23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MOTIVAREA PENTRU ELIBERAREA LUI NASTASE – Judecatorul Dumitru Silviu Giurchita de la JS4 a stabilit ca Adrian Nastase a dat dovada temeiniciei de indreptare. Judecatorul despre comentariile lui Nastase la adresa magistratilor care l-au condamnat: “Reprezinta pareri personale ale condamnatului ce se circumscriu dreptului la opinie si libera exprimare” (Motivarea)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 February 2013 16:19
Vizualizari: 5823

 

Judecatorul Dumitru Silviu Giurchita de la Judecatoria Sectorului 4 a redactat, in sfarsit, motivarea sentintei penale nr. 452, din dosarul nr. 566/4/2013 in care s-a judecat propunerea de liberare conditionata a lui Adrian Nastase, condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", la 15 zile dupa ce a decis ca fostul premier poate parasi Penitenciarul Jilava. Judecatorul Giurchita a stabilit ca Adrian Nastase poate fi eliberat intrucat, pe timpul detentiei, a avut un comportament care a respectat in totalitate exigentele si rigorile pe care le presupune mediul carceral, precizand si ca in aceasta perioada fostul premier nu a fost sanctionat niciodata, a fost staruitor in munca si a dat dovada de temeinicie de indreptare. Urmeaza ca procurorii sa-si faca si ei motivarea recursului introdus imediat dupa aflarea sentintei de la Judecatoria Sector 4, neexistand insa un termen in care sa depuna aceste motive. Din acest considerent, este posibil ca procurorii sa mai traga de timp, iar Adrian Nastase sa stea in puscarie si dupa ce zilele ce reprezinta treimea din condamnare sa se fi efectuat.


In acelasi timp, in motivare, judecatorul Giurchita arata ca Adrian Nastase a executat fractia legala de o treime din pedeapsa insumand 730 zile, adica 243 zile. In ceea ce priveste caracterul stiintific al lucrarii publicate de fostul premier Adrian Nastase pe perioada detentiei, caracter pe care procurorul DNA l-a pus la indoiala in timpul sedintei de judecata, judecatorul Dumitru Silviu Giurchita a apreciat ca „acest aspect este, pe de o parte, stabilit de autor prin tematica abordata, in speta probleme de drept international, comunitar si constitutional” si “pe de alta parte, determinarea caracterului stiintific si implicit a valorii lucrarii si a parerilor exprimate de autorul Adrian Nastase urmeaza a fi facuta de specialistii in domeniu, pe calea unor materiale critice (recenzii, articole in presa ori publicatii de specialitate, etc.) ori pe calea unor dezbateri in cadrul invatamantului universitar/postuniversitar".

Prezentam in continare fragmente din motivarea judecatorului Dumitru Silviu Giurchita din dosarul nr. 566/4/2013:

Analizand cererea in lumina prevederior legale in materia liberarii conditionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanta retine ca poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractiunea de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare (conditii principale), tinandu-se seama si de antecedentele sale penale (conditie secundara).

Raportand aceste criterii legale la situatia ce rezulta din actele aflate la dosarul cauzei, instanta apreciaza ca prin executarea fractiunii obligatorii de pedeapsa, condamnatul a dobandit o vocatie la acordarea beneficiului liberarii conditionate, urmand ca instanta sa aprecieze daca, in functie si de celelalte criterii stabilite de lege, este oportuna acordarea liberarii conditionate.

Privitor la conditia fractiei obligatorii, instanta observa ca detinutul, in varsta de 62 ani, a executat fractia legala de o treime din pedeapsa insumand 730 zile, adica 243 zile. La momentul discutarii in comisia de individualizare (04.01.2013) condamnatul acumulase un total de 244 zile inchisoare, compus din 199 zile efectiv executate si 45 zile castig obtinut ca urmare a elaborarii unei lucrari stiintifice publicate. La acest moment condamnatul are un total de 284 zile castigate si executate.

Relativ la modul de acordare a zilelor castig, dispozitiile art. 76 alin. 1 lit. f din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile aduse prin Legea nr. 83/2010, prevad ca pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se calculeaza la modul ca se considera 3 zile executate pentru 2 zile de munca.

Din textul mentionat reiese ca elaborarea unei lucrari ce presupune efort intelectual este asimilata muncii fizice, fiind insa necesar ca lucrarea sa fie stiintifica si sa fie publicata. Din modul in care este redactata norma nu rezulta vreo conditie cu privire la cine stabileste caracterul stiintific sau non stiintific al unei lucrari, ci doar se cere ca lucrarea sa fie publicata, conditie care in speta este indeplinita, cartea “Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene” fiind publicata la Editura Monitorul Oficial R.A., in anul 2013. Privitor la caracterul stiintific al lucrarii, instanta apreciaza ca acest aspect este, pe de o parte, stabilit de autor prin tematica abordata, in speta probleme de drept international, comunitar si constitutional. Pe de alta parte, determinarea caracterului stiintific si implicit a valorii lucrarii si a parerilor exprimate de autorul Adrian Nastase urmeaza a fi facuta de specialistii in domeniu, pe calea unor materiale critice (recenzii, articole in presa ori publicatii de specialitate, etc.) ori pe calea unor dezbateri in cadrul invatamantului universitar/postuniversitar.

In cauza de fata instanta constata ca acordarea a 45 zile castig s-a facut in conformitate cu dispozitiile legale aratate, in contextul in care procesul-verbal al comisiei de individualizare si caracterizarea, acte autentice emise de o autoritate a statului roman si care se bucura de o prezumtie de legalitate si temeinicie, evidentiaza ca lucrarea stiintifica “Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene” a fost realizata in perioada 10.08.2012-24.12.2012. Ca lucrurile stau astfel o demonstreaza si aprobarea cererilor formulate de detinut la 10.08.2012 si 21.08.2012 prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selectie munca din Penitenciarul Jilava facute in conformitate cu disp. art. 59 alin. 1 si 3 din Legea nr. 275/2006, i s-a permis sa lucreze la elaborarea lucrarii 8 ore pe zi (40 ore/saptamana) si apoi 10 ore zi (50 ore pe saptamana). Mai trebuie observat ca la momentul la care administratia penitenciarului a luat cunostinta ca urmeaza a fi elaborata lucrarea amintita, detinutul a semnat un angajament in cadrul caruia declara ca lucrarea nu va aduce atingere legii privind drepturile de autor.

Pentru toate acestea, instanta nu va primi sustinerile reprezentantului Ministerului Public conform cu care nu este indeplinita fractia legala, cu referire directa la caracterul stiintific al lucrarii aratate sau la timpul alocat acesteia. In legatura cu timpul alocat elaborarii lucrarii, care, conform sustinerilor aratate este mai mic cu 3 zile decat cel evidentiat de caracterizare, marcat de perioada scursa intre 10.08.2012 (data inceperii lucrului) si 21.12.2012 (data cand s-a dat bun de tipar), instanta retine ca aceasta imprejurare nu mai prezinta relevanta la acest moment, date fiind cele statuate prin Decizia nr. 67/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – recurs in interesul legii (M. O. nr. 537/16.07.2008), conform cu care cererea (in speta propunerea) de liberare conditionata va fi examinata de instanta, sub aspectul indeplinirii tuturor conditiilor legale (fractie, staruinta in munca si dovezi temeinice de indreptare, n.i.), la momentul judecarii acesteia, si nu la momentul introducerii ei.

Cu privire la conditia “disciplinat”, instanta constata ca este indeplinita in conditiile in care caracterizarea atasata procesului-verbal atesta ca detinutul a avut un comportament conform intru totul cu exigentele si rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sanctionat niciodata.

De asemenea, instanta retine ca este indeplinita si conditia dovezilor temeinice de indreptare, concluzie ce rezulta din aceeasi caracterizare care releva participarea constanta a condamnatului la nu mai putin de 17 programe educationale pe parcursul carora s-a implicat in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate, fapt ce a condus la acordarea a 3 recompense constand in suplimentari ale drepturilor. (la 23.10.2012, 22.11.2012 si 201.12.2012). Mai este de observat ca detinutul, ulterior analizei din 04.01.2013 care a precedat prezenta propunere, a continuat in aceeasi maniera, la data de 24.01.2013 fiind din nou recompensat cu suplimentarea drepturilor la pachet si vizita (a se vedea extrasul din aplicatia “Prisoners `s Management” si raportul de recompensare).

Sustinerea procurorului in sensul neindeplinirii conditiei dovezilor temeinice de indreptare, rezultand din faptul ca detinutul a publicat pe internet, prin intermediul unor materiale scrise predate familiei, articole in care critica sistemul judiciar din Romania, inclusiv aprecieri la adresa magistratilor care au dispus condamnarea sa, nu poate fi primita deoarece prevederile art. 59 alin. 1 Cp au in vedere exclusiv conduita detinutului pe perioada incarcerarii si eforturile depuse de acesta pe calea reinsertiei sociale, nu si atitudinea sa fata de fapta sau fata de organele judiciare care l-au urmarit penal si apoi condamnat. Consideram ca materialele prezentate de procuror, inclusiv cel privind prezenta cauza (postat la 14.01.2013), reprezinta pareri personale ale condamnatului ce se circumscriu dreptului la opinie si libera exprimare.

La aprecierea indeplinirii conditiei “dovezi temeinice de indreptare” instanta, in considerarea aceluiasi motiv-comportamentul pe durata detentiei, nu a avut in vedere nici imprejurarea ca detinutul a inteles sa execute voluntar obligatiile civile si cheltuielile judiciare stabilite prin hotararea de condamnare. Aceasta conduita urmeaza a fi avuta in vedere in cadrul institutiei de drept penal a reabilitarii judecatoresti.

Fata de cele expuse in cele ce preced, instanta apreciaza ca timpul executat din pedeapsa este suficient pentru ca detinutul sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel incat pe viitor sa nu mai comita si alte fapte infractionale si sa poata fi redat societatii.

Adaugand la cele de mai sus si lipsa antecedentelor penale, in baza art. 450 alin. 1 Cpp, instanta va admite propunerea de liberare conditionata. Pe cale de consecinta, va dispune liberarea conditionata a condamnatului Nastase Adrian de sub puterea MEPI nr. 196/2012 emis de Tribunalul Bucuresti-Sectia I Penala in baza sentintei penale nr. 176/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie-Sectia Penala. Totodata, instanta va atrage atentia condamnatului asupra dispozitiilor art. 61 Cp privind revocarea beneficiului liberarii conditionate”.

* Cititi aici motivarea sentintei prin care judecatorul Silviu Giurchita a dispus eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase

Comentarii

# eu date 27 February 2013 16:40 +12

Stati linistiti ca il mai tin astia. Sa vezi acum cat ii ia procurorului sa motiveze recursul, ca doar e si asta o opera stiintifica

# Vorbe în vânt date 28 February 2013 21:29 +4

\"neexistand insa un termen in care sa depuna aceste motive. Din acest considerent, este posibil ca procurorii sa mai traga de timp, iar Adrian Nastase sa stea in puscarie si dupa ce zilele ce reprezinta treimea din condamnare sa se fi efectuat. \" Regulamentul de ordine interioară prevede, pentru restituirea dosarului de către procuror, un termen de 5 zile în cauzele cu arestaţi. Dacă nu se respectă atunci maestrul Cazacu poate sesiza CSM-ul, dacă mai există.

# Cristina date 27 February 2013 16:54 +1

Corect. Din pacate asa stau lucrurile. Apropo, nu aveti cumva incheierea prin care au fost arestati fratii Camataru? Am vazut ca pe un site de stiri se cita din ea, dar nu am gasit-o nicaieri.

# Pissy date 27 February 2013 16:58 +3

Cred ca lipseste -hotărârea- pt ca au dus-o la tigrii si la lei, sa le-o citească si lor procurorii...

# deshtept giurchitza date 27 February 2013 17:04 +10

saracu judecator , e evident depasit de cererile formulate de parchet , da ce sa faci , nu se nasc toti judecatorii genii. nici macar pe-aproape. din pacate ... :sad:

# Toni Pușcărie date 27 February 2013 17:09 -7

Nu-mi place că se liberează condiționat așa ușor. Sper că până ajunge Neacșu eligibil pentru liberare condiționată să se schimbe practica, mai ales pentru găinari ca Toni.

# VIKY date 27 February 2013 17:10 +5

daca stie cineva: ce alta matusa Tamara i-a dat 760000 de euro ca sa plateasca partea lui de prejudiciu la ISC?

# VIKY date 27 February 2013 17:24 +1

Cocota portocalie, poti continua sa scrii in numele meu ca asa sporesti mai mult dorinta noastra de a va deratiza de tot din justitie. Spor la munca ta de gunoier.

# cineva,cine? date 27 February 2013 17:15 +4

cineva, aseara, era negru de suparare.Oare dece?! acel cineva n-a fost pe faza ca Adrian Nastase este capabil sa scoata o lucrare stiintifica in timpul carcerii si astfel sa i se reduca pedeapsa. Ce offtica are acel cineva, dar ma intreb, toti procurorii gandesc ca acel cineva, nu exista si procurori cu mintea deschisa si luminata nu limitata.Pentru ca ce s-a vazut pana acum, condamnarea lui Adrian Nastase a fost facuta in cor de procuri si judecatori limitati.

# VIKY date 27 February 2013 17:33 +2

E o rusine sa ii numesti pe cei care au fabricat dosarul procurori si judecatori, pentruca ii jicnesti pe cei onesti si cu scaun la cap. Cei care au fabricat dosarul si au condamnat poti sa le spui gunoaie umane portocalii, din care fac parte Stanciu si Morar.

# Pt Vicky date 27 February 2013 17:18 0

Cred ca la nivelul la care a trăit el nu este atit de imposibil sa faci rost de banii aceia . Dacă a fost vizitat de o Baroana , îți dai seama citi oameni de afara se oferă sa- l ajute . Nu cred ca lucrurile se formuleaza in acest fel mercantil . Mai exista si omenie pe lumea asta Dumnezule!

# Sebastian date 27 February 2013 17:24 +7

Amuzanta mi se pare conceptia reprezentantului Ministerului Public despre \"dovezile temeinice de indreptare\", exprimarea unor atitudini critice relative la propriul istoric judiciar fiind interpretata drept un impediment de neinfrant in a concluziona \"indreptarea\" condamnatului pe timpul executarii pedepsei privativa de libertate. Trebuie sa recunosc ca e o viziune plina de avant revolutionar, care aminteste parca de vremuri apuse. Cu o astfel de pozitie principiala procesuala intelegem asadar ca in viziunea reprezentantului Ministerului Public eventualele postari pe blog ar fi trebuit sa cuprinda un elogiu adus Sistemului judiciar roman, incepand cu un \"sincer laudatio\" adus \"procurorilor independenti ai Statului de drept modernizat si reformat\", precum si \"judecatorilor independenti\" ai aceluiasi Stat de drept. Continuand aceasta linie logica, ma intreb, infricosat, ce s-ar putea intampla cu un om care are o parere pronuntat negativa fata de anumiti subiecti publici ai Sistemului judiciar? Mai avem voie sa fim critici si sa ne exprimam atitudinile critice? Se pare totusi ca in evolutia omenirii si a sistemelor totalitare, oricate legi restrictive au fost edictate, nu s-a reusit si restrangerea libertatii de gandire. Dar, revenind la vremurile noastre, ma intreb, ce te faci daca se intampla sa ai \"norocul\" sa dai si peste un judecator care sa-l aiba pe nas in suflet?

# DNA ARE DREPTATE date 27 February 2013 18:04 0

Adevarul este ca ,referitor la exceptia de necompetenta a judecatoriei sector 4, procurorul DNA are totala dreptate. Motivarea judecatorului este pe langa subiect , nu are nicio legatura cu dreptul. Cum naiba sa judece js4 , daca Jilava apartine de judecatoria Cornetu si tribunalul Ilfov? Cu privire la fondul cauzei nu comentez.

# Vlad date 27 February 2013 19:25 +3

Si ce vina are Nastase? Din cate stiu eu, nu el o trimite catre instanta competenta ci Pnitenciarul Jilava. Daca sunt indeplinite conditiile legale sa fie liberat conditionat, sa fie, daca nu, nu. Pana la urma e un drept pe care il are si care este garantat de lege. Iar din cate stiu eu, legea este egala pentru toti.

# VIKY date 27 February 2013 19:51 +4

@Vlad...Gresala!. Deocamdata in Romania legea este doar pentru unii, pentru altii nu exista legi. Cati au fost condamnati pentru trafic de influenta?. Chiar gunoiul de la Cotroceni amintea aseara ca au fost condamnati ministri, parlamentari, si chiar judecatori. Pentru el este o realizare imensa, da bine la MCV, dar toata lumea stie ca au fost dosare politice, iar dosarele de coruptie si frauda de miliarde, inclusiv ale gunoiului, zac in sertarele lui Morar. Daca unii fac inchisoare pentru trafic de influenta, ce reprezinta SMS-urile Haimanalei, pentru a vota in plen cum dicteaza ea?. Poate pentru asta o va decora gunoiul cum a facut cu parasuta de Kovesi, poate o face din colonel, general.

# ADEVARUL date 27 February 2013 20:20 +2

DIN PACATE PROCURORII V-OR FACE CE AU DE FACUT INTOCMAI SI LA TIMP,MOTIVELE LOR FIIND DE ORDIN SCOALA VIETII,DACA ISI MAI BAT JOC DE NASTASE-CARE A INTRAT NEVINOVAT IN PUSCARIE-RISCA SA ISI PUNA IN CAP UN TIP DE CARE MAI BINE SA NU TE LEGI,DACA NU TE DOARE CAPUL-POATE DACA MAI DA UN ORDIN BASESCU SA MAI STEIE BOMBO IN PENITENCIAR-DAR JUDECATORII NU MAI SUNT PE VRECVENTA LUI BASILA DE CAND AU INTELES CA VREA SA LE FACA PROGRAM-CRED CA A FOST CEA MAI MARE GRESALA A CLANULUI BASESCU SA IL BAGE PE NASTASE IN INCHISOARE-ACUM I-AR CERE IERTARE IN GENUNCHI-PENTRU CA NASTASE II IUBESTE MAI MULT CA NICIODATA.

# ADEVARUL date 27 February 2013 20:22 +1

L-AU ENERVAT LA CULME SI REPLICA LUI NASTASE NU V-A FI CA A NOASTRA,A ASTARA DE PE LUJU.RO,SPER CA VA FI INCEPUTUL SFARSITULUI PENTRU DICTATURA BASESCU.

# motivare de doi lei date 28 February 2013 00:13 +2

Din comportamentul in instanta as retine mai multe dovezi temeinice de indreptare procurorului decat lui Nastase. Cateva observatii: 1.Fractia la momentul analizei in comisie e o problema si nu putem invoca acel RIL deoarece nu discutam despre cererea condamnatului, ci despre legalitatea propunerii comisiei, care nu ar trebui sa-si programeze sedintele dupa fractiile condamnatilor.2.Caracterul stiintific al cartii nu se prezuma, ci trebuie dovedit. Monitorul oficial publica mai nou cartile puscariasilor?De ce nu Hamangiu, daca tot e opera?3. Promisiunea de a plati despagubirile dupa ce a inceput executarea a nu se confunda cu plata.4.Adica, pentru coruptie a avut doar regim semideschis?5.Pentru opera de pe blog nu i-au scazut nimic?6.In tara asta 90% dintre propunerile comisiei sunt respinse... etc ... nu tin sa-l vad in puscarie, dar constat ca numai pedeapsa executata nu e asta. Daca tot produce opere inestimabile pentru cultura juridica romaneasca, poate ar fi bine sa-l mai tina.

# ADEVARUL date 28 February 2013 11:03 +2

Daca tu poti sa faci haz de necaz din orice,e bine-sunt insa foarte multi cei pe care JUSTITIA ROMANA i-a bagat la mue,nevinovati-foaaarte multi judecatori corupti,in zilele noastre-iar DNA-ul s-a facut ca ploua sau a fost si el sarcastic,CSM-ul foarte bun la nivel declarativ,dar partas la mersul aiuristic al Instantelor-lipsite de aparare.INCAT ACUM ASTEPTAM DE LA JUDECATORI SA SE RIDICE SI SA ISI CONFECTIONEZE SINGURI INSTRUMENTELE,ASEMENEA SPARGATORILOR DE SEIFURI,PENTRU CA IN LUPTA LOR CU HOTII SI EXCROCII ZILELOR NOASTRE NU AU NICI O SANSA,DUPA CUM SE PREZINTA ACUM.NE DORIM SI NE PUNEM SPERANTELE IN NISTE OAMENI CAPABILI,VITEJI CARE NU SE LASA DUSI CU VORBA DE INFRACTORII SECONDATI DE AVOCAT,PENTRU A TRAII EI BINE,LEGATI LA OCHI CU UN CANTAR IN MANA SI RUSINEA DE A FI PROSTII(INTERESATI)AI STATULUI.DACA PRIVESTI PUTIN IN ANSAMBLU,TU MAI POTI VEDEA TARA DIN CAUZA SUVITEI?

# motiv date 28 February 2013 09:10 -1

nastase are carti deosebite. nu cred ca cea din inchisoare e fara nivel cultural. asa ca, dragi portocalii, are drepturi ca si dv. in fata legii. de ce e haituit ca ultimul om din tara? nu e firesc si daca nu suntem fani nastase. reactionam la atita terorism asupra unui om care, in plus, e rscunoscut pentru ce a facut capremier. dar cred ca e vorba de o mina dementa care vine din iad si baga ghearele in orice, pina si in lege, care e citita pe dos

# eu date 28 February 2013 13:21 +4

Judecator fricos,cum sa-i scada 45 de zile pe o lucrare nerecunoscuta ca fiind stintifica?Du-te nene si adu acreditare de la Academia Romana care este singurul organism abilitat sa confirme caracterul stiintific al lucrarii,auzi la el a dedus din subiectul lucrarii ca ar fi stintifica,. Nenicule tu esti platit sa aplici legea,nu s-o faci!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva