunatatire, atunci cu atat mai bine. Se poate face acest lucru pe baza pozitiei Consiliului Superior al Magistraturii, printr-o Ordonanta de Urgenta promovata de guvern. Codurile au fost adoptate prin consens politic. A existat o larga majoritate pentru votarea lor in Parlament. Au existat comisii pe cele doua tipuri de Coduri, civil si penal, conduse nu numai de catre parlamentari de la putere din acel moment ci si de catre parlamentari din opozitie, actualul premier, Victor Ponta, fiind presedintele subcomisiei de drept penal pentru elaborarea lor. Tocmai pentru ca a fost vorba de un consens in sistemul judiciar si in sistemul politic, a fost foarte usor de construit un consens intre Bucuresti si Bruxelles pentru adoptarea acestor Coduri”.

Catalin Predoiu: "Vechiul Cod era stalinist. Noul Cod este bun"

Vorbind tot despre NCP si NCPP, invitat la o emisiune la Realitatea Tv, Catalin Predoiu a mai declarat: "Vechiul Cod era stalinist. Noul Cod este bun. Are imperfectiuni care trebuie rezolvate. Daca se vrea, se poate. Acest act este complex si necesita revizuiri. Asa se intampla peste tot in lume. Noile Coduri au fost elaborate la standarde europene, fiind cerute de Comisia Europeana si sustinute de responsabili politici si judiciari. Ele au fost redactate de o echipa din care au facut parte procurori, judecatori, profesori universitari - specialisti de marca din domeniu. Au lucrat la ele poate peste 100 de persoane. Era firesc ca toti specialistii din sistemul judiciar sa vina cu propuneri in toti acesti ani pentru a aduce imbunatatiri legilor. Noile coduri erau necesare pentru reforma. Modificarile cerute de DNA si ICCJ se pot face. Tehnic este posibil, chiar acum pentru ca Ministerul Justitiei are actul pregatit."

Comentarii

# avocat traditional date 31 January 2014 20:29 +1

Nu inteleg de ce vechiu cod(ambele) era stalinist.Prin pedepse era dar sa nu uitam ca vechiul cod(din 1968)avea cam aceleasi -pedepse mici ca si acesta de maine.Procedura veche,in schimb,mi se parea mai acceptabila.De exemplu:in art.6 al 3 din vechiul cod de procedura se prevedea obligativitatea aducerii de indata la cunostinta invinuitului fapta pentru care este cercetat.Conform art91/1 cpr.p interceptrile etc.se puteau face numai in cursul urmaririi penale.Conform art.228 c.pr.penala urmarirea penala incepea odata cu inceperea urmaririi penale.deci,in faza actelor premergatoare nu se puteau face interceptari(legal,pentru ca pana acum ele se faceau).In codul de maine se poate incepe urmarirea penala,si conform art.305 al 3 cand din probe rezulta ca fapta pentru care s-a inceput urmarirera penala a fost savarsita,apare suspectul.Conform art.307 suspectului i se comunica fapta pentru care este cercetat.(si nu de indata).Pana aici, vedeti cate se pot face conform art.306.Asa ca?

# dana.georgescu date 1 February 2014 17:52 0

Mai corect,un cod desuet si ,pe alocuri in distonanta cu jurisprudena CEDO ! Noul cod prevede expres in art 140 ca supravegherea tehnica-incl interceptarile...-se poate dispune IN CURSUL urmaririi penale ,stabilind si durata acestei masuri Faza numita- acte premergatoare a fost eliminata din oul cod ,conform unei dec a CC din 2009 si a unei hot CEDO=cauza Dumitru/RO din 2007 !Articolele care au generat discutii in spatiul public privesc art 305 al 3 si 4 din cod ,care NU AU EXISTAT IN CODUL INITIAL DIN 2010. Acest cod a fost modificat prin Lg de punere in aplicare a codului de proced penala ,lg initiata de MJ- Mona Pivniceru,fiind promovata de Guv Ponta ,trimisa in Parlam RO in 18 dec 2012 si votata in vara 2013 ,devenita lg 255/2013 ! Presedintele isi poate reprosa eventual neobservarea acestor texte cand a promulgat lg 255/2013 ,fiindca aici apar modif /complet la cod ,iar nu in lg 135/2010 -CPP La noi insa toate probl serioase se transfoma in argum pt lupta politica scirboasa!

# cel mai bun ministru justitie dupa \'90 : PREDOIU date 2 February 2014 22:06 +1

evident ca fiecare se pricepe la ceva, indiferent ce marca, numai inainte stiai totul si te chema pcr

# ADEVARUL date 31 January 2014 21:02 +2

CUM ADICA CODURILE AU FOST ELABORATE DE PROCUROSRI SI JUDECATORI,IN ROMANIA NU EXISTA SE PARATIA PUTERILOR IN STAT-A DA NU EXISTA,PRIN VOCEA POLITICIENILOR PAPAGALI SI MARIONETE EI CONDUC DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE ROMANIA,DEOCAMDATA DEZASTRUOS SI EXCLUSIV IN FAVOAREA LOR.NU TU ECONOMIE,NU TU CIVILIZATIE,DOAR O  MAFIE GENERALIZATA,CE SCARBE SUNTETI,GENII FARA PORTOFOLII,CAND O SA INCETATI SA VA MAI FOLOSITI CUNOSTINTELE PENTRU A FACE RAU?

# avocat BB 52-ptr. av. TRADITIONAL date 1 February 2014 14:32 0

TUUUUUUUUU ar trebuii sa taci cu nemernici tai \"TRADITIONALI\" care incalcati in mod flagrant drepturile omului, mai rau ca pe timpul comunistilor. Ma refer la plangerile impotiva colegilor de la BOTA care le-ati formultat si nu s-au confirmat iar ptr. voi nu s-au autosesizat procurorii ptr, denunt calomnios dar sper sa o faca acesti magistrati mai tarziu decat niciodata.

# avocat traditional date 4 February 2014 20:43 0

Ce vorbesti,frate?Una zic eu si alta intelegi tu.Ce are codul cu noi,traditionalii?Si vezi ca se zice plangerile pe care le-ati formulat.Ai dat donatia de ,,avocat,, in dorul lelii.Asa ca nu te mai semna avocat.

# Lolo date 1 February 2014 14:52 +1

Tocmai Predoiu si-a gasit sa vorbeasca despre stalinism ?! Acestui ginerica al lui Zamfirescu, marele devalizator al Bancii Internationale a Religiilor, care a reusit si \"performanta\" de a face din nobila profesie de avocat o casta mafiota, ar trebui sa-i fie rusine sa vorbeasca despre democratie.

# Baryl date 2 February 2014 17:47 +1

Daca vechiul cod era stalinist,ma nea predoiu, sa intelegem ce ne-ti judecat dupa legi staliniste pana la modificarea noului cod penal ? Ce inseamna asta ca si tu ai fost un  stalinist pe timpul cand conduceai sistemul de justitie. pai cine te-a pus nu basescu ? si el e stalinist nu ? Bravo vou stalinistilor ca ne mai conduceti si azi dupa legea voastra.

# DUHOVNICUL date 3 February 2014 11:18 0

Domnul ministru Predoiu ar trebui sa fie mandru de titlul de campion la neconstitutionale!!! De ce? Pai, cine le-a avizat cat timp era ministru? Ca dor n-o fi vinovati cei pe care-i punea sa semneze in locul lui, desi era in capitala?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva