23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Dupa ce Basescu a clamat ca CSM trebuie sa propuna sefii PICCJ si DNA, si nu ministrul Justitiei cum spune legea, sefa Haineala l-a inganat: „Sectia de procurori prezinta garantii de profesionalism si impartialitate mai mari decat in actualul mecanism”. Macovei apara jocurile din Consiliu: „CSM nu poate fi tras la raspundere pentru deciziile pe care le ia. Orice incercare de schimbare a procedurii incalca MCV”

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 January 2013 10:25
Vizualizari: 4082

 

Noua sefa a CSM, procuroarea Oana Haineala (foto), impartaseste aceleasi opinii cu presedintele Romaniei Traian Basescu, in ceea ce priveste procedura de numire a Procurorului General al Romaniei si a procurorului sef al DNA. La cateva ore dupa ce Traian Basescu a afirmat in plenul Consiliului Superior al Magistraturii ca, potrivit articolului 134 din Constitutie, CSM trebuie sa propuna Procurorul General si procurorul sef al DNA, Oana Haineala a explicat ca aceasta ar fi cea mai corecta procedura, intrucat Consiliul ofera garantii de profesionalism si impartialitate mai mari decat ministrul Justitiei, care este o persoana afiliata politic. Practic, Traian Basescu si Oana Haineala doresc sa se renunte la procedura initiata in 2005 de ministrul Justitiei de la acea vreme, Monica Macovei. De altfel, punctul de vedere al lui Basescu si Haineala este total diferit decat cel al Monicai Macovei, care, in urma cu cateva luni a declarat ca, propunerile pentru sefii PICCJ si DNA nu pot fi facute de CSM intrucat Consiliul este un organ colectiv, ce nu poate fi tras la raspundere pentru deciziile pe care le ia.


Haineala: „Opinia mea personala este ca da, aceste propuneri ar trebui initiate de la nivelul CSM-ului”

Oana Haineala a declarat vineri seara, 4 ianuarie 2013, intr-o interventie la postul de televiziune B1, ca CSM ar trebui sa propuna Procurorul General al Romaniei si procurorul sef al DNA, potrivit articolului 134 din Constitutie (Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii): „A fost pozitia constanta a sistemului, a colegilor mei procurori si a Sectiei de procurori din cadrul Consiliului ca intr-adevar efectuarea selectiei si initierea propunerilor de catre Sectia de procurori prezinta niste garantii de profesionalism si impartialitate mai mari decat in actualul mecanism in care propunerile sunt initiate de o persoana afiliata politic. Si de asta, mecanismul de numire in functie a sefilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitiei este cel pe care l-am mentionat, si anume propunerile sunt initiate de Sectia de judecatori (...) Opinia mea personala concorda cu reglementarea din Constitutie. Textul constitutional este foarte clar, spune ca presedintele Romaniei numeste la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Textul constitutional, care prevaleaza in fata oricarei alte norme juridice, nu face distinctia intre functiile de conducere si functiile de executie. Deci, opinia mea personala este ca da, aceste propuneri ar trebui initiate de la nivelul CSM-ului si ca aceasta este cheia in care poate fi citit textul din Constitutie”.

Oana Haineala a precizat insa ca acest lucru nu inseamna ca toate numirile de Procuror General al Romaniei si procuror sef al DNA facute pana acum sunt neconstitutionale: „Orice posibila decizie de neconstitutionalitate nu produce efecte juridice decat pentru viitor, nu are nimic de-a face cu ce s-a intamplat pana la acest moment si nu stim ce se va intampla de la acest moment incolo, este doar o opinie juridica. Ceva este sau nu este neconstitutional numai in masura in care instanta de contencios constitutional pronunta acest fapt. Asa nu ne putem da noi cu parerea, nu avem competenta necesara. V-am spus exact opinia mea, dar nu pot sa spun daca ceva e sau nu e constitutional, pentru ca nu fac parte din Curtea Constitutionala”.

De asemenea, noua presedinta a CSM spera ca actuala putere sa initieze toate demersurile pentru stabilirea unui cadru legislativ, care sa prevada ca sefii PICCJ si DNA sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea CSM si nu a ministrului Justitiei: „Am vazut in spatiul public in ultima perioada mai multe declaratii ale unor lideri politici de rang inalt din putere, din actuala putere care se pronuntau in acest sens. Pornind de la presupunerea ca exista o vointa politica in sensul acesta, atat Guvernul, cat si Parlamentul detin toate parghiile constitutionale si legale pentru a initia o astfel de modificare”.

Monica Macovei: „Consiliul Superior al Magistraturii este un organ colectiv, format din 19 membri care iau decizii prin vot secret, potrivit Constitutiei, si care nu poate fi tras la raspundere pentru deciziile pe care le ia. In schimb, ministrul Justitiei are o raspundere individuala, isi asuma nominalizarile”

Atat Traian Basescu, cat si Oana Haineala intra insa in contradictie cu europarlamentara PDL Monica Macovei, care, in urma cu cateva luni, declara ca CSM nu poate sa numeasca Procurorul General si procurorul sef al DNA, intrucat este un organ colectiv, format din 19 persoane, care nu poate fi tras la raspundere pentru deciziile luate, spre deosebire de ministrul Justitiei: „Un argument important al acestei proceduri este legat de responsabilitatea celui care face propunerile. Consiliul Superior al Magistraturii este un organ colectiv, format din 19 membri care iau decizii prin vot secret, potrivit Constitutiei, si care nu poate fi tras la raspundere pentru deciziile pe care le ia. In schimb, ministrul Justitiei are o raspundere individuala, isi asuma nominalizarile. Este vorba despre responsabilitatea ministrului, si nu de dorinta de a avea puteri mai mari”.

De asemenea, Monica Macovei a afirmat ca schimbarea actualei proceduri de numire a sefilor PICCJ si DNA ar incalca una din conditionalitatile Mecanismului de Cooperare si Verificare: ”Orice incercare de schimbare a procedurii de numire a procurorilor sefi incalca una dintre conditionalitatile din Mecanismul de Cooperare si Verificare. Este vorba de conditionalitatea care se refera la mentinerea cadrului legal si institutional al DNA, inclusiv a procedurii de numire. Schimbarea legii in 2005, in sensul ca ministrul Justitiei sa faca propunerile pentru functiile de procurori sefi, CSM, in urma unor interviuri, sa dea un aviz, iar presedintele sa numeasca, poate refuza motivat, a fost discutata cu Comisia Europeana si s-a facut cu acceptul acesteia”.

Ponta: „Din fericire, problema e rezolvata printr-o decizie a Curtii Constitutionale. Curtea a spus foarte clar: in ceea ce priveste acel articol invocat de presedinte se refera la numirea in functia de procuror sau judecator, nu la functiile de conducere”

Altfel, premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, 4 ianuarie 2013, la Antena 3, ca problema privind articolul 134 din Constitutie, care in opinia lui Traian Basescu si a Oanei Haineala i-ar da dreptul CSM-ului sa propuna sefii PICCJ si DNA, a fost transata in urma cu mai multi ani de Curtea Constitutionala. Conform lui Victor Ponta, CCR a stabilit ca acest articol se refera la numirea in functie a procurorilor si judecatorilor, si nu la procedura de numire in functii de conducere: „In 2005, cand doamna Monica Macovei a devenit ministru al Justitiei si domnul Basescu a devenit presedintele Romaniei, legea spunea asa: CSM-ul propune presedintelui numirea in functie a Procurorului General si a sefului DNA. Atunci, doamna Monica Macovei, ministrul Justitiei, si presedintele Basescu au spus domne' nu-i bine CSM-ul, ca nu are responsabilitate, ca-s tot felul de judecatori, de procurori, trebuie sa fie o responsabilitate a ministrului. Dupa opt ani, exact cei care au spus atunci, domne' ministrul trebuie, presedintele si-a adus aminte, cand nu-i mai convine, ca nu mai e asa. Din fericire, problema e rezolvata printr-o decizie a Curtii Constitutionale, pentru ca noi atunci am contestat la Curtea Constitutionala prevederea legii. Acolo Curtea a spus foarte clar: in ceea ce priveste acel articol invocat de presedinte (n.r. - articolul 134 din Constitutie) se refera la numirea in functia de procuror sau judecator - eu, de exemplu, am fost numit in functia de procuror, in '97, de domnul presedinte Constantinescu - nu la functiile de conducere. Functiile de conducere sunt pe legea de organizare a justitiei, care spune foarte clar ca ministrul propune. Eu personal, in continuare cred ca nu e bine sa fie ministrul implicat”.

Comentarii

# boboru date 6 January 2013 15:06 +3

V. Ponta: "Functiile de conducere sunt pe legea de organizare a justitiei, care spune foarte clar ca ministrul propune. Eu personal, in continuare cred ca nu e bine sa fie ministrul implicat”. .... Foarte bine, apucati-va de treaba si schimbati legea. Cine vreti s-o schimbe ???

# V.Ruse date 6 January 2013 17:05 +5

Când mantia domnească este de piei de oaie, / Atunci judecătorii fiți siguri că despoaie.

# Am mai spus-o date 6 January 2013 17:18 +8

Sectia pentru procurori a CSM este o anomalie, o tumoare, care trebuie extirpata de urgenta. Procurorii sunt subordonati ierarhic si trebuie repusi sub autoritatea ministrului justitiei, asa cum spune legea.

# VIKY date 6 January 2013 18:45 +7

"Deci, opinia mea personala este ca da, aceste propuneri ar trebui initiate de la nivelul CSM-ului si ca aceasta este cheia in care poate fi citit textul din Constitutie”...Este in Constitutie si opinia ta personala, cucoana?. Pai pastreaz-o pentru tine si dictator, nu o baga pe gat unui popor, holera portocalie.

# VIKY date 6 January 2013 19:11 +6

Pana la schimbarea Constitutiei, MJ ar trebui sa numeasca urgent procurorii pentru cele doua posturi. Holera suspendata invarte ca la Ploiesti legile. El are tot interesul sa nu fie numiti, ca doar il are pe Morar peste tot :PJ, DNA si mai nou in CSM. Dati de pamant cu ei, nu asteptati sa dea poporul de pamant cu noul guvern, ca de fapt si de drept, asta asteapta portocalii. Pana nu vor fi schimbati portocalii din functiile de conducere ale justitiei, guvernul actual va fi franat mereu de la toate demersurile in sprijinul romanilor.

# SocrateS date 7 January 2013 12:38 +2

macovei are dreptate cind spune ca csm-ul nu poate fitras la raspundere pt deciziile sale, partea proasta este ca in R niciun magistrat nu poate fi tras la raspundere pt deciziile date, toti sunt cu nasu'n suflet!!!! :lol:

# porcul la scrofa haineala date 7 January 2013 17:11 0

;-) astia stranbii basinescu infractorul cu procurorul haineala si ia securista odiosa :P da linbi lui sorecele oparit basescu :eek: o tara jefuita ,ei cu justitia lor ,crima organizata stil securist nu merita de cat puscarie averea confiscata sa piara la celula totii ca basescu,eba,ioana,mircea,udrea,cocos,roberta,macovei,morar,hainuta,kövesy,videanu,boc,blaga,unguientul,zegrean,aspazia,motoc,petre ciausescu,georgescu mafiotul spagar dela ani-nany sa furam bine noi securistii haaa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

# V.Ruse date 7 January 2013 18:13 +2

În România singurii care au serviciul asigurat și nu pot fi destituiți, indiferent ce ar face, sunt judecătorii. Adică nu pot fi nici destituiți și nici dați afară. Cu toate acestea, indivizi lipsiți de demnitate ca judecătorii n-am mai văzut. Aceste personaje sinistre au în sânge mentalitatea de slugă. Să fii inamovibil și să accepți să fii sluga unor politruci ca Băsescu, Udrea, Videanu, Boc, Blaga, Berceanu și alții, este josnic. Mai mult, este o crimă să dai o sentință prin care să pedepsești un nevinovat, sau să nu pedepsești un vinovat, pentru că așa ți-a poruncit un politruc, fie el și președintele țării. Cele câteva excepții existente, de judecători cu coloană vertebrală, nu fac altceva decât să întărească regula. Să ai un ministru al justiției fost judecător, care vrea să ajute sistemul pe care îl cunoaște, iar judecătorii să nu sară în ajutorul său, spune totul. Judecătorii acceptă lecții de drept de la un ofițer de punte, un impostor care se recomandă inginer. RUȘINE!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva