22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CARACATITA DIN ENERGIE - Hidroelectrica a fost la un pas de a fi prejudiciata cu 39 milioane euro, la nici 6 luni de la iesirea din insolventa. Ioan Mihaila si Eugen Bradean, aflati in prezent in arest, au pus la cale o inginerie care le aducea castiguri de milioane de euro din semnarea unor contracte paguboase pentru societate. Mihaila şi-a asumat rolul de lider al gruparii, iar pentru un vot favorabil promitea 1,4 milioane euro (Rechizitoriul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 November 2013 12:45
Vizualizari: 3674

La nici 6 luni de la data la care Tribunalul Bucuresti a aprobat iesirea din insolventa a SC Hidroelectrica SA, societatea a fost pe punctul de a fi prejudiciata cu aproape 39 de milioane de euro, si asta ca urmare a unor misculatii facute chiar de oameni din Directoratul Hidroelectrica sau din Consiliul de Supraveghere al societatii. Contractele paguboase ar fi fost perfectate cu ajutorul interventiilor lui Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului Romaniei si a lui Eugen Bradean (foto 2), membru in Directoratul SC Hidroelectrica SA si coordonator al Directiei de Marketing Furnizare. Recent insa, procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Ioan Mihaila, sub acuzatia de dare de mita, si a lui Eugen Bradean, acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, ambii in stare de arest preventiv, inca din data de 24 octombrie 2013.


 

Lumeajustitiei.ro va prezinta detalii incendiare din rechizitoriul intocmit de procurorii din cadrul Sectiei I a DNA, condusa pana de curand de procurorul Lucian Papici, iar in prezent de Gheorghe Volintiru, care dovedesc ca in Romania scoaterea din insolventa a unei societati de stat reprezinta doar un prilej de castig ilicit. Si cum niciun lucru bun nu ramane nepedepsit, ne asteptam ca in scurt timp, in cazul in care nu vor fi efectuate periodic verificari la sange in societatile de stat, sa asistam la o noua intrarea in insolventa.

Dupa cum veti putea vedea, iesirea din insolventa a societatii Hidroelectrica a reprezentat linia de start pentru demararea unor noi capusari. Dovada sta in declaratia pe care Remus Vulpescu, denuntatorul in cauza, a facut-o in fata procurorilor DNA. In actul constitutiv al companiei Hidroelectrica este specificat faptul ca puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. In acest caz, intrucat contractul de vanzare a energiei electrice depasea valoarea de 500 Watti Ora (Ghw), era necesara aprobarea contractului in Consiliul de Supraveghere, din care faceau parte printre altii si Ioan Mihaila dar si denuntatorul, pentru ca apoi sa fie supus avizarii Directoratului Hidroelectrica SA, din care facea parte si Eugen Bradean. In cazul in care contractul s-ar fi perfectat, societatea Hidroelectrica ar fi fost prejudiciata cu 175.000.000 lei (38.888.888 euro):

"Potrivit declaratiilor denuntatorului (…), in sedintele Consiliului de Supraveghere ce au urmat iesirii din insolventa a Hidroelectrica, s-a discutat si totodata solicitat membrilor Directoratului, intocmirea unei strategii de vanzare a energiei electrice pentru anul 2014, in conditiile in care Hidroelectrica nu era prezenta pe piata de energie OPCOM (Societatea Comerciala Operatorul Pietei de Energie Electrica – OPCOM S.A. a fost infiintata la 15 august 2000 in temeiul Hotararii de Guvern nr. 627/2000, ca societate comerciala pe actiuni, filiala a Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice – Transelectrica S.A. si aflata integral in proprietatea acesteia. Incepand cu septembrie 2000, piata angro de energie electrica si de servicii de sistem din Romania este administrata de S.C. OPCOM S.A. in conditiile legislatiei primare si secundare aflata in vigoare), imprejurare confirmata si de martorul (…) care a declarat ca „din a doua jumatate a lunii mai si pana in 19.10.2013, S.C. Hidroelectrica S.A. nu a vandut niciun MWh pe bursa OPCOM aspect pe care acelasi martor l-a interpretat ca fiind o strategie deliberata a inculpatului Bradean Eugen, avand ca scop incheierea asa cum s-a si demonstrat a unui contract cu o valoare foarte mare si care ar fi reprezentat un record valoric si cantitativ de la infiintarea bursei de energie."

Eugen Bradean a fost varful de lance al lui Ioan Mihaila

Profitand de aceasta ocazie, in data de 8.10.2013, Eugen Bradean l-a abordat pe denuntator, dupa cum se poate vedea din rechizitoriu la indemnul lui Ioan Mihaila, pentru a-i propune sa voteze favorabil pentru incheierea unor contracte bilateral, care se desfasura pe o perioada de 4 ani, si care stabilea ca Hidroelectrica SA va vinde o cantitate de  7.012.800 MWh energie electrica societatii comerciale Energon Power & Gas SRL. Conform rechizitoriului, costul total pentru cantitatea de energie pe care o cumpara societatea din Cluj se ridica la suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro). La prima discutie, Bradean i-a promis denuntatorului ca suma pe care o va primi in schimbul acestui vot va varia intre 500.000 euro si un milion euro: "Astfel, contextualizat de necesitatea incheierii de catre Hidroelectrica a unor contracte bilaterale de vanzare de energie electrica, la data de 08.10.2013, in timp ce se aflau in sediul Hidroelectrica din Bucuresti, inculpatul Bradean Eugen i-a propus lui (………) ca in schimbul sumei de 500.000 – 1.000.000 Euro, sa fie de acord ca Hidroelectrica sa incheie 3 (trei) contracte bilaterale, fiecare pe o perioada de 4 (patru) ani, cu o societate comerciala, neindividualizata la acel moment, in scopul furnizarii cantitatilor de 200 MWh/h banda, 50 MWh/h banda, 50 MWh banda, total 10,5 TWh. Inculpatul Bradean Eugen i-a comunicat interlocutorului ca vanzarea urma sa se realizeze „la un pret peste pretul de cost”, iar cu privire la suma de bani oferita cu titlu de mita, aceasta urma sa fie primita prin transfer bancar intr-un cont off-shore ori in alta modalitate agreata de mituit. A urmat o noua discutie, pe aceiasi tema, intre cei doi, la data de 09.10.2013, prilej cu care inculpatul Bradean Eugen a vorbit despre faptul ca „partenerii” sunt interesati sa incheie contractele bilaterale cu Hidroelectrica, si ar dori sa publice pe OPCOM o cerere de cumparare, asa cum s-a discutat anterior”. (…) i-a invederat ca nu a apucat sa stabileasca toate detaliile dar, in privinta primirii sumei de bani oferite cu titlu de mita il va pune pe inculpat in legatura cu o persoana apropiata(…)

Denuntul a fost facuta doua zile mai tarziu

La data de 10.10.2013, (…) a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la posibilele fapte de coruptie savarsite ori ce urmau a fi savarsite de inculpatul Bradean Eugen. Intrucat in denuntul formulat, (…) facea referiri la eventualitatea primirii sumei de bani de la inculpatul Bradean Eugen prin intermediul unei alte persoane, in cauza, prin ordonanta nr. (…) din data de (…), s-a autorizat folosirea unui investigator sub acoperire, desfasurarea ulterioara a evenimentelor neimpunand realizarea de catre acesta a vreuneia dintre activitatile pentru care a fost autorizat. (...)Ziua urmatoare, 11 octombrie 2013, in intervalul orar, 15:25 – 16:40, in incinta restaurantului (…) din Bucuresti a avut loc o intalnire intre denuntatorul (…) si inculpatul Bradean Eugen, ocazie cu care acesta din urma i-a reiterat numitului (…) oferta de remitere a sumei de 700.000 – 800.000 euro in schimbul facilitarii - in calitate de membru al Consiliului de Supraveghere - incheierii de catre Hidroelectrica a unui contract de vanzare catre (…) a unei cantitatii de energie de 200 MWh/h banda.( BRADEAN EUGEN: Pai, nu, eu ce-am zis, am zis doar aferent... doar la doua sute. Doar la doua sute. Deci, tre' sa luam ca punct de reper doua sute. Deci, doua sute... adica inseamna doua sute ori opt, ori opt vin sapte sute saizeci, ori patru. Asta inseamna... Pai, sa vedem, intai, daca se fac, cum se fac. Eu sunt in asteptare, de asta zic, pentru celelalte doua). In plus, acelasi inculpat, a descris modul in care dorea sa procedeze pentru realizarea cu celeritate a contractului, faptul ca mai erau alte trei-patru persoane ce urmau a fi corupte precum si modalitatea concreta de primire de catre (…) a sumei de bani oferita cu titlu de mita:

BRADEAN EUGEN: Da. O fac pe OPCOM, pe PCCB. Doar ca ei pun, ei fac cerere de oferta... Deci, ei ies la cumparare. Si eu ii meciuiesc...(n.n. a potrivi, a egala) le vand. Pe conditii pre-agreate inainte, ca daca eu ies la licitatie, s-a terminat! Iti dai seama, ca sunt si alti baieti care vor sa cumpere. Deci, o fac invers. Ei vin si zic asa: „Dom'le, eu scumpesc in avans, minim o luna..." Asa le-am zis, minim o luna. Cu pretul de o suta saizeci si cinci, pe patru ani, in cond... in conditiile astea. Si eu zic: "A, imi convine!" Pentru ca platesti in avans, iau cash, nu autorizeaza nimeni credit.

BRADEAN EUGEN: Si daca pretul e sub, nu ne-ntreaba nimeni niciodata nimic. Ca daca pretul e o suta, sub o suta saizeci si cinci, HIDRO…”.

Ioan Mihaila, si-a adjudecat titlul de lider al gruparii pe care o forma cu Eugen Bradean si a fost cel care i-a garantat denuntatorului ca va primi 1,4 milioane euro

Intrucat a observat reticenta denuntatorului in ceea ce priveste onorarea remiterii sumei de bani, Eugen Bradean i-a garantat acestuia ca va primi banii in avans. In cele din urma, suma pe care urma ca Ioan Mihaila si Eugen Bradean sa o remita denuntatorului era de 1.400.000 euro. Acesti bani urmau sa fie disimulati sub aparenta unui contract de comision care ar fi trebuit sa fie incheiat cu o firma off-shore si firma Energon Power & Gas SRL:  Urmare a temerii exprimate de denuntatorul (…) generata de neincrederea in reprezentantii societatii achizitoare de energie, in sensul neonorarii remiterii sumei de bani promise dupa acordarea votului pozitiv in Consiliul de Supraveghere, inculpatul Bradean Eugen si-a continuat argumentatia infractionala sustinand ca nu exista o astfel de posibilitate intrucat mita se plateste in avans : „Garantii n-au ce sa ofere, ca-ti platesc in avans… In... mereu. Nu o luna. Mereu iti platesc. Ei iti platesc in avans… in fiecare luna.”. dar, pentru a elimina orice dubiu, s-a angajat sa le solicite celor care ofereau intreaga suma de bani plata unui avans de minim 35 % %.( BRADEAN EUGEN: M-am gandit si eu. Crezi ca mie imi convine? Eu am pus problema prima data, da'... mi s-a spus: „Ba, nu se poate. Tre' sa ai incredere." Da' acuma, daca o pun... chiar daca, normal, nu stie nimeni de numele tau, daca o pun, o pun din nou. Si le zic: „Ba, mai m-am gandit. Nu vreau si nu stiu ce..." Vedem ce zic, stii? Fortez un pic. N-am avea nimic de pierdut, oricum, daca fortam acum. Vedem ce zic. Depinde... probabil depinde si de avansul care il vroiai tu. Tu crezi ca mie nu mi-ar conveni ca sa iau avans? Iti dai seama ca mi-ar conveni. Dar n-au vrut. Da' n-au vrut; Ba da, normal! Iti dai seama ca mi se pare, logic! Mi se pare corect. Si o pun. O pun asa. Si n-o pun cu douazeci. O pun cu treizeci si cinci. Sa vedem ce zic. Ca sa ajung, daca e mult, la douazeci; BRADEAN EUGEN: Nu mi se pare, pentru ca... nu mi se pare, pentru ca, la valoarea asta, douazeci la suta, per ansamblu, sunt doua sute de mii, cum ar veni, da? Daca mergem pe opt sute de mii sau cat or iesi exact. Opt sute de mii, noua sute de mii de euro. Nu mi se pare mult. Asta inseamna douazeci ori doi, sa zicem, daca ne referim la noi doi, inseamna, hai sa zic un trei sute de mii, trei sute cincizeci, sau cat or veni, stii, avans.)".

Dupa mai multe discutii purtate intre Eugen Bradean si denuntator, are loc, in data de 21.10.2013, o intalnire intr-un restaurant, intre cei doi si Ioan Mihaila. Conform rechizitoriului, intalnirea a avut loc la propunerea lui Mihaila, care a vrut "sa gaseasca o solutie:

"Astfel, a urmat o discutie intre inculpati si (…), prilej valorizat de inculpatul Mihaila Ioan ca „un inceput al colaborarii” (MIHAILA IOAN: Mi l-ai adus acuma, de azi mi-e partener), mai cu seama dintre el si denuntator, in conditiile in care potrivit propriilor afirmatii, inculpatul Bradean Eugen era „un simplu executant, daca nu e cuminte il dam afara”. Prudent, inainte de a demara discutiile, inculpatul Mihaila Ioan i-a solicitat unui angajat al restaurantului sa duca la garderoba hainele „cu tot ce e in ele, pentru a fi singuri”. Chiar in partea de inceput a dialogului, acelasi inculpat si-a asumat rolul de „coordonator” al intregi activitati infractionale, confirmand totodata imprejurarea ca discutiile anterioare intre inculpatul Bradean Eugen si denuntator au fost purtate la indemnul sau: (MIHAILA IOAN: Discutia de ansamblu este cea care v-a prezentat-o, ca nu cred ca va minte.… Nu! Nu m-a dezamagit pana acuma si chiar ma surprinde placut treaba, desi, am luat-o de la ministru in barba in continuu, in continuu…In sfarsit! Explicatia este una singura, care o s-o discutam. A... deci, cred ca nu ma minte. Problema am adus-o eu in bratele lui, deci, de aia garantez ca se rezolva. Nu cred ca e o problema aceasta… cifra deci, de o suta cincizeci. Nu cred!). In continuare, inculpatul Mihaila Ioan a dat asigurari ca „plata avansului de 150.000 euro” nu reprezinta o problema, si ca a transmis deja „partenerilor„ sa aduca aceasta suma de bani, ba chiar le-a pretins 150.000 euro si pentru sine, iar in cazul in care va primi mai mult de 300.000 euro, diferenta va fi impartita in mod egal:

MIHAILA IOAN: Am zis o suta cincizeci de mii!

MIHAILA IOAN: In momentu’ in care… eu am intalnire azi-maine cu ei. Nu m-am vazut, nu stiu c-am venit. Le-am transmis telefonic, destul de codificat sa aduca acesti bani! Eu am sa cer mai mult, pentru ca si mie si nu ti-o spun ca… Tu esti mai copilu’ lu’ tata, ai alte relatii, eu tre’ sa ii muncesc banii! Daca se aduc o suta cincizeci, aia sunt ai dumneavoastra! Daca se aduc mai mult, ii iau eu! Asta ar fi…

(………)Pe toti?

MIHAILA IOAN: Pai, nu am spus? … Daca aduc mai mult de trei sute, iar impartim in doua!

MIHAILA IOAN: Pana la urma tre’ sa deschidem cartea asta …[neinteligibil]… Eu nu sunt un tip… Dar este un inceput foarte bun! Daca mi-aduc o suta cincizeci si eu zic ca-mi aduc… o sa vi-i dau dumneavoastra! Daca aduc mai mult, pana la trei sute, iau eu o suta cincizeci… daca aduc peste trei sute, iar impartim in doua! Corect? Asta este ceea ce vorbim si ceea ce o sa discutam si cu ei!

MIHAILA IOAN: Deci, in concluzie: eu ma stradui sa obtin acest avans! Daca dau peste o suta cincizeci ii iau in doua, pina la trei sute. Ca sa lamurim treaba! Ce e peste trei sute iar impartim in doua! ... dam nimic(…)

Denuntatorul (…)si-a manifestat ingrijorarea („Dumneavoastra stiti cu cine vorbiti! Eu nu!”), reprezentata de posibilitatea reala de a nu primi nicio suma de bani chiar si in cazul in care ar fi votat pozitiv incheierea contractului in cadrul Consiliului de Supraveghere, in conditiile in care nu cunostea identitatea persoanelor cu privire la care Mihaila Ioan garanta ca sunt sub controlul sau: „domn'e, eu lucrez cu ei de patru luni. Eu va spun cine este in spate! Este un om care este in controlul meu total! Altfel nu veneam, nu-mi permiteam eu asta. Ce naiba! Ne-am demascat acuma! Pentru mine asta e prost! Deci...  (...)

Tot cu privire la plata sumei de 150.000 euro, denuntatorul (…)i-a pus in vedere lui Mihaila Ioan ca nu va accepta sa primeasca personal banii cash, eventual aceasta operatiune putand fi realizata prin transfer bancar ori prin implicarea altei persoane. Imprejurarea reliefata de denuntator a generat nemultumirea inculpatului Mihaila Ioan care inca o data a subliniat ca este nevoie de incredere („Eu n-am luat bani in viata mea, dar astia stiu de unde ii iau! Gasiti formula!”), solutia fiind rapid identificata de celalalt inculpat: BRADEAN EUGEN: „Bine! Hai, ca gasesc eu! Am gasit o formula ... Formula e, formula e: ii iau eu si-i predau cui ii spui, cui ii spui tu!”. (…)

Odata lamurit aspectul privitor la achitarea avansului, inculpatul Mihaila Ioan a tinut sa fie clarificata si situatia cuantumului total al sumei de bani ce urma sa fie primita de denuntator in cazul in care Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica ar fi aprobat incheierea contractului cu (…) precum si modalitatea efectiva de intrare in posesia acestora.

Din continutul discutiilor a rezultat ca „partea„ denuntatorului (…) era de 1.400.000 euro si nu de 800.000 euro, asa cum ii transmisese initial inculpatul Bradean Eugen, aceiasi suma de bani urmand sa primeasca si fiecare dintre inculpati:

BRADEAN EUGEN: N-am! Nu, n-am! N-am! Si-acuma imi dau seama, daca calculez, ca partea aia, si-a ta, si-a mea e alta… e mai… e mai mare decat se estimeaza…

MIHAILA IOAN: Domn’e, tu tre’ sa spui omului exact problema!

BRADEAN EUGEN: Cand e vorba de unu virgula patru… milioane! Nu de zero-opt!

MIHAILA IOAN: Zic: „Lasa-ma, ca discut eu! Si in mine cred ca are incredere!”

BRADEAN EUGEN: Daca e asa. Deci, e vorba de unu virgula patru! Nu de zero-opt!

(…)Unu virgula patru…?!

BRADEAN EUGEN: De tine vorbesc! Milioane!

BRADEAN EUGEN: Vorbesc de tine!

(…)Cu mai cine?

BRADEAN EUGEN: Cu mine, la fel! Unu virgula patru cu unu virgula patru!

BRADEAN EUGEN: Atata iese!

MIHAILA IOAN: Trebuie sa stim exact, sa nu ne mintim, ca aicea…

MIHAILA IOAN: Aveti total.

BRADEAN EUGEN: O secunda! Deci, cifra pe care ati spus-o, transformata in euro, inseamna plus-minus, in functie de fluctuatia euro-ron, doi virgula opt milioane de euro, partea…

MIHAILA IOAN: Pe cat timp? Pe patru ani?

BRADEAN EUGEN: Pai, asta e! Si inseamna doi virgula opt! Plus-minus! Da’ am zis doi virgula opt, ca sa nu ne incurcam! Asta inseamna jumate, care ce… o concesionez eu, unu virgula patru milioane de euro!

MIHAILA IOAN: Deci, tu te descurci cu dumnealui pe acesti doi euro! (…)

In ce priveste maniera de primire a banilor, inculpatul Mihaila Ioan i-a sugerat denuntatorului ca cea mai sigura metoda este transferul bancar prin intermediul unui cont off-shore, dublata de incheierea unui contract de comision cu societate achizitoare a energiei electrice:

MIHAILA IOAN: Nu, atuncea facem asa! O sa opereze aceasta afacere cineva, astia care ti-au adus contractul. In acest contract o sa se faca niste contracte de comision. Si atuncea va fac un offshore, e o explicatie, care opereaza direct in contract. Deci, ce rau e in asta?

MIHAILA IOAN: Pentru restu' imi dati un offshore care-l bag in acest contract si partea dumneavoastra vine direct la dumneavoastra in fiecare luna, ca contractul se opereaza lunar.

MIHAILA IOAN: Nu, nu, contractul il incheiati cu el, incheiati cu alalatu', de fapt. N-o sa aveti treaba cu HIDRO, aveti treaba cu asta de cumpara. Offshorul face un contract cu asta de cumpara de comision zero. (…) Si-si ia comision cand ala incheie contractul.

MIHAILA IOAN: Nu. Cand ala face plata va da comisionul. Asa-i normal!

MIHAILA IOAN: Bun! Facem un contract ca al dumneavoastra. Dumneavoastra, noi, ca si eu imi fac un offshore, eu imi fac un offshore... El trebuie sa-si faca un offshore, dumneavoastra daca il aveti, foarte bine! Am si eu unul, dar n-a mai functionat si trebuie sa-l reactivez! Si fiecare in aceste offshoruri isi face contract alalaltul de afara cu clientul pe aceasta cota si lunar luati banii, va intra in offshore! Indiferent ce se intampla. Si avem si un om sa le urmareasca ...

*Cititi aici rechizitoriul intocmit de procurorii DNA in cauza Hidroelectrica

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva