22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BONUS PENTRU BECALI – Iata de ce a primit Gigi Becali un spor de pedeapsa de 6 luni. Judecatorul Constantin Marino Marin de la Tribunalul Bucuresti: “Este suficient pentru a se atinge scopul educativ si preventiv al pedepsei, acesta impunandu-se in raport de perseverenta infractionala a petentului si perioada lunga de timp in care acesta si-a desfasurat activitatile ilicite”. Procurorii au cerut un spor de 1 an (Sentinta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 July 2013 13:49
Vizualizari: 4518

 

Judecatorul Constantin Marino Marin (foto) de la Tribunalul Bucuresti, care in 27 iunie 2013 a judecat cererea lui Gigi Becali de contopire a pedepselor, a considerat ca un spor de 6 luni este suficient pentru ca scopul educativ si preventiv sa fie atins. In acelasi timp, judecatorul a explicat in sentinta nr. 539 din 27 iunie 2013 ca in cazul in care nu s-ar aplica un spor de pedeapsa s-ar crea impresia de impunitate pentru Becali. O asemenea situatie ar fi practic un indemn la savarsirea a cat mai multe infractiuni:


In baza art.36 alin.2, art. 34 lit.b si art.35 alin.3 C.pen., tribunalul va contopi pedepsele anterior repuse in individualitatea lor si va da spre executare pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare, pe care o va spori cu 6 luni inchisoare, astfel ca petentul are de executat in final pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 64 alin.1 lit.a si b Cod penal, pe o durata de 5 ani dupa executarea pedepsei inchisorii.

Referitor la sporul aplicat de 6 luni, tribunalul considera ca este suficient pentru a se atinge scopul educativ si preventiv al pedepsei, acesta impunandu-se in raport de perseverenta infractionala a petentului si perioada lunga de timp in care acesta si-a desfasurat activitatile ilicite.

Totodata, in situatia in care nu s-ar aplica un spor cu ocazia contopirii pedepselor, s-ar crea impresia de impunitate pentru condamnat, ceea ce va constitui un indemn la savarsirea a cat mai multe infractiuni, in viitor, dupa ce a savarsit o fapta prevazuta de legea penala.

Tribunalul are in vedere de asemenea, in ce priveste sporul de pedeapsa de 6 luni, faptul ca pentru infractiunile cele mai grave, respectiv cele prevazute de art.189 alin.2 C.p. ca petentul a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare fata de care s-a dispus suspendarea executarii sub supraveghere si cu aplicarea circumstantelor atenuante prev. de art.74 alin.2 rap, sa art.76 alin.1 lit.b C.p”.

Procurorul DNA Cristian Anghel: “Aplicarea unui spor de pedeapsa este necesar si justificat pentru a realiza dezideratul politicii penale a Statului roman, pentru a intari scopul pedepsei si pentru a se asigura in mod efectiv si real executarea unei pedepse, care sa fie proportionala, justa si corespunzatoare gradului de pericol ridicat al faptelor comise de catre petentul-condamnat”

De partea cealalta, procurorul DNA Cristian Anghel a cerut aplicarea unui spor de pedeapsa de 1 an. Procurorul a explicat ca activitatea infractionala a lui Gigi Becali este ampla si priveste o “multime din valorile legale protejate prin incriminarile codului penal”. De asemenea, reprezentantul DNA a invocat si gradul ridicat de pericol social al faptelor lui Becali, precum si personalitatea negativa a latifundiarului:

In alta ordine de idei, arata ca este justificat si se impune acordarea unui spor de pedeapsa, fata de elementele obiective ce rezulta din analiza dosarului dedus judecatii.

Subliniaza faptul ca Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala este prima instanta de judecata care analizeaza intreaga activitate infractionala a petentului-condamnat B.G., printr-o singura hotarare judecatoreasca, in care sunt reunite toate faptele si pedepsele aplicate pentru savarsirea cu vinovatie a lor, iar acest lucru este fundamental pentru ca, de fiecare data in celelalte dosare, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au analizat faptele din acele dosare, in trei randuri, de trei instante diferite si au aplicat pedepse care sunt circumscrise analizei exclusive a faptelor din acest dosar.

In atare situatie, in aceasta cerere de contopire a pedepselor formulata de catre petentul-condamnat, instanta are posibilitatea de a analiza intreaga activitate infractionala si de a constata in ce masura la pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare se impune aplicarea sau nu a unui spor de pedeapsa.

Solicita instantei sa retina ca aplicarea unui spor de pedeapsa este necesar si justificat pentru a realiza dezideratul politicii penale a Statului roman, pentru a intari scopul pedepsei si pentru a se asigura in mod efectiv si real executarea unei pedepse, care sa fie proportionala, justa si corespunzatoare gradului de pericol ridicat al faptelor comise de catre petentul-condamnat.

In alta ordine de idei, solicita instantei sa fie avuta in vedere, pe de o parte, pluralitatea de infractiuni (sapte infractiuni pentru care petentul a fost condamnat definitiv), faptul ca una dintre infractiuni este comisa in modalitatea agravata a infractiunii continuate (abuzul in serviciu, fiind retinute doua acte materiale in schimbul de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale), iar, pe de alta parte, obiectul juridic diferit al faptelor deduse judecatii, proteguit de legiuitor prin incriminarea acestora, imprejurare care denota gradul ridicat de pericol social al faptelor si al personalitatii negative a condamnatului in perceptia pe care acesta o are cu privire la valorile morale si legale proteguite de legiuitor.

Astfel, arata ca instanta urmeaza sa analizeze si sa fie identificate infractiunile cele mai grave incriminate de codul penal, si anume infractiuni contra libertatii persoanei, ca atribut esential intr-un stat de drept (fiind vorba despre trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal), o infractiune de serviciu, in modalitatea complicitatii (care demonstreaza pericolul social al inculpatului), infractiuni de coruptie (doua) si o infractiune de fals, iar, in urma analizarii acestor fapte, sa constate ca inculpatul nu are o anumita orientare catre o singura valoare protejata de legiuitor, ci ca activitatea sa infractionala este ampla si priveste o multime din valorile legale protejate prin incriminarile codului penal.

Subliniaza faptul ca toate infractiunile deduse judecatii sunt comise in participatie penala, nici una dintre aceste infractiuni nu este savarsita de catre petent singur, fiecare dintre aceste infractiuni fiind comisa impreuna cu mai multe persoane, ceea ce denota gradul ridicat de pericol social al acestor fapte si periculozitatea inculpatului.

In ceea ce priveste infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal arata ca aceasta este comisa de inculpat impreuna cu alte cinci persoane, infractiunea de abuz in serviciu este savarsita impreuna cu alte doua persoane, infractiunea de dare mita este comisa impreuna cu alta persoana si infractiunea de fals impreuna cu alte doua persoane.

De asemenea, solicita instantei sa fie avute in vedere circumstantele agravante, care se regasesc in toate infractiunile deduse judecatii, ceea ce demonstreaza ca atentatul, violarea valorilor sociale protejate de legiuitor nu se face cu privire la forma simpla, ci cu privire la formele agravate ale acestora.

Nu in ultimul rand, arata ca se justifica aplicarea unui spor de pedeapsa, in raport de perioada infractionala corespunzatoare faptelor din cele trei dosare solutionate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, intrucat activitatea infractionala s-a desfasurat pe o perioada de 14 ani, din anul 1995 si pana in anul 2009.

De asemenea, solicita instantei sa tina cont de periodicitatea savarsirii faptelor ilicite, avand in vedere ca activitatea ilicita a inceput in anul 1995 si s-a finalizat in anul 2000, a continuat in anul 2006, in anul 2008 si 2009, iar aceasta perioada repetata de comitere a faptelor denota periculozitatea petentului-condamnat, ca fiind o persoana ce sfideaza valorile sociale.

Mai arata ca petentul nu are antecedente penale, executa pedeapsa in regim semideschis, un regim de executare a pedepsei avantajos si favorabil acestuia, iar, in ipoteza executarii a 2/3 din pedeapsa (adica doi ani de inchisoare daca nu i se aplica un spor), petentul poate fi liberat conditionat, motiv pentru care apreciaza ca se impune aplicarea unui spor de pedeapsa, intrucat pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare nu este una efectiva.

In fine, solicita instantei sa fie avuta in vedere practica judiciara in materia contopirii pedepselor, depusa la dosarul cauzei, din care reiese ca in toate hotararile pronuntate de Tribunalul Bucuresti Sectia I Penala, in ultimele sapte luni, s-a aplicat spor de pedeapsa de la doua luni inchisoare la un an si sase luni inchisoare.

Pentru aceste ratiuni, solicita tribunalului sa admita cererea formulata de petentul-condamnat B.G., sa dispuna contopirea pedepselor si sa aplice un spor de pedeapsa de 1 an inchisoare.

* Cititi aici sentinta judecatorului Constantin Marino Marin

Comentarii

# dankh1 date 16 July 2013 16:04 +1

bine explicat de dl procuror....tara asta a ajuns rau datorita afacerilor paguboase derulate de privati cu statul...licitatii publice trucate,schimburi frauduloase,atribuiri directe de contracte,cereri de oferte supraevaluate dezavantajoase pt stat...pe aici se scurg banii tarii...trebuie intarita justitia cu procurori si judecatori buni si fermi...sa nu i influenteze politicienii si oamenii de afaceri corupti care sug k niste capuse de la stat...succes magistrati

# Halca in Falca date 16 July 2013 16:20 +6

Parca si primarul de la Arad facuse un schimb fraudulos, apoi o atribuire directa, insa reprezentantii ICCJ le-au considerat legale. Cand toti vor fi judecati cu aceeasi masura, cand nu vom mai vedea interceptari cu impartirea spagii intre magistrati vom discuta de o justitie dreapta. Pana atunci ...

# dankh1 date 16 July 2013 16:39 -2

faptul ca vedem ca spaga se imparte intre doi magistrati nu inseamna k justitia nu e dreapta...ba dimpotriva...faptul k se da spaga sa treci bacul nu inseamna ca tu ai facut acelasi lucru .daca schimbul lui becali a fost fraudulos nu neaparat al primarului din arad a fost la fel..asa k lasa ma sa ma indoiesc de rationamentul tau

# Falca din Halca date 17 July 2013 15:16 0

Faptul ca unii magistrati iau spaga, unele motivari sunt penibile(gen presupuneri sau probe indirecte), completul de 3 la ICCJ da o sentinta iar la recurs completul de 5 la ICCJ da o sentinta total opusa, inseamna ca justitia e dreapta sau oarba? Nu toti magistratii sunt corupti sau prosti, insa toti fac parte din justitie si o influenteaza.

# unul din lumea cea mare date 16 July 2013 18:06 0

observati !!!!!!!iar sint mai multe comentarii cu unu decit cele postate!!!!!!!! iar au intrat serviciile in servere?????

# unul din lumea cea mare date 16 July 2013 19:27 -1

bai napirci proaste uitati/va intii si verificati inainte sa dati cu rosu,ca si asa v/ati facut de ,,rosu,,,nici macar sa inumarati nu ati invatat?si mai anchetati copii de la bolintineanu.in preambul simt mentionate 8 postari si daca le inumeri sint 7. asa minte de rahat aveti??ce spaga ati dat sa va bage la napirci si vipere????????si voi va laudati ca faceti justitie si nu stiti sa inumarati bai robertelor!!!!!! ce sa ma mai mir si peministru vostru tembebruxelez tot ,,robert(a)/l cheama,,

# unul din lumea cea mare date 16 July 2013 18:16 -1

te lasa mut napircariile napircilor,,Procurorul DNA Cristian Anghel: “Aplicarea unui spor de pedeapsa este necesar si justificat pentru a realiza dezideratul politicii penale a Statului roman, pentru a intari scopul pedepsei si pentru a se asigura in mod efectiv si real executarea unei pedepse, care sa fie proportionala, justa si corespunzatoare gradului de pericol ridicat al faptelor comise de catre petentul-condamnat”bai ardev/ar focul si pentru voi tot asa ceri?la voi gradul de periculozitate sociala este infinita si nu/s suportrul lui jiji.

# unul din lumea cea mare date 16 July 2013 18:20 +1

doamne cit de fals suna!!!!!!!avindu/se in vedere si contextul pe care/l stim bine,,societatea romaneasca vs napircariile napircilor si a viperelor,, doamne !!!!!!!!ce o sa va mai judece lumea in piata!!!!!!!!pentru din astea a avut parte de gloante si ceausescu. bai voi nu aveti decenta si moralitate de nici o,4 bani

# Vlad date 16 July 2013 18:52 +2

Oirucm,Jiji a luat putin pt ce a facut. Imi amintesc ce im zicea un prieten mai demult cum ca in Romania daca furi 1000euro sau un milion tot atat iei. L-am contrazis atunci dar am ajuns la vorbele lui. Si nu e valabil numia pt cazul defata. Si Balasescu a luat numia 5 ani (dupa 3 poate fi liberat conditionat), Maria David a luat 4 ( ceruse si primise 200.000euro si apoi a mai cerut 100.000) iar Costiniu a luat 4 CU SUSPENDARE. Sta acasa si se uita cum altii se duc la puscarie. In acest timp incaseaza o pensie de 15000lei pe luna.

# MITRU date 18 July 2013 18:43 +1

Vlade taica stai bine cu putiinii neuroni ce-ti bantuie prin tartacutza? Dupa cum basesti, sigur NU. Citeste cu o minima atentie justificarea deciziei, poate fi alambicata si placuta pentru putinatatea crerului tau, pentru mintea mea logica este o pura justificare a unui ordin cretin - ce pot face cretinule? asa am fost pregatit din copilarie, asa mi-am desfasurat toata activitatea, asa voi trece in nefiinta. Aceasta motivare a judecatorului seamana cu o scuza aruncata ca sa scape de propria lasitate si lipsa de caracter. Draga Vlad sa dea dumnezeu ca tie sau unei rude apropiate sa ti se aplice o asemenea decizie, urmata de o asemenea motivatie judecatoreasca. Sa vezi ce pumni o sa-ti aplici singur in cap pentru propria-ti prostie. Nu-ti doresc expres acest lucru dar daca insisti fie ca tine!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva