22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HAINEALA I S-A PLANS LUI BASESCU – Fosta sefa CSM este suparata ca procurorii nu vor mai putea asculta telefoanele daca nu e inceputa urmarirea penala: “Vom avea o problema cu interceptarile. In noua reglamentare a Codului lipsim de continut si golim de eficienta institutia interceptarilor in ce priveste ministrii si parlamentarii”. Kovesi are aceeasi durere

Scris de: E.D. | pdf | print

7 January 2014 14:04
Vizualizari: 4865

Fosta sefa a CSM, procuroarea Oana Haineala, i s-a plans lui Traian Basescu ca in viitor procurorii nu vor mai putea sa asculte convorbirile telefonice daca nu va fi inceputa urmarirea penala. Oana Haineala i-a explicat lui Traian Basescu, in timpul sedintei de luni, 6 ianuarie 2014, in care a fost aleasa noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, ca “institutia interceptarilor” isi va pierde eficienta in momentul intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala, la 1 februarie 2014. Practic, Oana Haineala a fost un fel de portavoce a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, care, la sfarsitul anului trecut, se declara ingrijorata in legatura cu faptul ca autorizatiile de interceptare vor putea fi obtinute doar daca este inceputa urmarirea penala.


Oana Haineala i-a spus lui Traian Basescu, in contextul in care presedintele dorea sa afle daca sistemul este pregatit pentru intrarea in vigoare a Noului Cod penal si a Noului Cod de procedura penala si daca este nevoie de emiterea unei ordonante de urgenta pentru aplicarea acestora, ca ar trebui sa se aiba in vedere si problema interceptarilor. Haineala sustine ca nu poti sa anunti pe cineva ca este inceputa urmarirea penala si abia apoi sa interceptezi persoana respectiva:

As vrea sa amintesc punctul de vedere pe care l-a enuntat procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in sensul ca daca se decide sa se intervina legislativ printr-o Ordonanta de Urgenta trebuie avut in vedere ca vom avea o problema cu interceptarile. In noua reglamentare a Codului, in ceea ce priveste anumite categorii cercetate, lipsim de continut si golim de eficienta institutia interceptarilor in ce priveste ministrii si parlamentarii, daca noi continuam sa mentinem aceeasi reglementare. Nu poti sa anunti pe cineva ca se doreste inceperea urmaririi, sunt niste masuri investigative in curs, si apoi sa mai speri ca dintr-o autorizatie de interceptare va mai iesi ceva cu relevanta probatorie. Cred ca ar fi util daca punctul de vedere al procurorilor si al sefului DNA, in conditiile in care Directia Nationala Anticoruptie utilizeaza cel mai mult astfel de mijloace investigative, ar fi ascultat si auzit”.

Codruta Kovesi: “Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca ulterior interceptarea devine inutila”

Oana Haineala a reluat o idee expusa in urma cu aproximativ doua saptamani de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Atunci, aceasta din urma declara ca noul Cod de procedura penala face inutila interceptarea, in condtiile in care autorizatia poate fi emisa doar daca s-a inceput urmarirea penala. Kovesi avertiza ca in acest fel vor fi ingreunate inclusiv anchete care vizeaza demnitari ai statului:

Exista o prevedere care va intra in vigoare in noul Cod de procedura penala, care ne cere sa fie inceputa urmarirea penala, inainte sa putem obtine autorizatie de interceptare. Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca ulterior interceptarea devine inutila. Nu avem deocamdata un punct de vedere din partea Ministerului Justitiei pe aceasta problema. Este extrem de important, toata lumea vorbeste despre eficienta organelor de urmarire penala. Haideti sa luam exemplul unei retele internationale de trafic de droguri, in care un procuror din strainatate iti cere prin comisie rogatorie sa il interceptezi pe traficant. Noi ar trebui sa ii explicam procurorului american ca nu putem sa-l interceptam, pentru ca mai intâi trebuie sa-l chemam sa-i prezentam invinuirile. Infractiunile de coruptie se comit, prin natura lor, in spatii inchise, in conditii de confidentialitate. Nu striga cineva “Hei, vecine, hai ca vreau sa iau mita, vreau sa am martori!”. Este nevoie de aceste interceptari, dar nu exista dosare in care sa avem doar interceptarea comunicarilor. (...)

Din perspectiva DNA, problema cea mai mare, pe dispozitiile Noului Cod de procedura penala, vizeaza situatia interceptarilor atunci cand vorbim de cercetarea unor ministri, de exemplu. Pentru ca legea ne obliga sa incepem urmarirea penala inainte de a face interceptari telefonice. Ori, in cazul ministrilor, nu putem incepe urmarirea penala daca nu obtinem, in prealabil, o autorizare din partea Parlamentului sau a Presedintelui Romaniei, atunci cand ministrul respectiv are si calitatea de senator sau deputat, sau a comis fapta in timpul exercitarii mandatului de ministru. Practic va fi imposibil sa facem astfel de dosare. Am facut o propunere pe care am trimis-o Ministerului Justitiei, in care am explicat ce impedimente vor fi, am invocat solutii de practica judiciara din dosarele anterioare, in care au fost cercetati ministri. Aici v-as da un exemplu, ca sa fie foarte simplu. Ce ne facem daca vine un denuntator la DNA si spune: “Am fost la ministrul X si mi s-a cerut spaga un milion de euro ca sa inchei un contract de 10 milioane de euro!”. Va fi foarte greu sa investigam, nu poti sa inregistrezi discutia care are loc intre denuntator si ministru pentru ca sunt foarte multe situatii in care se prezinta persoane la noi si denunta fapte de coruptie”.

Comentarii

# hai sictir date 7 January 2014 14:13 -2

Daca se va cere sa fie inceputa urmarirea penala pentru ca interceptarile sa fie autorizate vor fi enorme probleme (comisii rogatorii internationale facute praf, imposibilitatea intervenirii inainte ca o infractiune sa fie comisa etc.). Ma rog, probleme minore comparativ cu interesul ca politicienii romani sa scape basma curata de toate porcariile pe care ZILNIC le fac.

# Dorel date 7 January 2014 15:56 +4

Omule, tu ai dreptate, in felul tau. Dar ia fi atent la mine : sa presupunem ca esti un fel de amic al cuiva care are niscaiva cu justitia, cu legea, prin Romania. Tu nu ai nici o legatura cu ce face amicul, nici nu stii si nici nu te intereseaza, numai ca mai vorbesti cand si cand cu el la telefon, te mai vezi ocazional cu el la vreo bere, etc. Ai inteles pana aici ? Urmareste:brusc, observi ca incepi sa nu mai ai semnal la telefon decat in anumite zone din casa/apartament,observi ca bateria telefonului parca nu mai tine asa mult, claritatea din casca dispare, ofertele pe care le tot aduni pe la semafoare si pe care le arunci in torpedoul masinii parca nu mai sunt cum le aruncasesi tu aseara, nu mai poti vorbi la telefon din masina,etc...Te simti bine ?? Intelegi ce spun ?

# Dorel date 7 January 2014 15:58 0

Niscaiva probleme...Scuze !

# BERCEA MONDIAL; e manevra lu frații miei.........,, date 7 January 2014 16:08 +4

Dar niște OUĂ nu ar dori haimaneală să intercepteze pentru a se respecta “institutia interceptarilor” ???????????

# Outsider date 8 January 2014 15:30 0

Bobocica dnei Gâscă Berlineză are tot interesul - doar conversaţiile ei cu Rita încă există, se poate oferi ca material didactic pentru a da un exemplu  :lol:   :P :D

# Outsider date 8 January 2014 15:35 0

Şi Csopi ex-baschetbalista (CSOPI = mic, micuţ) ne poate oferi un exemplu cu înregistrările făcute cu tăticu . . .

# Siktir date 7 January 2014 15:09 +8

In 90% din tarile cu democratie autentica asta e procedura, dar domnule \"hai sictir\'\' daca citesti legea ai intelege ce spune \'\' pentru cazurile de siguranta nationala, nu este necasara aceasta procedura\" . Adica pot sa intercepteze pe siguranta nationala, dar sa justifice \" interesul national\" . Partea referitoare la comisiile rogatorii internationale, aberatii , alea intra automat pe \" interes national\" . Monday morning , fresh in school , first time in the morning.

# BASELU STIE date 7 January 2014 15:10 +6

base stie cum se face

# Nicu date 7 January 2014 16:09 +2

Eu nu stiu multa legislatie, dar la noi s-a impamantenit obieciul ca unele sentinte sa se dea pe baza unor interceptari telefonice - ceea ce, zic eu, este grav. Un procuror isi bazeaza cazul pe \"daca nu e asa cum zic eu, inseamna ca exista extraterestrii\", si culmea castiga. In Romania nu mai exista justitie, exista doar procurori care executa ordine. Asa a fost de dupa \'89 incoace, dar parca acum nici nu se mai feresc ... Presedintele tarii lauda si il suna sa isi ceara scuze unui procuror in al carui dosar de personal scrie negru pe alb de cate ori a gresit grav in meseria ce o executa (da, o executa, ca doar indeplineste ordine; ar fi facut-o daca stia ce face si facea din proprie initiativa), se prezinta si prezideaza alegerile din CSM, stiind cat de sensibil este subiectul si care sunt acuzatiile AMR. Etc, etc, etc

# avocat traditional date 7 January 2014 17:57 +4

Sa nu se bucure unii si nici altii sa fie suparati cu privire la administrarea prob elor raportata la supravegherea tehnica.Asa cum sunt formulate unele articole din C.pr.penala exista atatea posibilitati ca procurorul sa le interpreteze in sensul ca nu este nevoie de inceperea urmaririi penale .Cititi cu atentie art.97-193,art.138-141,art.285,art.305-307 .veti putea observa portitele prin care procurorul poate actiona in lipsa inceperii urmaririi penale.Nu dau raspunsuri si nici solutii dar,pe pariu,ca intercepatarile(si altele) se vor face peste o luna in absenta inceperii urmaririi penale.Va veni o modificre clara,un RIL sau o hotarare a CC.Tineti minte:procurorii nu au voie sa piarda cea mai buna latura a pregatirii lor profesionale-interceptaRILE.

# Iuny date 7 January 2014 20:54 0

Pai sa inceapa urmarirea penala, ce probele astea constau numai in inregistrari telefonice?

# klopstock date 7 January 2014 21:36 +1

Frumoasa noastra baschetbalista nu stie ca in Italia (art.68 din Constitutie)posibilitatea ascultarii convorbirilor telefonice ale parlamentarilor NECESITA APROBAREA CAMEREI DIN CARE FAC PARTE,tocmai in vederea derapajelor ce pot apare.Si treaba nu e de azi de ieri : legea fundamentala italiana a fost adoptata in 1947.Or stie ei ceva,dar fapt e ca nimeni nu a propus vreodata abrogarea acestui text.Ce-ar fi sa fie introdus si la noi ?

# Dora date 8 January 2014 07:59 +1

Stimatii procurori sa-si mai ridicedosul de pe scaun si sa caute probe adevarate pentru dosarele pe care le instrumenteaza nu doar interceptari telefonice.Si ar mai trebui obligati sa depuna in instanta originalul inregistrarilor nu doar copii manarite de ei.

# reticentul date 8 January 2014 13:09 +1

Legea e facuta si promulgata in 2010. De macovei, predoiu, boc-basescu si cozile lor de topor. Pai acu s-au trezit cozile de topor ca nu au stiut ce fac in 2010?!  

# briciu date 13 January 2014 07:07 0

cei care au copii mici de ìntàrcat sà le arate o pozà de grup cu-hàinealà-zegrean-dànilet iar deasupra sà tronezecucul sef. cu sigurantà pruncii nu vor mai suge lapte.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva