28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PIONUL ACTIVIST DE LA CJUE – Judecatoarea Camelia Toader face parte din completul CJUE care judeca actiunile magistratilor #rezist impotriva SIIJ si a modificarilor la Legile Justitiei, dupa ce s-a pronuntat chiar impotriva SIIJ si a modificarilor la Legile Justitiei: “Desi in plan personal sunt de acord cu continutul comunicatului, nu pot semna avand in vedere ca pe rolul CJUE sunt pendinte niste cauze vizand exact aceste chestiuni”. Judecatoarea Camelia Toader este obligata sa se abtina

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 January 2020 14:49
Vizualizari: 8754

Cum se asaza lucrurile... Actiunile magistratilor activisti depuse la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) impotriva modificarilor la Legile Justitiei, in special impotriva infiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), au picat la un complet din care face parte un judecator care in trecut s-a pronuntat fix impotriva modificarilor la Legile Justitiei atacate de magistratii #rezist. Si nu vorbim despre orice judecator, ci chiar despre reprezentantul Romaniei la CJUE. Pe numele sau Camelia Toader (foto).


 

In 20 ianuarie 2020 si 21 ianuarie 2020 la CJUE urmeaza sa aiba loc pledoariile in cauzele formate dupa ce Curtea de Apel Pitesti si Tribunalului Olt au admis solicitarile magistratilor activisti si au sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu intrebari privind respectarea legislatiei europene de catre modificarile aduse Legilor Justitiei, printre care si infiintarea SIIJ, si obligativitatea rapoartelor MCV. Cele doua dosare au fost repartizate unui complet din care face parte chiar judecatorul roman la CJUE, Camelia Toader, numita in aceasta functie inca din 2007, fosta judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (vezi facsimil). Problema este ca judecatoarea Toader deja s-a antepronuntat pe aceasta tema, declarandu-se solidara cu cei care au protestat impotriva modificarilor la Legile Justitiei, implicit si impotriva celor care vizau SIIJ. Exista si dovada in acest sens: un mesaj trimis de Camelia Toader fix celor care isi exprimau public dezacordul fata de modificarile aduse Legilor Justitiei.

 

 

Judecatoarea Toader sustine, dar nu semneaza


In februarie 2019, mai multi profesori de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti au emis un comunicat de presa in care isi declarau sustinerea pentru magistratii activisti care protestau impotriva modificarilor la Legile Justitiei, ultima facuta la acea vreme prin OUG 7/2019 care privea inclusiv SIIJ. “Constatam ca 'reformele' introduse in ultimii doi ani privind administrarea si punerea in aplicare a justitiei, intre care se inscrie, din pacate, si OUG nr. 7/2019, au dezechilibrat mecanismele prin care justitia poate functiona in mod prompt, competent si eficient, dupa cum a fost semnalat atat de catre institutiile vizate - instante de judecata, parchete si CSM, cat si de catre Parlamentul European, Comisia Europeana (inclusiv in cadrul MCV), Comisia de la Venetia si GRECO. Consideram ca aceste masuri legislative trebuie inlaturate de urgenta – inclusiv prin abrogarea OUG nr. 7/2019 – in vederea salvgardarii valorilor statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale cetatenilor impotriva coruptiei, arbitrariului si ingerintei politice in independenta magistratilor”, se mentiona respectivul comunicat.

Pozitia profesorilor de Drept, care se alaturau astfel protestelor magistratilor activisti, a fost insusita si de catre judecatoarea Camelia Toader de la CJUE, la randul ei profesoara la Facultatea de Drept. Aceasta le-a trimis colegilor sai un mesaj in care explica faptul ca este de acord cu punctul de vedere exprimat, dar ca nu poate semna comunicatul intrucat pe rolul CJUE exista cauze ce privesc tocmai temele puse in discutie, si anume modificarile la Legile Justitiei:


Buna ziua tuturor,

Desi sunt in plan personal de acord cu continutul (amendat) al comunicatului, nu pot semna, avand in vedere ca pe rolul CJUE sunt pendinte cauze vizand exact aceste chestiuni. Deci, argumente tinand tocmai de independenta justitie (UE) ma impiedica sa semnez”.

 

Crunta incompatibilitate


Asadar, judecatoarea Camelia Toader, reprezentanta Romaniei la CJUE, instanta care va judeca actiunile magistratilor activisti impotriva modificarilor la Legile Justitiei, se declara de acord cu criticile aduse modificarilor Legilor Justitiei de catre profesorii de Drept, care se alaturau magistratilor activisti. Si atunci, ne intrebam: mai poate fi impartiala judecatoarea Camelia Toader cand va judeca actiunile magistratilor activisti impotriva modificarilor la Legile Justitiei si SIIJ, atat timp cat opinia sa este similara cu cea a “reclamantilor”?

Noi credem ca nu. Tocmai de aceea consideram ca judecatoarea Camelia Toader trebuie sa se abtina de la solutionarea acestei spete. De altfel, chiar este obligata sa faca acest gest de art. 4 din “Codul de conduita a membrilor si fostilor membri ai Curtii de Justitie a Uniunii Europene”:

 

(1) Membrii evita orice situatie care este de natura sa dea nastere unui conflict de interese personale sau care poate fi in mod rezonabil perceputa astfel. Ei nu participa la examinarea unei cauze in care au un interes personal.

(2) Membrii vegheaza sa nu se comporte si sa nu se exprime, indiferent prin ce mijloc, intr-o maniera care sa aduca atingere perceptiei publice a impartialitatii lor”.

 

Or, este cat se poate de clar, in opinia noastra, ca mesajul trimis de judecatoarea Camelia Toader prin care isi exprima acordul fata de punctul de vedere emis de contestatarii modificarilor la Legile Justitiei, aduce atingere perceptiei asupra impartialitatii acesteia. Mai exact, se poate considera ca prin insusirea pozitiei conform careia modificarile la Legile Justitiei “trebuie inlaturate de urgenta”, judecatoarea Camelia Toader s-a antepronuntat in speta aflata pe rolul CJUE.

Comentarii

# N.M date 8 January 2020 16:03 +5

Unde s-a școlit aceasta Camelia Toader, din ce bani a fost scolita/ din ce bani a fost /este platita? Sa nu se mai supere magistrații ca în afară de câți va magistrați judecatorii/Florica Roman/....Și câțiva judecătorii președinți de asociații. niște gunoaie plătite din sudoarea noastra

# alin date 8 January 2020 17:03 +3

Acum să vedem de se va abține sau de va fi recuzată de către vreo parte implicată.

# imun/teanu date 9 January 2020 09:31 +1

Mai are rost vreo judecata!, chiar si "europeana"?!

# ovidiu date 11 January 2020 14:02 0

Nu inteleg pt ce atatea tone de hartii si resurse umane bine remunerate in legatura cu completele specializate sau cu SIIJ , cand CJUE nu are competenta in aceste chestiuni.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva