22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LIBERTATEA DE EXPRIMARE OBSEDEAZA CSM – Plenul CSM i-a aparat reputatia procurorului ratangiu Lucian Papici explicand ca “dreptul la libera exprimare nu este unul absolut”. CSM pretinde ca acuzatiile potrivit carora Papici ar fi facut dosare politice nu au fost dovedite. Oare cand va cerceta CSM dosarele inscenate de Papici sau declaratiile nepermise ale procurorului privind dosare in curs? (Hotararea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

24 October 2013 16:39
Vizualizari: 3340

CSM a facut publica Hotararea Plenului prin care in urma cu aproximativa doua saptamani i-a fost admisa cererea de reputatie profesionala formulata de fostul sef al Sectiei I a DNA, procurorul Lucian Papici, ca urmare a declaratiilor facute de premierul Victor Ponta. Si de aceasta data, la fel cum s-a intamplat in cazurile in care CSM a decis ca anumite publicatii sau televiziuni au afectat independenta Justitiei, Plenul Consiliului si-a argumentat hotararea explicand, printre altele, ca libertatea de expresie nu este absoluta.


In data de 8 octombrie 2013, Plenul CSM a decis, prin Hotararea nr. 1114, ca afirmatiile premierului Victor Ponta cu privire la Lucian Papici, despre care declarase ca este un procuror “basist” si “macovist” si ca a facut “dosare politice”, au influentat in mod negativ opinia publica cu privire la integritatea lui Papici, fiind de natura sa-l discrediteze: “Plenul retine ca afirmatiile domnului prim-ministru Victor Viorel Ponta in cadrul emisiunii “Ora de varf”, difuzata la data de 2 octombrie 2013, orele 20.00, pe postul de televiziune RTV, prin continutul concret, prezinta data inexacte, prin care magistratului i s-au imputat, in public, in mod explicit, comiterea, sub aparenta unei apartenente politice, a unor fapte ilegale, dar nedovedite. Aceste afirmatii sunt de natura sa influenteze in mod negativ opinia publica cu privire la integritatea magistratului si sa-l discrediteze, afectandu-i-se astfel reputatia profesionala, motiv pentru care Plenul apreciaza ca fiind intemeiata cererea formulata”.

CSM despre dreptul la libera exprimare: “Susceptibil de anumite restrangeri in ipoteza in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor valori pe care statul le poate in mod legitim apara, cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti”

Totusi, aproape jumatate din motivarea Hotararii CSM priveste o mai veche obsesie a actualei conduceri a Consiliului. Este vorba despre libertatea de exprimare. La fel ca in cazurile in care a pretins ca anumite publicatii sau televiziuni au afectat independenta Justitiei prin dezvaluirile facute, si de aceasta data CSM a tinut sa precizeze ca dreptul la libera exprimare nu este unul absolut. Iata ce se mentioneaza in Hotararea nr. 1114 cu privire la acest aspect:

Dreptul la libera exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrangeri in ipoteza in care folosirea libertatii de exprimare este indreptata impotriva unor valori pe care statul le poate in mod legitim apara, cum ar fi autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

In mod constant, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca notiunea de “reputatie” desemneaza parerea publica, favorabila sau defavorabila, despre o persoana, felul in care cineva este cunoscut sau apreciat. Parerea publica defavorabila este, in principiu, de natura sa aduca atingere reputatiei unei persoane. Ea este justificata, daca se bazeaza pe fapte reale si trebuie sanctionata, daca se bazeaza pe fapte mincinoase si tendentioase, facute in scopul de a-i discredita acesteia onoare sau reputatia.

Reputatia profesionala este o consecinta a integritatii morale si profesionale de care trebuie sa dea dovada fiecare procuror. Aceasta confera magistratului credibilitate si siguranta in exercitarea profesiei.

Dreptul la reputatie figureaza printre drepturile garantate de art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ca element esential al dreptului la respectarea vietii private. In conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Conventia Europeana pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului si a corespondentei sale.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit in mod constant, in jurisprudenta sa, ca statutul de magistrat nu elimina protectia oferita de articolul 8 din Conventie. Ingerintele in viata privata si de familie pot fi justificate doar in cazul in care sunt intrunite cerintele impuse de alin. (2) al art. 8 din Conventie, astfel amestecul trebuie sa fie “prevazut de lege”, inspirat de un scop legitim ijn conditiile alin. (2) si “necesar intr-o societate democratica” pentru a realiza acest scop.

Referindu-se la restrangerea libertatii de exprimare in scopul garantarii autoritatii si impartialitatii puterii judecatoresti, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cauza Brafors contra Danemarcei, a decis ca interesul de a proteja reputatia si a asigura autoritatea magistratilor este superior aceluia de a permite o discutie libera asupra impartialitatii acestora”.

CSM inchide ochii la dosarele fabricate de Papici si la declaratiile procurorului cu privire la cauze aflate pe rol

CSM a aparat reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici intr-un timp record, la nicio saptamana de la momentul la care fostul sef al Sectiei I a DNA a formulat cererea in acest sens. Nu la fel se misca CSM insa atunci cand vine vorba de dosarele instrumentate de Papici cu rea-vointa sau de afirmatiile procurorului cu privire la cauze aflate pe rol.

Spre exemplu, CSM nu a reactionat pana in momentul de fata in legatura cu abuzul incomensurabil comis de procurorii Gheorghe Bocsan si Lucian Papici, abuz confirmat de instanta suprema, in privinta a patru politisti de frontiera, trimisi in judecata pentru o luare de mita de 700 USD. Asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit, este un dosar lipsit de orice probe, in care cei doi magistrati au fabricat o serie de acuzatii, cu incalcarea grava a legii. Ceea ce a facut insa Papici in acest caz probabil ca nu constituie interes pentru membrii CSM.

De asemenea, CSM nu s-a sesizat nici dupa ce Lucian Papici a vorbit intr-un interviu despre dosarul in care a fost trimis in judecata vicepremierul Liviu Dragnea, calcand in picioare prezumtia de nevinovatie, dar si Legea privind statutul magistratilor, care interzice judecatorilor si procurorilor sa isi exprime public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul. In acest caz, lucrurile sunt cat se poate de clare daca avem in vedere articolul 303/2004 care precizeaza ca judecatorii si procurorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul.

* Cititi aici Hotararea CSM prin care a fost aparata reputatia profesionala a procurorului Lucian Papici

Comentarii

# brutus date 24 October 2013 17:34 +7

Pai pe bune acum... Ce vroiati sa faca, doar e unul de-al lor. Visul lui haineala e ca nimeni sa nu mai scrie nimic de ea sau despre ai ei. 

# un amarat date 24 October 2013 18:15 +5

Mafia procurorilor e sustinuta de la varf.

# mitică date 24 October 2013 21:15 +4

CSM = COSMETICĂ cu SERVICII de MODELARE ( pentru ȘANTAJ , AMENINȚARE DIRECTĂ ( cu cazuri ” rezolvate ” ) și altele ...) ,

# CSM-Cooperativa de ascuns ilegalitati date 25 October 2013 17:43 +3

Aloo, csm-istilor nu aveti nici un pic de rusine si respect pentru lege. O adunatura de scursuri umane ce executa ordine ca sa  supravietuiasca . Romania reala, oamenii amarati care va platesc salariile...va detesta !

# BTS date 25 October 2013 22:44 +4

Penibil si grotesc.... Ceausescu nu a murit,s-a reincarnat in acesti dobitoci care isi permit sa-si bata joc de o tara intreaga. SA FIE DESFIINTAT ACEST CSM,CA SI-A DOVEDIT INCOMPETENTA SI REAUA-CREDINTA!

# Bolondito Belendek date 27 October 2013 00:28 0

Eliberati cei 10 negri mititei legati de scaun in CSM: 1. OASH = eroare judiciara. 2. A. T. Neacsu: – acuzat de procurorii DNA de fals intelectual… 3. A. Ghica a respins, ca neîntemeiată, acțiunea disciplinară contra jud. Veronica Cîrstoiu. 4. B. Gabor: formulind plangere penale contra soferului A. Rosca, recunoaste implicit ca SMS-urile au existat cu adevarat. Ar trebui ca PICCJ – DNA sa se autosesizeze, pentru a stabili daca in CSM se voteaza prin trafic de influenta. 5. D. Ciochina: nu si-a depus declaratia de avere si cea de interese desi au trecut mai bine de trei luni de cand a fost validata de Senat in functie. Pe cine ne baga pe git Uniunea Juriștilor din România! 6. Gh. Muscalu: acuzat de Inspectia juridica de GRAVE ERORI PROFESIONALE – dosar Tiriac jr. 7. L. Palade = pseudo-procuroare. 8. M.-L. Neagoe: Tribunalul Mehedinţi a votat pentru revocarea sa (INVIDIA?). 9. N. H. Dumbrava – spalat de ANI. 10. Vasilica – contestat de cei ce l-au propus in CSM!

# Av. Popa Nicolae - Tulcea date 27 November 2013 17:12 0

D-lor membii C.S.M., ce valoare mai paote avea U.N.B.R., infiintat de dl. Bota Pompiliu legal, daca Parchetele din tara ne-au dat dreptate conform legilor existente in Romania coroborate cu art.1 alin.5 din Constitutie, iar din analiza care nil e oferiti drept reper rezulta clar nepasarea voastra fata de statul de drept si legile tarii ? Or, realitatea unor manifestari oficiale ce vin din partea dvs.,nu sunt clare in raport cu norma juridica nr./51/1995 pe care nu o recunoasteti ca fiind genarala, centarlizatore, abstaracta si impersonala conform definitiilor pagiate de voi, cat timp nu le recunosteti ca fiind reale ?... Ati jurat pe respectarea prevederilor art.1 alin.3 si 5 si toate celelalte prevederi ale Constitutiei Romaniei si sunteti primii care nu le respectati,astfel le incalcati continuu manati de interesele mari sau/si marunte in raporturile jurisdictionale cu noi exercitand excesul de putere discretionara in interesul rubedeniilor voastre azi in toate institutiile statului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva