22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HAYSSAM, TABU PENTRU MAGISTRATI – Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a recuzat-o pe judecatoarea Elena Avrigeanu de la TMB. Ohanesian o acuza pe Avrigeanu ca i-a fost frica sa declasifice documente secrete care ar dovedi culpa autoritatilor in cazul rapirii jurnalistilor si a fugii lui Omar Hayssam

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

25 July 2013 18:56
Vizualizari: 6014

 

Aducerea lui Omar Hayssam in tara scoate la iveala informatii care dovedesc ca numele sirianului presara teama chiar si in randul magistratilor. Este cazul judecatoarei Elena Avrigeanu de la Sectia a IV-a civila a Tribunalului Bucuresti, care a refuzat declasificarea unor informatii care cuprindeau declaratii ale sefilor serviciilor de informatii si documente care aratau implicarea acestora in cazul rapirii celor trei jurnalisti in Irak, in dosarul in care jurnalistul Ovidiu Ohanesian a actionat in judecata Statul roman pentru ca nu a pus sechestru asupra averilor lui Omar Hayssam si Mohamad Munaf, astfel incat sa i se plateasca daunele de 4 milioane de euro pe care le-a obtinut in instanta.


Concret, Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in 2005 in Irak, a formulat o cerere de recuzare a judecatoarei Elena Avrigeanu de la Sectia a IV-a civila a Tribunalului Bucuresti, pe care o acuza ca din frica de a intra in subiecte "sensibile" pentru puterea executiva si politica, a refuzat sa admita cererea de probatorii care viza declasificarea unor documente esentiale. Potrivit cererii de probatorii, documentele cuprindeau si declaratii ale unor sefi ai serviciilor de informatii cu privire la cazul rapirii jurnalistilor in Bagdad, la cazul Hayssam si cazul Munaf.

Ovidiu Ohanesian: "Apreciem ca impardonabil modul subiectiv, insidios si instigator al jud Avrigeanu de a-i spune ce contin acele documente clasificate secrete desi i s-a indicat ca se refera la culpa unor autoritati de stat in cazul rapirii jurnalistilor, cazul Haysam si cazul Munaf"

In cererea de recuzare formulata de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, reprezentat de avocatul Antonie Popescu (foto), se arata ca judecatoarea Elena Avrigeanu nu a respectat ordinea stabilita prin Incheierea din data de 24.10.2012, cand judecatorul cauzei, pentru a cere declasificarea unor documente indicate de acestia, a solicitat prezentarea unor dovezi care sa ateste refuzul autoritatilor statului de furniza anumite documente care erau indicate ca fiind clasificate ca secrete.

Ovidiu Ohanesian sustine in cererea de recuzare ca refuzul judecatoarei Elena Avrigeanu de a admite proba cu inscrisuri constituie o incalcare a obligatiei de impartialitate, din care rezulta frica magistratului de a intra in subiecte deranjante pentru anumite persoane din mediul politic. Ohanesian mai afirma si ca auto-cenzura judecatoarei Avrigeanu, in ceea ce priveste luarea unei pozitii fata de documentele care ar atesta imixtiunea serviciilor de informatii in cazurile Hayssam, Munaf si al rapirii jurnalistilor in Irak, poate fi perceputa ca o suspiciune cu privire la inechitatea procedurii de judecata, fapt care ar incalca art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Cererea de recuzare formulata de Ovidiu Ohanesian a fost respinsa in cele din urma de judecatori.

Prezentam cererea de recuzare formulata de jurnalistul Ovidiu Ohanesian impotriva judecatoarei Elena Avrigeanu"

"Cerere de recuzare a magistratratului Elena Avrigeanu, avand in vedere modalitatea in care a inteles in sedinta din 29 mai 2013 sa instrumenteze dosarul sus-rubricat, nerespectand ordinea stabilita prin Incheierea din data de 24.10.2012, cand Judecatorul cauzei, pentru a cere declasificarea unor documente indicate de noi, a cerut dovezi cu privire la refuzul unor autoritati de a furniza acele documente sau indicare ca ele sunt clasificate ca secrete.

Apreciem ca impardonabil modul subiectiv, insidios si instigator al jud Avrigeanu de a-i spune ce contin acele documente clasificate secrete desi i s-a indicat ca se refera la culpa unor autoritati de stat in: cazul rapirii jurnalistilor, cazul Haysam si cazul Munaf, exemplificate prin declaratii ale unor fosti sefi sau lucratori in serviciile de informatii ale Romaniei (cum e cazul celui din Ministerul de Interne, Virgil Ardelean, 0215/0962/DGIPI).

Sa fie doar problema jud. Avrigeanu daca dezvaluirile in legatura cu aceste cazuri afecteaza si credibilitatea greu de refacut a unor institutii ale Statului? Si acest pret scump - doar pentru a se “ascunde gunoiul sub pres” si pentru a nu se pune in executare o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare pentru fapte de terorism?

Consideram ca, avand in vedere aceasta rasturnare a ordinii de apreciere cu privire la probe si refuzul de a se pronunta in sedinta publica daca admite sau nu proba cu inscrisuri, constituie o incalcare a obligatiei de impartialitate, ne indica o frica a magistratului de a intra in aceste subiecte “sensibile” care deranjeaza puterea executiva, politica, prin aceasta auto-cenzura, dna Avrigeanu avand interes in prezervarea propriei pozitii care ar putea fi socotita de inamicitie in raport cu puterea executiva sau cu serviciile implicate - alimentand o suspiciune legitima in continuare cu privire la inechitatea procedurii de judecata, contrar art.6 din Conventia EDO".

Totodata, Ovidiu Ohanesian solicitase si audierea lui Ciprian Nastasiu, procurorul care a fost de acord, in 2006, cu eliberare lui Omar Hayssam, pe motiv ca avea grave probleme de sanatate, dar si a fostului sef DIICOT Codrut Olaru.

Amintim ca jurnalistul Ovidiu Ohanesian a actionat Statul roman in judecata in anul 2010, acuzand autoritatile ca nu au pus sechestru pe averea teroristului Mohamad Munaf si a lui Omar Hayssam pentru a-si putea recupera daunele produse in perioada rapirii din Irak. Actiunea civila a fost inaintata dupa ce Ohanesian castigase in doua instante din Romania dreptul la daune in valoare de patru milioane de euro, doua milioane de la Omar Hayssam si doua milioane de euro de la Munaf. Sentintele executorii nu au putut fi insa aplicate, si asta pentru ca cei doi teroristi nu mai detin niciun bun pe numele lor, procurorii neinstituind niciun sechestru asigurator, fapt care le-a permis celor doi teroristi sa isi instraineze averile si sa dispara.

Teroristul de cetatenie americana Mohamad Munaf, partener de afaceri cu Omar Hayssam, a fost judecat si condamnat pe teritoriul a doua state (Romania si Irak) pentru infractiuni de terorism si rapire a celor trei jurnalisti romani in 2005. In Romania a fost judecat in lipsa, deoarece autoritatile romane l-au predat fortei multinationale din Irak, imediat dupa eliberare. Din documente rezulta ca teroristul american Munaf a fost retinut de trupele SUA in inchisoarea de la Camp Crooper mai bine de 5 ani.

*Cititi aici cererea de recuzare formulata de Ovidiu Ohanesian impotriva judecatoarei Elena Avrigeanu

*Cititi aici cererea de probatorii respinsa de judecatoarea Elena Avrigeanu

Comentarii

# ministrul justitiei date 25 July 2013 22:04 -6

cu un asa avocat, saracul client, sigur o sa piarda procesul!

# DOREL date 26 July 2013 09:51 +1

Mai draga, acest proces n-are cum sa fie pierdut. Si poate ar trebui sa mai stii ca avocatul face foarte bine ce face, conform statutului avocatului si jurisprudentiei CEDO are obligatia de a face t o a t e cererile necesare si utile pentru aflarea adevarului si solutionarea echitabila a cauzei (inclusiv - si, in primul rand - cerere/i de recuzare). Fraier va fi doar daca nu va mai face inca 2 - 3 cereri de recuzare ! Si, b): in dosarul asta, judecatorul trebuia sa admita de mult cererea pe fond si se spala pe maini, de neinteles e de ce vrea el sa scoata castanele din foc pentru altii ! Parerea mea ...

# Antonel date 26 July 2013 23:56 +2

Cine e avocatul asta cu fata de retardat? Nu l-as angaja nici sa-mi tunda gogosarii!

# Tudor Raneti date 26 July 2013 05:35 +1

Eu am facut 5 cereri de recuzare consecutive de recuzare, plus o cerere de stramutare. Nu s-a intamplat nimic. Dl avocat deasemenea isi protejeaza pozitia, fiindca daca era integru trantea o plangere penala instantei de judecata fiindca n-are dreptul sa refuze nici o proba relevanta, indiferent de cine detine proba. Eu totodata am facut 5 plangeri penale acelei instante, una pentru fiecare motiv de recuzare, fiindca nu fac parte din mafia Baroului Bucuresti ca sa tin lucrurile amicale

# pentru raneti date 26 July 2013 08:32 +1

ba idiotule unde ai auzit tu ca e infractiune daca judecatorul sau procurorul iti respinge o proba solicitata?ce idiooot.esti de la Bota.clar

# acu date 26 July 2013 09:38 -1

Dar ce judecator este acela care se fereste sa ceara toate probele si sa audieze martorii care pot clarifica acel caz ?

# DOREL date 26 July 2013 09:40 +1

Nu mai amestecati lucrurile, important este ca cererea de recuzare a fost formulata. Ca a fost respinsa, cu toate ca intrunea aparenta de temeinicie si conventionalitate, asta poate constitui in sine dovada procesului inechitabil, CEDO ar putea considera ca a fost proces inechitabil chiar si sub acest aspect de procedura. Si, dupa aia, sa te tii despagubiri ! Pana la urma, important e cine va suporta toate aceste despagubiri. De ex., in R. Moldova unde s-a trecut la imputarea sumelor acordate de CEDO, brusc Moldova nu a mai avut incalcari ale Conventiei ! Asa ca ... cine are urechi de auzit, sa auda ! Parerea mea ...

# Andrei date 26 July 2013 09:59 +3

DNA-ul este o curea de transmisie (comunicare) intre Basescu si Hayssam. Hayssam a fost \"cerut\" (si adus) la DNA tocmai pentru a i se putea comunica mesajul lui Basescu, care-l asigura ca-l va scapa si de data asta daca nu spune cine este \"profesorul\". La fel s-a intamplat in 2005 cand Basescu l-a trimis pe consilierul prezidential Degeratu la Parchet, procurorul a iesit din camera si Degeratu i-a transmis lui Hayssam mesajul lui Basescu: \"Ia-ti copiii si du-te\". Convorbirea de atunci a fost inregistrata si e acum publica. De data asta, Basescu a ales \"canalul\" Kovesi-DNA pentru a-i comunica lui Hayssam ce planuri are cu el. Si nu cred ca a fost inregistrat. Ar fi interesant de vazut ce personaje au mai venit la DNA (probabil pe usa din dos) in perioada cand Hayssam a fost azi acolo. Poate un alt consilier prezidential? Sau chiar Kovesi? Hayssam a stat la DNA doar 40 de minute, insuficient sa explice ceva despre motivul invocat pentru aducere (scandalul IPRS Baneasa).

# cota date 26 July 2013 12:04 +2

Hayssam este un cartof fierbinte ptr.multa lume nu numai ptr.magistrati.Interesant, nu este daca s-a aprobat sau nu respectiva cerere ,ci ce se va alege din aceste audieri,ce rezultat vor avea.Desi la cat de profesionista este procuratura si cat de libera si impartiala este justitia ma tem ca vom avea un MARE FAS, ca de obicei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva