23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV – Hotararile prin care CSM si-a dat dreptul de a tergiversa cu 90 de zile avizul pe propunerile ministrului Justitiei pentru sefia marilor parchete. 30 de zile pentru referat, 30 de zile pentru analiza in Sectia de procurori, 30 de zile pentru redactarea hotararii. Artizanii manevrei incalca Legea 317/2004 potrivit careia: “In cazul in care legea nu prevede un termen pentru emiterea avizelor de catre CSM, acestea se emit in 30 de zile de la sesizare” (Documente)

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

6 November 2012 17:18
Vizualizari: 4614

 

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii isi asuma mari riscuri daca vor tergiversa mai mult de 30 de zile procedura emiterii avizului consultativ pentru propunerile ministrului Justitiei de numire in functiile de sefi ai PICCJ si DNA a procurorilor Tiberiu Nitu si Ioan Irimie. In aceasta vara, in timp ce presedintele Traian Basescu era suspendat de Parlament, in vederea organizarii referendumului pentru demiterea sa, Plenul CSM condus de judecatoarea Alina Ghica (foto) a emis cu maxima discretie doua hotarari prin care a modificat un regulament privind numirea procurorilor si judecatorilor si pe cel de ordine si functionare al Consiliului, astfel incat procedura de avizare a propunerilor ministrului Justitiei pentru sefia marilor parchete sa poata fi tergiversata de la 15 zile, la 90 de zile. Miscarea mestesugita s-a facut prin emiterea in ziua de 10 iulie 2012 a Hotararilor de plen nr. 609 si 610 Ca o bomboana pe coliva, CSM a prevazut in Hotararea nr. 610: “Propunerea ministrului Justitiei nu poate fi inaintata inainte de emiterea avizului de catre Consiliul Superior al Magistraturii”, toate aceste prevederi adaugand nepermis la Legea 317/2004 privind functionarea CSM. In fapt, Legea 317/2004 stipuleaza cat se poate de limpede la art. 32: “...In cazul in care legea nu prevede un termen pentru emiterea avizelor de catre Consiliul Superior al Magistraturii, acestea se emit in 30 de zile de la sesizare...” De aceea, nu ne sfiim sa opinam ca daca membrii Sectiei de procurori a CSM, care au in atributii emiterea avizului, isi vor permite sa tergiverseze emiterea avizului mai mult de 30 de zile cat obliga legea, isi asuma riscurile de rigoare, intrucat regulamentele pritocite, pe sest, asta vara, nu pot incalca legile in vigoare! Amintim ca deja membrii CSM au dat un termen de trei saptamani doar pentru intervievarea celor doi procurori nominalizati si punerea proiectelor acestora in dezbatere publica (alta gaselnita care nu exista in lege). Tinta acestor trageri de timp are miza politica: mentinerea cu orice pret a lui Daniel Marius Morar in fruntea Ministerului Public pe fondul instabilitatii manageriale a PICCJ si DNA.


Iata cum s-a adaugat la lege, prin regulamentele CSM, posibilitatea tergiversarii avizarii propunerilor ministrului Justitiei, de la 30 de zile, la 100 de zile

1 – Maxim 30 de zile, atat prevede legea 317/2005:

Plecam de la art. 32 din Legea 317/2004 privind CSM prevede: “(1) In cazurile in care legea prevede avizul conform, aprobarea sau acordul Consiliului Superior al Magistraturii, punctul de vedere emis de acesta este obligatoriu. Daca legea prevede consultarea sau avizul Consiliului Superior al Magistraturii, punctul de vedere emis de acesta nu este obligatoriu. (2) In cazul in care legea nu prevede un termen pentru emiterea avizelor de catre Consiliul Superior al Magistraturii, acestea se emit in 30 de zile de la sesizare. Depasirea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a termenului de emitere a avizului nu afecteaza valabilitatea actului”.

Deci legea prevede un termen maxim de 30 de zile pentru avizare. Cum insa avizul pe propunerile ministrului Justitiei in ceea ce priveste numirea sefilor la PICCJ sau DNA este un aviz consultativ, acelasi text de lege de mai sus ne indica prin interpretarea sa ca avizul CSM nu este obligatoriu. Deci poate fi ignorat daca se depaseste termenul maxim de 30 de zile.

2 - Cum s-au mesterit regulamentele CSM pentru ca tergiversarea avizului sa poata fi intinsa pana la 100 de zile:

Primele 30 de zile: Chiar in timp ce presedintele Traian Basescu era suspendat din functie in vederea organizarii referendumului pentru demiterea sa, prin Hotararea CSM nr. 610 din 10 iulie 2012, sub mandatul Alinei Ghica si Oana Haineala, s-au adaugat 30 zile proceduri de numire a sefilor PICCJ si DNA pentru ca – vezi art I, pct. 2 al Hotararii: „Directia resurse umane si organizare intocmeste in termen de cel mult 30 de zile de la depunerea propunerii ministrului Justitiei un referat care consemneaza...” - (vezi facsimil 1). Aceasta prevedere de regulament este practic dublata de o alta, respectiv de Hotararea CSM nr. 609 din 10 iulie 2012 (din aceeasi zi) care arata la art. 25: “compartimentele din cadrul Directiei Resurse umane si organizare intocmesc lucrarile... in termen de 30 de zile de la data inregistrarii lucrarii”. Deci pana acum avem 30 de zile!

Inca 30 de zile: Prin Hotararea CSM nr. 609 din 10 iulie 2012 – vezi punctul 23 al Hotararii s-a stipulat: “Sectia analizeaza lucrarile in termen de 30 de zile de la data intocmirii lor”. Deci, practic, dupa cele 30 de zile de pritoceala la Directia resurse umane, Sectia de procurori a CSM si-a dat ragaz inca 30 de zile sa analizeze... Deci pana acum avem 60 de zile!

Inca 30 de zile: Prin Hotararea CSM nr. 610 din 10 iulie 2012, sub mandatul Alinei Ghica si Oana Haineala, s-au adaugat 30 zile proceduri de numire a sefilor PICCJ si DNA pentru ca – vezi art. I, pct. 1 al Hotararii: “Hotararile adoptate in plen sau sectii... se redacteaza in termen de 30 de zile de la pronuntare” - (vezi facsimil 2) Deci, s-a ajuns la 90 de zile!

In final, tot prin Prin Hotararea CSM nr. 610 din 10 iulie 2012 s-a prevazut in sfidarea legii ca “Propunerea ministrului Justitiei nu poate fi inaintata inainte de emiterea avizului de catre Consiliul Superior al Magistraturii”. Evident ca aceasta prevedere de regulament incalca Legea 317/2004, care prevede la art. 32 ca avizul consultativ nu este obligatoriu in cazul in care se depaseste 30 de zile de la sesizare.

Iata asadar cum CSM, in timp ce presedintele Traian Basescu era suspendat din functie, a pus la cale, cu sfidarea Legii 317/2004, planul de tergiversare a oricaror propuneri de numiri a unor sefi la PICCJ si DNA.

Mai mira pe cineva ca CSM, din ziua cand ministrul Pivniceru a trimis propunerile pentru procurorii Tiberiu Nitu si Ioan Irimie la CSM ca a stabilit un termen de trei saptamani doar pentru intervievarea celor doi?

Suntem convinsi ca pe baza acestor regulamente pe care CSM si le-a facut singur, crezand ca lumea nu va descoperi prevederile legale in noianul de legi existente, aceasta institutie va amana orice aviz pana dupa alegerile din decembrie, doar-doar vine alt guvern si propunerile actuale vor fi üitate”.

* Cititi aici Hotararea CSM nr. 609/10 iulie 2012, prin care CSM a modificat procedura numirilor sefilor de parchete

* Cititi aici Hotararea CSM nr. 610/10 iulie 2012, prin care CSM a modificat procedura numirilor sefilor de parchete

Comentarii

# Legea si statul sunt EU! date 6 November 2012 17:37 +21

Blonda din fruntea CSM face ce vrea ea, ca e institutia lu` ma/sa.

# marian date 6 November 2012 17:41 +29

Nu sunt ei de vina ci magistratii care ii mentin in functii la CSM. Daca, intr-adevar, se doreste o schimbare in bine, daca se vrea un nou inceput in magistratura,sa se organizeze, urgent, noi alegeri pentru ca CSM sa devina,in fapt, un organism reprezentativ.

# DOREL date 7 November 2012 09:36 +9

DA, DA, DA ! Si, b): Deja e prea mult jeg ! Parerea mea ...

# floarea soarelei date 6 November 2012 17:45 +19

Au atât de multă rea voință,atâta plăcere sadică de a-și arăta puterea,încât își pierd mințile și riscă absolut orice.Absolut toate manevrele pe care le-au făcut,modificările din regulament care adaugă la lege, sunt premeditate,cu duhoare de politică „pro domo”.Știu că nu li se va întâmpla nimic.De milă „colegii”le vor oferi alte posturi călduțe, de„consilieri”, tot sus la vârf !??

# SPP-istul date 6 November 2012 18:47 +19

Si daca se incalca Legea 317/2004,care-i sanctiunea?Daca un functionar public ar emite un act administrativ ce incalca legea,actul ar fi anulat si respectivul functionar ar fi sanctionat,uneori cu inchisoarea.Daca magistratii se vor uni si vor lupta pentru legalitate si adevar,vor putea avea alta conducere anul acesta.Schimbati ceva sau ne afundam in mocirla?

# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei.....,, date 6 November 2012 19:25 +17

,, VOCEA RUSIEI,, evocă un adevăr, acela că ROMÂNIA ESTE O COLONIE.           Comentăm și pierdem timpul, PARLAMENTUL, GUVERNUL, sunt în adormire, de ce nu o demite nimeni pe ALINA GHICA ?           Pentru adăugare la lege, tergiversarea anumitor decizii, protejarea tuturor ciurucurilor și grupurilor criminale organizate trebuie să plece de urgență din sistem toți cei care sunt implicați.

# CSM adica Ce i-o mai Sugem Monicai date 6 November 2012 19:38 +18

Ghica si Haineala au deviza DUPA NOI POTOPUL!!! Azi sunt basiste, maine pontiste iar mai ieri erau troglodite! Dar poimaine...vor fi istorie! Istoria neagra a magistraturii!

# Ilarion date 6 November 2012 21:26 +14

Mai comentatori zevzeci nu le mai enervati,ca acum dau o hotarare de demitere a guvernului si dizolvare a parlamentului,declarand totodata si legea martiala,mai ales pentru comentatori.Trupa de parasutiste a indispensabilului e invincibila,iar magistratii doar complici nu faptuitori directi.

# amanare la cererea nasului date 6 November 2012 21:37 +12

Amâna și lungesc procedurile ca pe elastic pâna după alegeri , cu speranța că după cade guvernul, vine altul pe placul lor, se întorc procurorii lor la conducere adica Luluta ȘI LEONAȘ ȘI AȘA CRED EI CA VOR SCAPA TOȚI BASMA CURATA. Pe de altă parte amânarea prieste aluia de la Cotroceni și acoliților lui. Scopul este comun și scuza mijloacele. Magistrații nu trebuie sa mai tolereze un CSM dictatorial, incompetent, slugarnic, politic etc JOS MAFIA instituționalizată din CSM !!!!

# Laurenţiu date 6 November 2012 22:45 +12

Prin aceste manevre ale uneltelor sale din CSM, guvernatorul-inculpat dovedeşte, încă o dată, că poate mani****** un întreg sistem judiciar. Iar magistraţii nu reacţionează. De la cine or fi aşteptînd să vină să le facă o minimă curăţenie în propria ogradă ??? :-?

# societatea@civila date 6 November 2012 22:59 +14

CSM=Closetul Suprem al Magistratilor, adica miroase mai frumos ca in Instante si Parchete !

# Bine zis date 6 November 2012 23:05 +13

Tot CeSeMe-ul miroase a rahat!

# Liviu Haimaneala date 6 November 2012 23:16 +8

CSM - adica, din cand in cand mai vine un Magistrat pe Calea Plevnei...si mai da un partttttt..!!! apoi 18, 19, 22 milioane de romani urmaresc atent( alo !!! Antena 3 e-aici?) ce se intampla in continuare in...Justitie

# Fara nimfomane in CSM date 6 November 2012 23:25 +10

Fatucile blonde si carliontate sa lase in pace flacaii neamului si sa nu ii mai oboseasca, ca de aia vin acasa epuizati si isi neglijeaza nevestele si familiile!

# viziru date 7 November 2012 07:45 +9

Cum va dat Dzeu atit de ... (??) Si fata unui om spune mult si .ia priviti fata asteia si a ...celeilalte balegi care conduce acest CSM!! Nu mai e nevoie de comentari ca ,privirea si moaca spun multe.

# Titi Gutan date 7 November 2012 20:04 +2

Parasutatii din CSM risca foarte mult cu tergiversarea a mai mult de 30 de zile a luarii la cunostiinta de hotararea ministrului justitiei.Paremi-se ca se poate ajunge la ani de puscarie depasirea termanului legal de solutionare pana in 30 de zile. Cum suportati asemenea jeguri in CSM,domnilor si doamnelor magistrati?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva