23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FOARTE TARE - AMR ii cere lui Basescu sa revoce decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la CCR. Asociatia Magistratilor acuza esecurile si abuzurile lui Morar, in frunte cu cazul Liviu Ciupe: “Nu indeplineste conditia de legalitate a numirii sale ca judecator la Curtea Constitutionala, constand in inalta competenta profesionala” (Plangerea)

Scris de: L.J. | pdf | print

24 April 2013 12:25
Vizualizari: 4493

 

Asociatia Magistratilor din Romania a formulat o plangere administrativa prealabila impotriva decretului de numire a procurorului Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala. Presedintele AMR, judecatorul conf.univ.dr. Dan Spanu (foto) ii solicita lui Traian Basescu sa revoce decretul ca fiind nelegal. In cazul in care plangerea va fi respinsa, AMR va avea posibilitatea de a contesta in instanta decretul de numire a lui Morar la CCR.


AMR arata ca pentru numirea unei persoane in functia de judecator al Curtii Constitutionale trebuie sa fie indeplinite trei conditii si anume pregatirea juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica ori in invatamantul juridic superior. In ceea ce-l priveste pe Daniel Morar, AMR arata ca fostul sef al DNA nu indeplineste conditia de legalitate a inaltei competente profesionale. Asociatia Magistratilor din Romania aminteste trei cazuri de notorietate in care procurorul Daniel Morar a incalcat grav normele juridice internationale conventionale si dispozitiile constitutionale referitoare la raporturile dintre dreptul national si dreptul international. Este vorba despre Liviu Ciupe - arestat si trimis in judecata nelegal, fiind ulterior achitat si obtinand despagubiri de la instantele nationale, cauza Viorel Burzo - arestat si interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului, si dosarul Corneliu Birsan - caruia i-a fost negata imunitatea si fata de care s-au trimis informatii false in actele adresate CEDO.

AMR considera ca “aceste esecuri profesionale si abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoastere a normelor juridice internationale conventionale direct aplicabile in dreptul intern roman si a Constitutiei Romaniei, prin urmare domnia sa nu indeplineste conditia de legalitate a numirii sale ca judecator la Curtea Constitutionala, constand in inalta competenta profesionala”.

Prezentam in continuare plangerea administrativa prealabila formulata de AMR:

In temeiul art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ,

Formulam plangere administrativa prealabila impotriva Decretului Presedintelui Romaniei nr. 326 din 25.03.2013 privind numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, publicat in Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 159 din 25.03.2013, si solicitam revocarea in tot a acestui decret ca fiind nelegal.

Motivele plangerii administrative prealabile:

In fapt:

Prin Decretul nr. 326/2013, domnul Daniel Marius Morar a fost numit in functia de judecator la Curtea Constitutionala.

In drept:

Plangerea administrativa prealabila este admisibila, conform art. 2 alin. (1) lit. a), b), c), j), r) si s) si art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, fiind indreptata impotriva unui act administrativ individual (de numire intr-o functie publica) emis de o autoritate publica, privind o chestiune de legalitate sanctionata cu nulitatea si fiind respectat termenul de 30 de zile de la publicarea oficiala a actului.

Pe fond, actul administrativ este contrar art. 143 din Constitutie si art. 61 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care stabilesc trei conditii de legalitate pentru numirea unei persoane in functia de judecator al Curtii Constitutionale: pregatirea juridica superioara; inalta competenta profesionala; o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica ori in invatamantul juridic superior.

Aceste trei conditii sunt conditii de legalitate, iar nu de oportunitate, care sa fie lasate la puterea de apreciere a organului care decide numirea. Astfel, spre exemplu, numirea ca judecator al Curtii Constitutionale a unei persoane care nu are studii juridice superioare ori nu are o activitate juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 18 ani este nula. Numai daca o persoana indeplineste conditiile de legalitate pentru numire, atunci este vorba de puterea de apreciere in vederea numirii in functie. Nerespectarea conditiilor de legalitate se sanctioneaza cu nulitatea, iar in cazul refuzului autoritatii emitente de revocare in tot a actului administrativ competenta de anulare apartine instantei de contencios administrativ.

In concret, domnul Daniel Marius Morar nu indeplineste conditia de legalitate a inaltei competente profesionale. Sunt astfel de notorietate publica trei cazuri in care domnia sa, ca procuror, a incalcat grav normele juridice internationale conventionale (care sunt direct aplicabile in ordinea juridica nationala) si, prin aceasta, dispozitiile constitutionale referitoare la raporturile dintre dreptul national si dreptul international. Avem in vedere cauza Liviu CIUPE (arestat si trimis in judecata nelegal, fiind ulterior achitat si obtinand despagubiri de la instantele nationale), cauza Viorel BURZO (arestat si interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului) si cauza Corneliu BiRSAN (caruia i-a fost negata imunitatea si fata de care s-au trimis informatii false in actele adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului si semnate de domnul Daniel Marius Morar, aspecte constatate in decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului si in scrisoarea transmisa sefului Misiunii permanente a Romaniei pe langa Consiliul Europei).

Aceste esecuri profesionale si abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoastere a normelor juridice internationale conventionale direct aplicabile in dreptul intern roman si a Constitutiei Romaniei, prin urmare domnia sa nu indeplineste conditia de legalitate a numirii sale ca judecator la Curtea Constitutionala, constand in inalta competenta profesionala.

Mijloace de proba:

Va solicitam sa administrati probele indicate in cuprinsul prezentei plangeri administrative prealabile, referitoare la cele trei cauze in care a fost implicat profesional domnul Daniel Marius Morar.

Aspecte de procedura:

Solicitam sa primim raspuns la prezenta plangere administrativa prealabila in termen legal, la sediul social”.

*Cititi aici plangerea administrativa prealabila formulata de Asociatia Magistratilor din Romania

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 24 April 2013 12:34 +34

bravooooooo!!!!!!!!!!!!! vedeti onorabili judecatori ca se poate sa va implicati in ce ne doare pe noi justitiabilul!~!!!!!!!!!!!!!!!!! sper sa incepeti si o actiune pentru eliminarea gunoiului de la cotroceni. si asta se poate avind in vedere ca onorabilii ca voi cunosc legile. sper sa va vad implicindu/va si in numirile in justitie incepind de la toate palierele. cred ca voi onorabilii judecatori sa terminati si cu idiotenia ca procurorii sint magistrati. deasemeni sper sa luati puterea politicului asupra justitiei. opozitia voastra/i si credibila si dorita succes

# Aloof date 24 April 2013 12:49 +17

Si daca ti-as spune ca AMR e compus din judecatori SI procurori? Si ca aceasta initiativa apartine atat judecatorilor, cat si procurorilor? Ia intra la ei pe site si ai sa vezi ca nu te mint.

# unul din lumea cea mare date 24 April 2013 13:07 +3

pentru //aloof//stiu!!dar procurorii nu/s onorabili judecatori cahiar daca se pretinde ca/s magistrati. cum singuri spun ei reprezinta statul,onorabilii judecatori sint PUTERE SEPARATA. semneaza procurorii deciziile judecatoresti? este pctul meu de vedere bazat si pe ce am vazut in lume. procurorii amendeaza onorabilii judecatori in court room?sau vice versa. (vezi ca ti/am raspuns la chestia cu cedo!!!!!!!)

# Aloof date 24 April 2013 14:02 -11

Intrarea in profesia de judecator/procuror  se face EXACT LA FEL. Toti trebuie sa treaca prin INM/ sa dea examenul de magistratura. Toti dau ACELEASI EXAMENE. Toti trebuie sa intruneasca ACELEASI CONDITII. Si da, intr-adevar, in faza de judecata, procurorul e pe post de avocat al statului, dar in urmarire penala nu poate exista egalitate cu avocatul. In ce stat al lumii e procurorul egal cu avocatul in urmarire penala? In SUA, de exemplu, procurorul e considerat organ executiv. Dar asta inseamna, pentru ei, ca niciodata judecatorul nu poate contesta deciziile procurorului, ca s-ar incalca separatia puterilor in stat. Numai in Romanica se vrea ca procurorul nici sa nu fie magistrat, ci sa fie organ executiv, dar si sa fie supus instantei.

# unul din lumea cea mare date 24 April 2013 15:20 +4

pentru aloof//introduci o notiune pentru a creea confuzie,,In ce stat al lumii e procurorul egal cu avocatul in urmarire penala?,, nu vorbim de avocati. onorabilii judecatori ,,decid,,judeca pe baza dovezilor aduse daca sineva este sau nu este vinovat. de ce nu se are incredere in ,,judecata procurorului,,??????? poate sa/i ,,refuta,,toate argumentele procurorului? nu crezi ca/i un pdv ????????pentru neegalitatea onorabilului judecator cu procurorul? mai mult in cazurile ,,criminale,,(cele grave) judecatorul nici macar nu este indrituit sa faca o judecata......asta o fac juratii. ei decit daca/i guilty or not guilty.judecatorii fac doar incadrarea in pedeapsa. parca ma simt mai confortabil asa(de ce sa fiu la mina unui judecator baut sau care a mirosit ceva si in plus de asta si societatea are o datorie sa participe la un serviciu public-justitia)

# Aloof date 24 April 2013 15:38 -2

Dragule, cazurile cu jurati sunt sub 1%. Si, daca te uiti la statistici, ai sa vezi cate erori judiciare fac juratii. Pentru ca nu au cunostinte juridice, pentru ca sunt mani******bili. Si faci o eroare imensa: pentru a fi magistrati, nu e necesar ca judecatorul si procurorul sa aiba aceleasi atributii. Procurorul e magistratul din urmarire penala: el conduce urmarirea, el decide ce se face si niciun judecator din tara nu-l poate obliga sa dea o solutie de trimitere/netrimitere in judecata. Abia dupa trimiterea in judecata, devine judecatorul \"seful\", putand sa-i \"refuta\" dupa cum ziceai, argumentele procurorului. Cred ca tu cunosti sistemul judiciar doar din filme si asociezi imaginea procurorului cu cea prezentata in filmele americane, asa ca iti scapa niste nuante. Dar te anunt ca procurorul e magistrat nu doar in Romania, ci si in aproape toate statele europene. Chestia cu procurorul care nu e magistrat apartine de sistemul common law, care e specific SUA/Marea Britanie/Australia

# unul din lumea cea mare date 24 April 2013 15:54 +4

pentru aloof//ai ghicit am trait prea mult in lumea cea mare(vreo 23de ani) si imi este mult mai clara justitia common low,parca nu prea are atitea jmecherii in ea ca cea reformata din statul de drept basist romanica. cu certitudine nu sint danileti,macovisti,moraristi,kovesisti,zegrenisti si alte creaturi. de genul lor oricum nu o sa/mi scoti din cap ca onorabilul judecator= magistrat procuror. si i tribunalele americane scrie,,court of honorable juge...,, apropos onorabili juges au scrise cu litere de o schioapa cum ii cheama ,in romanica/i secret pun la avizier mic, mic, mic. si cu asta am o problema!!!!

# Aloof date 24 April 2013 19:24 -3

Sistemul nostru de drept francezo-german. Nu are rost sa incep discutia, dar la o analiza la rece se vede ca acest sistem e infinit mai bun decat cel de common law. Dar ca sa intelegi iti trebuiesc cunostinte de drept serioase. Nicio tara din Europa (in afara de UK) nu are vreo intentie sa treaca la sistemul common law. In mai toate tarile europene procurorul e magistrat. In Franta si Germania, puterile procurorilor sunt MULT MAI MARI decat cele ale procurorilor nostri. In nicio tara din Europa nu e scandalul asta ca procurorul nu e magistrat, din simplul motiv ca oamenii de acolo au citit deciziile CEDO, in care nu se face afirmatia absoluta \"procurorul nu e magistrat\" cum interpreteaza romanasii nostri, ci nu e magistrat in contextul interpretarii art. 5 si 6. Experti de drept din toata Europa nu au o problema cu statutul de magistrat al procurorului. Numai in Romanica se promoveaza ideea asta, in general de oameni care n-au deschis in viata lor un tratat de drept.

# unul din lumea cea mare date 24 April 2013 22:05 +4

slava domnului ca ,,nu sint mai mari,,.........dar oare nu au puteri de mici dumnezei corupti si basificati? asta nu/i pune la ,,egalitate,,,cu aia care au mai mari? vai!!!!!!sarmani procuri.....ii pling deja...se vede ce a facut morar cu ,,putinele puteri si putina sa minte,,

# unul din lumea cea mare date 24 April 2013 13:11 +6

pentru //aloof//stiu!!dar procurorii nu/s onorabili judecatori cahiar daca se pretinde ca/s magistrati. cum singuri spun ei reprezinta statul,onorabilii judecatori sint PUTERE SEPARATA. semneaza procurorii deciziile judecatoresti? este pctul meu de vedere bazat si pe ce am vazut in lume. procurorii amendeaza onorabilii judecatori in court room?sau vice versa. (vezi ca ti/am raspuns la chestia cu cedo!!!!!!!)

# dankh1 date 24 April 2013 14:20 -9

daca ai cunoaste legea onorabile ai realiza ca nu ai dreptate... si ca e greu sa stabilesti in concret ca Morar nu ar indeplini conditia inaltei competente profesionale, nefiind indicate in lege criterii in acest sens.Sa nu mai vbim de calitatea de magistrat...esti pe langa lege...dar te poti informa, am incredere in tine, onorabile...sau cumva nu mai esti judecator datorita vreunui procuror?

# unul din lumea cea mare date 24 April 2013 16:00 +5

niciodata nu am fost!!!meseriile mele/s apa si aerul. voi aveti incredere sa va lasati viata in mina mea ,eu nu am incerdere sa/mi las viata in miinile voastre.eu va asigur ca daca hazardul nu intervine voi va dati jos la destinatie,eu nu am curajul nici macar sa intrevad destinatia intr/un tribunal romanesc

# Mitică date 24 April 2013 12:59 -3

dacă e legal , nu poate fi tocmeală !

# Istratie date 24 April 2013 13:04 +4

Scrisoarea e, cumva, [și] o procedură prealabilă?

# Mariana date 24 April 2013 13:15 +18

E bine, dar numirea lui Zegrean nu o puteti contesta, sau a Iuliei Motoc? Ei au inalta competenta profesionala?

# cititor date 24 April 2013 13:24 +18

o idee foarte buna ,ar trebui gasita o solutie sa remodelam aceasta ccr desueta si tragica ...

# doru date 24 April 2013 13:53 -16

Înțeleg că singurul criteriu pus în discuție ar fi „înalta competență profesională”...Daniel Morar are studii juridice superioare și e vechi în branșa cerută. Ce înseamnă „înalta competență”? Dacă era în învățământ era clar. Profesor Doctor, poate șef de catedră, decan, rector...se încadrează ușor la această cerință.  Dacă provine din lumea justiției poziția de Procuror General( sau similare), nu poate fi asimilată cu înalta competență în profesia sa? Chiar și cea de procuror la Parchetul General? Un judecător la ÎCCJ sau șeful acesteia nu poate fi încadrat la înaltă competență? „Înalta competență” nu are nicio legătură cu erorile presupus a fi făcute în funcții de „înaltă competență”, decât dacă din cauza lor, printr-un act oficial a fost demis pentru incompetență. Nimeni nu e perfect într-o funcție de „înaltă competență”, diferența o face ponderea erorilor în fața reușitelor... Ciudat, la valoarea profesională extraordinară a multor juriști români vedem doar reacții ...primitive...

# Sa-l puna pe Costiniu la CCR in locu\' lui Morar !!! date 24 April 2013 14:07 -10

:lol: :lol: :lol: :P :P :P :D :D :D

# dankh1 date 24 April 2013 14:13 -9

deh...sunt unii prin AMR ai caror soti/sotii au fost lucrati de DNA...si condamnati apoi...ezista explicatii pertinente

# Daca il comparam cu Zegrean, Morar e o lumina date 24 April 2013 15:17 +4

dar daca il privim comparativ cu Predescu - e un regres major.

# doru date 24 April 2013 15:57 0

Asta da ripostă de oameni deștepți: „Fiecare partid politic trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii. Denumirea integrală, denumirea prescurtată şi semnul permanent trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor, asociaţiilor şi fundaţiilor, anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate\", prevede iniţiativa legislativă semnată de Bot.

# bre date 24 April 2013 17:01 -11

AMR-ule, iarasi va tineti de cioace

# LICA date 24 April 2013 17:06 -11

CURAT MURDAR COANE FANICA. TOTUL ESTE APA DE PLOAIE IMPOTRIVA VANTULUI. GARGARA PE PRINCIPIUL : \"FOAIE VERDE FLORI S\'UN BAT , DACA NU AI TREABA FA-TI\".

# aruncati gunoaiele date 25 April 2013 09:39 +4

o sugestie magistratilor. Faptul ca majoritatea membrilor CCR dau solutii execrabile si partinitoare pe placul lu basinescu uzurpatorul, faptul ca ghoca , danilet, haineala sunt tot acolo ca asa interpreteaza pupinguristii legea ca sa-i faca pe plac piratului de flota, faptul ca hotararea majoritatii magistratilor e pusa la fund, ca ultima solutie ar fi greva magistratilor la toate instantele pana pleaca pupinguristii din justitie. Domnilor magistrati majoritari este in joc imaginea, credibilitatea si profesionalismul dvs. in fata cetatenilor.Fata de popor trebuie sa fiti loiali si fideli nu fata de niste havre cu functii vremelnice.Deci.......luati masuri.Aratati poporului in cine poate avea incredere si borfasilor din occident ca justitia este cu poporul roman.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva