23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NU PUNETI BOTNITA PRESEI! - Judecatorul Adrian Toni Neacsu acuza CCR: “Solutia Curtii Constitutionale de a introduce in legea romana infractiunile de calomnie si insulta este anacronica si periculoasa pentru drepturile fundamentale... Asumarea in forta de catre CCR a unui drept inexistent de a verifica constitutionalitatea hotararilor judecatoresti reprezinta un atac la organizarea sistemului de justitie”. Neacsu a lansat o petitie pentru apararea libertatii presei (Petitia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 May 2013 13:37
Vizualizari: 3992

Intr-un moment nefericit ales de magistratii CCR si in dezacord total cu articolul 10 al Conventiei pentru Drepturile Omului, exact in perioada in care s-a sarbatorit Ziua mondiala a libertatii presei, “eminentele cenusii” de la Curtea Constitutionala incearca sa bage din nou ziaristii dupa gratii. Fostul membru CSM Adrian Toni Neacsu (foto), trimis in judecata de DNA printr-o suspecta manevra facuta chiar in interiorul Consiliului, a avut initiativa de lansa pe Internet intitulata “Nu puneti botnita presei!”, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutionala Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 8/2010 privind abrogarea insultei si calomniei. In petitia care a fost semnata deja de cateva sute de persoane, CCR este acuzata ca si-a incalcat competentele recunoscute de lege si ca s-a comportat ca o instanta superioara Inaltei Curti.


De asemenea, solutia judecatorilor CCR prin care se incearca reintroducerea insultei si calomniei in Codul penal este considerata ca fiind una anacronica si periculoasa pentru drepturile fundamentale. In aceeasi petitie, se precizeaza si ca CCR a desfiintat dreptul exclusiv si suveran al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a asigura „interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti”, drept prevazut de articolul 126 din Constitutia Romaniei.

Cititi aici petitia “Nu puneti botnita presei!” lansata de judecatorul Adrian Toni Neacsu:

Luni, 29 aprilie 2013, Curtea Constitutionala a anuntat ca insulta si calomnia se pedepsesc din nou penal in Romania. Pentru a face asta, Curtea Constitutionala a anulat o hotarare pronuntata intr-un recurs in interesul legii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2011. Curtea Constitutionala s-a comportat ca o instanta superioara Inaltei Curti de Casatie si Justiei si a desfiintat, incalcandu-si in mod flagrant competentele ce-i sunt recunoscute de lege, dreptul acesteia exclusiv si suveran de a asigura „interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti” (art 126 alin 3 din Constitutia Romaniei).

Solutia Curtii Constitutionale de a introduce in legea romana infractiunile de calomnie si insulta este anacronica si periculoasa pentru drepturile fundamentale. Tinta adevarata a protectiei legii penale romane care incrimineaza delictul de calomnie o reprezinta persoanele publice, si nu cetateanul de rind. Delictul de calomnie poate fi incriminat in societatea actuala doar printr-un reflex de tip totalitar.

Potrivit instantei supreme in Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie, jurnalistii nu trebuie pedepsiti penal pentru publicarea unor informatii si idei de interes public intrucat acest lucru ar genera, la fel spune si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, “descurajarea jurnalistilor de a mai discuta public chestiunile care afecteaza viata comunitatii”, ducand astfel la o autocenzura viitoare.

Insulta si calomnia nu sunt incriminate in noul cod penal ce va intra in vigoare din 2014, ceea ce inseamna ca legiutorul roman si-a asumat un standard european in garantarea reala a libertatii de exprimare.

Spuneti NU incriminarii insultei si calomniei!

Spuneti NU incriminarii penale a libertatii de exprimare!

Spuneti NU limitarii libertatii presei!

Adrian Toni Neacsu: “Curtea Constitutionala s-a comportat ca o veritabila instanta extraordinara, interzise in Romania, desfiintand o hotarare judecatoreasca definitiva”

Pe de alta parte, intr-un editorial publicat pe site-ul vranceamedia.ro, judecatorul Adrian Toni Neacsu atrage atentia ca CCR s-a transformat in acest caz intr-o instanta extraordinara, depasindu-si in mod clar competentele recunoscute de Constitutie in momentul in care si-a arogat dreptul de a verifica constitutionalitatea unei hotarari judecatoresti. Judecatorul Neacsu avertizeaza si ca asumarea in forta de catre CCR a unui drept inexistent reprezinta un atac la adresa sistemului de justitie: “Curtea Constitutionala si-a arogat dreptul de a verifica constitutionalitatea unei hotarari judecatoresti pronuntate de instanta suprema, depasindu-si in mod evident competentele recunoscute prin Constitutie. In acest fel Curtea Constitutionala s-a comportat ca o veritabila instanta extraordinara, interzise in Romania, desfiintand o hotarare judecatoreasca definitiva. Avand in vedere ca deciziile pronuntate in interesul legii sunt obligatorii pentru toate instantele judecatoresti, rezulta ca interferenta Curtii Constitutionale afecteaza intreg sistemul de justitie si pune in discutie stabilitatea tuturor raporturilor juridice solutionate definitiv de instantele judecatoresti. Asumarea in forta de catre Curtea Constitutionala a unui drept inexistent de a verifica constitutionalitatea hotararilor judecatoresti reprezinta o adaugare nepermisa la Constituie si un atac la organizarea sistemului de justitie. Potrivit Constituiei justitia se infaptuieste numai de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti (art 124). Ori, Curtea Constitutionala s-a pozitionat ca o instanta superioara instantei supreme, verificandu-i si desfiintandu-i acesteia hotararile definitive”.

Totodata, Adrian Toni Neacsu precizeaza ca decizia judecatorilor CCR, una fara precedent, a fost socanta pentru juristi si specialisti: “Trebuie spus raspicat ca decizia Curtii Constitutionale este fara precedent, iar pentru juristi si specialisti este socanta. Curtea Constitutionala s-a comportat ca o instanta superioara Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a anulat o hotarare a acesteia data acum 3 ani. Recursul in interesul legii este o hotarare judecatoreasca pronuntata in conditii speciale numai de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit art. 126 alin. (3) din Constitutie ”Inalta Curte de Casatie si Justitie asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecătoresti, potrivit competentei sale.” Deciziile pronuntate in procedura recursului in interesul legii reprezinta principala modalitate prin care instanta suprema indeplineste atributia constitutionala de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii pe intreg teritoriul Romaniei. De aceea, recursul in interesul legii nu este numai o institutie procedurala civila si penala, dar, mai intai, este o institutie care isi are fundamentul juridic in norma constitutionala. Dezlegarile de drept date in procedura recursului in interesul legii sunt obligatorii pentru toate instantele si produc efecte doar pentru viitor.

Ar rezulta in mod neindoielnic ca instanta de jurisdictie constitutionala a desfiintat o hotarare judecatoreasca pronuntata de ICCJ in conformitate cu prevederile art 126 alin (3) din Constitutie, anulandu-i practic acesteia misiunea constitutionala de a asigura interpretarea unitara a legii. In acest moment, cel putin aparent, s-a creat un conflict inimaginabil intre instanta suprema a sistemului judiciar si Curtea Constitutionala, care este o autoritate politico-jurisdictionala situata in afara justitiei. Curtea Constituionala nu face parte din sistemul judiciar si nu infaptuieste justitia.

Potrivit Constitutiei, legii si chiar propriei practici de pana acum, Curtea Constitutionala nu se pronunta decat asupra neconstitutionalitatii unor prevederi dintr-o lege sau dintr-o ordonanta a guvernului. Potrivit art. 146 alin 1 lit d) din Constituia Romaniei, Curtea Constitutionala “hotaraste asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial”. Potrivit art. 29 din Legea nr. 47/1992, legea de organizare a Curtii Constitutionale, aceasta se poate pronunta doar “exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei”.
Deci, obiectul verificarilor Curtii Constitutionale il reprezinta intotdeauna numai legea sau ordonanta guvernului, iar niciodata o hotarare judecatoreasca
”.

* Cititi aici petitia "Nu puneti botnita presei!"

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 7 May 2013 14:50 +13

la dracu cu constitutia ,la cotroceni de mult s/au terminat foile la ******. un(pont)tificat este mult mai bun!! ce parere aveti?

# jurist date 7 May 2013 15:48 -15

...\"decizia a fost socanta pentru juristi si specialisti\"- adica juristii nu sunt specialisti??? acesta este nivelul de intelegerea a lui Toni- cam toate afirmatiile lui sunt in aceeasi \"manera\"!

# prietenul tau intim DANILET date 9 May 2013 12:01 +1

Hey yo tonYYYYYY! cum am mai spus-o pana acum: sa ma cac pe fata ta

# Lucretiu date 7 May 2013 14:59 +16

Asa numita curte constitutionala, este de fapt o gasca de politruci santajabili. Curtea bastitutionala! Nu este normal ca un organ politic sa dicteze unui organ ales prin vot. Sleahta lui masa verde este cea mai mare amenintare la adresa democratiei deoarece nu respecta VOTUL.

# morarescu date 7 May 2013 15:03 0

Din pacate , uneori, si deciziile RIL ale ICCJ  adauga la lege. Astfel, desi prevederile C.p.p. Sunt clare, Sectiile Unite ale ICCJ au stabilit ( adaugand la lege si nu la orice fel de lege ci la o lege organica ) in mod definitiv si obligatoriu ca in cazul solutiilor de neincepere sau incetare a urmaririi penale dispuse de procuror, instanta investita cu plangere nu poate pronunta una din solutiile prevazute in mod expres in C.p.p.  Exemplele pot continua...

# dora date 8 May 2013 11:52 -3

Sunt departe de a fi specialista in drept dar nu am inteles ce inseamna \"instanta investita cu plangere\".Eu stiu ca o instanta se poate pronunta intr-un dosar aflat pe rolul instantei.Deci un dosar in care procuratura s-a pronuntat cu neinceperea sau incetarea urmaririi penale nu ajunge in instanta.

# VIKY date 7 May 2013 15:08 +22

Toti politrucii din CC (Curtea Cotrocenilor), care au votat pentru anularea unei decizii a ICCJ, depasind atributiile legale, si actionand la comanda, TREBUIE demisi din functii, fara menajamente, si fara drept la replica. Cea ce fac ei, depaseste orice limita, ignorand cu buna stiinta legea. Trebuie opriti chiar cu riscul unei greve generale a magistratilor. Nu va lasati calcati in picioare de niste gunoaie umane afiliate politic. Daca este cazul, desfintati acest cuib de viespi.

# Lucky date 7 May 2013 16:05 +9

Cine sa-i demita ca decat ei intre ei pot sa o faca cf.legii? Pe de alta parte fac tot ce vor (ma rog ce li se dicteaza de catre Basescu si Coldea) pentru ca POT, daca romanul ar fi luptat pentru drepturile sale civile si ar fi iesit in strada si sa-i scoata in suturi de CCR, isi reveneau subit...dar poporul roman a preferat intotdeauna o viata moarta unei morti vii asa ca nu e vina lor deloc (ei isi vad de interesele si prosperitatea lor, iar jigodii ca ei sunt peste tot in lume) e vina celor care le prilejuiste prin inactiune sa si bata joc de tot.

# VIKY date 7 May 2013 16:32 +18

Este absurd sa nu poti sa te atingi de ei. Daca ei considera ca de maine nu aveti voie sa va intalniti mai mult de 4 persoane, sau sa va puna sa platiti chirie pentru proprietate, nimeni nu se poate impotrivi?. Adica ei fac ce vor?. Cine a infiintat CC?

# Adrian date 7 May 2013 22:23 +3

Interesant punct de vedere. Deci satisfacerea interesului personal utilizand functia publica este legitima si legala. Si tot poporul roman este de vina...ca nu-i trage in teapa! Tipic celor ce sunt platiti din buget si au impresia ca sunt stapanii nostri, si nu administratorii temporari ai unei activitati socialmente utile. Numai ca frizeaza apologia infractiunii. Stiti voi, sunt mai multe...

# Adrian date 7 May 2013 22:24 +1

Interesant punct de vedere. Deci satisfacerea interesului personal utilizand functia publica este legitima si legala. Si tot poporul roman este de vina...ca nu-i trage in teapa! Tipic celor ce sunt platiti din buget si au impresia ca sunt stapanii nostri, si nu administratorii temporari ai unei activitati socialmente utile. Numai ca frizeaza apologia infractiunii. Stiti voi, sunt mai multe...

# Lucky date 7 May 2013 23:50 0

Nu am zis nici ca e lagala si nici legitima si nici corecta, citeste mai bine...doar ca in alte parti nu se intampla asa ceva ca iese toata presa in strada, toate ong-urile si toate sindicatele.....ca daca s-ar putea ca la noi ar face si d\'alde Merkel la ea in tara ce a facut la noi la referendum.Daca in Franta Curtea Constitutionala cenzura vreo hartie a Curtii de Casatie pai erau toti judecatorii in greva si se dizolva Curtea Constitutionala. La noi se poate ptr ca nu stim diferenta dintre democratie si dictatura: democratie e atunci cand politicienii si institutiile statului se tem de popor, dictatura e viceversa.

# Lucky date 8 May 2013 00:05 +3

Si nu eu l-am votat pe Zegrean sa ajung parlamentar PDL si nici pe Basescu presedinte ca sa-l ia sa l puna la CCR, si nici pe Oprea nu l-am votat ca sa o propuna pe Motoc via Udrea la CCR. Iar pe Codlea care o ghidoneaza pe Aspazia tot Basescu l-a pus, Basescu fiind validat prin votul multimii de 2 ori presedinte. Cine i-a votat si cine ii suporta sa se spele cu ei pe cap si sa suporte toate mizeriile.

# cedo date 7 May 2013 15:54 -6

dreptul la libertatea de exprimare se termina acolo unde incepe dreptul la propria imagine. deci atentie, nu poate fi absolut!

# VIKY date 7 May 2013 19:00 +16

Explica-mi te rog unde se termina dreptul la libertatea de exprimare (a presei), daca se descopera ca o persoana publica (avocata, judecatoare, procuroare...), practica „servicii nocturne”?.

# MIKY date 9 May 2013 12:03 -5

viky eu sunt MIKY! ia zi fata mai ****** plua varanului pe 2 RONi

# Adrian date 7 May 2013 22:13 +5

Toata lumea are dreptul la propria imagine. Numai ca nu are dreptul ca, indiferent ce a facut, imaginmea sa fie pozitiva. La nivelul acesta, atunci cand incerci sa legiferezi ceva, trebuie, daca te duce mintea, sa te gandesti si cand lasi cale deschisa abuzurilor impotriva dreptului la opinie si exprimare. Ori, sa-mi fie cu iertare, daca poate cineva, indiferent cine, sa-mi spuna unde se termina dreptul la ironie si pamflet si incepe dreptul la imagine...In fond, chestia cu dreptul la imagine e importanta la persoanele cu expunere publica. Unde incepe dreptul la imagine si unde se termina dreptul contribuabilului sa stie si laptele pe care cel platit din bani publici l-a supt? Si, daca tot privim cu admiratie spre licuriciul de la Washington, poate ar fi bine sa ne uitam si la al doilea amendament al Constitutiei SUA.

# Ultimul Charlot date 7 May 2013 19:26 -10

De ce este botnita pusa  presei daca niste debedei ce invoca interesul public si se baga in viata intima, te defaimeaza cum stiu ei ca tu degeaba la un moment dat sa fi...nevinovat La noi presa nu e presa, sunt cateva trusturi conduse tot de politic si asa zisii oameni de presa intr-o masura covarsitoare sunt niste slugi ieftine

# VIKY date 7 May 2013 20:02 +17

Acesti \"nevinovati\", tot prin acele trusturi de care faci vorbire, au dreptul la replica, si chiar sunt invitati sa o faca. Dar te intreb, de ce nu o fac?. Un exemplu *minor*, MRU de ce nu a iesit sa demonstreze ca nu este adevarat ce sa scris, sau Haineala?. Nu, ei nu vor sa se justifice, ei vor ca presa sa nu ii deranjeze, iar daca o fac, sa intre dupa gratii, ca doar saracii- cu duhul, portocalii-au dreptul de a incalca legea, fara ca cineva sa ii deranje, ca doar sunt in familie: CSM, DNA, ICCJ, CC... si atunci sa vina presa sa ii deranjeze?. Nu, doamne fereste, mai bine le punem botnita, ca asa vrea gunoiul de la Cotroceni, si sleacta corupta din justitie.

# Furnalul de la Paltinis date 8 May 2013 09:20 -3

[quote name=\"Ultimul Charlot\"]De ce este botnita pusa  presei daca niste debedei ce invoca interesul public si se baga in viata intima, te defaimeaza cum stiu ei ca tu degeaba la un moment dat sa fi...nevinovat La noi presa nu e presa, sunt cateva trusturi conduse tot de politic si asa zisii oameni de presa intr-o masura covarsitoare sunt niste slugi ieftine[/quote] + 1000

# măi date 7 May 2013 20:36 -10

draga george, judecatorii CCR nu sunt magistrați, asa cum nici tu nu te chemi jurnalist, cel putin in domeniul in care scrii

# pseudonim date 16 June 2013 10:27 0

Decizia 8 a ICCJ a nesocotit decizia CCR prin care se arata ca declararea neconstitutionala a unui act normativ de abrogare repune in vigoare actul abrogat daca Parlamentul nu-si respcta obligatia de a legifera din nou chestiunea declarata neconstitutionala. Decizia CCR era obligatorie erga omnes. De fapt problema nu o reprezinta jurisprudenta celor doua instante, ci refuzul constant al Parlamentului de a incrimina delictele de presa, la care Constitutia face referire. Cat despre insultarea si calomnierea cetateanului de rand, persoana nepublica, protectia juridica este zero. Statul trebuie sa intervina din oficiu fata de incalcarea demnitatii si onoarei!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva