22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MESAJ DE LA DNA PENTRU AVOCATUL DAN CAZACU – Prezent la conferinta "Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala la inceput de drum", maestrul Cazacu a primit un SMS in care era anuntat ca este chemat la DNA, chiar cand se pregatea sa vorbeasca despre drepturile pe care le au avocatii in raport cu procurorii: “Chiar acum am primit un SMS in care am fost anuntat ca mult temuta DNA m-a chemat si mi-a spus ca imi da copia integrala a dosarului de urmarire penala”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 March 2014 12:35
Vizualizari: 9734

Noile reglementari in materie penala par sa schimbe, ca vor sau ca nu vor procurorii, mersul lucrurilor prin Justitie. Cel putin pentru avocati! Prezent la conferinta interactiva "Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala la inceput de drum" avocatul Ion Cazacu (foto), a dezvaluit ca DNA l-a informat printr-un sms, dat cu cateva minute inainte de a ajunge la prezidiu, ca se poate duce la Directia Anticoruptie pentru a ridica o copie integrala a unui dosar de urmarire penala care il vizeaza pe unul dintre clienti acestuia. Intamplarea a facut ca sms-ul DNA-ului a venit fix cu cateva minute inainte ca avocatul sa vorbeasca participantilor despre obligatiile procurorilor in raport cu avocatii. Conform noilor prevederi, avocatul are dreptul de a asista la efectuarea oricarui act de urmarire penala, spre deosebire de perioada inainte de intrarea in vigoare a Noilor Coduri, cand actiunile avocatului in timpul urmaririi penale erau limitate.


SMS cu mesaj de la procurori: “Am primit un SMS in care am fost anuntat ca mult temuta DNA m-a chemat si mi-a spus sa imi da copia integrala a dosarului de urmarire penala, un lucru extraordinar care pana acum nu se putea intampla”

Ca o introducere, maestrul Cazacu, caruia prietenii si avocatii apropiati si alte persoane din sistem i se adreseaza cu numele de Dan, a tinut sa precizeze ca doreste sa se refere doar la aparare, “copilul sarac” al actului de justitie: “Tema aleasa de mine se refera la “copilul sarac” al actului de justitie, apararea. Noua reglementare a iscat inca de la inceput o serie intreaga de discutii si de principii afirmate in salile de judecata, si intr-adevar pot exista asemenea discutii, pentru ca noua reglementare o impune. Pe mine m-a interesat si incerc sa va atrag atentia prin niste elemente foarte concrete, tocmai prin aceasta interferenta intre avocat si ceilalti actori ai actului de justitie, in special magistratii si procurorii”.

In timpul discursului, Dan Cazacu a evidentiat ca este un castig pentru aparare faptul ca discutiile dintre aparatori si clienti nu mai pot constitui obiectul unui proces, dar si ca in noua reglementare s-a stabilit clar ca aparatorii pot sa puna intrebari in timpul urmaririi penale, iar inculpatul se poate consulta cu avocatul sau.

Apoi, in contextul noilor Coduri care stabilesc ca procurorii sunt obligati sa informeze avocatii despre activitatile pe care le desfasoara organele de urmarire penala, avocatul Dan Cazacu a dezvaluit ca in urma cu cateva minute de a veni la prezidiu a primit un SMS de la DNA prin care era chemat la Directie pentru a primi copia unui dosar de urmarire penala. Un lucru “extraordinar, care pana acum nu se putea intampla”, asa cum a apreciat Cazacu: “De asemenea, este un lucru salutar, exista si in Codul vechi intr-o alta nuanta, dar aici este spus negru pe alb, confidentialitatea comunicarilor si contactul cu avocatul sunt obligatorii, sunt la nivel de principiu, iar aceste situatii mult discutate a interceptarilor convorbirilor telefonice sau de alta natura intre inculpat si avocatul sau, se prevede si o sanctiune, aceste comunicari nu pot constitui obiectul procesului penal, astfel de probe se exclud. Se invoca tot la nivel de principiu, dreptul avocatului de a asista la efectuarea oricarui act de urmarire penala. Acest lucru a constituit chiar obiectul unei decizii CCR, cand in anul 2006, intr-o conceptie rigida a fostului ministru al Justitiei se interzicea practic in faza urmaririi penale asistarea activa a avocatului la efectuarea actelor de urmarire penala, era numai o simpla prezenta fizica, majoritatea procurorilor incercand sa nu dea curs intrebarilor sau interventiilor avocatului. Acea decizie salutara a CCR a pus lucrurile la punct si chiar vechiul Cod a prevazut aceasta situatie ca putem participa la efectuarea oricarui act de urmarire penala. Din acest punct de vedere, noul Cod se completeaza si apar dispozitii care dau dreptul avocatul sa puna intrebari in timpul urmaririi penale, iar lucrurile de garantie ale acestui aspect sunt foarte clar prevazute, in sensul ca aceste intrebari se consemneaza in actul de urmarire penala, iar la final avocatul semneaza. Confidentialitatea urmaririi penale era la un moment dat dusa la extrem. Aici intervine o institutie noua in Dreptul romanesc, aceea ca inculpatul se poate consulta cu avocatul cand da o declaratie sau in timpul unui act de urmarire penala. (…) Organele de urmarire penala trebuie sa priveasca cu foarte mare atentie aceasta activitate pe care o desfasoara, pentru ca la fiecare moment trebuie sa informeze inculpatul sau avocatul in legatura cu aceste aspecte. Si salut acest lucru. Chiar acum, cand eram la masa aceasta, am primit un SMS in care am fost anuntat ca mult temuta DNA m-a chemat si mi-a spus sa va dam copia integrala a dosarului de urmarire penala, un lucru extraordinar care pana acum nu se putea intampla. E o situatie care cred ca ne incurajeaza, ca iata astfel de institutii mai dure trebuie sa se supuna”.

Dan Cazacu: “Eu si un coleg al meu am primit o atentionare din partea unui magistrat important, de la o instanta importanta, spunandu-se domnilor avocati, atentie ca nu puteti vorbi decat unul. Am replicat si am spus, probabil, stimata doamna presedinta, aveti o editie veche a Codului, pentru ca in editia noua acest alineat a fost scos”

Maestrul Dan Cazacu a enumerat apoi alte cateva drepturi ale avocatilor, dobandite odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri. Primul la care s-a referit Cazacu a fost dreptul suspectului sau inculpatului de a avea unu sau mai multi avocati, fiind relatata si o intamplare din instanta: “In primul rand, se constata in art. 89 alin. 1 dreptul suspectului sau inculpatului de a fi asistat de unul sau mai multi avocati in tot cursul procesului penal. In textul initial al Cpp exista un alineat 5 al articolului 388 care prevedea ca in fata judecatorului, chiar daca inculpatul are mai multi avocati, vorbeste numai unu. Acest text s-a scos si salut acest lucru, pentru ca fara indoiala Romania ar fi constituit subiectul multiplelor condamnari la CEDO daca acest text ar fi ramas. A fost surprinzator pentru mine ca imediat, dar o pun pe seama noutatii reglementarii, dupa intrarea in vigoare a acestor coduri, eu si un coleg al meu am primit o atentionare din partea unui magistrat important, de la o instanta importanta, spunandu-se “domnilor avocati, atentie ca nu puteti vorbi decat unul”. Am replicat si am spus “probabil, stimata doamna presedinta, aveti o editie veche a Codului, pentru ca in editia noua acest alineat a fost scos“. Dreptul la aparare trebuie sa se exercite deplin si indiferent cati avocati are un inculpat, eu cred ca fiecare dintre ei poate sa-si spuna pararea”.

De altfel, Dan Cazacu a explicat ca din punctul sau de vedere, noile reglementari sunt mult mai moderne si mai aplicate. In acest sens, cunoscutul avocat a facut trimitere la modalitatile de comunicare dintre parchet sau instante si aparatori: “In noua reglementare, lucrul pe care il remarc, cu titlul general, este ca ea este mai aplicata si evident moderna in situatia de astazi, in care era informatica este la mare pret. Ati vazut ca art. 92 alineatul 2 din Noul Cod de procedura penala se instituie si se arata in mod precis ca exista tehnici de comunicare intre avocati si autoritati, se folosesc din ce in ce mai mult in aceste tehnici nu numai aspectul clasic al avocatului cu geanta, sau cu gentuta in mana, ca sa parafrazez un personaj mult mai important, care se duce la instanta si umbla pe la arhiva si peste tot, se folosesc acum aceste tehnici moderne, faxul, mailul si alt gen de comunicari, lucru care dupa opinia mea este salutar. De asemenea, ce am remarcat eu important, este ca data aceasta in “Biblia” noastra, Codul de procedura penala, se scrie negru pe alb ca apararea trebuie sa fie efectiva si concreta, fac aici referire la dispozitiile art. 91 alineatele 2 si 3, si se mai consacra un termen, termenul “rezonabil”. Toate aceste lucruri, dupa cate va aduceti aminte, avocatii le invocau de fiecare data, mergand insa numai la practica CEDO si iscau discutii in sedintele de judecata. Afirmarea acestor principii este importanta pentru ca dupa opinia mea dau substanta actului apararii si cred eu ca nu a fost necesara o practica atat de ampla a CEDO, care a sanctionat astfel de incalcari ale dreptului la aparare, pentru ca noua reglementare sa le cuprinda”.

Nu in ultimul rand, avocatul Dan Cazacu a enumerate si dreptul garantat de noile reglementari penale, care prevede ca aparatorii pot participa la perchezitiile domiciliare:Se prevede in mod precis ca avocatul poate participa la perchezitiile domiciliare, aspect care nu era bine reglementat in legislatia anterioara. Cred ca consacrarea in mod expres a acestei dispozitii este extrem de importanta”.

 

Comentarii

# mircea date 23 March 2014 11:54 -15

ar trebuie sa il compatimesc sau ceva ?.. 

# vasile date 23 March 2014 16:37 +21

Degeaba ati fost atati maestri in dosarele lui Nasase, ca el tot face puscarie fara probe. Ca vorbiti unul , ca vorbiti 100 , in fata Liviei Stanciu, inculpatul tot condamnat este. Cand primeste dosarul, doamna in cauza are un singur aspect de lamuri, de la ce partid este inculpatul? Daca este de la PSD ori PNL este condamnat poate sa aiba si 100 de avocati si sa nu fie nicio proba de vinovatie, daca este din anturajul lui Basescu este achitat chiar daca a furat Banca Nationala a Romaniei.

# mircea date 23 March 2014 19:19 -6

si chestia asta o stii personal, din interactiunea cu Livia Stanciu, sau de la organele de presa prietene justitiei ? 

# Avocată 007 date 23 March 2014 19:27 +3

Din păcate d-na Livia Stanciu face parte din justitie,mircea...tie iti plac morcovii de te-ai făcut portocaliu?

# Hipster date 23 March 2014 12:13 +7

Dle avocat, lasati poantele si incercati sa si aparati clientii, nu numai sa \"enervati\" organele judiciare. Aroganta pe care o aratati denota o pregatire juridica mediocra, avand in vedere ca aprofundarea cunostintelor deschid noi semne de intrebare. 

# Hipster date 23 March 2014 12:59 +5

Continuarea: noi semne de intrebare care te fac sa privesti cu maxime rezerve orice argumentari logico-juridice, inclusiv in situatia in care iti apartin...

# magiater date 23 March 2014 13:51 +1

Il cheama ion. Avocatii, lumea in sistem, prietenii ii spun dan. Se vede cat de bine pregatit esti asa zisule avocat

# Fost client date 23 March 2014 16:03 +12

Domnule avocat, sunteti o mare dezamagire ! Nu v-ar strica putina modestie si o apreciere obiectiva a propriei valori.  Reputatia inseamna ce cred ceilalti despre dumneavoastra si nu cum va vedeti Dvs. Si nu aveti o reputatie buna domnule avocat , nici public ,nici privat. Oricum articolul e o rusine .

# h date 23 March 2014 16:10 +14

Dupa revolutie subit toti au devenit maestri si tin prelegeri care mai de care mai savante. Nu mai sunt avocatii de pe vremuri, adevaratii maestri. Acum avem o gasca de amici cu judecatorii la care succesele se rezuma la solutiile bazate pe trafic de influenta sau din afacerile cu statul de unde se fura banul cetateanului.

# cetățean date 23 March 2014 16:21 +3

nu avocatul este subiectul articolului,diversiune cu cazacu ! DE CÂND un avocat este informat prin SMS ? de când până când se lucrează cu sms-uri? ce dovadă se pune la dosar(dovada comunicării!) ?dacă telefonul are decărcată bateria? în ce țară trăim ?

# UNBR-Dr.Vasile Botomei date 23 March 2014 18:31 -4

UNBR-Dr.Vasile Botomei felicita organizatoriii  conferintei! In scurt timp se va anunta o noua conferinta organizata de o alta universitate de prestigiu din Bucuresti in parteneriat cu UNBR-Dr.Vasile Botomei. Tema: ,,Implementarea  noului concept al  pluralismului organizatiilor profesionale de aparare prin mai multe barouri la nivel judetean componente din UNBR-uri concurente la nivel national.  Teorie si practica in aplicatia inscrierii magistratilor in profesia de avocat cu scutire de examen. Persoanele care doresc intre in parteneriat in organizarea acestei conferinte sunt rugate sa trimita oferta de participare pe adresa de email:botomei.vasile@yahoo.com;tel.0744191717; 

# saracu rudotel botomel date 23 March 2014 19:26 -2

saracu rudotel botomel, el chiar crede ca mai poate escroca pe cineva cu ,,tezele lui de dottorat,,! Puscaria te mananca, lobotomiei !

# cucu bau date 23 March 2014 20:18 0

Salutar a la Gâdea vs. MRU? :)))))

# Valeriu Mangu date 23 March 2014 22:30 0

Articolul \"Despre fiinta umana ca subiect de Drept constitutional\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# Fumigene aruncate date 24 March 2014 11:38 +5

Asta-i vrajeala. Vezi Doamne, ce avocatul lui peste sunt eu, ma anunta DNA-ul prin SMS sa ma duc sa iau dosarele clientilor... Un papagal....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva