23 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SISTEMUL JUDICIAR DERANJAT DE CUM SE FACE MONITORIZAREA EUROPEANA – La Conferinta AMR, magistratii si-au exprimat indoiala despre corectitudinea rapoartelor MCV: „Nu e posibil doar ca DNA-ul sa infaptuiasca actul de justitie!” Georgiana Iorgulescu: “Aceste rapoarte nu au suflet!” Fostul judecator suprem Stefan Mateescu a tras concluzia finala: “La noi, mergea Justitia si CFR-ul, ambele sunt astazi pe butuci!”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

9 November 2012 18:31
Vizualizari: 5253

 

La Palatul Parlamentului a inceput, vineri, 9 noiembrie 2012, Conferinta Nationala a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) dezbaterile pe temaJustitia romana sub control politic international”; „MCV – instrument de regenerare sau de intimidare a independentei Justitiei din Romania”, eveniment la care participa timp de doua zile nume de marca din sistemul judiciar, europarlamentara Renate Weber, politicieni si reprezentanti ai unor asociatii de profil, ai Centrului pentru Resurse Juridice, Transparency International, Asociatia de Monitorizare a Justitiei, reprezentanti ai Ambasadelor Austriei, Germaniei, Spaniei, Norvegiei, membri ai CSM si judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Din partea AMR au fost prezenti reprezentanti ai filialelor judetene si presedintele asociatiei judecatorul Dan Spanu, precum si presedintele de onoare judecatoarea Viorica Costiniu (vezi foto 1). Prima zi de dezbateri s-a axat pe o serie de probleme ale sistemului judiciar, dar si pe tema procedurii alegerii celor doi viitori sefi ai Ministerului Public si DNA, a imaginii deteriorate a magistraturii si modalitatile prin care sa fie imbunatatita eficienta Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si, bineinteles, nu a fost uitat nici mult tocitul subiect privitor la independenta magistratilor.


Renate Weber: „Numirea doamnei Kovesi, a domnului Morar, vi se pare ca nu a fost de incarcatura politica?”

In cadrul discursului sau de debut al Conferintei, directorul executiv al Centrului de Reurse Juridice, Georgiana Iorgulescu a punctat, referindu-se la Inspectia Judiciara a CSM, un aspect demn de retinut: ”Capatarea de autonomie nu inseamna neaparat performanta”. De asemenea, Georgiana Iorgulescu a tinut sa precizeze ca exista probleme in numirile procurorilor in functii de raspundere in institutiile publice si ca nu exista institutia managerului de instanta. Georgiana Iorgulescu a criticat rapoartele MCV, consluzionand ca „aceste rapoarte nu au suflet”.

Luand cuvantul, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima s-a aratat un pic iritat de modul in care presa a relatat despre acest eveniment: ”Citind presa, am constatat ca exista temeri ca aceasta reuniune ar dori sa coalizeze energii impotriva MCV, sa instige la nesupunere. Nici vorba de asa ceva (...) Ce ar putea sa aiba magistratii impotriva MCV? Ce ar avea impotriva recomandarilor? Categoric nimic”.

Procurorul Sima a explicat, insa, raportandu-se la situatia actuala a sistemului judiciar, ca ”un tratament administrat de-a lungul a cinci ani unui pacient, daca nu a produs efecte, trebuie schimbat sau cel putin imbunatatit”. Seful APR a mai declarat, cu nuante de repros, ca in rapoartele Comisiei Europene nu se regasesc pe cat ar trebui ”vocile celor care infaptuiesc justitia sau contribuie in mod direct la infaptuirea Justitiei”. Sima a facut si o propunere interesanta, aceea ca AMR, APR si Asociatia Magistratilor Pensionari sa-si desemneze reprezentanti intr-un viitor comitet care sa fie consultat ori de cate ori se intocmeste un raport MCV si sa fie luati in considerare si avocatii.

Europarlamentara Renate Weber a fost de acord ca despre Justitie discuta prea mult oameni din afara profesiei si astfel se pierde legatura cu realitatea”. Referindu-se la rapoartele CE, Renate Weber a spus ca a constatat ca „s-a ajuns la un amestec total nedorit, care ne indreapta spre concluzii ciudate intre puterile executiva, legislativa si judecatoreasca si cumva, cred ca magistratii sunt pusi sa scoata castanele din foc aruncate de celelalte puteri”. Apoi, Weber a punctat decisiv politica momentului: ”Totul se reduce, mai nou, la numirea celor doi procurori. Nu mai exista viata dincolo de asta. Sa nu credeti ca-n Parlamentul European sunt mari discutii pe tema asta (...) Mi-am intrebat colegii din statele UE cum li s-ar parea daca in tarile lor Comisia Europeana ar veni, dincolo de ce prevede litera de lege, cu proceduri detaliate de cum sa se desfasoare niste proceduri de numire in niste functii, care peste tot in lumea asta au incarcatura politica, e vorba de incarcatura la nivel social, nu de altceva. Toata lumea a raspuns: INADMISIBIL”. Weber a mai spus ca nu intelege logica celor de la Comisia Europeana care a vazut un lucru bun in modul in care au fost alesi Codruta Kovesi si Daniel Morar, iar acum a fost nevoie sa impuna o ”procedura transparenta”. „Numirea doamnei Kovesi, a domnului Morar, vi se pare ca nu a fost de incarcatura politica?” - a intrebat participantii europarlamentarul liberal. ”Oricat de mult as dori transparenta in actul de decizie, transparenta poate sa insemne si altceva decat un concurs de frumusete”, a mai spus Renate Weber la Conferinta AMR.

Presedintele AMR, judecatorul Dan Spanu a punctat, la randul sau, inconsecventa Rapoartelor MCV, subliniind ca aceasta se datoreaza si interesului politic: „Cand au fost numiti Kovesi si Morar rezultatele au fost bune”, a amintit Dan Spanu de aprecierile rapoartelor europene din anul 2005, aratand ca ultimul raport MCV de anul acesta a considerat ca nu mai e bun ceea ce se laudase candva in trecut.

Judecatoarea Gabriela Baltag: Nu e posibil doar ca DNA-ul sa infaptuiasca actul de justitie!

O interventie acida a avut si judecatoarea Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamt, care a si-a exprimat rezervele fata de rapoartele europene pe MCV: „Ma intreb daca aceste rapoarte de tara sunt obiective. In aceste rapoarte, in afara Inaltei Curti, care a fost si ea criticata, nu am vazut vorbindu-se despre sistemul judiciar asa cum este el cu adevarat. I-as invita pe inspectorii europeni sa paseasca in instante sa vada cum se lucreaza. Nu avem sedii adecvate, camere de consiliu, cum vom putea oare sa implementam noile coduri?Gabriela Baltag a evocat si legislatia stufoasa, care se modifica frecvent si radical: „Judecam pe lucruri noi, fara o practica unitara” In finalul alocutiunii sale, judecatoarea Baltag si-a exprimat nemultumirea ca in timp ce problemele judecatorilor sunt ignorate in rapoartele de tara, in schimb parchetul anticoruptie e dat exemplu: „Nu e posibil doar ca DNA-ul sa infaptuiasca actul de justitie!

La Conferinta AMR au mai fost aduse in discutie si alte probleme majore ale sistemului, cum ar fi incarcatura de dosare si neajunsurile pentru punerea in aplicare a Codurilor.

Stefan Mateescu: „Independenta judecatorilor exista in procent de 99 la suta”

Cu totul speciala a fost interventia fostului judecator ICCJ Stefan Mateescu (foto 5), azi pensionar, care a declarat: „Am plecat din sistemul magistraturii deceptionat si deceptia continua. Reforma nu s-a efectuat... Independenta judecatorilor exista in procent de 99 la suta. Pacatul e ca noi, prin limbajul folosit, am ajuns sa nu mai avem proprietatea termenilor. Rapoartele de tara care pretind ca vorbesc despre Justitie, de fapt nu vorbesc despre Justitie! Nu se vorbeste despre sutele de mii de hotarari judecatoresti din tara. Confundam lucrurile: Justitia se refera la judecatorul care pronunta hotararea.”

Profesorul Mateescu a adus in discutie utilitatea existentei institutiei judecatorului de instructie, apoi a luat apararea judecatorilor, spunand ca nu e firesc ca la parchet un dosar sa stea ani de zile si judecatorului sa i se ceara sa-l judece intr-o luna, doua. In final, Mateescu a afirmat categoric ca ministrul Justitiei nu poate fi apolitic si a punctat plastic ca la noi, mergea Justitia si CFR-ul, ambele sunt astazi pe butuci”.

Dezbaterile Conferintei Nationale a AMR vor continua si sambata, 10 noiembrie 2012, la Sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului. La finalul dezbaterilor va fi redactata o rezolutie cu concluziile dezbaterilor.

Comentarii

# IOAN DUSCAS date 9 November 2012 19:18 +4

SOKOTEALA ESTE KA TREBUIE FACUT ORDINE IN SISTEM !  LOAZELE ACOPERITE TREBUIE SA PLECE LA PLIMBARE IAR DAKA CSM NU SE IMPLIKA IN SANCTZIONAREA MAGISTRATZILOR KARE INKALKA LEGEA TREBUIE KA MAKAR AMR SA FAKA CEVA IN ACEASTA DIRECTZIE !

# Av. Tiberiu Kovacs date 9 November 2012 19:53 +8

Se spune ca justitia este independenta 99%. Nimic mai fals. Ca urmare a unui trafic de influenta direct si pe fata, in acest moment sunt ignorate peste 1500 de hotariri judecatoresti penale definitive si rezolutii ale procurorilor de NUP. Cu toate acestea se ignora tot si printr-o atitudine inchizitorie si mizerabila judecatorul Clujean obedient structurii avocatiale comuniste si inexistente nu il recunoaste pe avocatul legal din structurile infiintate pe temeiul legii in 2004. Sa va fie rusine pentru acest mod evident de atitudine mafiota care dovedeste ca justitia este tributara 70% comunistilor lui Florea, Predoiu si Zamfirescu. Avocati fara examen de licenta si repartizati la locul de munca de catre Ceausescu. Asta in conditiile in care UE ne trage de urechi ca nu avem o practica judiciara unitara. Judecatorii nu doresc asa ceva pentru ca nu pot intelege justitia democratica, ei inca o cunosc doar pe cea comunista.

# SPDD date 10 November 2012 02:58 -1

DOMNULE KOVACS, CARE ESTE SITUATIA LA CLUJ, CEI DIN UNBR BOTA SUNT RECUNOSCUTI ? DAR IN RESTUL TARII ?

# ppddpdl date 10 November 2012 13:58 +3

practica unitara nu o fac avocatii.ai vazut vreun avocat care emite o hot.definitiva a instantei ca nu inteleg?

# Goe date 10 November 2012 07:58 +5

N-a participat si Intunecimea Sa, marele Dragomir? Sa ne spuna cat e de bine sa traiesti si sa muncesti cu nasu'-n suflet.

# Paul date 10 November 2012 08:01 +12

De ce va mirati, d-lor judecatori? Somnul ratiunii naste monstrii! Voi sunteti cei care ati acceptat imixtiunea in actul de justitie a lui Basescu, in urma careia ati pronuntat sentinte/decizii contrare legii si bunului simt, caci va era frica sa "identificati sursele de finantare daca pronuntati hotarari in favoarea salariatilor care si-au cerut drepturile taiate, cele restante", ori a celor care au fost dati afara abuziv, ca nu au raspuns la comanda politica portocalie. Asa ca suferim cu totii. Judecatorii sufera ca se considera ca procurorii sunt magistrati, si ca pot fi inlocuiti de acestia oricand vrea muschiul basescian....

# Marinaru date 10 November 2012 09:34 +9

Sinteti deranjati de MCV ? Simplu, revocati CSM-ul sa aratati unde e buba la noi.Nu o faceti ? Atunci nu va mai plingeti ca niste babe incompetente! Asta e justitia voastra.Cine sa va faca curatenie in ograda ????!!!!

# Mariana Varga date 11 November 2012 08:52 +1

Acest MCV este un atac direct la democratie si la inamovibilitatea judecatorului! Degeaba vom arata noi "unde e buba la noi", asa cum dvs.sustineti, daca pentru Comisia Europeana temelia statului de drept in Romania este...Curtea Constitutionala!( vezi pag.22 din ultimul Raport MCV). Raman la parerea ca judecatorii trebuie sa inteleaga odata ca pana nu vor hotara impreuna in problemele de maxima importanta pentru sistemul judiciar, nu se va realiza nimic! Este foarte usor sa controlezi o mana de 15-20 oameni, dar 4000 ...e aproape imposibil. De aceea insist pe ideea ca judecatorii sa-si exprime votul atunci cand se adopta sau se modifica o lege, un Regulament etc.

# Si cu asta ce am facut? date 11 November 2012 11:16 +2

"Acest MCV este un atac direct la democratie si la inamovibilitatea judecatorului".Perfect de acord!dar ce ati facut ca de plans ne plangem toti....puteti sa-l contestati la CJUE (actiune directa),aveti AMR-ul,APR-ul care pot face acest lucru, acum aveti si ministrul care este din randurile dvs., faceti ceva concret.Traduce-ti raportul acestei conferinte si inaintati-l Parlamentului European, Comisiei Europene, asociatiilor europene ale magistratilor...

# Despre rudenii date 10 November 2012 09:55 -2

Acu.... scria undeva intr-un ziar ca Viorica Costiniu e nasa de cununie a Georgianei Iorgulescu. Totul in justitia asta e pe cumetrii...

# satul de imbecili date 10 November 2012 13:44 +2

Propunem Bisericii Ortodoxe Romane interzicerea nasitului. G.Iorgulescu nu are legatura cu justitia, e sefa la ea la ONG si poate sa o cunune cine vrea ea si cand vrea ea.Bine totusi ca nu a cununat-o "nasul din suflet"

# Satul de jeguri date 10 November 2012 15:02 +1

Ce vorbesti? Dar nu a fost membru in CSM? Vezi, fiecare are un nas, pe care il tine bine ascuns in suflet.

# satul de imbecili date 10 November 2012 16:50 +3

A fost membru CSM din partea societatii civile si in momentul in care si-a dat seama ca acolo nu e Consiliul Superior al Magistraturii ci Curvele Supreme ale Magistraturii a plecat la ea acasa nu s-a cramponat de functii, nu a facut jocurile nasilor din suflet...Nu e nici judecator,nici procuror deci nu mai are nicio legatura cu justitia si nu are pe cine servi decat propria sa constiinta.De cuplul Danilet-Macovei ce poti sa ne spui sau de cuplul DGIPI-Haineala?

# Satul de jeguri date 10 November 2012 17:01 +2

Nu poti sa spui ca nu are legatura cu justitia, cata vreme este directorul unui ONG din domeniul justitiei. Foarte frumos ca a plecat din CSM.

# satul de imbecili date 11 November 2012 00:51 +1

ONG-ul acela desfășoară diverse activități (campanii, conferințe, conferințe de presă) pentru a atrage atenția opiniei publice asupra încălcării drepturilor omului sau a principiilor statului de drept. Deci cam ceea ce ar putea face oricine de pe strada.Dar daca e ilegal ca are nasi atunci casatoria este lovita de nulitate si sa solicitam anularea actului de casatorie.

# Av Tiberiu KOVACS date 10 November 2012 17:42 +2

La Cluj s-a institutit capul de pod al coruptiei generalizate atunci cind vorbim de avocatura legala. Aici judecatorii spun ca nu recunosc cele peste 1500 de decizii definitive ale instantelor si hotarasca dupa bunulplac in favoarea avocaturii comuniste si retriograde. Daca aici in problema avocaturii se manifesta clar si indubitabil traficul de influenta, printr-o coalitie de tip mafiot a judecatorilor cu avocatii comunisti, atunci dati-mi voie sa expun ca sistemul judiciar este dependent de diferite cercuri influente economice politice si monopoliste retrograde. Concluzia este ca independenta judecatorului nu exista din punct de vedere administrativ. Organizarea administrativ - erarhica a instantelor este o mizerabilitatea institutionalizata in care judecatorul corect este dat afara fara drept de apel mai devreme ori mai tirziu,

# Av. Catalin Racaceanu date 10 November 2012 19:26 +1

Si la Bacau e la fel colegu. Ideea lor e ca in cele din urma ne lasam pagubasi.

# Totti date 10 November 2012 22:51 0

Si chiar va veti lasa...?!

# viorica date 10 November 2012 18:11 +2

ma asteptam la mai mult decat concluzii de la acest forum s-zu cum so numi. dar........._?.da!

# Av. TiberiuKOVACS date 10 November 2012 23:03 +2

Nu, nu ne lasam. Este inadmisibil ca niste mincinosi si prelungiri inutile ale mizerabilitatii comuniste sa invinga. Pina acum am asteptat intelegere si inteligenta cu speranta ca pina la urma vor intelege ca legea este mao importanta decit mizerabilitatea umana. Daca pina la 1 ianuarie trec la a doua faza a luptei care inseamna batalie pe fata. Atunci cind fiecare judecator va fi dat in judecata si apoi UNBR si Statul Roman prin ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei, CSM-UL si Inalta Curte pentru nerespectarea practici judecatoresti, etc.

# Av. Tiberiu KOVACS date 10 November 2012 23:04 0

Imi cer scuze pentru greselile de ne atentie si celelalte

# obiectiva date 11 November 2012 11:20 0

e deranjata SC Justitia SRL ?

# obiectiva date 11 November 2012 11:24 0

si eu sunt deranjata, ca justitiabil, de faptul ca magistratii NU isi pun declaratiile de avere si de interese pe site, inca din 2007, nu stiu daca sunt in relatii de rudenie sau afinatate cu partea adversa sau prietenii sai, nu stiu daca sunt securisti sau angajati in SRI...cunosc cazuri de judecatori care au fost angajati in SRI, azi sunt judecatori...se stie ca din sistemul serviciilor secrete NU se iese DECAT cu picioarele inainte....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.07.2024 – Alt candidat la revenirea in magistratura picat la psihologic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva