11 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MESAJUL JUDECATOAREI VIORICA COSTINIU IN RAZBOIUL CSM-CORBU – Scrisoare deschisa catre CSM a presedintei de onoare a AMR, dupa ce judecatorii din CSM i-au trimis sefei ICCJ Corina Corbu mai multe intrebari cu iz de interogatoriu, in legatura cu drepturile salariale restante: “Nu te adresezi sefului Puterii judecatoresti prin scrisoare deschisa, si nici cu conditionari sau ultimatumuri... Nu se castiga popularitate prin 'Scrisori deschise'”

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 January 2024 11:55
Vizualizari: 6052

Presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatoarea Viorica Costiniu (foto), ia pozitie in razboiul CSM-Corina Corbu. Costiniu a reactionat dupa intrebarile cu iz de interogatoriu transmise de Sectia pentru judecatori a CSM sefei ICCJ Corina Corbu, prin intermediul unei scrisori deschise, in legatura cu drepturile salariale restante ale magistratilor (click aici pentru a citi).


 

Costiniu le-a trimis marti seara, 16 ianuarie 2024, un mesaj membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, imediat dupa aparitia scrisorii deschise cu intrebarile catre Corbu. De fapt o scrisoare deschisa catre membrii CSM, care vine in tangenta directa cu scrisoarea deschisa a judecatorilor din CSM catre sefa ICCJ Corina Corbu.

Astfel, presedinta de onoare a AMR le cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa nu uite ca CSM este un organ administrativ aflat la dispozitia sefului Puterii Judecatoresti. Cu aceeasi ocazie, judecatoarea Costiniu le atrage atentia membrilor CSM ca nu se pot adresa sefului Puterii Judecatoresti, adica presedinta Inaltei Curti Corina Corbu, prin scrisoare deschisa, si nici cu conditionari sau ultimatumuri. De asemenea, Costiniu le transmite acelorasi membri ai CSM ca popularitatea nu se castiga prin scrisori deschise.


Iata mesajul presedintei de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, catre membrii CSM:


CSM uita ca este un organ administrativ care este la dispozitia sefului Puterii Judecatoresti. Nu te adresezi sefului Puterii Judecatoresti prin scrisoare deschisa, si nici cu conditionari sau ultimatumuri.

CSM nu este putere in stat, nici constitutionala. E o autoritate administrativa pentru juzi si procurori, si celelalte atribute le are in virtutea executivului Puterii Judecatoresti. Cu atat mai putin Sectia de judecatori, de sine statatoare, nu este o autoritate.

Autoritate este CSM ca institutie plenara, ceea ce presupune ca Plenul sa poarte un dialog, face to face, in sedinta cu seful Puterii Judecatoresti, careia trebuie sa-i arate condescendenta si respect prin modul de abordare, de adresare, exemplu pentru juzii care sunt componenta Puterii si procurorii care functioneaza in parchetele de pe langa instante.

Nu se castiga popularitate prin 'Scrisori deschise'. Iar CSM trebuie sa isi arate preocuparea pentru intreg sistemul, adica pentru intreg corpul de judecatori in activitate si retrasi din activitate prin pensionare si pentru intreg corpul de procurori in activitate si retrasi din activitate prin pensionare.

Dintre cei trei membri din oficiu, Presedintele ICCJ, Procurorul General si Ministrul Justitiei, doar Presedintele ICCJ este seful unei Puteri constitutionale, pe cand ceilalti demnitari sunt doar reprezentantii resortului unei componente a sistemului judiciar, cu amprenta guvernamentala / politica, dat fiind ca Ministrul Justitiei este om politic angajat, si face parte componenta a Guvernului, deci component al Puterii Executive, alta decat Puterea Judecatoreasca, de sine statatoare.

Vine de la Lege si nu e doar o opinie. Ci un Remember!

Judecator al Justitiei romane Viorica Costiniu

Comentarii

# Cetateanul date 17 January 2024 12:28 +2

Tot îi bine că nu or scris pe bilețele roz. :lol:

# Just date 17 January 2024 12:47 +1

Off, cum de la parale, se isca scandale :)

# maxtor date 17 January 2024 13:04 +1

Nu te adresezi reprezentantului ordonatorului principal de credit, rotii motrice a Justitiei....(apropos: CSM este "garantul" da' nimeni nu-i cere acordu in garantie...)

# Nime-n drum date 17 January 2024 13:15 +106

Apăi, doamnă Costiniu, cand te adresezi CSM folosind termenul de "juzi", e mai greu sa le pretinzi altora un anumit tip de adresare. In principiu, aveti dreptate, CSM putea sa aleaga o alta cale de a-i adresa solicitari doamnei Corbu. Dar reprosurile dumneavoastra referitoare la modul in care cineva i se adreseaza acelei doamne nu sunt intemeiate, intrucat destinatarul interpelarilor formulate de catre CSM prin scrisoarea deschisa nu este seful puterii judecatoresti, ci un ordonator de credite care a dat-o rau de gard cand a impartit mamaliga, tratand cu dosul corpul judecatorilor si personalul auxiliar din tara, odata ce ICCJ a luat tot cascavalul ce i se cuvenea, iar restul au primit resturi. Faptul ca prin lege s-a stabilit ca una si aceeasi persoana, respectiv Presedintele ICCJ, sa fie atat sef al puterii judecatoresti, cat si ordonator de credite, nu elimina distinctia clara intre cele doua notiuni. Iar CSM i s-a adresat ordonatorului de credite. Sunteti "jude", ce naiba... :)

# Judecator in activitate al justitiei romane date 17 January 2024 14:11 +115

Presedintele ICCJ nu este seful puterii judecatoresti, asa cum presedintele nu este seful statului. CSM nu este la disoozitia inaltei curti, ci reprezinta judecatorii in asigurarea indeoendentei lor. Respectul nu se clameaza, nu se impune, ci se obtine prin conduita, se castiga prin munca cu o conduita ireorosabila. Respectul se castiga greu, se pierde reoede si nu se datireaza functiei. Functia trebuie onorata, nu folosita. Intrebarile sunt legitime si justificate, de o anume conduita care i a prejudiciat pe cei mai multi judecatori. Nu exista ultimatumuri si nici conditionari. Astea le ati vazut dvs., dar nu ati vazut altele. Poate datoriile catre dvs sunt platite. Lasati sfaturile pentru cei in activitate. Ei sunt cei pagubiti si mai bine ati face bine sa ii sprijiniți, functiile nu trebuiesc sprijinite, ci criticate.

# Judecator nedetasat in activitate date 17 January 2024 14:40 -4

Of ce mai scriu sub anonimat cei din csm, ca doar nu vor recunoaște in independența lor deplina ca au greșit. Sa o țineți tot așa. Mulțumim de circ, dar la dosare când ne mai vedem colega?

# santinela date 17 January 2024 14:51 -14

O explicatie clara,logica si legala,pe intelesul ciumpalacilor din CSM care se cred inventatorii gaurii la macaroana.

# Judecator in activitate al justitiei romane date 17 January 2024 15:35 +63

Colega , sunt la dosare dintotdeauna. Ai gresit adresa, nu ti convine comentariul. CSM a gresit si ICCJ a alocat resuresle corect , legal si bine nu i asa ? Inca ceva , colega daca ai contraargumente expune , lasa ce faca altii ca nu esti singurul la dosare ,daca asa o fi.

# funny date 17 January 2024 16:50 +98

Presedintele ICCJ nu e seful puterii judecatoresti dupa nicio lege pe care s-o cunosc si eu. Putere judecatoreasca e o notiune istorica de pe alte meleaguri, Noi avem Autoritate judecatoreasca, fara sef. N-o fi fost politicoasa adresarea prin scrisoare deschisa, sunt de acord. Dar fata de situatia dificila si protestele din tara, cred ca se impunea o scrisoare transparenta: sa stie toti judecatorii ca CSM a intrebat si ce a intrebat. Poate vom afla si raspunsul, tot public. Pana la urma CSM raspunde de bunul mers al Justitiei, iar Justitia nu merge deoarece exista o banuiala ca fondurile salariale au fost impartite neechitabil. Atunci, trebuie sa facem lumina. Nu m-ar mira nimic, nu degeaba a vrut ICCJ sa fie ordonator de credite. Dar cand primesc de la instanta un termen de 6 luni pt a imi exprima opinia in scris pe oportunitatea amanarii cauzei, zau ca orice demers face CSM pt deblocarea conflictului mi se pare foarte intemeiat, nu mai conteaza dc e si suficient de politicos.

# Cârcotaș date 17 January 2024 16:59 +12

Nu a rezolvat bunul simt, nu au rezolvat legile, nu au rezolvat cetățenii, nu au rezolvat avocații: voi veți înțelege singuri care este patratica voastră, doamnelor și domnilor magistrați, și vă veți pune la loc cu gurita voastră, după ce o sa va ciondăniti pe bani, căci asta vă interesează, banii, nu munca, dreptatea, cinstea; apropo, ăia mai bogați din lume cer la Davos să li se aplice o impozitare asupra averilor galactice. Voi, care câștigați de 5, 6, 7 ori mai mult la pensie decât ăla care a contribuit luna de lună, prin mită de la clasa politică ca sa acceptati dârlogii si zabala, voi, sia de veniți din politie, parchete, avocatura, stați câteva luni ca judecători si va aruncsti direct in varsta a 3-a inainte de meno/andropauza, când acceptați sa mai tăiați din osânza-nu cei tineri, aia saracii abiaisi permit un city break la praga, ci voi, îmbuibați care la 48 de ani va angajați sau vă apucați de trafic de influenta sub, sanchi, masca de avocati?

# Justitiabil umil date 17 January 2024 19:41 +50

Art. 133 din ceva ce a jurat sa respecte orice jude. Si orice procuror "magistrat". (1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției. Nu credeam ca voi apara CSM-ul vreodata. Totusi sa-l transformi intr-un fel de carpa de lustruit pantofii presedintelui ICJ... Si sa inventezi seful puterii judecatoresti... super bizar.

# Cozia date 17 January 2024 22:29 +7

Ce vă tot bateți capul cu împărțeala unor sume de bani între juzi ... Așa se împarte și dreptatea la ÎCCJ.... Prima data se îndestulează împărații (înalții juzi) apoi generalii și locotenenții (juzii curților și tribunalelor ) și la urmă ce mai rămâne se aruncă la soldați (juzii de la judecătorii). Așa și cu dreptatea : ești tare și mare vei primi o dreptate pe măsură, iar oamenii de rând vor primi o dreptate pe măsură . Ce naiba nu se înțelege... este legea firii ... într-o turmă sau haită, cei mari mănâncă primii și ce e mai bun, iar cei mici mănâncă ultimii ... ce mai rămâne .

# Condescendenta date 19 January 2024 14:58 -1

Sunteti din oficiu sau aleasa? Ca din oficiu au fost deja 72 din cei mai inalti si mai drepti , conform denumirii de inalta. A , era sa uit ce inseamna ,, juzii ,, ?! E vreun frantuzism pretentios ? Va plictisiti de lipsa de respect si v ati gandit de o atitudine. Luati atitudine in sprijinul celor care nu si au incasat drepturile insusite de altii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2024 – EUROINS risca sa intre in capcana bulgareasca, pe 12,7 milioane euro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva