CUM AJUNG UNII JUDECATORI? - Presedinta Judecatoriei Deva, Daniela Popescu, a facut declaratii soc despre judecatorul Emil Joldis cercetat disciplinar la CSM: „Jodis statea doar pe scaun, iar sedinta o conduceau avocatii si grefierii. Radeau pana si jandarmii... are probleme cu alcoolul”. Dumbrava a dat presa afara cand a auzit ca se vorbeste de alcool
UPDATE - Prin Hotararea din 4 iulie 2012, CSM a luat decizia excluderii din magistratura a judecatorului Emil Joldis pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta, intarzieri repetate in solutionarea lucrarilor si absente repetate de la serviciu.
Judecatorul Horatius Dumbrava din CSM a oprit, la data de 27 iunie 2012, sedinta Sectiei de judecatori in materie disciplinara a CSM, pentru a da presa afara, chiar in momentul cand martora - presedinta Judecatoriei Deva, Daniela Popescu - declara despre un coleg de-al sau, Emil Joldis (foto) cercetat pentru o abatere disciplinara, „ca are probleme cu alcoolul”. La auzul acestor afirmatii, Horatius Dumbrava s-a adresat presedintei CSM, Alina Ghica: „E vorba de viata intima a domnului judecator, nu cred ca mai este nevoie de presa”. Alina Ghica a fost de accord cu colegul sau Horatius Dumbrava si l-a intrebat raspicat, pe un ton inalt, si pe cel judecat pentru abatere disciplinara daca mai doreste ca sedinta sa fie una publica, la care judecatorul Jodis, vizibil emotionat, a rasouns ca e de acord ca sedinta sa fie nepublica. Motivul pentru care Horatius Dumbrava a intrerupt brusc sedinta apare surprizator, in conditiile in care, initial, sedinta a fost declarata publica, iar acelasi Dumbrava a fost in repetate randuri subiectul unor dezvaluiri de presa privind chefurile sale in restaurante, in spatiul public existand multe fotografii cu el cu paharul in mana sau cu sticla de bautura bagata in tricou.
Judecatorul Emil Joldis a intrat in vizorul judecatorilor din CSM pentru „probleme cu alcoolul”
La data de 27 iunie 2012, judecatorul Emil Joldis a fost judecat de Sectia de judecatori a CSM formata din magistratii: Alina Ghica, Horatius Dumbrava, Mircea Aron, Adrian Neacsu si Mona Pivniceru. Cei cinci membrii CSM au dat curs audierii a doi martori in cazul „Jodis”: presedintele Judecatoriei Deva, Daniela Popescu si judecatoarea Monica Bratu. In prima parte a judecarii cauzei „Jodis” privind abaterea disciplinara, presedinta CSM Alina Ghica a aceptat ca acesta sedinta sa nu fie una secreta, astfel ca presa a avut acces la o parte din declaratia martorei Daniela Popescu, insa cand aceasta a dorit sa faca declaratii nu numai referitoare la abaterile profesionale ale lui Emil Joldis, ci si la problemele din viata sa personala care intr-un mod cert ii afecteaza cariera, spunand ca are „probleme cu alcoolul”. judecatorul Horatius Dumbarava a stopat sedinta si nu a mai dat voie presedintei Judecatoriei Deva sa-si mai continue afirmatiile in fata mass-media. Astfel, jurnalistii au fost poftiti pe holurile CSM-ului sa astepte, pana se vor consemna declaratiile in calitate de martori a celor doua judecatoare, si au fost rechemati sa participe la sedinta in momentul cand presedinta CSM a spus public ca „pronuntarea in aceasta cauza se amana peste o saptamana”.
Judecatorul Joldis considera ca nu s-a descurcat profesional pentru ca nu stie sa lucreze la computer
Magistratul Emil Jodis a intrat in vizorul Inspectiei Judiciare a CSM pentru abateri disciplinare, la trei ani de cand a devenit judecator. El a fost acuzat, pe baza verificarilor Inspectiei Judiciare, ca inca din primele zile de cand a fost numit in functia de judecator, a lipsit nemotivat de la instanta si nu si-a indeplinit indatoririle de serviciu (pentru savarsirea abaterilor disciplinare care se regasesc la art 99 lit e) g), h) teza a II-a, i) şi j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor).
Emil Joldis s-a aparat, sustinand ca nu are internet si nu a avut cum sa afle cand a fost numit judecator prin decret prezidential pentru a sti ziua exacta cand trebuia sa-ai inceapa activitatea la instanta. In fata Sectiei de judecatori a CSM, judecatorul si-a recunoscut greselile si a rugat Sectia sa-i mai dea o sansa: „Principala dificultate este de la calculator, materia noua cu care nu mai m-am intalnit, emotiile... Am gresit si imi asum ceea ce am facut, insa acum am fost initiat la cursuri de calculator, zilnic fac cate ceva. Am facut anumite modele de hotarari. Nu am tinut ritmul cu colegii mei care au incercat sa ma ajute si chiar m-au sprijinit. Le-am facut si le recunosc si regret. Am rugamintea la d-voastra sa mi se acorde o a doua sansa.”
Audiata in fata Sectiei, martora Daniela Popescu, presedinta Judecatoriei Deva a facut o declaratie soc despre judecatorul Emil Joldis: „Domnul Jodis statea doar pe scaun, iar sedinta o conduceau avocatii si grefierii. Radeau pana si jandarmii”
Presedinta Judecatoriei Deva, Daniela Popescu, a declarat ca a incercat sa-l ajute pe Joldis cu absolut tot ce i-a stat in putinta, dar a ajuns la concluzia ca el nu poate sa faca fata acestei profesii.
Iata cateva paragrafe din declaratia martorei Daniela Popescu:
„Sunt judecator la Judecatoria Deva din 1991, iar din 2009 presedintele acestei institutii. La momentul cand judecatorul Emil Joldis a fost repartizat in cadrul acestei institutii, exercitam aceasta functie de conducere. Il cunosc pe domnul judecator dinainte, cand era avocat. Imi era teama cand am auzit ca a luat examenul de magistratura sa nu vina la noi la instanta. Dupa repartizarea domnului Judecator la Judecatoria Deva, acesta a venit la serviciu cu o intarziere de cinci zile. Eu am fost cea care a incercat sa ia legatura cu domnul judecator, insa incercarile mele au esuat pentru ca avea telefonul inchis. S-a prezentat dupa cinci zile, spunand ca nu a avut internet si nu a stiut de decretul de numire. Desi incepuse modulul de pregatire profesionala, am insistat ca domnul judecator sa fie acceptat la cursurile de pregatire si, pentru a fi sigura, l-am trimis cu masina instantei. Dupa finalizarea acestor cursuri, domnul judecator in mod constant a lipsit de la serviciu fara vreo motivare. Domnul Joldis a intrat la cinci sedinte sa judece, insa statea dor pe scaun si conduceau sedinta grefierii si avocatii. Radeau pana si jandarmii! In mai tot timpul domnul Jodis amana judecarea cauzei afirmand ca nu a apucat sa studieze dosarul. Venea o zi da, una nu, fara sa scrie in condica: numerele, minutele. Domnul judecator a beneficiat de ajutorul unui indrumator de practica, cu sprijinul meu personal si al colegilor dumnealui. Dupa cele cinci sedinte in care domnul judecator a participat, am decis ca aceasta sa nu mai intre in sedintele de judecata, datorita modalitatii de judecare si a motivelor de amanare pe care le invoca (lipsa studierii dosarelor)... Constatand ca domnul judecator a inregistrat astfel 300 de dosare, le-am impartit la doi colegi in activitate. Toate acestea se suprapun cu lipsa nemotivata a domnului judecator, care a perturbat activitatea instantei. Nu am mai dorit sa continui acest cosmar si am hotarat sa intre un judecator permanent. Dupa ce a venit doua saptamani, iar trei saptamani nu, in perioada aceasta a amanat pronuntarile la 11 dosare. Am rugat judecatorul permanent sa semneze in condica. De cate ori se venea la domnul judecator pentru a i se lasa dosarele, dansul spunea sa le lase in biroul sau intr-un loc, iar apoi iesea de la program si dosarele tot acolo erau. Am rugat sa le bage intr-un fiset sa nu intre cineva. Judecatorii din planificarea permanenta au dispus repunerea pe rol a acestor cauze in conditiile in care in unele dintre ele, pronuntarea fusese amanata sapte saptamani. Domnul judecator are si probleme cu alcoolul..” Acesta a fost momentul in care presedinta Judecatoriei Deva, Daniela Popescu, a fost intrerupta de Horatius Dumbrava, pana ce presa a iesit afara din sala de sedinta a Sectiei de judecatori.
In timpul audierilor, judecatorul Emil Joldis a depus mai multe acte medicale. La iesirea din sala, jurnalistii l-au intrebat pe magistrat ce afectiuni are. Acesta a raspuns: „Nu sufar de nicio boala, doar de stres!”
Sectia CSM a ramas in pronuntare pe cazul Joldis, verdictul fiind anuntat peste o saptamana.
Sustinatorii judecatorului Joldis
De retinut, judecatorul Emil Joldis a venit si cu sustinatori la CSM, in persoana unei prietene. Amabila cu presa, doamna a declarat reporterilor Lumeajustitiei.ro: „Este un om exceptional. Si foarte inteligent. De cand e judecator s-a tot straduit sa-si indeplineasca indatoriirile asa cum trebuie, dar e un om emotiv si foarte sensibil. In momentul acesta ma rog la Dumnezeu sa ramana in functie, pentru ca va ajunge cel mai tare!”
Intrebata daca judecatorul a avut probleme cu alcoolul, doamna a raspuns ca nu cunoaste acest aspect, dar ca „singura lui problema este ca nu a fost fericit pentru ca n-a intalnit o femeie cu care sa-si formeze o familie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# CeSeMe 28 June 2012 18:20 +9
# CRED CA UNUL CA ASTA II CONDAMNA PE BOTISTI_CONSTITUTIONALI 28 June 2012 18:51 -1
# CR7 28 June 2012 19:21 -2
# Coleg 28 June 2012 21:58 0
# nu mai fiti dactilografi 28 June 2012 20:00 +3
# minciunica 29 June 2012 09:57 -3
Citeza pe nu mai fiti dactilografi
# grefier? nu 29 June 2012 11:32 0
# EROARE 5 July 2012 13:21 0
# avocatel 28 June 2012 18:34 -1
# Alberto Kurtyan 28 June 2012 18:35 +5
# lucian 28 June 2012 20:37 -1
# avocat 28 June 2012 19:37 +6
# koko 28 June 2012 20:31 -1
# Rechizitoriu DNA 28 June 2012 21:42 +6
# declaratie de coleg 28 June 2012 22:16 +5
# despre Daniela Popescu 28 June 2012 22:37 +2
# propunere 29 June 2012 00:16 -1
# Ezoteric 29 June 2012 01:12 +4
# opinie avocat 29 June 2012 12:18 +2
# draga csm 29 June 2012 16:06 -4
# Gogu 30 June 2012 17:37 +3
# avocat Z- TARGOVISTE 2 July 2012 18:04 +1
# Daniel Marian 17 July 2012 16:45 -1
# ADEVARUL 21 February 2013 13:50 0