22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAB IL TINE PE ILIE CARABULEA IN AREST – Judecatorii Vasile Bajan, Carmen Veronica Gaina si Niculae Stan au respins cererea patronului Atlassib de a fi cercetat in libertate in dosarul "Carpatica". DNA a solicitat fara succes incarcerarea lui Radu Mustatea, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, urmarit penal in aceeasi cauza

Scris de: E.D. | pdf | print

3 February 2014 18:15
Vizualizari: 5049

Judecatorii Vasile Bajan, Carmen Veronica Gaina si Niculae Stan de la Curtea de Apel Bucuresti au decis luni, 3 februarie 2014, mentinerea in arest a afaceristului Ilie Carabulea (foto stanga), patronul Atlassib, si a lui Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig si membru neexecutiv in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, urmariti penal in dosarul "Carpatica", in care a fost pusa sub invinuire si sotia ministrului Daniel Chitoiu, Laura Chitoiu. Practic, instanta a respins recursurile celor doi impotriva masurii de arestare preventiva luata de Tribunalul Bucuresti. In acelasi timp, CAB a respins si recursul formulat de procurorii DNA impotriva deciziei de cercetare in libertate a lui Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.


La judecarea recursurilor de la Curtea de Apel Bucuresti, formulate de patronul Atalassib, de membrul neexecutiv in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara si de procurorii DNA, avocatul Constantin Duvac, aparatorul afaceristului Ilie Carabulea, a depus inscrisuri medicale emise de o clinica din Viena, din care reiese ca acesta ar avea probleme de sanatate. In timpul procesului, afaceristul a declarat ca se considera nevinovat si ca nu a facut nicio fapta dintre cele care i se imputa. De altfel, Carabulea a negat ca i-ar fi dat mita lui Marian Mirzac, sustinand ca masina, in valoare de 81.000 euro, despre care procurorii spun ca ar fi fost data drept spaga, fusese aprobata de Consiliul de Administratie. Mirzac ar fi avut dreptul la o prima de 9.000 de euro pentru anul 2013, cat a luat la Carapatica Asig : “Nu este o dare de mita, ci de plata unor bunuri la care avea drept. Calculul sumelor s-a facut de contabilitate si aprobat de CA”.

Carabulea a mai afirmat in fata instantei ca “nu poate fi vorba de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, ci este vorba de o asociere comerciala”, explicand ca firma sa s-a asociat cu firma lui Radu Mustatea.

Cu toate acestea, judecatorii Stan, Gaina si Bajan au decis ca omul de afaceri Ilie Carabulea sa ramana in arest.

Nici Marian Mirzac, fost director general al Carpatica Asig si membru neexecutiv in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aparat de avocatul Bogdan Dumitru, nu a beneficiat de clementa din partea judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti, care au decis mentinerea deciziei date de judecatorul Alexandru Raul Nestor de la Tribunalul Bucuresti, care a dipus arestarea preventiva a lui Carabulea si Mirzac si lasarea in stare de libertate a presedintelui Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Radu Mustatea.

De altfel, nici judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti nu au considerat ca Radu Mustatea, reprezentat de avocati Alexandru Chiciu si Simona Oprea, ar trebui sa fie judecat in stare de arest si au decis respingerea recursului procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie.

Judecatorul Alexandru Raul Nestor de la Tribunalul Bucuresti a decis in data de 29 ianuarie 2014, lasarea in stare de libertate a lui Mustatea, dispunand doar masura interdictiei de a parasi tara pentru o perioada de 30 de zile. Magistratul a stabilit, conform incheierii din data de 29 ianuarie, ca nu se impune dispunerea masurii arestarii preventive, "buna desfasurare a procesului penal putand fi atinsa si prin dispunerea unei masuri mai putin intruzive”:

Instanta va avea in vedere aspectele de ordin circumstantial, respectiv prestigiul si pregatirea profesionala, existenta unei legaturi intense cu familia, aspecte care, raportate la gradul de implicare efectiva al inculpatului in ansamblul activitatii infractionale demonstreaza un potential mai redus de potential criminogen al acestuia”. La acea data, judecatorul Nestor a mai retinut ca Mustatea “a adoptat o pozitie cooperanta, recunoscand implicarea in actele pentru care este cercetatat, negand insa caracterul infractional al acestora, sustinand ca prestatiile de care inculpatul Mirzac a beneficiat au acoperire contractuala”.

Prezentam in continuare minuta judecatorului Nestor de la Tribunalul Bucuresti din data de 29 ianuarie 2014 prin care s-a dispus arestarea preventiva a lui Carabulea si Mirzac si judecarea in stare de libertate a lui Mustatea:

"1.Admite in parte propunerea formulata de PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE - Directia Nationala Anticoruptie in dosarul 327/P/2013 in temeiul art.148 lit. f cu referire la art. 143 Cpp rap. la art. 1491 alin. 10 C.pr.pen., dispune luarea masurii arestarii preventive pe o perioada de 29 de zile, incepand cu data de 30.01.2014. pana la data de 27.02.2014 inclusiv fata de inculpatii: CARABULEA ILIE, MIRZAC MARIAN. in baza art. 151 alin. 1 Cpp dispune emiterea mandatelor de arestare preventiva a inculpatilor. Masura dispusa se comunica administratiei locului de detentie si organului de politie in vederea executarii.

2.Respinge ca neintemeiata propunerea de luare a masurii arestarii preventive fata de inculpatul: MUSTATEA RADU in baza art.1491 al.12 Cpp rap.la art.146 al.111 Cpp, dispune luarea masurii obligarii de a nu parasi tara, fata de inculpat pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 30.01.2014 si pana la data de 28.02.2014 inclusiv. in baza art. 1451 Cpp rap. la art. 145 alin. 11 C.pr.pen. obliga pe inculpat ca pe durata masurii obligarii de a nu parasi tara sa respecte urmatoarele obligatii: - sa se prezinte la organele judiciare ori de cate ori este chemat; - sa se prezinte la organele de politie care efectueaza cercetari in cauza conform programului de supraveghere intocmit de acestea; - sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei; - sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o arma. in baza art. 1451 Cpp rap. la art. 145 alin. 12 C.pr.pen. obliga pe inculpat sa nu intre in legatura cu martorii din prezenta cauza precum si cu celelalte persoane cercetate in cauza in calitate de inculpat sau de invinuit in baza art. 1451 Cpp rap. la art.145 alin.22 C.pr.pen. atrage atentia inculpatului ca, in cazul in care incalca cu rea-credinta obligatiile stabilite la alineatul precedent, se va lua fata de acesta masura arestarii preventive. Dispune comunicarea a cate unei copii de pe prezenta incheiere catre persoanele si institutiile prevazute la art. 145 alin. 21 C.pr.pen. in baza art. 192 alin. 3 Cpp cheltuielile judiciare avansate raman in sarcina statului. Cu drept de recurs in termen de 24 de ore de la pronuntare. Cercetata in camera de consiliu astazi 29.01.2014 si pronuntata in sedinta publica, astazi 30.01.2014, ora 01.00."

Procurorii Ioan Amariei si Marian Gherman il acuza pe Carabulea de mita, fals si asociere in vederea savarsirii de infractiuni

Amintim ca afaceristul Ilie Carabulea a fost retinut, marti seara, 28 ianuarie 2014, de procurorii DNA, in dosarul instrumentat de procurorii Ioan Amariei si Marian Gherman in care s-a inceput urmarirea penala si impotriva sotiei ministrului Daniel Chitoiu, Laura Chitoiu. Alaturi de acesta au mai fost retinuti si Marian Mirzac si Radu Mustatea. Cei trei au fost acuzati de procurorii anticoruptie de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Anchetatorii au stabilit ca Ilie Carabulea si Marian Mirzac ar fi reusit, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara fata de Carpatica Asig SA, societate de asigurari detinuta si controlata indirect de patronul Atlassib, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave.

Ilie Carabulea a fost eliberat in octombrie 2012, dupa ce a executat cateva luni de inchisoare in dosarul cunoscut sub numele de “trafic de influenta la Kovesi”. Este vorba despre cazul privind recursul in interesul legii promovat de Laura Codruta Kovesi, in timp ce aceasta era Procuror General al Romaniei, in favoarea firmei Atlassib. Pana acum, Carabulea nu a dorit sa vorbeasca despre ce s-a intamplat. In acest caz, stim ca fostul sef al Parchetului Judecatoriei Sibiu a fost interceptat in timp ce discuta cu tatal Codrutei Kovesi despre cum sa faca pentru ca problemle firmei Atlassib sa ajunga pe masa lui Kovesi.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in intervalul mai – iunie 2013, Carabulea Ilie, Mirzac Marian si Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni; "Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mirzac Marian au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti.

Invinuitul Carabulea Ilie l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea A.S.F. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii A.S.F., ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

Finantatorul gruparii infractionale constituite, Carabulea Ilie, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe Mustatea Radu, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.

Gruparea infractionala sus-mentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul A.S.F.
Concret, in schimbul protectiei oferite societatii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, in luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Mirzac Marian, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in luna august 2013, i-a remis lui Mirzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare.

In schimbul acestor foloase, Mirzac Marian, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritatea sus-mentionata, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul A.S.F. in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari".

Comentarii

# ADEVARUL date 4 February 2014 00:30 +4

DACA ATI AVEA ONOARE CAT UN HOT,MACAR,MEMBRULE CSM,V-ATI DA IMEDIAT DEMISIA,LASAND LOC CELOR CARE TREBUIE SA CONSOLIDEZE JUSTITIA,ESTE SINGURA VOASTRA SANSA DE A RAMANE IN SISTEM,INCERCAND SA REPARATI,UMAR LA UMAR CU COLEGII DV. ROMANIA DEFECTA.ACUM LE PERMITETI EXCROCILOR,SA ZICEM PRIN DISFUNCTIONALITATIILE STUDIATE ALE INSTANTELOR,SA FACA CE DORESC EI,EVIDENT SUNTETI RUSINEA SI MOARTEA ROMANIEI,FIIND DOAR NISTE PSEUDO-JUDECATORI SI NICIDECUM MAGISTRATI ADEVARATI.DACA O SA MAI CONTINUATI,PENTRU VOI POPORUL ROMAN V-A CONCEPE UN MONUMENT AL TIRANIEI,INTR-ATAT SUNTETI DE NOCIVI,PRIN PASIVITATEA VOASTRA-SLUJIND INTERESELE MAFIEI BASISTE-A CAREI EXPONENT SUNTETI,VANDUTILOR,FARA ONOARE SI CONSTIINTA,NU MERITATI SA VORBITI LIMBA ROMANA.

# escrocii isi dau arama pe fata date 6 February 2014 02:53 0

exista oare ceva comun la ilicitul de toate culorile? cam asa  

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva