22 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Motivarea sentintei de achitare in „Dosarul Transferurilor” (II) - Judecatoarea Geanina Terceanu, dupa analiza transferului fotbalistului Ganea: „Doctrina este unanima in a considera ca nu poate exista infractiune de spalare de bani in lipsa infractiunilor premisa, cum sunt si cele din cauza de fata, respectiv inselaciune si evaziune fiscala”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

25 November 2012 13:43
Vizualizari: 6072

 

Lumeajustitiei.ro continua publicarea celor mai importante pasaje din cele 106 pagini ale motivarii sentintei de achitare pe fond, pronuntata de judecatoarea Geanina Terceanu (fosta Teodorovici) de la Tribunalul Bucuresti, a lotului de inculpati din ”Dosarul Transferurilor”. Mentionam ca cei opt inculpati din lumea fotbalului, nume de notorietate, au fost condamnati in apel, dupa doua termene, la ani grei de puscarie, cap de lista fiind Ioan (Giovani) Becali, cu 8 ani de inchisoare, cu executare. Aceasta condamnare venita dupa o achitare in fond pe temeiul „faptele nu exista”, a starnit aprige controverse in lumea juridica, intrebarile fiind legate de modul in care s-a dat achitarea, intrucat decizia de condamnare nu a fost motivata pana la aceasta ora.


Iata ce a retinut tribunalul in legatura cu transferul fotbalistului Ionel Ganea de la Gloria Bistrita la VfB Stuttgart:

Transferul a avut loc in iulie 1999. Memorandumul de acord pentru transfer fusese semnat in 10.09.1998, prin care clubul cesiona pentru Stuttgart drepturile exclusive de transfer ale acestui jucator la orice alt club strain, contra sumei de 600.000 USD. Pe parcursul acestui acord, clubul beneficia exclusiv de toate sumele ce rezultau din transfer sau imprumutarea jucatorului pe piata romaneasca, iar firma olandeza intermediar avea obligatia sa plateasca clubului roman suma de 600.000 USD daca realiza sa-l transfere pe Ganea la orice alt club din strainatate. Daca se obtinea o asemenea oferta, suma obtinuta de Gloria Bistrita din cei 600.000 USD urma sa fie de 50 la suta, iar UFC Rapid sa ia 50 la suta din aceasta suma. Daca aceasta oferta nu ar fi existat, clubul UFC Rapid avea drept de optiune pe inca trei ani competitionali, suma obtinuta in acest caz de cat Gloria Bistrita fiind de 225.000 USD.

In 6.07.1999, firma Phoenix BV a obtinut transferul lui Ganea la Stuttgart, pentru 2.000.000 USD, pentru Gloria Bistrita urmand a se plati 600.000 USD, si in contul din Olanda sa fie trimisi 1.400.000 USD. Clubul german a efectuat platile dupa cum i s-a indicat. In luna martie 2004, in urma solicitarii Ministerului Federal de Finante din RFG, autoritatile fiscale romane au efectuat un control la Gloria Bistrita pentru a verifica daca s-a platit impozitul pentru suma de 600.000 USD primita in urma transferului lu Ganea la Stuttgart.

In motivare se arata ca: „...Din verificari a rezultat ca suma a fost inregsitrata in contabilitatea clubului si ca nu s-a impozitat direct. (...) Pe parcursul urmaririi penale, ANAF a pus la dispozitia organelor de urmarire penala datele primite de la autoritatile judiciare germane din care reiese ca indemnizatia de tansfer pentru jucatorul Ganea Ionel a fost de 3.843.260 DM, suma care reiese din bilatul VfB Stuttgart”.

Cum s-a facut plata reiese tot din motivarea judecatoarei Geanina Terceanu de la TMB: firma Phoenix din Olanda a incasat de la clubul Stuttgart suma de 1.400.000 USD pentru transferul lui Ionel Ganea, indicand clubului german sa plateasca pentru Gloria Bistrita suma de 600.000 USD confrom contractului existent. Phoenix a transferat in 12.07.1999, suma de 1.372.000 USD intr-un cont din Gibraltar, pe numele firmei Tierney International Limited din Insulele Virgine Britanice, deoarece intre Phoenix si firma Tierney exista un Protocol de contract in care se stipula ca Phoenix isi desfasoara activitatile pentru, in numele si in beneficiul firmei Tierney, primind un procent de 2/% din sumele incasate. Printr-un act aditional din 2001, executarea prevederilor Protocolului de mai sus a fost atribuita de firma Tierney International Ltd a firmei Star Advisors S.A., de asemenea inregistrata in Insulele Virgine Britanice. In 3.10.2001, aceasta firma si-a schimbat denumirea in Sport Ventures S.A. Asadar, din tranzactiile efectuate (incasarile)aferente vanzarii depturilor de transfer ale jucatorului Ioan Viorel Ganea, clubul Gloria Bistrita a primit 600.000 USD, firma Phoenix B.V. si-a retinut procentul de 2% din suma de 1.400.000 USD incasata de la clubul german respectiv 28.000 usd, iar diferenta de 1.372.000 USD a ajuns intr-un cont din Gibraltar deschis pe numele firmei off-shore Tierney Ltd din Insulele Virgine Britanice”.

Procurorii DNA au retint in rechizitoriu ca Gloria Bistrita a fost prejudiciata cu suma de 1,4 milioane USD, dar si bugetul statului, cu impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de 38% asupra echvalentului in lei al venitului, la cursul leu/USD de la data transferului lui Ganea la Stuttgart, fiind acuzat de inselaciune si evaziune fiscala Jean Padureanu, patronul Gloriei Bistrita. In motivarea de achitare a judecatoarei Terceanu se arata ca suma reala de transfer a fost de 600.000 USD si ca „a considera ca suma reala de transfer a fost de 2.000.000 USD inseamna a nu lua in considerare contractul incheiat de clubul Gloria Bistrita si firma olandeza Phoenix BV, prin care clubul roman cesiona firmei Phoenix BV drepturile de transfer ale jucatorului Ganea Ioenl, la orice club strain, contra sumei de 600.000 USD, cu obligatia pentru clubul Gloria Bistrita, ca ulterior incasarii acestei sume, sa intreprinda demersurile oficiale ale Federatiei Romane de Fotbal in vederea obtinerii Certificatului International de Transfer. Potivit principiului consacrat in dreptul civil, conventiile legal incheiate au putere de lege intre parti, reiese ca vointa partilor exprimata in contract a fost aceea de a stabili ca suma rezultata din cedarea drepturilor de transfer ale jucatorului Ganea Ionel este de 600.000 USD pentru clubul Glira Bistrita, ca urmare a realizarii transferului in conditile stabilite prin memorandum”. Facand trimitere si la alte documente din dosar, probe ale tranzactilor bancare, tribunalul sustine ca „este in afara de orice suspiciune ca suma reala de transfer a fost de 600.000 USD”, astfel ca ”nu se poate retine in sarcina inculpatului Padureanu Jean existenta unei actiuni de inducere in eroare a clubului Glria Bistrita, prin prezentarea unei sume mai mici„. Tribunalul a constatat ca Gloria Bistrita a primit fix cat i se cuveanea, si anume 600.000 USD, fapt constatat si din actele Garzii Financiare Bistrita, si nu se poate retine nici vreun prejudiciu adus statului de vreme ce nu a fost vorba de suma de 2.000.000 USD, cum reiesea din rechizitoriul DNA. Totodata, pe aceleasi considerente, Jean Padureau a fost achitat si pentru infractiunea de evaziune fiscala, iar Ioan Becali a fost si el achitat, dupa ce fusese acuzat de DNA ca, in calitate de agent FIFA al jucatorului Ganea ar fi fost co-autor cu Jean Padureanu la toata procedura transferului lui Ganea.

In motivare, se mentioneaza faptul ca ”inculpatul Becali Ioan nici nu a fost parte la contractul de transfer, iar in rechizitoriu nu se arata in mod concret in ce au constat manoperele frauduloase prin care acesta a pagubit clubul Gloria Bistrita, care dealtfel, nici nu s-a constituit parte civila in procesul penal”.

Domino-ul acuzatiilor DNA, prabusit in motivarea achitarilor

Cat despre acuzatiile de spalare de bani, judecatoarea Terceanu a dat mai multe explicatii legale. „Doctrina este unanima in a considera ca nu poate exista infractiune de spalare de bani in lipsa infractiunilor premisa, cum sunt si cele din cauza de fata, respectiv inselaciune si evaziune fiscala, infractiunea de spalare a banilor neputand decurge decat urmare a savarsirii celor doua infractiuni, aspect retinutm, de altfel, si in rechzizitoriu. Infractiunea de spalare de bani este, prin urmare, subsecventa infractiunilor de inselaciune si evaziune fiscala, iar nu concomitenta cu acestea (...) Cum tribunalul a apreciat ca in cauza nu exista nici infractiunea de inselaciune si nici cea de evaziune fiscala, este evident ca nu poate exista nici infractiunea de spalare de bani”. Tribunalul a mai constatat ca nu exista nicio dovada din care sa reiasa ca sumele de bani dobandite si transferate prin firma off-shore Tierney International Ltd au provenit din savarsirea de infractiuni, conditie esentiala pentru existenta infractiunii de spalare de bani. „In consecinta, Tribunalul apreciaza ca aceasta acuzatie constituie o simpla afirmatie a organelor de urmarire penala, nesustinuta de niciun mijloc de proba, fiind o simpla deductie ce nu poate constitui temei al condamnarii inculpatului„, astfel ca Iona Becali si Victor Becali au fost achitati pentru infractiunile de spalare de bani in cazul transferului lui Ionel Ganea.

* Cititi aici pagini relevante din motivarea judecatoarei Terceanu

Comentarii

# franc date 25 November 2012 16:33 +5

Publicati si motivatia sentintei de condamnare si mai vorbim.

# ghindoc date 25 November 2012 22:26 -2

pai intai s-o dea si o s-o posteze astia sigur, ca doar sint baieti destepti si pe faza.. :lol:

# LA PUSCARIE CU EI date 26 November 2012 10:59 +1

LUJU nu mai deplangeti toate scursurile neamului romanesc.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva