23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MOTIVAREA ELIBERARII LUI NASTASE – Judecatoarea Carmen Balaci de la TMB s-a opus punerii in libertate a lui Adrian Nastase. Balaci a considerat ca fostul premier a stat prea putin in puscarie si ca nu se poate reintegra social: “Timpul executat din pedeapsa nu este suficient”. Judecatoarea a fost deranjata de articolele de pe blog ale lui Nastase: “Din continutul tuturor acestor materiale publicate rezulta ca acesta neaga in mod constant savarsirea faptelor” (Motivarea)

Scris de: Elena DUMITRACHE - George TARATA | pdf | print

12 April 2013 16:49
Vizualizari: 6720

 

Judecatoarea Carmen Constanta Balaci de la Sectia a II-a Penala a Tribunalul Bucuresti s-a opus eliberarii conditionate a lui Adrian Nastase (foto), pe motiv ca acesta a stat prea putin timp in inchisoare si ca perioada petrecuta in detentie nu este suficienta pentru a asigura reintegrarea sociala a fostului premier. Judecatoarea Balaci a facut opinie separata in cazul eliberarii conditionate a lui Nastase si s-a pronuntat in favoarea admiterii recursului declarat de catre DNA. Totusi, celelalte doua judecatoare din complet, Cleopatra Sipoteanu si Florentina Vasilateanu, au decis, in 18 martie 2013, ca sunt indeplinite conditiile pentru punerea in libertate a lui Nastase.


Asa cum reiese din motivarea deciziei 294 R, din dosarul 566/4/2013, Carmen Constanta Balaci considera ca Adrian Nastase nu a dat dovezi temeinice de indreptare, chiar daca documentele puse la dispozitie de oficialii penitenciarului Jilava arata ca fostul premier a avut un comportament foarte bun, a participat in mod constant la activitati de educatie si asistenta psihosociala, s-a implicat in instruirea si influentarea celorlalti detinuti, a redactat o lucrare stiintifica si patru carti.

Iata ce mentioneaza judecatoarea Carmen Constanta Balaci in opinia separata:

Apreciez ca, desi intimatul-condamnat a executat fractia de pedeapsa stabilita in mod obligatoriu de lege, aceasta imprejurare nu ii confera un drept, ci doar o vocatie la acordarea liberarii conditionate, avand in vedere ca nu sunt indeplinite, in mod cumulativ, conditiile prevazute de lege in acest sens.

Astfel, liberarea conditionata reprezinta o masura de exceptie care trebuie fundamentata pe comportamentul intimatului-condamnat, de natura a crea instantei convingerea ca executarea restului de pedeapsa in stare de libertate poate conduce la atingerea scopului educativ si preventiv al pedepsei.

In acest sens, apreciez ca nu sunt indeplinite, in mod cumulativ, conditiile prevazute de lege pentru acordarea liberarii conditionate, deoarece intimatul-condamnat nu a dat dovezi temeinice de indreptare, iar timpul executat din pedeapsa nu este suficient pentru a asigura o reala reinsertie sociala a acestuia.

Prin urmare, din caracterizarile care insotesc procesul-verbal al comisiei de propuneri din cadrul Penitenciarului Bucuresti-Jilava (aflate la fila …. din dosarul nr. 566/4/2013 al Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti si la filele …-… si …-… din dosarul nr. 566/4/2013 al Tribunalului Bucuresti – Sectia a II-a Penala), rezulta ca intimatul-condamnat a avut un comportament foarte bun, a participat in mod constant la activitati de educatie si asistenta psihosociala in perioada 27.08.2012 – 07.03.2013, implicandu-se in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate, iar in perioada 10.08.2012 – 24.12.2012 a redactat o lucrare stiintifica intitulata “Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene”, precum si 4 carti, obtinand astfel un numar total de 382 de credite, fiind recompensat de 5 ori in perioada 23.10.2012 – 25.02.2013 cu suplimentarea dreptului la vizita si pachete, fara a fi sanctionat disciplinar pe perioada detentiei.

Cu toate acestea, apreciez ca aspectele anterior prezentate nu sunt suficiente pentru a demonstra faptul ca intimatul-condamnat a dat dovezi temeinice de indreptare, instanta nefiind tinuta, in hotararea pe care o adopta, exclusiv de aceste constatari ale comisiei din penitenciar, ci va face o analiza proprie asupra indeplinirii acestei conditii, avand in vedere ansamblul probatoriu administrat in cauza”.

Judecatoarea Carmen Balaci i-a reprosat lui Nastase ca a scris pe blogul persoanal: “Din continutul tuturor acestor materiale publicate de intimat in timpul executarii pedepsei, rezulta, in mod neindoielnic, ca acesta neaga in mod constant savarsirea faptelor pentru care a fost condamnat la pedeapsa inchisorii”

Ce a deranjat-o insa cel mai mult pe judecatoarea Carmen Balaci au fost insa articolele publicate de Adrian Nastase pe blogul personal in perioada in care s-a aflat in detentie. Ignorand dreptul la libera exprimare sau faptul ca nu este obligatoriu ca un detinut sa recunoasca fapta pentru care a fost condamnat in conditiile in care se considera nevinovat, judecatoarea i-a reprosat lui Adrian Nastase ca neaga in mod constant savarsirea faptelor. Totodata, Carmen Balaci sustine ca fostul premier nu a demonstrat ca a facut eforturi pentru a recunoaste comiterea faptelor:

Din continutul tuturor acestor materiale publicate de intimat in timpul executarii pedepsei, rezulta, in mod neindoielnic, ca acesta neaga in mod constant savarsirea faptelor pentru care a fost condamnat la pedeapsa inchisorii, facand aprecieri extrinseci aspectelor care converg catre individualizarea unor dovezi temeinice de indreptare, considerandu-se un detinut politic pentru a carui detinere in penitenciar se fac cheltuieli din bugetul de stat.

In acest context, apreciez ca in cazul intimatului-condamnat nu a fost atins scopul preventiv, dar mai ales, educativ al pedepsei prevazut de art. 52 C.pen., acela al formarii unei atitudini corecte fata de ordinea de drept si regulile de convietuire sociala, aspecte relevante din perspectiva faptului ca liberarea conditionata nu poate fi disociata de insasi finalitatea executarii pedepsei si, implicit, de garantarea scopului si functiilor acesteia.

Asadar, desi intimatul-condamnat a executat fractia prevazuta in mod obligatoriu de lege, nu este cunoscut cu antecedente penale, a participat in mod constant la diverse programe educationale, a fost recompensat de cinci ori si nu a fost sanctionat disciplinar, apreciez, in dezacord fata de opinia judecatorului fondului, ca intimatul nu a dat dovezi temeinice de indreptare, in sensul ca nu a demonstrat imprejurarea ca ar fi depus eforturi in vederea garantarii propriei reinsertii sociale, mai ales in ceea ce priveste recunoasterea si regretul in raport de faptele pentru care a fost condamnat, aspecte care vizeaza inclusiv conduita sa pe durata executarii pedepsei in regim de detentie.

Prin urmare, nu sunt de acord cu aprecierea judecatorului fondului exprimata in sensul ca timpul executat din pedeapsa este suficient pentru ca detinutul sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel incat pe viitor sa nu mai comita si alte fapte infractionale si sa poata fi redat societatii.

Pentru toate aceste motive, apreciez ca perioada executata de intimatul-condamnat din pedeapsa aplicata nu a fost suficienta pentru ca acesta sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al pedepsei.

In consecinta, consider ca este justificata aprecierea asupra necesitatii executarii in continuare a pedepsei in regim de detentie de catre intimatul-condamnat”.

Intimatul condamnat a fost disciplinat si staruitor in munca – avand constant pe perioada detentiei un comportament pozitiv, intrutotul conform rigorilor pe care le presupune mediul carceral, cu consecinta nesanctionarii niciodata, ba chiar a recompensarii sale”

Total opusa a fost opinia celorlalte doua judecatoare din complet, Cleopatra Sipoteanu si Florentina Vasilateanu, care au considerat ca sunt intrunite toate conditiile pentru ca Adrian Nastase sa fie eliberat. Acesta mentioneaza in motivarea deciziei ca fostul premier a fost disciplinat, staruitor in munca, dar si ca se poate reintegra in societate:

Examinand sentinta penala atacata, sub aspectul criticilor formulate de parchet si din oficiu, tribunalul o constata legala si temeinica, motivata in fapt si in drept.

(...)

Tribunalul constata ca fractia ceruta de lege pentru a deveni propozabil condamnatul la liberare conditionata a fost indeplinita prin zile executate efectiv si chiar depasita.

(...)

In lumina acestor considerente de ordin teoretic si practic, tribunalul constata – pornind de la procesul verbal al comisiei de liberari conditionate din penitenciar – ca intimatul condamnat N.A. poate fi liberat conditionat, fiind indeplinite toate cerintele sus expuse.

Concluziile caracterizarii intimatului, anexata procesului verbal, sunt in sensul ca acesta a participat la programe educationale si la conferinte pe diverse teme; „a participat constant la activitati de educatie si asistenta psihosociala, implicandu-se in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate, iar in perioada 10 august – 24 decembrie 2012 a redactat o lucrare stiintifica, precum si alte doua volume, ce au fost publicate la sfarsitul anului 2012; ca urmare a redactarii lucrarii stiintifice si a implicarii in activitatile de educatie, a obtinut un numar total de 342 credite si a fost recompensat de trei ori; nu a fost sanctionat disciplinar pe perioada detentiei”; a pastrat o legatura permanenta cu membrii familiei, intre acestia existand un atasament deosebit.

Din aceasta caracterizare rezulta indubitabil ca intimatul condamnat a fost disciplinat si staruitor in munca – avand constant pe perioada detentiei un comportament pozitiv, intrutotul conform rigorilor pe care le presupune mediul carceral, cu consecinta nesanctionarii niciodata, ba chiar a recompensarii sale.

(...)

Una dintre criticile formulate de catre parchet prin motivele de recurs este imprejurarea ca „prin frecventarea sau absolvirea unor programe nu se poate retine ca detinutul a dat dovezi temeinice de indreptare, deoarece nu rezulta ca prin participarea la asemenea activitati acesta nu va mai dori pe viitor sa obtina foloase necuvenite sub forma unor materiale de propaganda electorala, iar recompensele primite nu constituie prin ele insele o dovada temeinica de indreptare, ci o premiere a comportamentului detinutului care si-a adecvat conduita constrangerilor locului de detinere”.

In primul rand, am aratat deja ca ceea ce conteaza in analiza conditiilor pentru liberare conditionata nu este natura sau gravitatea faptei savarsite, ci comportamentul general al condamnatului pe toata perioada detentiei (iar recompensele primite sunt tocmai pentru ca intimatul condamnat „si-a adecvat comportamentul constrangerilor locului de detentie” – asa cum a afirmat si procurorul de sedinta in concluziile sale – totodata insa intelegand ca trebuie sa le respecte de buna voie si cu buna credinta, ceea ce face ca aceste recompense sa fie dovezi temeinice de indreptare).

In al doilea rand, programele si activitatile social educative la care a participat intimatul condamnat si la care a facut referire parchetul in recurs („Activitati de educatie pe platforma de eLearning, pentru prevenirea TB”, „Program de educatie pentru viata de familie”, „Program de valorificare a aptitudinilor – Hobby”) nu pot fi minimalizate ca importanta si nu li se poate contesta utilitatea si valoarea, in conditiile in care acestea au fost initiate de organele competente din penitenciar cu concursul specialistilor cu pregatire in domeniile respective.

O apreciere a utilitatii acestor programe, nu doar cu privire la participarea intimatului condamnat, dar si a altor detinuti, excede competentei de analiza a instantelor de judecata, care nu se pot subroga echipei de specialisti in diverse domenii, din penitenciar, in alegerea programelor educative la care detinutii sunt invitati sa participe, programe care nu corespund fiecarei infractiuni incriminate de Codul penal sau prin legi speciale.

De asemenea, aprecierea asupra rezultatului programului de educatie nu poate apartine decat celor care l-au intocmit si l-au pus in aplicare, specialisti in programe educative si psihologi, rezultat care este la randul sau validat de comisia de liberari conditionate din penitenciar din care fac parte – conform art.77 alin.2 din Legea 275/2006 – „directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala, consilierul de probatiune, medicul penitenciarului, un lucrator in cadrul serviciului productie si judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, in calitate de presedinte”.

Trebuie specificat aici ca in cazul intimatului condamnat N.A., comisia in unanimitate a hotarat ca „poate fi liberat conditionat; comportament constant pozitiv; timp suficient pentru atingerea scopului pedepsei”.

A sustine ca este inutil sau nepotrivit un anume program educational si astfel a-i contesta participarea intimatului condamnat N.A. la respectivul program, in contextul aprecierii dovezilor temeinice de indreptare si al staruintei acestuia in munca, este cel putin neobisnuit si contravine dispozitiilor legale de care instanta este tinuta a le avea in vedere in momentul verificarii conditiilor impuse de lege pentru analizarea comportamentului unui condamnat in vederea acordarii sau nu a liberarii conditionate.

(...)

In acest sens, se arata in motivele scrise de recurs ale parchetului ca „justitia in ierarhia sistemului de valori al condamnatului N.A. ocupa un loc minor”, ca acesta „priveste actul de justitie ca pe o tradare nationala si ca un act antieuropean”, ca „se considera un detinut politic” si ca „denatureaza institutii juridice in interes personal”.

Concluzia acestor motive de recurs ar fi aceea ca atata timp cat intimatul condamnat nu-si recunoaste vinovatia – indiferent de conduita lui constant buna si foarte buna pe parcursul executarii pedepsei – inseamna ca nu s-a indreptat si nu se impune liberarea lui conditionata.

Daca tribunalul ar privi cauza dedusa judecatii din acest unghi de vedere, ar insemna sa acceptam si posibilitatea ca, desi indeplinite toate celelalte conditii prevazute de dispozitiile art.59 Cp, sa nu poata acorda liberarea conditionata niciodata si mai mult, scopul pedepsei sa nu fie niciodata atins in conditiile in care nici dupa expirarea celor doi ani de inchisoare, executati pana la ultima zi in penitenciar, intimatul condamnat si-ar sustine in continuare nevinovatia.

In deplin acord cu instanta de fond, tribunalul apreciaza ca prevederile art.59 Cp se refera exclusiv la conduita condamnatului pe perioada detentiei si la eforturile depuse de acesta pe calea reintegrarii sociale, nicidecum la atitudinea sa fata de organele judiciare care l-au urmarit penal si apoi l-au condamnat.

Sustinerea procurorului ca intimatul condamnat „este deranjat” ca i s-a impus restrictia de a alege si a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice nu inseamna automat ca intimatul condamnat o va incalca – lucru care nici nu ar fi posibil – cata vreme conduita lui generala pe parcursul executarii pedepsei a fost, fara exceptie, de respectare a tuturor rigorilor legii, chiar daca gandeste ca nu i se cuveneau.

Apoi, imprejurarea ca intimatul condamnat „nu regreta ca a ajuns sa faca parte dintr-o galerie de lideri politici cu probleme penale, ci ca este singurul fata de care s-a pronuntat o condamnare cu executare” – pe care a respectat-o cu strictete (apreciaza tribunalul) – nu poate fi schimbata prin neacordarea unei liberari conditionate, existenta acestor regrete fiind o chestiune absolut personala, nerelevanta din punct de vedere al aprecierii conduitei intimatului.

In fine, faptul ca intimatul condamnat infatiseaza liberarea conditionata „nu ca pe o vocatie a sa, ci ca pe o favoare facuta bugetului de stat” nu este in masura sa duca la pierderea acestei vocatii si nici nu ia posibilitatea instantei de a aprecia – in raport de toate celelalte cerinte legale – daca liberarea conditionata se poate acorda sau nu”.

Parerile personale ale intimatului condamnat se circumscriu dreptului la opinie si libera exprimare, consfintit si garantat de art.30 alin.1 din Constitutia Romaniei”

In ceea ce priveste articolele publicate de Adrian Nastase pe blog, care in viziunea judecatoarei Carmen Constanta Balaci arata ca acesta nu regreta si nu recunoaste faptele astfel ca nu poate fi eliberat, magistratele Cleopatra Sipoteanu si Florentina Vasilateanu considera ca astfel de opinii se circumscriu dreptului la libera exprimare garantat de Constitutia Romaniei si de Conventia Euiropeana a Drepturilor Omului. Cele doua judecatoare subliniaza faptul ca Justitia trebuie sa apere acest principiu si nicidecum sa il ingradeasca:

Parerile personale ale intimatului condamnat se circumscriu dreptului la opinie si libera exprimare, consfintit si garantat de art.30 alin.1 din Constitutia Romaniei – „libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile”, de art.10 din CEDO – „orice persoana are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere”, de art.40 din Legea 275/2006 – „libertatea constiintei si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase ale persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate nu pot fi ingradite”.

Justitia trebuie sa apere acest principiu, nefiind permise derogari de la exercitarea libertatii de exprimare decat daca se tinde la „defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si la manifestari obscene, contrare bunelor moravuri” (art.30 alin.7 din Constitutia Romaniei), ceea ce evident nu este cazul intimatului condamnat N.A..

Imprejurarea ca intimatul condamnat a avut „blog personal” nu este supusa cenzurii instantei in cauza dedusa judecatii, ci este un drept al acestuia – pe langa alte drepturi consacrate de lege persoanelor private de libertate – cata vreme nu i-a fost retras prin hotararea de condamnare si a fost autorizat de administratia penitenciarului”.

Aceasta conduita ireprosabila nu doar intregeste tabloul dovezilor temeinice de indreptare, dar da si acea doza de „incredere” ca intimatul condamnat N.A. s-a reintegrat social si ca lasat in libertate nu este predispus sa savarseasca noi infractiuni”

Astfel, potrivit motivarii din 18 martie 2013, Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat, in conditiile in care in cele 9 luni de detentie a avut o atitudine ireprosabila. Completul a stabilit ca exista dovezi temeinice de indreptare, dar si doza de incredere ca fostul premier s-a reintegrat social si nu mai este predispus la savarsirea altor infractiuni:

Tribunalul constata ca cele 9 luni petrecute in detentie reprezinta timp suficient in care intimatul condamnat N.A. nu s-a rezumat doar la a scrie carti si a-si exprima opiniile personale pe blog, ci si a participat activ la intrunirile organizate pe diverse teme, la programele educationale ce i-au fost propuse si a aratat constant disponibilitate si responsabilitate pentru orice activitate incredintata.

Aceasta conduita ireprosabila nu doar intregeste tabloul dovezilor temeinice de indreptare, dar da si acea doza de „incredere” ca intimatul condamnat N.A. s-a reintegrat social si ca lasat in libertate nu este predispus sa savarseasca noi infractiuni.

Coroborand toate probele administrate atat in fata instantei de fond, cat si in fata instantei de recurs, respectiv procesul verbal al comisiei de liberari conditionate din penitenciarul Bucuresti Jilava, insotit de caracterizarea intimatului condamnat N.A., documentele referitoare la participarea persoanei condamnate la activitatile si programele educationale organizate in cadrul penitenciarului, documentele referitoare la acordarea recompenselor, la stabilirea programului de lucru pentru realizarea lucrarii stiintifice „Dreptul comunitar si politica externa a Romaniei in contextul aderarii la Uniunea Europeana”, recomandarile … …. … si …………….. in vederea realizarii lucrarii de cercetare stiintifica sus mentionata, caracterizarea din data de 11.03.2013 – dupa pronuntarea sentintei penale recurate – insotita de documente explicative eliberate de Penitenciarul Bucuresti Jilava cu privire la activitatile in care a fost implicat intimatul condamnat in continuarea executarii pedepsei, precum si toate articolele publicate in presa si pe blog, cartile scrise si publicate in perioada de detentie – chiar daca au sau nu „priza” la public – tribunalul concluzioneaza ca intimatul condamnat N.A. a indeplinit cumulativ toate cerintele pentru a fi liberat conditionat, putand fi reintegrat in societate, asa cum legal si temeinic a dispus si instanta de fond”.

* Cititi aici motivarea judecatoarelor Cleopatra Sipoteanu, Florentina Vasilateanu si Carmen Constanta Balaci

Comentarii

# laci@yahoo.com date 12 April 2013 17:24 +7

Zici ca-i procuroare balaci asta

# o parere date 13 April 2013 09:50 -12

luju s a dat cu infractorii. pt luju judecatorii care dau solutii favorabile infractorilor sunt buni, ceilalti trebuie sa fie infierati ca pe timpul lui ceausescu. stati calma doamana anghelescu, voiculescu nu scapa, dosarul lui e greau. poate sa si faca badea, gadea, oana stancu si tudorica fara frica de pe acum harakiri

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 13 April 2013 14:31 +10

bine ati revenit DOMNULE PRIM MINISTRU. justitie imanenta exista,ca drept dovada a dat chiorul in altul cu masina.pina acum are 3 accidente de care stiu eu. 1)cel cu udrea cind a dat in fintina miorita si udrea ii ducea prajiturele la spital fiind cu mina rupta(fisurata- ce zici coco rico?) 2)cel de la cismigiu 3)cel de azi- sper sa fie si unul cu un camion de 40 de tone,doamne ajuta!!! Domnule Prim Ministru sper ca ati introdus deja cererea la cedo si sper ca daunele ce vi se vor acorda sa fie expres cerute de la gunoiul de presedinte si de la judecatorii si procurorii care au comis ilegalitatile. oricum va urez multa sanatate si....sa/l infundati pe gunoiul de presedinte impostor!!!!!!

# Istratie date 14 April 2013 10:56 +1

O respectuoasă atragere a luării aminte acelora *... din lumea asta mare* - vorba lui Zavaidoc - care zic *Justiție imanentă*. Acest meșteșug e dat judecătorilor tereștri care, bine sau rău, îndeplinesc un serviciu public. Judecata lui Dumnezeu e *transcendentă*, ea e  aceea care *nu dă cu parul.*  

# unul din lumea cea mare date 14 April 2013 13:59 +3

pentru istratie//multumesc! o sa ma documentez ,am gasit ceva despre justitia imanenta in ,,dreptul bisericesc,,se refera la drept ca ca venind de la natura sa restabileasca ordinea si dreptatea. oricum ma documentez multumesc

# ARGUS date 14 April 2013 15:00 +4

Eu cred ca asta din lumea mare a gandit bine zicand despre justitia imanenta cu raportare la acest accident.Mie nu imi place,totusi,speranta lui cu acel camion de 40 de tone.O limita trebuie sa avem in toate.Va salut.

# unul din lumea cea mare date 15 April 2013 09:09 0

pentru argus//de ce sa avem argus o limita? sa fie atunci un camion de 80 de tone? argus(pe vremea mea argus era o companie de stat care furniza angajati pentru odcd si pentru reprezentantele comerciale straine) erau dintre fostii lucratori de comert exterior. voiculescu a lucrat la argus cind era la crescent. se afla cu sediul pe magheruu 22 unde era si camera de comert(linga biserica italiana).daca justitia corupta nu/si face treaba de ce sa nu fie acel camion de 40 de tone?ca sa fie o limita ,gunoiul de la cotroceni ar trebui sa aibe o limita.o are?

# motanul incaltat date 12 April 2013 17:49 -9

scuipa-ti in san adi, ca ai scapat pentru o vreme. ia zi, ai lasat la camera 0049 vaselina aia? am auzit ca e buna rau de tot, si protejeaza impotriva BTS-urilor

# palton gion date 12 April 2013 18:20 -3

adi noi sa stii ca te vrem preshe :D

# CI date 12 April 2013 18:13 -2

Nici nu vreau să-mi amintesc de înjurăturile aruncate de voi asupra judecătoarei Sipoteanu. Aţi înjurat-o degeaba şi nici un fel de scuze n-am auzit...

# AN date 12 April 2013 18:51 +16

Auzi domle coana Balaci......ca Nastase a injurat justitia ! Pai ce era sa faca !.....sa o pupe ?

# fane oarca date 12 April 2013 18:57 +10

pai si ce sa-l tinem in parnaie pana cand isi recunoaste fapta?!! chiar daca e vinovat, e dreptul lui sa nu-si recunoasca fapta. sau sa-i spalam creierul? 

# d. date 13 April 2013 13:39 +9

e foarte greu pentru nataraii astia sa inteleaga ca respectarea unui drept nu trebuie transformata ulterior in pedeapsa. dreptul de a nu face declaratii e confundat voit de procurori cu atitudinea nesincera si necooperanta. astia toti cred ca ar trebui sa faca practica prin puscarii sa vada cam unde trimit ei oamenii iar apoi sa fie lasati sa judece si sa ancheteze. inversunarea asta cretina de a reusi cu orice pret sa tina un om in puscarie jur ca nu am sa o inteleg. imi doresc doar ca Dumnezeu sa nu-i uite daca cumva gresesc.

# Competenta teritoriala date 12 April 2013 19:11 +3

Asadar ,daca js4 ar fi respins liberarea conditionata ar fi existat o vatamare prin incalcarea competentei teritoriale a jud Cornetu . Sau daca intr-o cerere de contopire js4 ar fi aplicat un spor de pedeapsa ar fi existat o vatamare . Aceasta exceptie a fost mai intai invocata de pjs4, care ,de altfel, in mod corect declara recursuri in toate dosarele privind cererile formulate de detinutii din Jilava .In esenta problema de drept este simpla : de mai multi ani judecatorii de la js4 judeca nelegal , in baza unui ordin al ministrului justitiei care nu a fost niciodata publicat in monitorul oficial. Nici un judecator de la js4 sau tmb nu a avut inteligenta sa observe acest lucru , iar acum cand procurorii au descoperit aceasta nelegalitate nu vor sa isi recunoasca greseala. Este ceva obisnuit in Romania, ca de altfel in intreaga lume, ca judecatorii , dar si procurorii ,sa nu recunoasca greselile profesionale comise. Totusi in acest caz procurorii de la pjs4 au dovedit ca au caracter si au denuntat aceasta greseala . Ce pacat insa ca judecatorii nu au dovedit ca au si ei caracter...

# Ezoteric date 13 April 2013 01:08 +10

Singura sansa in fata unor astfel de scursuri in roba e sa recunosti ce ti se imputa si sa le pupi picioarele ca te au nenorocit. Asa nu mai trebuie sa munceasca ei,sa gandeasca,sa motiveze. In orice caz nu trebuie sa spui cat de urat miroase acest rahat de justitie pe care ei il tin sub pres. De aia ei nu au nume ,ei sunt \"magistratii care au decis,au condamnat,au trimis in judecata \" . Daca pui lumina pe ei,pe frazele lor ingalate si lipsite de logica,de gramatica elementara,se simt datori sa reactioneze ,sa se razbune.Nici pe vremea comunistilor un judecator nu ar fi motivat asa. Chiar daca atunci nu se publicau motivarile.

# un nene date 13 April 2013 13:51 -7

Prefer solutia corecta si motivarea slaba a lui Balaci.Au conlucrat toate autoritatile statului ca sa-i faca rahatului de Nastase un dosar beton.Ce a facut el in niciun caz nu se numeste executare a pedepsei.Mai stii vreun caz in care Monitorul Oficial al Romaniei sa publice cartile puscariasilor?Nu stiu cand a avut timp sa-si mai si educe colegii si sa participe la activitati, fiind foarte ocupat cu operele juridice si activitatea de pe blog.Cred ca si-a facut programul singur si penitenciarul s-a executat.Pana si comisia si-a programat sedinta cand facea fractia.Daca motivam eu opinia separata ii faceam nemernicului o motivare beton pe 30 de pagini din cele 60 ale hotararii.Judecatoarea a fost timorata de campania asta pro-Nastase. Stiu ca esti de aceeasi parere cu mine si ca nu mori de dragul noii puteri. In privinta condamnarii sunt probe garla. Numai un tampit nu le vede. Prescriptia sanctioneaza pasivitatea parchetului, dar asta a modificat legea de nu stiu ori ca sa scape.

# Salvamar date 13 April 2013 08:20 +9

Judecatoarea Balaci este proasta sau face pe proasta? care fapte sa le recunoasca? Alea pe care nici macar instanta de judecat NU i le-a putut imputa? Inchisorile noastre sunt un fel de NOU FENOMEN PITESTI, in care chiar daca nu esti vinovat trebuie sa recunosti ca esti? femeia asta a citit motivarea condamnarii lui Nastase? Judecatoarea asta voia ca fenom,enul Pitesti sa se repte si Nastase sa recunoasca ce nu a facut? Ce cauta individe cu astfel de conceptii in sistem? Pai daca cei care merg la CEDO si castiga, dovedind ca nu au fost judecati cinstit in Romania, daca sunt reeducati si spun \"suntem vinevoti\" de ce sa se maia dreseze unor instante europene? Individa asta pentru asemenea conceptii ar trebui zvarlita afara din sistem, alaturi de alti indivizi ca Livia Stanciu de exemplu. cu asemnea individe nu vom avea niciodata o justitie adevarata!

# morarescu date 13 April 2013 08:52 +5

Opinia minoritara arata ca \" Fenomenul Pitesti\" naste inca nostalgii...

# Un cetatean date 13 April 2013 11:40 +6

Cred ca jud.Balaci a fost studenta prof.Nastase si pe care a notat-o foarte prost in facultate.A avut acum ocazia sa-si arate muschii.Oricum logica si expunerea acesteia sunt ...triste.

# Furnalul de la Paltinis date 13 April 2013 17:55 -10

Daca ii dadeau vreo 10 ani, asa cum ar fi trebuit, nu mai existau probleme la liberare.

# morarescu date 13 April 2013 18:18 +6

Depinde de ziua in care urma sa se publice in Monitorul Oficial decretul de gratiere : sa fie lucratoare, nelucratoare... :cry:

# perus captivus date 13 April 2013 22:43 +7

adi presedinte ! adi presedinte !!!

# VIKY date 14 April 2013 16:57 +11

\"Pentru toate aceste motive, apreciez ca perioada executata de intimatul-condamnat din pedeapsa aplicata nu a fost suficienta pentru ca acesta sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al pedepsei.\"......Cucoana Balaci, de la o posta se poate observa apartenenta ta la gunoiul de la Cotroceni. Ma intreb totusi, cam cati ani ar trebui sa stai cucoana dupa gratii, pentru sentintele politice care le dai?. Poate intr-o zi va rasari si peste Romania soarele, si atunci toate gunoaiele basiste din justitie vor sta la ...intuneric. Nu uita cucoana, roata vietii se invarte...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva